Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Marián preextrahoval si ... aj keď chuťovo to bolo plus mínus , mal si tám už “ škodliviny “
Ja to nazyvam kvapkane ristretto, uz davno som o tom pisal. Len tvoja doba je uz dost dlha. Vsetko zavisi od kavy a stroja, svetle kavy nie su vobec nachylne na preprazene chute (ako tmave) a stabilna teplota vody im neublizi. S tmavo prazenymi je to inak. Vsak na to casom prides aj sam...
6 - 7s. To sa ale vazne pytas? Ved ju mas doma, aby si zistil ... podla zvuku OPV napr. ...
Vyzera to tak, ze mi neveris
Edit: Prispevok medzitym zmizol...
Ma dorazit kava z mjanmarska ma to byt pecka tak som zvadavy co to bude zac
Kazdych 5 minut
Mluncek o jeden krok hrubsie ako pred tym. Namlel som 14g, poriadne utampoval, cas 31s do dvoch sialok. Do pravej tecie menej, musim vymenit tu vypust. Mozno vidiet aj tigra ci sa mi to len zda? Chut dobra kakao som poznal, nektarinku nie aj ked ovocna acidita bola. Som bol ked som dopil a isiel ocistit sprchu. Dam dole paku a v nej nic
Mne sa napriklad zo skusenosti potvrdzuje ze svetle prazenej kave preinfuzia prospieva na tmavej musim pustit hned plny kotol inak to dobre nevyjde.
Problematiku trosku zložitejšiu , vysvetli Jason 😎
Mne sa napriklad zo skusenosti potvrdzuje ze svetle prazenej kave preinfuzia prospieva na tmavej musim pustit hned plny kotol inak to dobre nevyjde.
- Podstata plne saturovanej hlavy (Saturated Grouphead) je v jej vyhrievani vodou bojlera v celom objeme, s preinfuziou to nema nic, IMO.
- Preinfuzia E61 vyplyva hlavne z mechanickeho 3-cestneho ventilu a polohy paky v strednej polohe, kedy voda z bojlera zaplavi priestor nad hlavou. ALE na preinfuziu TREBA tlak okolo 3 bar po dobu 5 - 7s, a to sa da dosiahnut LEN ked je kavovar napojeny na rozvod vody, INAK NIE. Takze pri vibracnej pumpe a zasobniku na vodu nabieha tlak linearne po dobu cca 7s a nevidim potom rozdiel, ci je to Scarinkova Silvia alebo moj QM s E61. Ramon ma pripojenie na vodu, takze tam je priebeh ako som popisal, ked necha paku v strednej polohe (resp. trochu vyssie).