treba citat s porozumenim
ak sa tu nahodou vyskytuje niekto, kto fici na detoxikaciach, "odkysluje" si organizmus a podobne srandy, tak sa nad tym snad trochu zamysli = prinos > 0 bodov
tiež som dakde čítal že naše trávenie nie uspôsobené vyťažiť všetky prospešné veci z takýchto exotických plodín ako napr chia semiačka sú v podstate porovnateľné s makom ergo chia je na papieri fasa , ale nemáš enzým, teda radšej papaj mak dostaneš viac
Čo sa týka ovocia už som sušil všeličo, ale konečne som sa odhodlal aj na hovädzie jerky Zo zhruba 1600g zadného zostalo po marinovaní a sušení asi 650g.
Ak by bol záujem môžem sem hodiť stručný recept, nabudúce sa chystám na bravčové stehno.
Receptov na nete je kopa, ale myslím že niekedy sú zbytočne dosť zložité.
Takže kúpiš si u mäsiara čerstvé /podľa kapacity sušičky/ mäso, buď hovädze zadné, sviečkovicu, bravčové stehno... Zbavíš tuku, blán, vyumývaš pod horúcou vodou, dáš na pár hodín do mraziaku nech sa lepšie krája. Potom ostrým nožom krájaš po vlákne asi 3mm plátky, necháš chvíľu pri izbovej teplote(bolo v mraziaku) a potom ukladáš do marinády tak aby bol každý plátok ponorený. Marinada by mohol v tomto lepšie poradiť ..ale ja som marinádu zarobil na 1600g mäsa takto: 2dcl dobrej tmavej sójovej omáčky, fľašku(180ml) Worcestrovej, lyžicu medu, čerstvo nahrubo namleté čierne korenie, sušený cesnak, mleté horčicové semienko, údenú mletú papriku, trochu chilli a soli. Zloženie korenín je na tebe, ale radšej opatrne, na tom sušenom plátku je to všetko o dosť výraznejšie. Nabudúce sa chystám skúsiť iba soľ a mleté č. korenie.
V marináde to teda necháš asi 12-16hod., potom povyberáš, osušíš na sitku, papieri, alebo čistej utierke a ukladáš natesno vedľa seba na platá. Teplotu nastav na 70°C a nechaj asi 3 hodiny sušiť, potom stačí dosušovať na cca 50-60°C. Platá treba sem tam prehadzovať, nech sa masisko suší rovnomerne. Záleží od sušičky, mne prvá várka trvala asi 8-9 hodín(neosušil som mäso pred samotným sušením, vyberal som rovno z marinády ). Tých 1600g mäsa som mal na rovné dve várky sušenia, mám klasickú sušičku na ovocie s 5timi platami, priemer 27cm. Jerky sú hotové keď sú plátky také kožovité, ale nesmú sa lámať, to už je presušené.
Ak nemáš sušičku, dá sa s rovnakou teplotou a postupom použiť aj teplovzdušná rúra(s pootvorenými dvierkami), ale neskúšal som.. Treba dodržovať čistotu, mať pri manipulácii ruky, dosku, nôž, atď poriadne umyté pod horúcou vodou.
Teraz v zime sa dá s balíkom jerky a ploskačkou luxusne prežiť celodenný výjazd v mraze
Ja som skúšal aj bravčové no nikdy viac, nechuti mi to. Hovädzie je proste lepšie. Už nedávam ani tak moc sojovky a worchestru,chcem tam cítiť to mäso. Na pol litra prevarenej vody dám 0,4dcl sojovky a worchestru, soľ, cesnek, korenie 4 farieb. Ja si ho suším úplne do sucha. Tak mi to viac chutí.
Stále čakám, 😂😂 a ešte dlho budem. Dnes som ich odbalil a spravil kontrolu, zatiaľ paráda, no vidím to ešte na 3 týždne, sviečková bude skôr. Normálne to pri cca 25stp trvá cca 2-3 týždne. Korenia som dal všelijaké, skúšam. Stehno už je na rade do visu, v utorok hodím krkovičku do cukru.
Ja som skúšal aj bravčové no nikdy viac, nechuti mi to. Hovädzie je proste lepšie. Už nedávam ani tak moc sojovky a worchestru,chcem tam cítiť to mäso. Na pol litra prevarenej vody dám 0,4dcl sojovky a worchestru, soľ, cesnek, korenie 4 farieb. Ja si ho suším úplne do sucha. Tak mi to viac chutí.
Je to o chuti každého súdruha. Ja som včera dosušil plátky z bravčového stehna, naložené boli v rovnakej marináde ako som popísal hore a chuť výborná podobná kvalitnej šunke. Obsahom bielkovin to samozrejme na hovädzinu nemá, ale na výjazdy bude fajn.
Odporúčam veľmi opatrne so soľou, hovädzie sa mi minule zdalo málo slané tak som marinádu prisolil a trochu som to prehnal. Po usušení a ochutnávke šli plátky stehna na pol hodinu namočiť do studenej vody a zase do sušičky
Inak koľko nechávaš napr. karé(v celku) sušiť? Ja som robil jeden kus podľa toho poľského receptu, už visí asi 10 dní pri 18st. a zdá sa mi veľmi tvrdé. Treba už zvesiť?
Sranda že ja údeniny a mäso celkovo nemusím, ale toto ma baví robiť
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://science.hnonline.sk/biologia-a-chemia/1832127-odbornicka-na-vyzivu-paleo-je-nezmysel-goji-strata-penazi
ak sa tu nahodou vyskytuje niekto, kto fici na detoxikaciach, "odkysluje" si organizmus a podobne srandy, tak sa nad tym snad trochu zamysli = prinos > 0 bodov
https://youtu.be/AMFnW-DOIfQ
Dnes som zabalil do fášu a môže to visieť, od teploty je to cca 2-3 týždne.
https://youtu.be/AMFnW-DOIfQ
Dnes som zabalil do fášu a môže to visieť, od teploty je to cca 2-3 týždne.
To vyzera ako mumia niecoho
dobru chut
Ak by bol záujem môžem sem hodiť stručný recept, nabudúce sa chystám na bravčové stehno.
zaujem by bol
Takže kúpiš si u mäsiara čerstvé /podľa kapacity sušičky/ mäso, buď hovädze zadné, sviečkovicu, bravčové stehno... Zbavíš tuku, blán, vyumývaš pod horúcou vodou, dáš na pár hodín do mraziaku nech sa lepšie krája. Potom ostrým nožom krájaš po vlákne asi 3mm plátky, necháš chvíľu pri izbovej teplote(bolo v mraziaku) a potom ukladáš do marinády tak aby bol každý plátok ponorený.
Marinada by mohol v tomto lepšie poradiť
V marináde to teda necháš asi 12-16hod., potom povyberáš, osušíš na sitku, papieri, alebo čistej utierke a ukladáš natesno vedľa seba na platá. Teplotu nastav na 70°C a nechaj asi 3 hodiny sušiť, potom stačí dosušovať na cca 50-60°C. Platá treba sem tam prehadzovať, nech sa masisko suší rovnomerne. Záleží od sušičky, mne prvá várka trvala asi 8-9 hodín(neosušil som mäso pred samotným sušením, vyberal som rovno z marinády
Ak nemáš sušičku, dá sa s rovnakou teplotou a postupom použiť aj teplovzdušná rúra(s pootvorenými dvierkami), ale neskúšal som.. Treba dodržovať čistotu, mať pri manipulácii ruky, dosku, nôž, atď poriadne umyté pod horúcou vodou.
Teraz v zime sa dá s balíkom jerky a ploskačkou luxusne prežiť celodenný výjazd v mraze
Neskoro.Vyzerá,že sa už...
Niesu este fasiangi ale aj kalorie treba trochu doplnit
Je to o chuti každého súdruha. Ja som včera dosušil plátky z bravčového stehna, naložené boli v rovnakej marináde ako som popísal hore a chuť výborná podobná kvalitnej šunke. Obsahom bielkovin to samozrejme na hovädzinu nemá, ale na výjazdy bude fajn.
Odporúčam veľmi opatrne so soľou, hovädzie sa mi minule zdalo málo slané tak som marinádu prisolil a trochu som to prehnal. Po usušení a ochutnávke šli plátky stehna na pol hodinu namočiť do studenej vody a zase do sušičky
Inak koľko nechávaš napr. karé(v celku) sušiť? Ja som robil jeden kus podľa toho poľského receptu, už visí asi 10 dní pri 18st. a zdá sa mi veľmi tvrdé. Treba už zvesiť?
Sranda že ja údeniny a mäso celkovo nemusím, ale toto ma baví robiť