nedalo mi to sem nedat ked som zbadal ten dalsi Petov super vysledok...klobuk dolu a dufam ze mu to bude aj nadalej jazdit.
myslim ze v tejto teme mozeme rozoberat vsetko co sa tyka pretekov kde sa objavia nase nadeje
posledný komentár: 22. 10. 2017 o 11:16
posledný komentár: 4. 2. 2013 o 10:58
Opísal som moment z filmu The Program. Samozrejme, nikto z autorov scenára nikdy nebol na nijakej konferencii, kde bol Ferrari a teda scéna sa takto s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote nikdy nestala. Ale tá scéna ako filmový obraz veľmi dobre vystihla, ako asi vznikajú špekulácie o využití danej látky/skupiny látok ako dopingu: že po tom, ako niekoho napadne, čo by mohla daná látka urobiť alebo po tom, čo niečo podobné aj reálne urobí s myšiakom alebo pacošom začne automaticky predpokladať, že urobí to isté aj s almost Terminátorom. Tento mental setting dopingového biznisu autori scenára - dosť pravdepodobne nevediac a nechtiac - výborne vystihli.
Ferrari totiž nemal a ani nemohol mať v okamihu, kedy ho napadlo skúsiť EPO, nič v rukách nad tým, čo v medicíne voláme "Level 4 evidence", teda "kvalifikovaný odborný názor" (experimentálne nepotvrdený). BTW je to najnižší level. To korešponduje v najlepšom prípade s "grade D" odporúčaním (úplne najnižší stupeň odporúčania pre použitie danej metódy). Ak ja dnes tvrdím, že EPO nemá viacmenej žiadny účinok na zdravého športovca, tak už hovorím v najhoršom prípade na úrovni dôkazu 2+ ("Well-conducted case-control or cohort studies with a low risk of confounding or bias and a moderate probability that the relationship is causal"). Najlepšie, čo kedy mali "mágovia" k dispozícii, boli dvamínuskové dôkazy, či skôr indície (Case-control or cohort studies with a high risk of confounding or bias and a significant risk that the relationship is not causal). FYI level 2+ už je "grade C" odporúčanie.
Nabudúce treba čítať vetu v kontexte, nie ju vytrhnúť a podať filmovú scénu ako fakt
Je možnosť, že v r. 199x sa Ferrarimu, znalému snáď týchto levelov a stupňov, mohlo zdať, že sa pohybuje asi o level vyššie, ak "samosplacebujúc sa" vyhodnotil relevanciu štúdií voči svojim klientom príliš nekriticky. V každom prípade nijaké štúdie na zdravých ľuďoch vtedy neboli a jeho klienti zdraví boli, čiže relevancia voči cieľovej skupine mala byť automaticky vyhodnotená ako otázna. Druhá vec je, že keby bol kritický tak, ako by mal z profesionálneho hľadiska byť, asi by nemohol robiť dopingového mága. Tam totiž vždy používate látku vyvinutú pre inú cieľovú skupinu (pacošov), čiže level dôkazu zhadzujete o minimálne jeden stupeň, a niekedy aj na iné veci, než na ktoré boli vyvinuté, čo je ďalší minimálne 1 level dole...
---skoda ze ste tu nenechali ten tulenov prispevok plny najhrubsich nadavok a urazok, nech si kazdy o nom moze spravit obraz.
Hack3r pri zákaze b2-agonistov na začiatku a vlastne vôbec nikdy nešlo o zužitkovanie rozšírenia priedušiek...
http://www.cyclingweekly.com/news/racing/11-changes-to-the-rules-of-pro-cycling-that-you-need-to-know-before-the-2018-season-354864
Ja si myslím, že lovci čarodejníc by to mali zobrať ako fair deal a už prestať okolo toho kydať.
No hold, svet nie je čierno-biely, hoci každý by ho chcel takto mať.
Problém č. 1 je ale zreplikovať stav organizmu po 17 etapách a s astmatickým kopancom. To sa už nedá povedať že je zdravý človek, to je taká stredne až riadne zdemolovaná cigánska hračka.
Sasulnik toto:
Ja si myslím, že lovci čarodejníc by to mali zobrať ako fair deal a už prestať okolo toho kydať.
vytesaj do kameňa, ja to potom prídem ešte pozlátiť a aj tak to 90 % tunajšej populácie nedoľahne k bazálnym gangliám.
Tak ak by na to doslo mozno si pred planovanym testom zajde na treningovy kemp kde si bude 17 dni nakladat ako na Vuelta 2017 (ironizujem). No jednoznacne mu cela tato saskarna neprida na pohode v priprave na novu hustu sezonu.
Inak, podľa mňa tento humbug je istým spôsobom prínosný - normálne rozmýšľajúceho človeka prinúti nad tým celým porozmýšľať a upresniť si o tom celom úsudok - striktné pravidlá WADA, reálna účinnosť liekov na výkon, individuálne reakcie organizmu ...