Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Bolo by treba zistit, v com je iny od Classic. Ak len v tom, ze zasobnik nie je na magnet, ale na trenie (O-kruzok) a vrchny prstenec je plastovy (ako Simplicity), ale nema oporu na palec, tak by som v nom problem nevidel. Kupuj het a daj vediet.
pasuje ako r.i.ť na šerbel a kavu robi dobru
Okej, tak uži v zdravi
Ako na potvoru teraz nemaju ani v auparku, budem musiet objednať zvonka.
este musim vyriesit rozptyl kavy, sice to tecie jednym prudom ale na zaciatku to trochu oprska hrncek a to je taky na capuccino mensie
vyssi puk znamena viac kavy a uz by to asi bolo moc a nepretlacilo by resp malo, ale skusim
Prve kvapky musia byť také husté, že sa lepia a neodrážajú od hladiny ...
... inak ako napísal Roman, a prinfúzia má vplyv (aj na chuť) ...
http://www.studiobronts.com/2013/03/31/preinfusion-with-unmodified-rancilio-silvia/
http://www.studiobronts.com/2013/03/31/preinfusion-with-unmodified-rancilio-silvia/
Vtipné, bypass cez parný ventil.
to ma byt nieco ako naparenie kavy? alebo nejake namocenie?
nezmeni sa potom cas extrakcie? ked plny tlak cerpadla bude az neskor?
Vsetko nachystas normalne ako ked ides normalne zapnut extrakciu, zavesis paku, akurat
1. trocku pootvoris ventil pary (kolko je ta troska musis zistit experimentovanim, pomoze naha paka)
2. zapnes extrakciu, cerpadlo - stane sa to ze tlak na puku budes mat nizsi pretoze prietok sa rozdeli medzi sprchu a vystup pary - tam si samozrejme nieco podloz - prebieha preinfuzia
3. po par sekundach zatvoris ventil pary cize a puku bude plny tlak a prebieha normalne extrakcia.
Treba dat trochu pozor na dlzku preinfuzie, pretoze pocas nej znizujes teplotu v bojleri.
Pripadne este mozes zaradit krok
0. trochu prikurit - zapnes na sekundu alebo 2 nahrievanie na paru
Este sdom zabudol dodat ze vzhladom na uvedey problem s teplotnou stabilitou maleho bojlera ked mu takto pustas bokom, tak doporucujem to robit len pri priprave ristreta, alebo skratka maleho objemu kavy.