Dnes som bol s dvoma zalesakmi na bikoch na trase Petrzalka, Slavin, Koliba, Biely Kriz. Chcel som ist aj dalej, ale chla***** mi tam premrzli a chceli ist spat.
pre ochranárov je aj 5 tisíc v pohode lebo veď lesov máme dosť a medveď sa sám zreguluje.1 kus potrebuje 30km/2 tak si to vypočítaj či je to vela.Položme si otázku prečo si pár týchto medveďov od nás nikto nechce zobrať.ani rakúšania ani švajčiari ktorí tam už dávno žiadnych nemajú.a porovnaj si rozlohu tatier a álp.
Medveďov je reálne okolo 1300 kusov, únosnosť nášho územia je však omnoho vyššia. Niektoré jedince sú veľmi túlavé, ak sa prejde od Malej Fatry cez Oravu do Poľska, potom späť a cez Veľkú Fatru prejde do Nízkych Tatier a Rudohoria, hádajte v koľkých poľovníckych revíroch mohli zaznamenať jeho stopy a trus? Nie všetky medvede sú až takto túlavé, ale tá duplicita bude aj u nich.
Ďalšia obľúbená fikcia je tvrdenie o tom, ako staré medvede vytláčajú mladé (jediná výnimka sú samice s mláďatami, ktoré samce cielene zabíjajú, aby spustili u samice ruju). Srandovná legenda sa spája s tzv. medvedími stromami, tradovalo sa, že tam tie najväčšie urobia záhryz a tie menšie sa musia pakovať preč. Ale až fotopasce odhalili že najvyššie stopy zanechávajú práve mladé medvede, lebo tie ešte vyliezajú po kmeni, čo tie veľké už nerobia. Stromy sú vlastne čosi ako bývalo v našich mestách korzo, slúžia na socializáciu. Rozširovanie medveďov dosť súvisí s tým, že objavili kukuricu, na ktorú sa postupne učia chodiť nové generácie medveďov a veľkým problémom je zakrmovanie zveri. Keďže stále viac poľovníkov sa venuje poľovačke, pri ktorej sa odvezú autom ku kŕmidlu s posedom a učia tam chodiť zver, oportunistické zviera ako medveď si nenechá takúto príležitosť ujsť. Veď aj tie fotky od Pezinka ukazujú macka pri kŕmidle. Nebyť zakrmovania a kukurice, medvede by kvôli potravinovej základni opúšťali vyššie pohoria iba zriedka.
re Pali65:
1/ Celková výmera lesov na Slovensku je 2,06 mil ha, teda 20.600 km2 . Celkový stav medveďa BOL v roku 2015 cca 1300 medveďov (údaj ŠOP), a ak počítame ročný prírastok 30 medveďov (triezvy odhad), tak dnes ich je niečo cez 1.400. To vychádza 14,7 km2 na medveďa ak to rozrátam aj na lesy, kde sa medveď nevyskytuje (západné , juhozápadné a juhovýchodné Slovensko). Som teda zvedavý, čo ťa vedie k myšlienke, že naše územie znesie aj viac medveďov ak reálne žije 1 medveď na 7 km2 lesa (Liptov, Orava...).
2/ Keďže zakrmovanie zvery prebieha v krmelcoch tak neviem prečo medvede nechodia tam, ale majú potrebu vyžierať kontajnery (opäť Liptov. Orava)
3/ Medvede obľubujú aj obilniny a čuduj sa svete, kedysi do nich nechodili. Buď medvede teraz niečo osvietilo (čo si nemyslím), alebo ich je jednoducho veľa (čo bude vzhľadom na jednoduché počty vyššie asi skôr pravda).
Kolke chodia do Hungarie? Jeden tulak za x rokov alebo kazdorocne a pravidelne xyz kusov? A co to dokazuje? Iba to, ze existuje, vzdy existovalo a dufajme aj bude existovat par tulakov.
Premnozene medvede ja nemozem Povodne som si myslel ze ludia zvieratam neustalim klcovanim lesov stale zmensuju ich prirodzene prostredie ale tak ne teda. Aj stromy su premnozene ze? Nastastie uz ne na dlho aj na tom sa intenzivne pracuje Aj vysoka, diviaky a vlky su premnozene. Zaujimavostou je ze kua vzdy sa premnozia len tie trofejne zvierata potvory jedni.
Ze sa nepremnozili este take vevericky, jazvece a ina netrofejna nezaujimava haved to mi nejde furt do hlavy
Premnozene medvede ja nemozem Povodne som si myslel ze ludia zvieratam neustalim klcovanim lesov stale zmensuju ich prirodzene prostredie ale tak ne teda. Aj stromy su premnozene ze? Nastastie uz ne na dlho aj na tom sa intenzivne pracuje Aj vysoka, diviaky a vlky su premnozene. Zaujimavostou je ze kua vzdy sa premnozia len tie trofejne zvierata potvory jedni.
Ze sa nepremnozili este take vevericky, jazvece a ina netrofejna nezaujimava haved to mi nejde furt do hlavy
Nehejtuj. Medvede sú premnožené na danú plochu územia akú Slovensko má. Medveď potrebuje cca 30 km2, u nás jeden medveď žije reálne na 7 km2. Diviaky mám každoročne v záhrade čo kedysi nebolo. Škoda opisovať čo tam narobia. Je ich veľa, les im nestačí tak sa tlačia k ľuďom.
Ono keby niekto prestal neustale nadbytocne zakrmovat trofejnu a prestal si tak robit z lesa vykrmovu farmu na maso.
A prestal klcovat lesy na totalne holoruby
A prestal vybijat prirodzenych nepriatelov. Tak by sa nic nepremnozovalo. https://www.wolf.sk/files/dokumenty/vlci/EU/VLK_EK_2006_staznost_vlci.pdf
Citujem:
Za posledných 35 rokov bolo v SR legálne zabitých viac ako 2 800 vlkov. Ročne sa odstrelí v priemere 100 vlkov legálne, čo spolu s nelegálnym odstrelom (odhad cca 70 jedincov) predstavuje celý ročný prírastok vlčej populácie. V roku 2004 (vstup SR do EÚ) bolo legálne zastrelených 86 vlkov a v nasledujúcom roku 92 vlkov. Pretrvávajúce nekontrolované zabíjanie vlkov spôsobilo rozvrat štruktúry populácie vlkov, čo spolu s ničením lesných biotopov môže z dlhodobého pohľadu spôsobiť jej zánik
Mne sa zda, ze za poslednych 100 rokov sa rapidne premnozil iny druh cicavca.
podla mna sme tiez premnozeny. podla demografov a ich statistk by nasa zem dokazala uzivit okolo 21 - 23 miliard obyvatelov. toto vypocitali japonci. americania tusim spominali okolo 11 - 13 mld. zapadna europa nieco medzi tym.
treba si ale uvedomit, ze tieto cisla boli pocitane este pred desatrociami, kedy nebol svet v takej klimatickej zmene a zmene, ktora nastava poslednych dvadsat rokov. taktiez, ze chceme viac a viac. k tomuto by si mal kazdy spravit sam uz nazor.
Optimum population je vyčíslená niekde medzi 0,5-1,5 gigapípla, veleoptimisti sa dorátajú ku 2 Gppl. Kdeže 20. Ako to môže byť 20, keď máme 8 a sme v keli, a to z tých 8 len nejakých 300 mega má "bielu" spotrebu?
Výraz “premnožený medveď” je len pospolitým ľudom prevzatý kľúčový výraz, ktorým ho nainfikovala poľovnícka PR úderka. Robia paniku, rozprávajú báchorky pre nevzdelancov, tí potom rozširujú túto agendu ďalej. Keď si niekto dá tú robotu, aby získaval najnovšie poznatky a prípadne išiel na prednášky k odborníkom na medvede, už nebude nijako podporovať poľovnícku lobby, aby mohla zaradiť oficiálne medvede medzi bežnú lovnú zver. A zhruba stovku medveďov aj tak odbachnú načierno. Jeden z dôvodov, prečo sa snažia dostať turistov a cyklistov z lesa je, aby to pytliactvo mohli vykonávať s menším rizikom.
Napisal si mi to uplne zo srdca. Premnozena zver... vsade na nu narazame.... No to je jasne, vypusti kapra do vane a tiez nanho budes stale narazat. Zver nema kam ist, preto je ju viac vidiet. V skutocnosti su jej pocty vzhladom na rozlohu statu male. V nezdevastovanych oblastiach dokaze prezit ovelka vecsie mnozstvo zveri. Samozrejme su tu vinimky u chovanej prikrmovanej lovnej zveri, ale to je uz o inom...
počet medveďov je cez 2000 kusov,je to teritoriálne zviera ktoré mladé jedince vytláča stále nižšie,inak by sa ani ten pri Pezinku nikdy neobjavil.Proste na málo miesta je vela jedincov.ano ludia sú premnožení v afrike a ano oproti roku 1918 sme premnožení aj na slovensku.
Mozes prosim uviest zdroj toho poctu? Co viem o poslednych celoplosnych scitaniach, tak to tak jednoznacne zdleka nebolo. A ano ma malo miesta, lebo mu denne z neho uberame dalsie a dalsie, stavbou ciest, letovisk, chatovych osad a hlpavne plosnym vyrubom. Ked vezmes do uvahy kolko lesa ubudlo za posledne rokuy tak aj keby klesol pocet medvedov na polovicu bude ich vidiet a budu tlaceny na juh.
myslis, ze pocty ludi v afrike cine ... nemaju vplyv na zivotne prostredie u nas ?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ďalšia obľúbená fikcia je tvrdenie o tom, ako staré medvede vytláčajú mladé (jediná výnimka sú samice s mláďatami, ktoré samce cielene zabíjajú, aby spustili u samice ruju). Srandovná legenda sa spája s tzv. medvedími stromami, tradovalo sa, že tam tie najväčšie urobia záhryz a tie menšie sa musia pakovať preč. Ale až fotopasce odhalili že najvyššie stopy zanechávajú práve mladé medvede, lebo tie ešte vyliezajú po kmeni, čo tie veľké už nerobia. Stromy sú vlastne čosi ako bývalo v našich mestách korzo, slúžia na socializáciu. Rozširovanie medveďov dosť súvisí s tým, že objavili kukuricu, na ktorú sa postupne učia chodiť nové generácie medveďov a veľkým problémom je zakrmovanie zveri. Keďže stále viac poľovníkov sa venuje poľovačke, pri ktorej sa odvezú autom ku kŕmidlu s posedom a učia tam chodiť zver, oportunistické zviera ako medveď si nenechá takúto príležitosť ujsť. Veď aj tie fotky od Pezinka ukazujú macka pri kŕmidle. Nebyť zakrmovania a kukurice, medvede by kvôli potravinovej základni opúšťali vyššie pohoria iba zriedka.
https://dennikn.sk/355857/konecne-vieme-kolko-mame-medvedov/
1/ Celková výmera lesov na Slovensku je 2,06 mil ha, teda 20.600 km2 . Celkový stav medveďa BOL v roku 2015 cca 1300 medveďov (údaj ŠOP), a ak počítame ročný prírastok 30 medveďov (triezvy odhad), tak dnes ich je niečo cez 1.400. To vychádza 14,7 km2 na medveďa ak to rozrátam aj na lesy, kde sa medveď nevyskytuje (západné , juhozápadné a juhovýchodné Slovensko). Som teda zvedavý, čo ťa vedie k myšlienke, že naše územie znesie aj viac medveďov ak reálne žije 1 medveď na 7 km2 lesa (Liptov, Orava...).
2/ Keďže zakrmovanie zvery prebieha v krmelcoch tak neviem prečo medvede nechodia tam, ale majú potrebu vyžierať kontajnery (opäť Liptov. Orava)
3/ Medvede obľubujú aj obilniny a čuduj sa svete, kedysi do nich nechodili. Buď medvede teraz niečo osvietilo (čo si nemyslím), alebo ich je jednoducho veľa (čo bude vzhľadom na jednoduché počty vyššie asi skôr pravda).
4/ Máte v DS medvede? Asi nie, však?
https://dennikn.sk/355857/konecne-vieme-kolko-mame-medvedov/
HAHA, vraj "Ako jediný z cicavcov, okrem primátov, používa nástroje."... tu máte dokonca jedného fóristu, čo nie je primát, má 4 nožky a používa nástroj (koňo sa volá matt):
https://www.facebook.com/help.shtml/videos/10215067289890406/
Nehejtuj. Medvede sú premnožené na danú plochu územia akú Slovensko má. Medveď potrebuje cca 30 km2, u nás jeden medveď žije reálne na 7 km2. Diviaky mám každoročne v záhrade čo kedysi nebolo. Škoda opisovať čo tam narobia. Je ich veľa, les im nestačí tak sa tlačia k ľuďom.
A prestal klcovat lesy na totalne holoruby
A prestal vybijat prirodzenych nepriatelov. Tak by sa nic nepremnozovalo.
https://www.wolf.sk/files/dokumenty/vlci/EU/VLK_EK_2006_staznost_vlci.pdf
Citujem:
Za posledných 35 rokov bolo v SR legálne zabitých viac ako 2 800 vlkov. Ročne sa odstrelí v priemere 100 vlkov legálne, čo spolu s nelegálnym odstrelom (odhad cca 70 jedincov) predstavuje celý ročný prírastok vlčej populácie. V roku 2004 (vstup SR do EÚ) bolo legálne zastrelených 86 vlkov a v nasledujúcom roku 92 vlkov. Pretrvávajúce nekontrolované zabíjanie vlkov spôsobilo rozvrat štruktúry populácie vlkov, čo spolu s ničením lesných biotopov môže z dlhodobého pohľadu spôsobiť jej zánik
podla mna sme tiez premnozeny. podla demografov a ich statistk by nasa zem dokazala uzivit okolo 21 - 23 miliard obyvatelov. toto vypocitali japonci. americania tusim spominali okolo 11 - 13 mld. zapadna europa nieco medzi tym.
treba si ale uvedomit, ze tieto cisla boli pocitane este pred desatrociami, kedy nebol svet v takej klimatickej zmene a zmene, ktora nastava poslednych dvadsat rokov. taktiez, ze chceme viac a viac. k tomuto by si mal kazdy spravit sam uz nazor.
https://svet.sme.sk/c/22127455/nemci-zjednodusili-odstrel-vlkov-napriek-tomu-ze-su-ohrozene.html
Zlí zlí nemci budú vlka strieľať ešte jednoduchšie ako doteraz.Lukáč by mal okamžite podať sťažnosť k nemeckému ústavnému súdu.
Napisal si mi to uplne zo srdca. Premnozena zver... vsade na nu narazame.... No to je jasne, vypusti kapra do vane a tiez nanho budes stale narazat. Zver nema kam ist, preto je ju viac vidiet. V skutocnosti su jej pocty vzhladom na rozlohu statu male. V nezdevastovanych oblastiach dokaze prezit ovelka vecsie mnozstvo zveri. Samozrejme su tu vinimky u chovanej prikrmovanej lovnej zveri, ale to je uz o inom...
Mozes prosim uviest zdroj toho poctu? Co viem o poslednych celoplosnych scitaniach, tak to tak jednoznacne zdleka nebolo. A ano ma malo miesta, lebo mu denne z neho uberame dalsie a dalsie, stavbou ciest, letovisk, chatovych osad a hlpavne plosnym vyrubom. Ked vezmes do uvahy kolko lesa ubudlo za posledne rokuy tak aj keby klesol pocet medvedov na polovicu bude ich vidiet a budu tlaceny na juh.
myslis, ze pocty ludi v afrike cine ... nemaju vplyv na zivotne prostredie u nas ?
Poviem ti tajomstvo, exzistuje antikoncepcia.
a tu pár aktualít.
https://tv.pravda.sk/relacie/spravodajstvo/epizoda/1572-medved-behal-ruzomberkom-bal-sa-viac-ako-sofer-ktory-ho-nakrucal?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar&utm_campaign=tvpravda_rightbox
https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/513727-v-trnavej-hore-maju-divocinu-vyhlasia-pre-medvede-mimoriadny-stav/