nedalo mi to sem nedat ked som zbadal ten dalsi Petov super vysledok...klobuk dolu a dufam ze mu to bude aj nadalej jazdit.
myslim ze v tejto teme mozeme rozoberat vsetko co sa tyka pretekov kde sa objavia nase nadeje
posledný komentár: 2. 9. 2025 o 13:24
Podla neho jednym z hlavnych dovodov su karbonove rafiky a problem s teplom pri brzdeni. Hovoril, ze nech je ten karbon akokolvek spickovy, vzdy trpi pri vysokych teplotach. Sekundarnym javom je riziko explozie galusky z dovodu prehriatia rafika, alebo aj totalny kolaps rafika ako takeho.
teraz to tusim zazivame znova pri kotucoch na cestaku
na rafikovej verzii boli nechutne kolesa
Sesulak galdy sú voči prde pri prehriatí ráfu ešte celkom odolné, plášť+duša je oveľa horšie combo
"Before you decide to bring carbon wheels, ask yourself if you are comfortable descending at speeds approaching 90km/hr. If the answer is no you will necessarily be braking a great deal, with potentially lethal consequences. There were no less than 10 front tyre blowouts during the first 3 days of the Haute Route Pyrenees 2015, all caused by excessive braking on carbon rims with clinchers. Nearly all these wheels went straight in the trash…
Blowouts are much less likely on tubulars due to the design of the wheel-tyre interface."
(https://alpinecols.com/gear-choices-for-the-haute-route/)
a to uz neplati?
- estetika je subjektívna, mne sa už biky s ráfkovými brzdami nepáčia. Ale rešpektujem, že každému sa niečo páči
- hmotnosť je stále vyššia u kotúčov, v top segmente sa momentálne bavíme asi o 300g na sade + 150g na rámovom sete
- brzdný účinok a pocit sa nedá porovnávať, je to iná trieda. Najlepšie to cítiť, keď si po dlhšom čase zasa skúsiš ráfkové brzdy - ja som sadol na kámošov Piňo GAN S s Chorusom a Zondami (kým on skúšal môj bajk) a som mal jednoducho pociť, že mu to nebrzdí.
- aj kotúčovky sa dajú prehriať. Sa mi to stalo v Alpách v 20km zjazde z Col de Vars, prejavilo sa to hnusným zvukom ale brzdili furt rovnako. Zatiaľ čo skoro v každej serpentíne niekto opravoval defekt z pretavenej duše - hovorím len o hydrách, mechanické kotúčovky sú dobré len na budúci upgrade
Takže, každý si kupuje, čo chce, ja to považujem za logickú inováciu tak, ako pred 20 rokmi v MTB
Sesulak galdy sú voči prde pri prehriatí ráfu ešte celkom odolné, plášť+duša je oveľa horšie combo
"Before you decide to bring carbon wheels, ask yourself if you are comfortable descending at speeds approaching 90km/hr. If the answer is no you will necessarily be braking a great deal, with potentially lethal consequences. There were no less than 10 front tyre blowouts during the first 3 days of the Haute Route Pyrenees 2015, all caused by excessive braking on carbon rims with clinchers. Nearly all these wheels went straight in the trash…
Blowouts are much less likely on tubulars due to the design of the wheel-tyre interface."
(https://alpinecols.com/gear-choices-for-the-haute-route/)
Tak ale Lapierre 29ny boli hnusne aj vtedy aj teraz, tam naozaj pokrok ziaden.
https://sport.sme.sk/c/20659349/bora-hansgrohe-skompletizovala-svoj-tim-pre-rok-2018.html
neviem co si taky vztahovacny dnes
btw, vies ze cestak na kotucoch nemam....
ale skusil som, spravil som si nazor, tot vsio