ftu2 Pekne si to tu "teoreticky" rozpísal. Mal si si radšej ďalej "kúsať do prstu". Opravím ťa hneď v prvom príklade. Keď nastavíš prehadzovačku RX812 (s vyosenou kladkou) na zaradenom 34z prevodníku tak aby radila na všetkých pastorkov kazety 11-42z (viď nižšie obrázky) tak keď preradíš na veľký 50z prevodník tak zistíš, že reťaz budeš mať takú krátku, že odhadujem zaradíš max piaty - štvrtý najväčší pastorok. A to už bude ramienko prehadzovačky úplne napnuté. Ďalším preradením na ľahší prevod odtrhneš prehadzovačku Snažíš sa mňa a aj ďalších presvedčiť, že RX812 zvládne kapacitu 47 zubov. Shimano však udáva 31z.
Na foto môžeš vidieť prehadzovačku RX812 so zaradeným 11z pastorkom a potom zaradeným 42z pastorkom. Reťaz má správnu dĺžku, aby RD-RX812 zvládla napnúť reťaz po celej kazete od 11z po 42z. Teraz si predstav, že by si z tohto chcel zaradiť o 16z väčší prevodník, t.j. za 34z na 50z Ak si tu niekto kúpi RX812 a podľa tvojho návodu a bude očakávať, že ju bude používať s dvojprevodníkom tak sa ti neskôr pekne poďakuje RD-RX812 je možné používať aj s dvojprevodníkom. Avšak max iba s kazetou 11-34z. Aj tu budeš mať obmedzený výber prevodov.
Áno, staré modely prehadzovačiek mali vyosenú kladku. Ale menej. A taktiež mali iný tvar a rozmer paralelogramu takže boli kompatibilné s dvoj aj trojprevodníkmi. Ale boli určené pre kazety 11-32z, 11-34z alebo max 11-36z, t.j. kazety z menším rozsahom. Nové "shadow" prehadzovačky sú však kompletne prepracované a tak ich nemôžeš porovnávať.
ja asi viem co FTU myslel a ste sa asi nepochopili
on nechcel radit 50-42 kombinaciu ale ak to nastavis na 34-42 (76z) tak potom 50z prevodnik pojde zaradit s pastorkom 16z vzadu (teoreticky)
len toto je velmi nachylne na to ze sa pozabudnes a s 50z prevodnikom preradis z 16z na lahsi, dajme tomu o dva a vtedy by hrozilo ze sa to cele posere.
Nemam skusenost ale z toho co viem tak pokial mas kratku retaz tak z maleho na velky ti to neprehodi cize mas bude skrtat retaz o zuby ale nechyti sa. Ale pri postupnom zaradovani vzadu na lahsie by sa to chytit mohlo aj s kratsou na chvilu a urobit galibu.
sranda je ze napr pri GRX RX810 je pisane ze max pastorok je 34z co teda nevidim ako vyhru kedze to iste zvladaju aj nove cestne prehadzovacky Ultegra a 105 a aj moja stara 105ka 5800 s GS ramienkom
Kristina vidim, ze si bola dobry student. stale si melies len to svoje. a vidim, ze mas vsetku teoriu v malicku.
a si asi menej technicky zdatna, asi ako ked scarinko na zaciatku nevedel prehodit lanka na brzdach na svojom prvom cestaku (bez urazky) a teraz si skladal sam.
NIKDE SOM NEPISAL, ZE SA DAJU ZARADIT VSETKY prevody. ale ZE VYUZIJE najlahsi 34/42 a aj najtazsi 50/11, co je NAJDOLEZITEJSIE pri jeho pouzivani. cize aj cestne tazsie a aj najlahsie do terenu.
trocha mimo teorie je SKUTOCNOST, ze XT prehadzovacky, pri ktorych udavaju max 46z, zvladaju 50z.
dalej podla obrazkov ta GRX prehadzovacka ma proporcie ako XT s GS ramienkom, kde je uz napisana kapacita 39z.
takze co tak radsej namontovat ju a skusit, ako pisat nejake teorie, ktore aj tak NEPLATIA?
a co tak NENECHAT retaz kratku na 34/11, ale ju nechat DLHSIU. az na 3 pastorok od spodu??? na 15z? (ani zadavatel otazky sranki, ani ja a kopec dalsich jednoducho tie prevody nejazdia).
potom by sa dali zaradit na velkej 50z vpredu uz prevody od najmensej 11 az po asi 28. cize len bez 3 najlahsich na kazete (a aj to len ta teoria 31z rozsahu), ktore zase nejazdi a ani ja a ani kopec dalsich.
a aj to by bolo pri pouzivani 27,5 kolies s touto kazetou. pri gravelovych kolesach a kazete 11-34 by neradil len najvacsie 2 pastorky a pri pouziti cestnych plastov a cestnej kazety 11-28 by teda dokazaj jazdit aj toho tvojho spaniela velka-velky.
teraz nevycitaj, ze nemoze jazdit prevody 34-11, 34-13, ty si mu chcela menit aj kluky tak by ich aj tak nemal a neviem teraz ktory prevod ich nahradi na 50z pile, takze aj tak by ho asi mal. Duck1980 tie prevody mohol vyskusat, ale asi predal bez skusania a rovno presiel z 2x11 na 1x11 kde stratil aj najlahsie a aj najtazsie.
Kristina a este teda k tej tvojej teorii a studovani, skus znovu dostudovat a povedz mi o tvojich obrazkoch viac. co je vpredu??? lebo ja vzadu vidim 34z a nie ako TY 42z
ftu2, načo ti je radenie, kde keď sa zabudneš, tak roztrhneš prehazku, alebo reťaz, alebo ti bude reťaz voľne visieť a spadne? Odpoviem si sám: NA HOVNO. Kristína má pravdu, Shimano to jasne uvádza v dokumentácii.
Toto nechápem. Je XY rôznych kompatibilných systémov, ale niektorým ľudia tu musia vymýšľať hotové harakiri a ešte sa urážajú, keď sú na to upozornený.
kludne nech vymysla ked mu to dava zmysel necht to zmontuje a zisti ci to funguje alebo sa popalil, napise recenziu a uz tu nikto nemusi teoretizovat. ludstvo odnepamati skusalo nepoznane. inak by sme boli stale v jaskyniach (trochu extremne prirovnanie)
Halooo. Čítam s porozumením. Už pár príspevkov dozadu som písal, že idem do kombinácie GRX Rx810 a 36z kazety. To až tak veľmi znasilneny ten systém nebude.
tak este pre Kristina posluhovacov a nepacikov.
ked Kristina napise 42z a v skutocnosti je len 34z a vy to nevidite, a zeriete to, lebo Kristina, OK. (dam take morbidne prirovnanie: nechcel by som od nej jest kolacik a v skutocnosti by to bolo .....)
dal som si tu namahu a dohladaval nejake ramienka.
ako som pisal, ze tie ramienka vyzeraju rovnako na GRX RX812 a aj XT M8000, tak tu je odkaz: https://www.bike-components.de/en/Shimano/Inner-Cage-Plate-for-RD-M8000-RD-RX812-p57102/
takze ked XT by mala mat rozsah 39z, tak potom aj GRX a nie ako uvadzaju 31z
a od Kristiny by som cakal skor ze da este dlhsie Garbaruk ramienko do 50z a nie to ze si nedokaze priznat chybu. (napr o vyosenych kladkach...) https://www.axevotech.eu/GARBARUK-GABBIA-PER-CAMBIO-SHIMANO-MTB-11V-PER-CASSETTE-FINO-A-50-DENTI
ale tak jazdite co chcete a kupujte co chcete, su to vase peniaze. sranki kludne aj GRX Rx810 aj ked budes mat vlastne presne to iste.
myslel som, ze sa neznizim, ale tak ty si si pytala.
si sa vratila ty od ocneho?
este vies tu o jablkach a hruskach.
pre ostatnych, normalnych. https://www.youtube.com/watch?v=7kUxmkuJWNg
takze po vymene ramienka SGS z XT prehadovacky aj 2x11 s 11-46 kazetou.
A v komente pod videom: " I have almost the same setup, only difference is that I use a GRX 46-30 crank. My problem is that the dreailleur going up the 42t chainring, the dreailleur has no room to go sideways. Any ideas how to fix that?" Pre tych co nerozumeju, tak mu to radi len po 42 pastorok...
Takze kazdemu to fungovat nebude, zalezi od ramu a dalsich komponentov a okrem toho, je to modifikovana prehadzka (SGS ramienko), nie standardna RX812.
To je ako poradit niekomu, ze nech prerobi klasicky plast na bezdusovy set up na rafiku, ktory ho nepodporuje. S tym, ze vsak som niekde cital, ze to pojde....
No nic, skusajte a dajte vediet, my sa na vasich chybach poucime.
Trieska mi v terene retaz o ram, preto menim aj prehadzovacku. Otazka bola ci RX810 alebo moze byt aj RX812.
V podstate viem zit aj s 34z na kazete, ten bike je lahky a do kopca to ide ako raketa
Aj ked obcas clovek narazi na nezdolatelny kopec, potom by sa zisla aj lahsia kazeta. Myslim, ze 36z bude fungovat spolahlivo a nebude potrebne pri kazdej vymene kolies za cestne stelovat prehadzovacku.
Ja nechápem to šaškovanie. Nie som mega športovec, ani najľahší, ale na gravely mám Soru 2x9 Koyuk 1.0 z 2019 a vyliezol som všade. Aj na Biely kríž v BA po tej lesnej cestičke. Kam už neviem vyliezť, tak tam už rýchlejšie už tlačím bike do kopca. Táto metóda pokus-omyl bude drahá. Čo sa týka trieskania reťaze o rám, za pár € som kúpil ochranu rámu, vyzerá dobre a problém vyriešený.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Na foto môžeš vidieť prehadzovačku RX812 so zaradeným 11z pastorkom a potom zaradeným 42z pastorkom. Reťaz má správnu dĺžku, aby RD-RX812 zvládla napnúť reťaz po celej kazete od 11z po 42z. Teraz si predstav, že by si z tohto chcel zaradiť o 16z väčší prevodník, t.j. za 34z na 50z
Áno, staré modely prehadzovačiek mali vyosenú kladku. Ale menej. A taktiež mali iný tvar a rozmer paralelogramu takže boli kompatibilné s dvoj aj trojprevodníkmi. Ale boli určené pre kazety 11-32z, 11-34z alebo max 11-36z, t.j. kazety z menším rozsahom. Nové "shadow" prehadzovačky sú však kompletne prepracované a tak ich nemôžeš porovnávať.
on nechcel radit 50-42 kombinaciu ale ak to nastavis na 34-42 (76z) tak potom 50z prevodnik pojde zaradit s pastorkom 16z vzadu (teoreticky)
len toto je velmi nachylne na to ze sa pozabudnes a s 50z prevodnikom preradis z 16z na lahsi, dajme tomu o dva a vtedy by hrozilo ze sa to cele posere.
Nemam skusenost ale z toho co viem tak pokial mas kratku retaz tak z maleho na velky ti to neprehodi cize mas bude skrtat retaz o zuby ale nechyti sa. Ale pri postupnom zaradovani vzadu na lahsie by sa to chytit mohlo aj s kratsou na chvilu a urobit galibu.
sranda je ze napr pri GRX RX810 je pisane ze max pastorok je 34z co teda nevidim ako vyhru kedze to iste zvladaju aj nove cestne prehadzovacky Ultegra a 105 a aj moja stara 105ka 5800 s GS ramienkom
a si asi menej technicky zdatna, asi ako ked scarinko na zaciatku nevedel prehodit lanka na brzdach na svojom prvom cestaku (bez urazky) a teraz si skladal sam.
NIKDE SOM NEPISAL, ZE SA DAJU ZARADIT VSETKY prevody. ale ZE VYUZIJE najlahsi 34/42 a aj najtazsi 50/11, co je NAJDOLEZITEJSIE pri jeho pouzivani. cize aj cestne tazsie a aj najlahsie do terenu.
trocha mimo teorie je SKUTOCNOST, ze XT prehadzovacky, pri ktorych udavaju max 46z, zvladaju 50z.
dalej podla obrazkov ta GRX prehadzovacka ma proporcie ako XT s GS ramienkom, kde je uz napisana kapacita 39z.
takze co tak radsej namontovat ju a skusit, ako pisat nejake teorie, ktore aj tak NEPLATIA?
a co tak NENECHAT retaz kratku na 34/11, ale ju nechat DLHSIU. az na 3 pastorok od spodu??? na 15z? (ani zadavatel otazky sranki, ani ja a kopec dalsich jednoducho tie prevody nejazdia).
potom by sa dali zaradit na velkej 50z vpredu uz prevody od najmensej 11 az po asi 28. cize len bez 3 najlahsich na kazete (a aj to len ta teoria 31z rozsahu), ktore zase nejazdi a ani ja a ani kopec dalsich.
a aj to by bolo pri pouzivani 27,5 kolies s touto kazetou. pri gravelovych kolesach a kazete 11-34 by neradil len najvacsie 2 pastorky a pri pouziti cestnych plastov a cestnej kazety 11-28 by teda dokazaj jazdit aj toho tvojho spaniela velka-velky.
teraz nevycitaj, ze nemoze jazdit prevody 34-11, 34-13, ty si mu chcela menit aj kluky tak by ich aj tak nemal a neviem teraz ktory prevod ich nahradi na 50z pile, takze aj tak by ho asi mal.
Duck1980 tie prevody mohol vyskusat, ale asi predal bez skusania a rovno presiel z 2x11 na 1x11 kde stratil aj najlahsie a aj najtazsie.
Vlastne aj dnes ráno som tam dal Španiela
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/prehadzovace/cestne/shimano-prehadzovacka-grx-rx810-2x11-k-dlhe-ramienko-shadow-plus.html
ma presne ten isty max pastorok 34z
savings Shimano GRX RD-RX810 prehadzovačka, 11-kolo, Shadow+, dlhé ramienko GS
82,99 € savings
MOC 135 €ked Kristina napise 42z a v skutocnosti je len 34z a vy to nevidite, a zeriete to, lebo Kristina, OK. (dam take morbidne prirovnanie: nechcel by som od nej jest kolacik a v skutocnosti by to bolo .....)
dal som si tu namahu a dohladaval nejake ramienka.
ako som pisal, ze tie ramienka vyzeraju rovnako na GRX RX812 a aj XT M8000, tak tu je odkaz:
https://www.bike-components.de/en/Shimano/Inner-Cage-Plate-for-RD-M8000-RD-RX812-p57102/
takze ked XT by mala mat rozsah 39z, tak potom aj GRX a nie ako uvadzaju 31z
a od Kristiny by som cakal skor ze da este dlhsie Garbaruk ramienko do 50z a nie to ze si nedokaze priznat chybu. (napr o vyosenych kladkach...)
https://www.axevotech.eu/GARBARUK-GABBIA-PER-CAMBIO-SHIMANO-MTB-11V-PER-CASSETTE-FINO-A-50-DENTI
ale tak jazdite co chcete a kupujte co chcete, su to vase peniaze. sranki kludne aj GRX Rx810 aj ked budes mat vlastne presne to iste.
si sa vratila ty od ocneho?
este vies tu o jablkach a hruskach.
pre ostatnych, normalnych.
https://www.youtube.com/watch?v=7kUxmkuJWNg
takze po vymene ramienka SGS z XT prehadovacky aj 2x11 s 11-46 kazetou.
dpc
Takze kazdemu to fungovat nebude, zalezi od ramu a dalsich komponentov a okrem toho, je to modifikovana prehadzka (SGS ramienko), nie standardna RX812.
To je ako poradit niekomu, ze nech prerobi klasicky plast na bezdusovy set up na rafiku, ktory ho nepodporuje. S tym, ze vsak som niekde cital, ze to pojde....
No nic, skusajte a dajte vediet, my sa na vasich chybach poucime.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/prehadzovace/cestne/shimano-prehadzovacka-grx-rx810-2x11-k-dlhe-ramienko-shadow-plus.html
ma presne ten isty max pastorok 34z
Trieska mi v terene retaz o ram, preto menim aj prehadzovacku. Otazka bola ci RX810 alebo moze byt aj RX812.
V podstate viem zit aj s 34z na kazete, ten bike je lahky a do kopca to ide ako raketa
Aj ked obcas clovek narazi na nezdolatelny kopec, potom by sa zisla aj lahsia kazeta. Myslim, ze 36z bude fungovat spolahlivo a nebude potrebne pri kazdej vymene kolies za cestne stelovat prehadzovacku.
savings Shimano GRX RD-RX810 prehadzovačka, 11-kolo, Shadow+, dlhé ramienko GS
82,99 € savings
MOC 135 €