https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/dane/dan-z-prijmov Tu sa ale pise o prenajme nehnutelnosti resp zisku z prenajmu
30.01.2019 - 12:16:02
00
Snad sa zhodneme, ze prenajom vlastnej nehnutelnosti nie je kupa a predaj tovaru. Ked kupujes a predavas tovar za ucelom zisku (aj ked ho nakoniec nevytvoris), musis na to mat zivnost, musis byt registrovany na financnej sprave, musis viest uctovnictvo, musis riesit reklamacie atp.. Ak nevygenerujes ziadny zisk, tak ziadnu dan neplatis. Ale to proste tak nefunguje ze zacnes kupovat/predavat tovar len tak nacierno a zaregistrujes sa az ked mas 500 eur zisk (ako ho vobec spocitas ak nemas uctovnictvo?)
30.01.2019 - 12:22:33
06
Uz aj pri tom prenajme do 500€ sa musis taktiez zaregistrovat.
30.01.2019 - 12:27:46
00
cervo napísal:
Mozes prosim citovat nejaky zdroj alebo zakon, na zaklade coho toto usudzujes?


Po pravde mam tuto informaciu od byvaleho sefa (podnikatela) po jednej debate. Bol som v presvedceni, ze to tak je. Nevylucujem ze sa mylim.
30.01.2019 - 12:45:40
00
Palo TT napísal:
Btw. O akych zlozitejsich technikach hovoris? IP sa pouzit neda, to je jasne. A ine (historicke) informacie z klienta nedostanes, lebo vytvorenie noveho "jedinecneho" (virtualneho) PC je otazka par sekund a zvladne to aj bezny skusenejsi pouzivatel (resp. podvodnik bude mat prostriedky, aby za to zaplatil).
Teda o jednej viem ;)

Jedna z moznosti je napr. technika, ako google urcuje ci si robot alebo nie :lol: .. ak je velka potreba zistit s urcitou vysokou pravdepodobnostou, ze dve rozne konta pouziva jeden fyzicky clovek, tak je to len otazka kolko do toho chces investovat namahy, aby si to zistil /v tomto pripade nema vyznam/.Tuna to asi nie je nutne, oni sa prezradia aj sami, viz. tvoj ulovok (printscreen) :D .. technicke detaily odo mna nechci, poznam tieto veci len v nejakej obecnej rovine, nezaoberam sa tym. Ale spehovacie systemy dnes vedia neskutocne veci :(
30.01.2019 - 13:22:20
00
ftu2 napísal:
vam fakt vadia len piestanci? a z akeho dovodu? ze predavaju viac suciastok a celych bicyklov ako vy?

Uz viem preco ich maju tolko. Kazdu sezonu (niekedy aj pocas) koncia s bajkovanim a potom rozpredaju bajk na suciastky. :lol:
30.01.2019 - 13:24:40
05
cervo V minulosti nebolo nutné príjem mimo závislej činnosti do 500€/rok priznať (tzv. príležitostný príjem). Od 2017 myslím ale došlo v zákone k zmene, kde sa presnejšie definuje čo je príležitostný prijem. https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novinky/archiv-noviniek/detail-novinky/_zdan-prilez-prijmov-na/bc - novšie znenie sa mi nechce hľadať.
30.01.2019 - 13:25:10
00
lto napísal:
Uz viem preco ich maju tolko. Kazdu sezonu (niekedy aj pocas) koncia s bajkovanim a potom rozpredaju bajk na suciastky. :lol:

Ako o tom svedčia rôzne udalosti, napríklad objav depozitu ukradnutých bicyklov v miestnej chlastárni menom Kazačok pred rokmi, aj v kradnutí bicyklov majú v tom podľa nich pupku sveta dávne tradície. Aj fotrov Johan (Favorit F1 Special) sa stal obeťou lopnutia tamtiež.
30.01.2019 - 13:38:04
01
petocervik napísal:
Inac na margo takeho podnikania. Kupovat tovar a predavat zo ziskom nie je nelegalne. Len pri zisku nad 500€ rocne ma clovek samozdanovaciu povinnost a mal by to uvadzat do rocneho zuctovania dane. Nie je to kradnutie a aj ja osobne mam vyhrady voci hospodaranie s odvedenymi danami, ale koser to tiez nie je.

500e sa tyka prenajmu
co sa tyka tovaru, tak cinnost by mala splnat znaky podnikania nejako takto https://www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/1031/category/registracne-povinnosti/article/neopravnene-podnikanie.xhtml
inak plati
Príjmy oslobodené od dane:
- príjem z predaja hnuteľnej veci, ak ju predávajúci nemal zahrnutú v obchodnom majetku,
Inak by sa ti stalo, ze zarobis, zdania ti , kupis si vec, predas ju (za menej ako si kupil) a to ti znovu zdania
ale v Babistane ale su schopni toto dotiahnut tak daleko :lol: .. ak predas za viac, ako si kupil, potom plati to dalsie .. cinnost vykazujuca znaky podnikania. Co v pripade predaja mobilu raz za 2 roky nebude.

V prvom rade ale musis dokazat, ze dana cinnost splna znaky kde je potrebna zivnost .. nakup a predaj tovaru za ucelom tvorby zisku .. plus teda dokazat, ze zarobil. Co moze byt prakticky nemozne /ovsem az bude uplne zrusena hotovost a vsetko pojde elektronicky, tak bude asi lahke/ . Ale niekedy roznych bazarovych predajcov dostanu za ine, ako posledne typek predaval autodiely z vrakoviska a obvinili ho, ze predava veci oznacene ako nebezpecny odpad :lol:
30.01.2019 - 13:40:01
01
Miesaju sa tu dokopy 2 veci:
Danove zakony a nedovolene podnikanie.

Z danoveho pohladu su prijmy FO z predaja hnutelnych veci oslobodene od dane.
(ZÁKON č. 595/2003 Z. z. § 9 c. )
https://podpora.financnasprava.sk/531745-Pr%C3%ADjmy-fyzickej-osoby-z-predaja-hnute%C4%BEnej-veci-
Otázka č. 5- Predaj hnuteľnej veci (kosačka) nezahrnutej v obchodnom majetku
Fyzická osoba – nepodnikateľ si kúpila v roku 2017 kosačku a v roku 2018 ju predala so ziskom. Podlieha uvedený príjem dani z príjmov? Uvádza sa v daňovom priznaní?
Odpoveď
Ak fyzická osoba predala kosačku, ktorú pred určitým časom nadobudla kúpou, príjem z predaja kosačky je oslobodený od dane z príjmov. Príjmy od dane z príjmov oslobodené sa v daňovom priznaní neuvádzajú a dňovník ich nezdaňuje.


Problem je vtedy ak takyto predaj realizovany FO nadobuda podla inych zakonov charakter nedovoleneho podnikania (co je na posudeni prislusnych organov )
https://ficek.sk/podnikanie-bez-zivnosti-1
Na podnikanie sa samozrejme vztahuju ine danove zakony.
30.01.2019 - 13:43:34
02
bujnoss napísal:
cervo V minulosti nebolo nutné príjem mimo závislej činnosti do 500€/rok priznať (tzv. príležitostný príjem). Od 2017 myslím ale došlo v zákone k zmene, kde sa presnejšie definuje čo je príležitostný prijem. https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novinky/archiv-noviniek/detail-novinky/_zdan-prilez-prijmov-na/bc - novšie znenie sa mi nechce hľadať.


To znamená, že fyzickej osobe plynie príjem z príležitostnej činnosti vtedy, ak sa sama rozhodne vykonať určitú činnosť, a to bez zmluvne dohodnutej povinnosti, ktorú by jej určila alebo prikázala iná osoba. Je to napr. príjem z príležitostnej činnosti ako je zber lesných plodov, odvoz nepotrebného papiera do zberných surovín, pokosenie trávy susedovi a pod.

Netyka sa predaja hnutelnych veci. Ale inak je vidno, ze sa pritvrdzuje.
30.01.2019 - 13:44:49
00
Palo TT : presne tak .. ak by predal taku kosacku kazdy den, uz by to mohlo byt podnikanie :lol:
30.01.2019 - 13:46:02
01
tu istu pokialmozno (ako s bytmi :D)
30.01.2019 - 14:11:08
04
lto Ano, ako píšeš. Ak je vykonávanie podložené zmluvou prípadne ak dielo vytváraš pre právnickú osobu, ktorá si to dá do nákladov. Ak ťa napríklad požiada kamarát aby si mu pomohol vysťahovať byt a dá ti za to 20€ tak to by príležitostný príjem mohol byť. Podobne aj s kosením trávnika súkromnej osobe. A čo sa týka bazárového predaja, tak to je opäť samostatná téma, myslím že aj na to zákon myslí. Niekde som o tom čítal. Keď predáš auto, tiež neplatíš daň zo zisku. Či ide pri bazári o neoprávnené podnikanie by muselo prebehnúť asi dokazovaním. Ak dotyčný veci kúpi, aby ich potom predal so ziskom na bazáre, tak to je neoprávnené podnikanie. Ako bolo vyššie spomenuté, pán kúpil od niekoho bike a potom ho rozpredal. Mnohé mamičky si vedia tiež slušne prilepšiť predajom cez bazár.

Edit: Tu som našiel aj zdroj kde som to čítal ak by to niekoho zaujímalo: https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/3456/category/dan-z-prijmov/article/zdanovanie-prilezitostne-prijmy-2018.xhtml
30.01.2019 - 18:04:53
00
Este par mojich postrehov k diskusii z poslednych dni: diskutuje sa tu o dvoch nezavislych nezakonnych cinnostiach:
A. nedovolene podnikanie
B. predaj kradnutych veci.
Ta prva cinnost je podla mojho nazoru pri pouzivateloch so stovkami inzeratov vysoko pravdepodobna, o tej druhej si toto tvrdit nedovolim. V kazdom pripade snaha maskovat A (zmena nickov, falosne realne posobiace identity) vyvolavaju podozrenie na B. Plus spravidla plati, ze kto lieta v B realizuje zaroven aj A.

Je na kazdom ako to vnima a ako sa k tomu postavi. Niekomu to nevadi, inému ano a reagovat moze rozne od nekupovania od takychto predajcov, po nahlasenie danovemu uradu (aj Al Capone pohorel na daniach) alebo policii.

Len poznamka k prirovnaniu k autodielom od ftu2 - v novinach sa dost casto objavuju clanky typu: policia rozlozila gang autickarov. Takze cez ruzove okuliare by som v tomto pripade na svet prilis nepozeral.

Co ma tesi je vyjadrenie, ze prevadzkovatel cervo planuje zmeny - zavedenie SMS overovania.
K tomuto si dovolim par podnetov:
1. nezabudat na trik s editaciou inzeratu ftu2 :y:
ftu2 napísal:
ale ked si niekto ten inzerat nevymaze, ale ho jednoducho preedituje uz nieje taky napadny? a este ma potom pri inzerate mnozstvo palcov hore, co znovu pritahuje pozornost na akoze feroveho predajcu. a viem o com pisem.

2. moznost vidiet historicke inzeraty aj bez prihlasenia
3. zobrazit celkovy historicky pocet inzeratov daneho pouzivatela v jeho profile aj v kazdom inzerate (ako na ebay)
idelne 2 cisla: aktivne/vsetky (samozrejme tiez bez nutnosti prihlasenia)


Btw. Jozeffo12 resp. XMarekX vies, ze google vie aj podla obrazkov vyhladavat? ;)
https://twitter.com/laco_baliak
Pripadna kradez identity je tiez nezakonna... (pripadna = uznavam, ze pri foto vyrobit z kruhu vacsi stvorec nie je uplne easy, ale mozno existuje online aj lepsia predloha).

Prílohy:

jozeffo12.jpg
jozeffo12.jpg 99.83 KiB thumb_up0thumb_down

30.01.2019 - 22:22:07
03

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Zámky)
keyboard_arrow_up