Problém je že vždy po cca 70. kilometri začína byť telo rapídne vyčerpané - zvýšená dýchavičnosť, nohy nevládzu, celková únova. Potom už musím dávať dlhšie pauzy aby som nejak došiel domov.
Nikdy som neužíval žiadne gély ani iontové nápoje, na výjazde pijem nesladenú minerálku a jem banány a sojové tyčinky. Žeby bol problém tam?
Alebo mám skrátka len málo natrénované?
Dalšia vec že výjazdy robím len každý 8.-10. den, možno je tá pauza dlhá, na druhej strane si to obhajujem tým, že telo aspon poriadne zregeneruje pred dalším výjazdom.
Čo myslíte? Vďaka za každú dobrú radu.
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14
Ako mám riešiť kadenciu, keď v kopci kde ledva idem už menší prevod nemám
Nemám tachometer, neviem koľko nabicyklujem, mňa meranie nebaví a hlavne ja bicyklujem veľmi nepravidelne lebo behám medzi BB a BA pracovne. MTB nie cestu ale skôr menej ako viac takže o prepálení nemôže byť reč.
Skôr žeby nejaké dýchacie techniky? Plávanie?
Srdce mi ide vyskočiť v strede kopca, dýcham ako pred infarktom, prevod na konci už na začiatku a mám pocit, že stojím
...a čo ide na tom internete ?
žena bola na tom podobne v klude na gauči okolo 90.... po porode zacala od jari chodit na spining ale len v nízky intenzitách 3x týždennne hodinku, teraz jej tepy klesli o 20. vonku na biku sa tolko nezadýcha a kratke kopce zvláda s prehladom. dobrá je toto žiletka a zvlnený profil výjazdu.. doležitá je pravidelnosť...
sama pocituje výrazne zlepšenie , žiadne bolesti hlavy pri zatažení na 90% ako v minulosti.
ten problém zadýchania sa by som pripísal mizernej výkonnosti a nepravidelnosti fyzickej aktivity
Kukám biky na 2017 a porád ma vystiera z tých všetkých jednoprevodníkov
Teraz ked mam konecne 30 prevodov tak je postupne v mode 20, potom 22, potom 10, 11 a nakoniec 12
http://pinion.eu/p1-18-getriebe/
inak priklanam sa k nazoru Maykyho mizerna kondicka v "kopcoch"..... plati zname pravidlo chces sa zlepsit v kopcoch? jazdi kopce....to co pisali vyssie chlapci.... radsej trosku viac silovo s nizsou kadenciou (tepak by si mala mat - na tom vysetreni ak pojdes si ho mozes "skalibrovat" s ich hodnotami) pripadne najlahsi prevod ale neudrzuj nejaku "kadenciu snaz sa to vyslapat v co najvacsej "pohodicke" toc aj pomalicky na zaciatku....ak ti vyskocia tepy na max hned od zaciatku nabuduce miernejsi kopec....mozno na rovine mas natrenovane tak tam si v pohode ale sleduj si natrenovane kopce....tam si na zaciatku......a zober papier a zapisuj kedy si bola v kopci a kolkokrat si pauzovala po case ho das na jeden sup....
myslim ze ide o kondicku nie o nejaky zdravotny problem.....to by ti zistili aj pri vysetreni klasickom
to môže spôsobovať dosť nepresné meranie pulzu odporúčam niečo overené polar garmin suunto aspon požičať a myslím že tepy klesnú
Skúsila si niekedy počítať? Držať nejakú "príjemnú" kadenciu a vždy keď je jeden pedál dole, tak počítať. Nádych 1-2-3, výdych 1-2-3 (1,5 otáčky), Pri kľudnom dychu 1-2-3-4 (2 otáčky) a pri zrýchlenom 1-2 (1 otáčka). Stále zosúlaďovať kadenciu a doby pre nádych/výdych. Prípadne si spievať niečo do toho rytmu a sledovať, či nevynecháš slohu. (Napríklad 1-2-3-4 Ka-de cho-dím ta-de pi-jem ne-bo-jím sa že za-hy-niem.)
Vyšší level by bolo so zadržaním dychu. Napr: 1-2-3 nádych, 1-2 výdrž, 1-2-3 výdych, 1-2 výdrž
Ak je to nejaká psychická záležitosť, tak toto by malo zabezpečiť "zamestnanie" mysle inými vecami a dych udržať v kľude.