krza nejak mi nepasuje k sebe sedacka a barany ale tak verim ze budes spokojny a premyslel si si to
Mikee mame 2 sedacky vzadu a spokojnost.. nepocitil som ani raz zeby to bola nevyhoda.. dieta je pekne priputane, takze nevypadne a rozhlad ma do bokov co staci.. dokonca tam vidim vyhodu ze mu tak nefuka do oci.. dnes mi uz starsia zahlasila ze sedacku mam predat lebo sa jej paci pripojny bicykel co sme dotiahli tento vikend domov ale este jej dam cas nech sa prv par krat prevezie na tom pripojnom a uvidime podla toho ci uz moze ist jedna sedacka z domu
Dnes test na 5km aj s Arturom. Najprv sedacka prislis vzadu, tazisko dost posunute, kazdy naklon citelny a ovladanie ziadna slava. Kazdym posunutym cm smerom ku sedlovke sa bicykel zlepsoval v ovladani az sme skoncili s posuvanim tesne pred sedlovkou - Artur je spokojny rovnako ako minuly rok na MTB a mne sa bicykel dobre ovlada. Bojujem len s SPDckami, ktore mam len mesiac a este sam mam s nim problemy, nie to este so synatorom vzadu. Par desiatok km to ale spravi.
Kellys Soot 30 je určite veľmi pekný bicykel ale čo tá sada Shimano Claris? Je dobrá alebo nie je? Všade sa píše väčšinou že je málo kvalitná. Je to pravda alebo je to len subjektívny pohľad každého cyklistu?
Pre bežného človeka je postačujúca. Ja mám napríklad na rekonštruovanom Favorite prehadzovačku Tourney a spokojnosť, robí čo má a nie sú s tým problémy. Na druhom biku mám Claris 2x8 radenie (také to kvázi horské alebo pre fitness bike) a vzadu Claris prehadzovačka spokojnosť. Kamoš čo má drahší cestný bike na Ultegre, predtým mal na 105, teraz skúšal Dura Ace s elektronikou, že je tam cítiť rozdiel, ale zase aby nejakú hobby jazdec, či bežný človek, čo jazdí bežne tak do 30km na deň, možno z času na čas dá 60 kvôli tomu mal namiesto 850€ za Soot 30 vycalovať za podobný bike 2000€ tak za to to nestojí a nemá zmysel. Taká prehadzovačka Claris stojí tak 10-15€, ak sa pokazí, tak jeden víkend nepôjdeš na pivo. Keď sa pokazí prehadzovačka Ultegra, 105, či Dura Ace, tak 80€+ a ak je to ešte elektronika, tak kľudne aj 120€ a viac. Za mňa teda pre nenáročného jazda je Claris v pohode, pre človeka, čo rieši váhu, lebo bike váži 12kg napríklad, ale keďže by vymenil kolesá, a všetko vlastne, lebo potrebuje bike čo váži pod 7kg to nie je. Ja osobne vážim 105kg, plus mínus, takže či bike váži 12 alebo 7 nemá zmysel riešiť. Na rovinke si ten rozdiel nevšimnem v kopcoch sa namakám viac, ale zase dole pôjdem rýchlejšie. Kedy som mal ten superľahký bike tak vyšliapnem na tie kopce za 2 hodiny a 50 minút, namiesto 3 hodín.
Skusal som Soot 30 aspon pre pocit, ked som kupoval gravel a rozdiel Claris vs Tiagra som necitil. Nakoniec som skoncil na Tiagre, ale presvedcil ma ram a vyrobca biku, nie sada.
blackseal tu je to celkom pekne rozobraté. https://youtu.be/zQKqa2oLNkg ak si to aj nahádžeš do konfigurátora, tak napríklad komplet set Claris 2x8 (kľuky, brzdové páky s radením prevodov, kazeta, prešmýkač a prehadzovačku) sa dá zohnať za 200-250€. Napríklad ten SRAM Eagle 1x12 stojí niečo cez 500€ a aj to tá lacnejšia verzia. Ak si teda nahádžeš 2x8 Claris vs 1x12 Eagle do kalkulačky, dostaneš na Clarise všetky prevody, čo sú na Eagle a budeš to mať jemnejšie odstupňované. Neviem teraz presne, ale myslím že najľahší a najťažší prevod budú o stupeň viac ako pri Eaglovy, teda ťažší prevod bude o stupeň ťažší, čo sa ti hodí na rovinách, a najľahší bude o stupeň ľahší, čo sa hodí do kopcov. Za mňa osobne, keď sa pozriem na kazetu 10-50 tak tam vidím kotúč z cirkulárky, nepríde mi to tak elegantné ako kazeta 11-34 či niečo podobné.
Eagle gx sada stojí 250€. Mám túto sadu na horaku a absolútne mi žiaden prevod nechyba. Radenie je presne. Neporovnál by som sady 2x8 a 1x12 je to čosi úplne iné.
Jano1987 Nespochybnujem, ze vies pri 2x8 dosiahnut dostatocne lahky a aj dostatocne tazky prevod. Ale o com som presvedceny je, ze pri urcitych rychlostiach budes mat problem najst vhodny prevod. Na graveli mam Soru (t. j. 9 kolecko) a pri rychlostiach okolo 25 - 27 km/h mam pocit, ze by sa mi hodilo prave to koliesko, ktore tam nie je. Samozrejme, individualna vec, ale myslim si, ze nie je vela ludi, ktorym je uplne jedno ci dlhodobo idu kadenciu 94, alebo 80 ot/min. Uprimne, ak by 2x8 bolo vlastne skoro to iste ako 2x11, preco by sa vobec vyrabali 9, 10, 11 stupnove kazety? Ja nemam nic proti Clarisu, len som chcel ukazat v com je jej hlavna nevyhoda. Ak niekto jazdi na pohodu, je uplne postacujuca pravdepodobne.
Mne to podľa kalkulačky vychádza tak, že na ľahkom konci je 1x12 Eagle výrazne ľahší a na ťažšom je o málinko ľahší. Ale neporovnával som detailne, aké sú tam % skoky medzi pevodmi.
Nemám to zase presne zrátané. Je možné v som možno presne netrafil. Ale väčšina bikov má 1x11. V princípe je jedno či to je 2x11 či 1x8 alebo 3x6. Pokiaľ hľadám bike na istý typ jazdy, tak budem podľa toho, či už pohonné ústrojenstvo, alebo aj geometria rámu, typ kolies. Čo vyhovuje mne, nemusí niekomu inému. Ak niekto jazdí podľa metronomu, že proste musím mať presne 84,724246 otáčky za minútu tak má iné požiadavky ako niekto kto jazdí hoby a jediný parameter je, aby dokázal s tými prevodmi vyšľapať do kopca. Každý systém má svoje plus aj mínus. Pár rokov dozadu som čítal článok o manželskom páre, ktorý prešli Ameriku od juhu na sever po Andach, z Vladivostoku cez Himalaje a Alpy do Dublinu, Afriky z juhu na sever, okolo Austrálie na bikoch, čo mali prevody 1x3 a vyzerali ako Favorit na klasických plášťoch 27x25 šírka. Dá sa všetko, je to vždy o tom čo človek chce a čo si môže dovoliť, prípadne o nejakých kompromisoch.
Jano, v pohode. Nemal som v úmysle na Teba útočiť kvôli pár desatinkám v prevode. Ono celé je to hlavne o pocite. Ináč bude vnímať prevody človek v kopcoch a ináč niekto na rovine okolo Dunaja. Hlavne nech bikovanie spôsobuje ľuďom radosť.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mikee mame 2 sedacky vzadu a spokojnost.. nepocitil som ani raz zeby to bola nevyhoda.. dieta je pekne priputane, takze nevypadne a rozhlad ma do bokov co staci.. dokonca tam vidim vyhodu ze mu tak nefuka do oci.. dnes mi uz starsia zahlasila ze sedacku mam predat lebo sa jej paci pripojny bicykel co sme dotiahli tento vikend domov ale este jej dam cas nech sa prv par krat prevezie na tom pripojnom a uvidime podla toho ci uz moze ist jedna sedacka z domu
Dnes test na 5km aj s Arturom. Najprv sedacka prislis vzadu, tazisko dost posunute, kazdy naklon citelny a ovladanie ziadna slava. Kazdym posunutym cm smerom ku sedlovke sa bicykel zlepsoval v ovladani az sme skoncili s posuvanim tesne pred sedlovkou - Artur je spokojny rovnako ako minuly rok na MTB a mne sa bicykel dobre ovlada. Bojujem len s SPDckami, ktore mam len mesiac a este sam mam s nim problemy, nie to este so synatorom vzadu. Par desiatok km to ale spravi.
https://youtu.be/j5eePaZYF7g
Si si istý, že Claris 2x8 má väčší rozsah ako Eagle 1x12 hore aj dole? Claris 50/34 vs11-32. Eagle napr. 44 vs 11-50?
Claris najľahší - 34/32 = 1.0625 Claris najťažší - 50/11 = 4.54
Eagle najľahší - 44/50 = 0.88 Eagle najťažšší - 44/11 = 4.4
Mne to podľa kalkulačky vychádza tak, že na ľahkom konci je 1x12 Eagle výrazne ľahší a na ťažšom je o málinko ľahší. Ale neporovnával som detailne, aké sú tam % skoky medzi pevodmi.