Receptov na nete je kopa, ale myslím že niekedy sú zbytočne dosť zložité.
Takže kúpiš si u mäsiara čerstvé /podľa kapacity sušičky/ mäso, buď hovädze zadné, sviečkovicu, bravčové stehno... Zbavíš tuku, blán, vyumývaš pod horúcou vodou, dáš na pár hodín do mraziaku nech sa lepšie krája. Potom ostrým
nožom krájaš po vlákne asi 3mm plátky, necháš chvíľu pri izbovej teplote(bolo v mraziaku) a potom ukladáš do marinády tak aby bol každý plátok ponorený.
Marinada by mohol v tomto lepšie poradiť
..ale ja som marinádu zarobil na 1600g mäsa takto: 2dcl dobrej tmavej sójovej omáčky, fľašku(180ml) Worcestrovej, lyžicu medu, čerstvo nahrubo namleté čierne korenie, sušený cesnak, mleté horčicové semienko, údenú mletú papriku, trochu chilli a soli. Zloženie korenín je na tebe, ale radšej opatrne, na tom sušenom plátku je to všetko o dosť výraznejšie. Nabudúce sa chystám skúsiť iba soľ a mleté č. korenie.
V marináde to teda necháš asi 12-16hod., potom povyberáš, osušíš na sitku, papieri, alebo čistej utierke a ukladáš natesno vedľa seba na platá. Teplotu nastav na 70°C a nechaj asi 3 hodiny sušiť, potom stačí dosušovať na cca 50-60°C. Platá treba sem tam prehadzovať, nech sa masisko suší rovnomerne. Záleží od sušičky, mne prvá várka trvala asi 8-9 hodín(neosušil som mäso pred samotným sušením, vyberal som rovno z marinády
). Tých 1600g mäsa som mal na rovné dve várky sušenia, mám klasickú sušičku na ovocie s 5timi platami, priemer 27cm. Jerky sú hotové keď sú plátky také kožovité, ale nesmú sa lámať, to už je presušené.
Ak nemáš sušičku, dá sa s rovnakou teplotou a postupom použiť aj teplovzdušná rúra(s pootvorenými dvierkami), ale neskúšal som.. Treba dodržovať čistotu, mať pri manipulácii ruky, dosku, nôž, atď poriadne umyté pod horúcou vodou.
Teraz v zime sa dá s balíkom jerky a ploskačkou luxusne prežiť celodenný výjazd v mraze