Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ako si spokojný? Už dlho poškuľujem po tomto "mliečáku", len sa neviem dokopať, mliečne verzie kávy vlastne ani nepijem, ale láka ma to
Zatiaľ mi stačí moka a v podnikoch espresso (aj keď u nás na Orave tak 50 na 50 donesú espreso
Inak v balení boli aj vzorky Cappuccino a Chococino (pracovne nazvané kokocino) a tie ma nejako nezaujali, práškové mlieko nikdy nepatrilo medzi moje obľúbené potraviny.
Inak ja chápem, že z týchto zariadení nikdy nepotečie dokonalé espresso, ale ani u koňakov som nezačínal rovno na X.O. hladine. A stalo sa mi aj, že napr. taký Martel V.S. mi chutil viac, ako V.S.O.P. a u iného koňaku presne naopak. Proste kým nevyskúšam, neverím...
Ešte jedna otázka pre fajnšmekrov - trúfli by ste si na "slepú" degustáciu? Myslím takú, že by ste dostali "nejakú" šálku kávy (o ktorej pôvode a príprave by ste nevedeli vôbec nič) a mali sa vyjadriť k jej kvalite.
ja som si za tie roky našiel chuť ktorá mi vyhovuje, takáto slepá degustácia by bola v mojom prípade len chutí / nechutí
ale myslím, že celkom by som si trúfol tipnúť druh prípravy.
Inak ja chápem, že z týchto zariadení nikdy nepotečie dokonalé espresso, ale ani u koňakov som nezačínal rovno na X.O. hladine. A stalo sa mi aj, že napr. taký Martel V.S. mi chutil viac, ako V.S.O.P. a u iného koňaku presne naopak. Proste kým nevyskúšam, neverím...
Ešte jedna otázka pre fajnšmekrov - trúfli by ste si na "slepú" degustáciu? Myslím takú, že by ste dostali "nejakú" šálku kávy (o ktorej pôvode a príprave by ste nevedeli vôbec nič) a mali sa vyjadriť k jej kvalite.
NESCU spoznam aj naslepo
Vidím, že budem musieť niekedy dôjsť na ochutnávku (a osvetu). Aj keď to môže byť aj kontraproduktívne, keď mi potom prestane chutiť doma.
Ale inak som pil rôzne kávy, vrátane čerstvo praženej a pomletej kávy kdesi z Kolumbijskej bio plantáže, z rúk skúseného baristu a bolo to fajn (neviem, či to nebolo ristretto, lebo to podával v takom skoro štamperlíku a väčšina objemu bola crema). Najviac si ale aj tak spomínam na jedno kapučíno na talianskej benzínke kedysi pred 20-imi rokmi, keď sme sa túlali stopom po Európe.
edit: našiel som aj obrázok, ta môžte zhodnotiť jeho aparáty...