Ináč , dnes som skúsil zrana retenciu Compak F10 ... opakovane som premlel na prázdno pokial z neho “padalo “, vysparal kefkou a opäť premlel ... 12,5 gr som nasypal a vypadlo 11,8 gramu po “ vyšprtani “ ... čo vy na to
No že to, čo meráš, nie je v skutočnosti retencia, čo by nás zaujímala, takto sa správa každý mlynček, nielen F10! Keď chceš zmerať retenciu, musíš ho otvoriť, komplet vyčistiť, povysávať, dať 20g kávy na vstup a zvážiť, koľko vypadne von. Problém je v tom, že každý mlynec (okrem špeciálnych konštruovaných na single - dosing, ako Kafatek, ktore su v sklone 45°, aby zvnutra vsetko gravitacne vypadlo, nemaju ani ani anti-clumping bazmek, ktory zadrziava kavu, a este aj vystupny sklz sa vybera a vyzmeta) zadržiava časť starej kávy dnu (dával som fotky prechodového tunela F4E...), ktorú vypľuje pri ďalšom mletí a nahradí ju novou kávou. Kľudne 3 - 5g možno aj 8g starej kávy, čo zostala dnu, vypadne von pri nasledujúcom mletí. Ale celkové množstvo in - out je OK (to si meral). Myslím, že som to už písal nie raz, ale oveľa krajšie vyzerá meranie, ako si ho spravil
, akurát že to je čisté placebo a klamanie sameho seba
.