Ono na tom gravel biku nejdeš na preteky ani trhať rekordy na časovke do vrchu takže tých 12 kg je úplne v pohode. Si zober že priemerné horské biky majú 13 - 14 kg. Cestaky pre bežnú verejnosť majú okolo 8 - 9 kg. Nie každý je ochotný dať 5 litrov a viac za nadupaný cestak z pro tour ktorý má 6 kg. Ja mám 90 kg a môj cestak 9 kg. Čiže spolu 99 kg tlačím do kopca. A či budem tlačiť do kopca 99 alebo 97 kg tak to si ani nevsimnem ten rozdiel. To radšej schudnem 2 kg je to to isté.
1. viem, že mnou uvedené bicykle určite nemajú pod 11 kg.
2. viem, že z ocele sa dá urobiť ľahký bicykel, ale cena je niekde inde, keďže nejde len o rám samotný, ale aj o komponenty.
3. sám som jazdil na ťažkom oceľovom bicykli o váhe 11 kg, pričom sám mám váhu 88 kg. Teraz jazdím na 12 kg ťažkom hliníkovom, takže jedno kilo musím dať dole, aby sa mi dobre šliapalo.
Ale o to mi nešlo. Ja som chcel v prvom rade tému oživiť a navrhnúť pouvažovať aj nad iným materiálom ako je karbón a hliník.
A v druhom rade poukázať, že oceľový rám =/= vždy ťažký bicykel.
Ešte dodám že oceľové rámy zažívajú renesanciu, na konci 80-tych rokov boli vytlačené hliníkom a karbónom a zaužíval sa názor (celkom mylný) že ocel je "otras" , ťažké hovado, ako na tom niekto mohol jazdiť a pod, a tiež že je to Low - End dobre že nie kategória bikov z Tesca. To je ale úplne scestné. Oceľ je pre biky veľmi dobrý materiál, má oveľa lepšie vlastnosti ako Hliníkové zliatiny (Oproti hliníku je pružná, tlmí otrasy a vibrácie podobne ako karbón, hliník túto schopnosť nemá a je tuhý jak hovädo a vôbec nepohlcuje vibrácie). Ďalej hliník "časom mäkne" to znamená že starne, časom stráca požadované vlastnosti a oceľ je večná - ak má rám dobrú povrchovú úpravu inak samozrejme skoroduje. A dneštné oceľové rámy vôbec nie sú "tažké hrubostenné vodovodné trubky" . Napr Author Ronin má rám z tri krát zoslabovanej chróm-molybdénovej ocele, vcelku premakaný vyvinutý v roku 2016. Pre rok 2018 bude aj vo verizii " Author Ronin SL" čo znamená že bude zváraný z trubiek Reynolds, čo je špeciálna ešte ľahšia oceľ. A rozhodne to nebude Low-End. Cena bude ako pri karbóne. A keď sme už pri tých hmotnostiach bikov, tak UCI požadovanú hmotnosť bicykla 6,7 kg sa dá dosiahnuť na karbónovom ráme, na hliníkovom ráme, aj na oceľovom ráme.
A teraz mi povedz, naco bola tato poucka dobra? Riesime endurance cestak/gravel ktory by sa tak dal prestavat. Podla mojich poziadaviek dajme cenovku asi 1000€. V tej cene najdes hlinik s tlmenim s cca 10-11kg (Kotucaky a 105) Karbon s tlmenim alebo bez s hmotnostou cca 9-10kg (kotucaky a tiagra) alebo ocelak? Ak vobec s hmotnostou atakujucou 12kg bez ohladu na vybavu.
Ak dilemu či endurance alebo gravel v cene okolo 1000 Eur tak jednoznačnej gravel - Author Ronin cca 12 kg (Ocel rám, mech. kotučaky, Tiagra, kolesá 42mm) alebo GT Grade cca 11 kg (Hliník rám/karbonova vidla a sedlovka, mech kotučaky , 700x35C kolesá 35mm, tiagra) .
Nie, nepredávam, ale ak by som ja kupoval teraz "cesťák" tak by som si vybral Gravel, to je všetko. tiež by som do toho bol ochotný dať tak cca 1000 Eur. Zvyšok je len google. Jeden "čistkrvný" cesták mám (23 mm plášte, "zavodna geometria") , ale možnosti na využitie/a môj volný čas sú mizerné, takže potrebujem cesťák ktorý "je pre bežný život" (to znamená aj na cestu do práce po rozdrbaných cestách v meste, obrubníkoch,kockách, za každého počasia a tiež na celodenné výlety tak aby mi neodišiel chrbát - čiže s pohodlnejšou geometriou). no a na to sa jednoznačne hodí gravel.
tak ja poškulujem po novom CXku, resp bude skladané a tiež mám hranicu cca 1000€ takže karbon rámy sú z kola von, lebo by zhltli 70-100+% rozpočtu.. a hliník vs ocel je jasná volba, napriek trochu vyššej váhe..
Oceľový ( reynolds ) audax ( endurance) mám v profile, hmotnosť pod 10kg aj s 600g brooksom,
nerovnosti pohlcuje fantasticky a to mam obuté 23.
do rámu vojde tak 32 max
Ten je pekný, v Retro štýle. Ale vidím že tam máš karbónovú vidlicu, to si ako technicky vyriešil? (A-HEAD hlavové zloženie) . Podľa toho čo viem do "ocelákov" ide väčšinou starší HEAD. Kolok stál ten rám?
máš dobré info, a to už boli dostať aj karbónové frames - ceny čistá príšernosť pri vtedajšom - to som zrovna nastupoval - 4500 Sk plate
slintali sme samozrejme po alu rámoch
inak pre faktickú neexistenciu monokokov a kadejaké divotvorné experimenty sa presne rovnako individualizovali aj Al a karbónové rámy, a bolo oveľa viac veľkostí - to vyriešili až TCR od Giantu
pridám svoj názor..gravel ma začal zaujímať hlavne kvôli našim cestám tu u nás..samozrejme keď idem na kráľovu tak mtb len tých cca 25km tam prejsť po asfalte...ale ok...(myslím z domu pod kopec)..rozmýšľal som nad kona rove, ronin, potom ma celkom zaujal marin a tí majú toho viac s čím by sa dalo ísť na horšie cesty...už veľa nechýbalo a bol by doma ronin pomer cena výbava fakt ok...a sedelo mi hlavne práve to že je oceľ...nemyslím že nejaké to kilo hoc aj dva "zničia" pocit z jazdy keď ide o gravel a ked sa tu riešila váha oceliakov..veď stačí dať o fľašu vody viac a máme pol kila..napr....no ale aby som ukončil pre čo som sa rozhodol: https://ritcheylogic.com/swiss-cross-disc-bike len by som ešte rád reálnu váhu len tak...
Ten Swiss cross je krasny. Vsak vahu tam mas, 10.3kg vo velkosti 55. Na ocel je celkom lahky, ale za tu cenu mas aspon o kilo ak nie viac lahsi karbon, v rovnakej vybave.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
2. viem, že z ocele sa dá urobiť ľahký bicykel, ale cena je niekde inde, keďže nejde len o rám samotný, ale aj o komponenty.
3. sám som jazdil na ťažkom oceľovom bicykli o váhe 11 kg, pričom sám mám váhu 88 kg. Teraz jazdím na 12 kg ťažkom hliníkovom, takže jedno kilo musím dať dole, aby sa mi dobre šliapalo.
Ale o to mi nešlo. Ja som chcel v prvom rade tému oživiť a navrhnúť pouvažovať aj nad iným materiálom ako je karbón a hliník.
A v druhom rade poukázať, že oceľový rám =/= vždy ťažký bicykel.
nerovnosti pohlcuje fantasticky a to mam obuté 23.
do rámu vojde tak 32 max
slintali sme samozrejme po alu rámoch
inak pre faktickú neexistenciu monokokov a kadejaké divotvorné experimenty sa presne rovnako individualizovali aj Al a karbónové rámy, a bolo oveľa viac veľkostí - to vyriešili až TCR od Giantu