Dobrý deň! Hľadám na Slovensku športovcov, ktorí jazdia na KOLOBEŽKE. Môžu byť ženy aj muži, minimálne 15-roční. Ak to nie ste práve vy, možno viete o kolobežkároch, ktorí nečítali túto výzvu. Prosím, tlmočte im to. Ďakujem! Miroslav Ilovičný, Myjava, [email protected], 0918 602442.
Kdesi som v nejakom elaborate cital, ze loziska robia iba 1,5% z celeho valiveho odporu kolesa.
Ale ak das kvalitne keramicke, ten pocit ze to ide samo je aj za 20%...
Ako placebo to beriem.
Mat kvalitne ložiska beriem z pohladu, aby sa do nich nedostal piesok, voda, bahno. Svojho času, ked som jazdil galusky, tak som neraz zmokol a hned to bolo treba rozobrat, naboje. Oska, guličky, konusy umyť v benzine. Dať vazelinu a zložiť.
Bol tam normalne piesok. Tesnenie nefunkčné.
Ako placebo to beriem.
Mat kvalitne ložiska beriem z pohladu, aby sa do nich nedostal piesok, voda, bahno. Svojho času, ked som jazdil galusky, tak som neraz zmokol a hned to bolo treba rozobrat, naboje. Oska, guličky, konusy umyť v benzine. Dať vazelinu a zložiť.
Lenže svet a technika urobila odvtedy ohromny krok dopredu. Netreba ist do extremu v podobe keramickych lozisk.
Dnes dokoncena celokarbonova kolobezka na zakazku, ram z trubiek vyplneny penou a pokryty 3 vrstvami tkaniny., vrchna z plocheho 16K twill-u. Hmotnost aj s pomerne tazkymi kolesami s 28 mm plastami 7,2 kg. Ram samotny ma nieco cez 3kg a je vdaka kombinovanej konstrukcii mimoriaden pevny v ohybe aj v krute. Tak dufam ze dlho posluzi...
Dnes dokoncena celokarbonova kolobezka na zakazku, ram z trubiek vyplneny penou a pokryty 3 vrstvami tkaniny., vrchna z plocheho 16K twill-u. Hmotnost aj s pomerne tazkymi kolesami s 28 mm plastami 7,2 kg. Ram samotny ma nieco cez 3kg a je vdaka kombinovanej konstrukcii mimoriaden pevny v ohybe aj v krute. Tak dufam ze dlho posluzi...
Vidla, predstavec a riadidla su tiez z karbonu? Pytam sa, lebo ma zaskocila ta hmotnost, Tvoja je lahsia, nie?
Ako vysoko je spodna strana stupatka?
ddemotak ma napadlo ako vybabrať s torznou tuhostou stupatka. Možno to pre teba nieje nič nové, neviem.
Ak má 1000g každé koleso komplet, je to pre zotrvačnosť ok. Ale keby má predné 1500g a zadné 500g, zotrvačnosť sa nezmení, ale kolobežka sa bude menej krútiť IMHO.
A ultima aero ll ?
ddemotak ma napadlo ako vybabrať s torznou tuhostou stupatka.
torzna tuhost stupatka sa da vyriesit chytrou ramovou konstrukciou alebo pri monokoku pouzitim vlakien orientovanych pod 45° uhlom voci pozdlznej osi. Teorii o kolesach nejako nerozumiem... :/
No ja ti rozumiem veľmi dobe. Vďaka za ďalšiu radu.
Teória o kolesách:
Predné koleso, roztocene veľkou rýchlosťou je kývané cez vidlu tvojimi rukami, zatiaľ čo zadné je kývané cez stupatko (je tam oneskorenie, čo vidí aj jazdec za tebou). Ak dáš do zadu ultra ľahké koleso, bude stupatko oveľa menej namáhané (torzne).
Napadlo ma to pri pozeraní tohto videa, daj si to od 14tej minuty:https://m.youtube.com/watch?v=XPUuF_dECVI
Tak som dnes absolvoval trasu od Figara v Bratislave po vinohradoch cez sv. Jur do Pezinku. Po koniec Jura to bola parada, este kusok na kopec to uslo, no kusok za kopcom, to uz nebola prijemna trasa pre moje 16/12 " kolesa, uz by to chcelo lepsie gumy s drapakovym dezenom do terenu. Ale prezil som to bez defektu. V Pezinku som sa po dvoch hodinach jazdy otocil medzi kauflandom a omw pumpou na cestu domov. Doma, po dalsich dvoch hodinach jazdy som sa zamyslal, ako to ludia robia, ze na kolobezke prejdu bez problemov aj 100-120km. Zatial sa mi to zda v nedohladne. Zeby na vacsej kolobezke ako moj mibo expres by to nebol problem?
100km v kuse som ešte zatiaľ nedal, dal som 80 s krátkymi prestávkami a nasledujúce 3-4 dni som chodil jak chudák.
Malé kolesá nemajú zotrvačnosť. Skúšal som aj malú kolobežku, je to veľký rozdiel. Na malej sa mi išlo horšie.
Včera som dal 114 km.
Vyrazil som ráno 8 30. Vozil som sa po poľných cestách, keď ma tu napadlo ísť k Váhu po hrádzi. Išiel som pomalým tempom a obdivoval som okolie. Prišiel som až do Hlohovca, kde som si kúpil klobásku, 5 rožkov, 2 snickers a vodu. Tam som to otočil. Postupne som zrychloval a domov som prišiel celkom zničený 17:00. Dal som si strečing, čo dosť pomohlo. Dnes som zatiaľ ok, malá svalovička na lytkach. https://www.relive.cc/view/1900116292
tirov gratulujem k vykonu. Ja sa pokusim pomaly zvacsovat svoj dojazd. Po minulotyzdnovej 40ke ma nic kupodivu nebolelo. Dokonca som nemal ani krce v nohach. Snad sa buduci rok prehupnem cez 50 km, potom 60,70....😊
Mam dilemu, ci kupit velku kolobezku uz teraz na jesen, alebo az na jar.
S Mibom budem jazdit aj nadalej do roboty, nakolko je do mesta idealna, a velku budem mat na vylety.
Včera som dal 114 km.
Vyrazil som ráno 8 30. Vozil som sa po poľných cestách, keď ma tu napadlo ísť k Váhu po hrádzi. Išiel som pomalým tempom a obdivoval som okolie. Prišiel som až do Hlohovca, kde som si kúpil klobásku, 5 rožkov, 2 snickers a vodu. Tam som to otočil. Postupne som zrychloval a domov som prišiel celkom zničený 17:00. Dal som si strečing, čo dosť pomohlo. Dnes som zatiaľ ok, malá svalovička na lytkach. https://www.relive.cc/view/1900116292
tirov no ty si fakt blaaazon.. neuveritelna trasa..a tie zachadzky...ako keby si sa nevedel rozhodnut kade... Kazdopadne vyklon hodny obdivu, som rad ze tu na slovesnku vyrasta kolobezkach s tendenciu k dlhym trasam... gratulujem!!! Vsak hod to na FB Kolobezky.sk nech vsetci vidia ako sa maju jazdit poriadne trasy na kolbezkach...
Kodym, akú chces kúpiť? Máš už niečo aj poskusane? Ja na tvojom mieste nečakám. Život je krátky. Určite ti odporúčam vyskúšať ddemovu areo.
Ddemo, tak som sa teda išiel pozrieť na môj FB profil (zhruba po 4 rokoch😀) a zmenil som si fotku a poslal žiadosť na kolobežky.sk...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Kdesi som v nejakom elaborate cital, ze loziska robia iba 1,5% z celeho valiveho odporu kolesa.
Ale ak das kvalitne keramicke, ten pocit ze to ide samo je aj za 20%...
Lenže svet a technika urobila odvtedy ohromny krok dopredu. Netreba ist do extremu v podobe keramickych lozisk.
Vidla, predstavec a riadidla su tiez z karbonu? Pytam sa, lebo ma zaskocila ta hmotnost, Tvoja je lahsia, nie?
Ako vysoko je spodna strana stupatka?
Ak má 1000g každé koleso komplet, je to pre zotrvačnosť ok. Ale keby má predné 1500g a zadné 500g, zotrvačnosť sa nezmení, ale kolobežka sa bude menej krútiť IMHO.
A ultima aero ll ?
torzna tuhost stupatka sa da vyriesit chytrou ramovou konstrukciou alebo pri monokoku pouzitim vlakien orientovanych pod 45° uhlom voci pozdlznej osi. Teorii o kolesach nejako nerozumiem... :/
Teória o kolesách:
Predné koleso, roztocene veľkou rýchlosťou je kývané cez vidlu tvojimi rukami, zatiaľ čo zadné je kývané cez stupatko (je tam oneskorenie, čo vidí aj jazdec za tebou). Ak dáš do zadu ultra ľahké koleso, bude stupatko oveľa menej namáhané (torzne).
Napadlo ma to pri pozeraní tohto videa, daj si to od 14tej minuty:https://m.youtube.com/watch?v=XPUuF_dECVI
Malé kolesá nemajú zotrvačnosť. Skúšal som aj malú kolobežku, je to veľký rozdiel. Na malej sa mi išlo horšie.
Vyrazil som ráno 8 30. Vozil som sa po poľných cestách, keď ma tu napadlo ísť k Váhu po hrádzi. Išiel som pomalým tempom a obdivoval som okolie. Prišiel som až do Hlohovca, kde som si kúpil klobásku, 5 rožkov, 2 snickers a vodu. Tam som to otočil. Postupne som zrychloval a domov som prišiel celkom zničený 17:00. Dal som si strečing, čo dosť pomohlo. Dnes som zatiaľ ok, malá svalovička na lytkach.
https://www.relive.cc/view/1900116292
Mam dilemu, ci kupit velku kolobezku uz teraz na jesen, alebo az na jar.
S Mibom budem jazdit aj nadalej do roboty, nakolko je do mesta idealna, a velku budem mat na vylety.
Vyrazil som ráno 8 30. Vozil som sa po poľných cestách, keď ma tu napadlo ísť k Váhu po hrádzi. Išiel som pomalým tempom a obdivoval som okolie. Prišiel som až do Hlohovca, kde som si kúpil klobásku, 5 rožkov, 2 snickers a vodu. Tam som to otočil. Postupne som zrychloval a domov som prišiel celkom zničený 17:00. Dal som si strečing, čo dosť pomohlo. Dnes som zatiaľ ok, malá svalovička na lytkach.
https://www.relive.cc/view/1900116292
tirov no ty si fakt blaaazon.. neuveritelna trasa..a tie zachadzky...ako keby si sa nevedel rozhodnut kade...
Ddemo, tak som sa teda išiel pozrieť na môj FB profil (zhruba po 4 rokoch😀) a zmenil som si fotku a poslal žiadosť na kolobežky.sk...