Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Chýba komentár, čo chcel básnik povedať.
Asi to, že tam hrudky nie sú, že?
Od nabehu plneho tlaku cerpadla (u vibracneho a E61 je to cca 6 - 7s, co je doba preinfuzie), co by sa malo zhodovat +/- sekunda so zaciatkom tecenia. Ak zacne tiect ovela neskor, treba "zhrubit" mletie.
Ak by to bolo od zaciatku extrakcie (tecenia), ako pise Vlado, tak potom teoreticky ta moze zacat tiect aj po 1 minute alebo neskor od nabehu plneho tlaku, no a pocas tej doby sa podla mojho nazoru uz kava vyluhuje (v miske), takze bude preextrahovana.
Ved si zober priklad ak by si mal moc jemno pomlete a po spusteni by ti 20 sekund nic neslo az potom by zacalo po kvapkach. Ale aj pocas toho ked nic netecie sa extrahuje a prepaluje kava
Ved si zober priklad ak by si mal moc jemno pomlete a po spusteni by ti 20 sekund nic neslo az potom by zacalo po kvapkach. Ale aj pocas toho ked nic netecie sa extrahuje a prepaluje kava
Hahaha ... ved to som doplnil do povodneho prispevku. Preto od nabehu tlaku, a nie od kedy zacne tiect.
Vladove casy od zapnutia su pre vibracnu pumpu podla mna kratke.
Citat z home-barista:
"Timing traditionally begins when the brew pressure is applied and the extraction lasts 20-30 seconds. Most commercial espresso machines have rotary pumps and they pressurize nearly instantaneously; the espresso beads on the bottom of the basket in barely 3 seconds. Most home espresso machines have vibe pumps and require 5-7 seconds before the first drops appear on the bottom of the basket. That may explain the differences you have read."
niekedy fakt rozmyslam co je lepsie, ci hrubsie mletie a silnejsi tamping alebo jemnejsie mletie a lahsi tamping alebo len zarovnanie
niekedy fakt rozmyslam co je lepsie, ci hrubsie mletie a silnejsi tamping alebo jemnejsie mletie a lahsi tamping alebo len zarovnanie
Keby som si mal vybrat, tak to prve. Pri prilis jemnom mleti sa do kavy rychlejsie uvolnuju horke latky z "prachu". Mam to aj empiricky vyskusane...