Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ta dvojvypust sa da vraj vymenit za lepsiu len je tam vraj dost dobre prilepena tak sa trocha bojim aby som to pripadne neurval
Taky silny nie si! Uz som Ti pisal, horucovzdusna pistol a nahriat vypust ... obtocit handrou a vlozit do zveraka (neutahovat) alebo do akejkolvek vhodnej spary a cez rucku povolit. Novu vypust bude treba tiez prilepit Loctitom (638, 641), lebo pravdepodobnost, ze po dotiahnuti ostane presne v spravnej polohe, je blizka nule. Mozno by sa dala pouzit aj tesniaca teflonova paska...
Ops, predbehol si ma.
Alebo tam nemusí dať nič, veď jedna diera mu stačí.
Paku mam jednu sitka dve double a single a vypuste dve jedno a dvoj a podla potreby ich striedam nic som nikdy nemenil ved aj naco
A ked chces urobit proste dve kavy pre dvoch ludi tak to tam kolko kavy napraces?
Ano mam len jednu paku co bola v baleni.
No že to, čo meráš, nie je v skutočnosti retencia, čo by nás zaujímala, takto sa správa každý mlynček, nielen F10! Keď chceš zmerať retenciu, musíš ho otvoriť, komplet vyčistiť, povysávať, dať 20g kávy na vstup a zvážiť, koľko vypadne von. Problém je v tom, že každý mlynec (okrem špeciálnych konštruovaných na single - dosing, ako Kafatek, ktore su v sklone 45°, aby zvnutra vsetko gravitacne vypadlo, nemaju ani ani anti-clumping bazmek, ktory zadrziava kavu, a este aj vystupny sklz sa vybera a vyzmeta) zadržiava časť starej kávy dnu (dával som fotky prechodového tunela F4E...), ktorú vypľuje pri ďalšom mletí a nahradí ju novou kávou. Kľudne 3 - 5g možno aj 8g starej kávy, čo zostala dnu, vypadne von pri nasledujúcom mletí. Ale celkové množstvo in - out je OK (to si meral). Myslím, že som to už písal nie raz, ale oveľa krajšie vyzerá meranie, ako si ho spravil
Príklad merania retencie https://www.youtube.com/watch?v=SauHkzegeg8 od 6:37 (zaručene si to už videl
Placebo jak sviňa, sorry
Pozn: On povyzmetal vsetko zvnutra a zvazil, co by malo davat stejny alebo velmi podobny vysledok, ako ked do cisteho mlynca sa nasype definovane mnozstvo a zvazi, co vyslo von. Rozdiel je retencia (on vazil ten rozdiel).
Este otazka, ze nakolko sa ta stara kava premiesa s novou. Mozno to dokladne vycistenie zvonka je dostatocne a tej starej sa dostane len minimum, zvysok je tak ubity, ze sa uz neuvolnuje..
* V skutocnosti nie je potreba odomliet az tolko, lebo nejaka cast retencnej kavy z uvodneho naplnenia ostava trvalo prilepena v utrobach mlynca a neuvolnuje sa priebezne (akurat tam fajne **********i -->
Este otazka, ze nakolko sa ta stara kava premiesa s novou. Mozno to dokladne vycistenie zvonka je dostatocne a tej starej sa dostane len minimum, zvysok je tak ubity, ze sa uz neuvolnuje..
Nestaci, najviac starej ostane v prechodovom tuneli (u mna 2 - 3g) a pod kamenami. Kurna, ved som tu uz daval fotky, ako to vyzera, davam este raz (vidno plny tunel a aj po vycisteni, pre predstavu mnozstva). A z principu tam tie hrablicky byt musia, inak nefunguje rozbijanie hrud a hlavne mletie na cas.
Este som prilozil fotku z cistenia, kolko bolo v mlynci celkovo kavy, vratane usadenej a prilepenej.
Ops,
luper peterg máte obrovský “ mŕtvy “ priestor v tých vašich mlyncoch ... Ceado je na tom o dosť lepšie