Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ináč dnes som načal , zomlel nejakých 100 gramov Gardelli ACHA quality score 89 . No s predchádzajúcou topkou Nensebo Competition serie 92 sa to nedá porovnať . A to sa mi zdala / ACHA / že výborná
To je už najmenej vymeniť tamper podľa potreby.
Tlak nie je až taký problém, tlačí sa, kým káva nie je kompaktne utlačená, potom odpor silno rastie. Nebol by problém silu aj skalibrovať na osobnej váhe, aby mal človek prehľad. Ďalšou možnosťou je definované závažie na tom konci, ktorý tlačí v momente dosadnutia tampera na kávu a bol by z toho úplný automat
Normálna M8 x 1,5.
Edit: vidím, že si medzitým doplnil Concept Art.
Tampery Concept Art bases, JoeFrex (od 41 až 58,5 mm) atď. majú M8 a možno aj iné, takže keby som mal záujem, tak určite niečo nájdem.
Apropo akú váhu si nakoniec kúpil ? Ten obal čo si tu dal aj s tamperom nie je z Acaia Pearl ?
Apropo akú váhu si nakoniec kúpil ? Ten obal čo si tu dal aj s tamperom nie je z Acaia Pearl ?
Ďakujem.
LM Strada 7g.
Ramon1, pijes single z 21g (resp. 25g svetlej)?
LM Strada 7g.
Dˇ.
Ano, v 7g miske robim z 9.5 - 10g, podla druhu kavy, vela krat som to uz pisal. Ano, bez toho to predsa nejde. Ramon ma stejne tak.
Podobná 😜...
Áno tamper podľa výrobcu 40,9-41,00 . Hmotnost kávy ktorú do sitka natrepem klesá s tmavostou / stupňom praženia ... čím viac Ital tým menšia hmotnosť na jeho naplnenie . Nensebo 9,3-9,5 gramu , ACHA 9,8-10 gramov a Buna 100% arabika expresso zmes len 7,2-7,5 gramov na ideálnu extrakciu ... boha mali by nám platiť za tieto cenne informácie 😜 ... vieš koľko € som “ pomlel “ a vyšmaril “nepožité “ do drezu ?!
Ano, v 7g miske robim z 9.5 - 10g, podla druhu kavy, vela krat som to uz pisal. Ano, bez toho to predsa nejde. Ramon ma stejne tak.
Ď.
... boha mali by nám platiť za tieto cenne informácie 😜 ... vieš koľko € som “ pomlel “ a vyšmaril “nepožité “ do drezu ?!
Ramon1 Ber to ako dobrý skutok, panbožko Ti to vynahradí na deťoch.
Objednal som si 41 tamper base.
Toto mi zakaždým hovoria staré cigánky , keď ich ošetrim a donesiem do nemocnice