MSI 970A-G45
Fortron/BlackPower FSP zdroj 550W, APFC, 85+
AMD, Phenom II X4 975 Black Edition
Kingston 3x2GB DDR3 pamäť 1600MHz CL9 Hyper X XMP
LG Blu-ray BH10LS30 LS
Sapphire HD 7870 Oc
Chladic Coolermster V8
2 krat Hdd
Ku grafike pisali, ze ma byt zdroj minimalne 500W. Mam 550W s vysokou ucinostou no moze byt uz vyzity? Kupovany august 2011.
Zdroj zatiaľ neprotestoval ani pri benchmarkoch, ani pri exportovani.
Keď už ste rozvinuli tému SLI, prečo vlastne je to už pre postihnutých? Nechcem teraz rýpať, ale moc sa do toho nevyznám, rad si rozšírim obzory.
V poslednych radach kariet od Nvidie sme mohli vidiet, ze SLI bolo mozne iba pri najvykonnejsich modeloch. Na nizsich to Nvidia uplne zatrhla. A najma je to vidno v softwarovej podpore, kedze v mnohych hrach nema SLI vobec zmysel lebo to bud neprinasa ziaden vykon navyse alebo iba par percent.
Takze dneska ak rozmyslas nad SLI, tak jedine ak by si chcel hrat nejaku konkretnu hru, pri ktorej to dobre funguje. Vseobecne to ale nema zmysel lebo podpora je stale horsia a vyzera to tak, ze nove hry nebudu zo SLI benefitovat vobec.
https://zive.aktuality.sk/clanok/143453/kupujete-mobil-z-bazaru-dajte-si-pozor-na-zle-spraveny-reset/
https://zive.aktuality.sk/clanok/121867/predavate-alebo-darujete-telefon-s-androidom-takto-vymazete-vsetky-data-navod/
BTW čo to používaš za enkodér, keď vyzerá byť CUDA akcelerovaný? NVENC nie je na normálny export z najvhodnejších (hoci na Turing jadrách pooovedzmeee že ho môžeme označiť slovom "použiteľný"), to je tak pre streamerov. A best of the best zo softwarových enkodérov, x264, nemá GPU akcelerovanú verziu, pokiaľ viem.
Na margo gamesenia, o hry mi absolútne nejde. Už dobre tri roky zvládam svoju pudertu bez odreagovania sa pri hrách, max Solitaire. A keď náhodou má to chytí, tak výkon mi bude ukradnutý.
Davinci takisto podporuje cuda akceleráciu. Vo free verzi na jednej karte a vo full využíva práve sli.
A teraz moje super laboratórne testy. ✌️?
6k blackmagic RAW video edit, dofarbeny, 3D title, transitions o dĺžke 30sekund mi free davinci enkodoval 1:58 to isté video vo full verzii s využitím sli dal za 1:46.
20 minútový mix fhd, 4k, 2k vo free verzií s podporou jedneji GPU dal za 6:50 s podporou sli za 5:48
SAMOZREJME: nemyslím si že free verzia nevyužila aj druhú kartu no prosto s podporou sli je to rozdiel. Ešte by ma zaujímal čas keď druhú kartu vypojim úplne.
Je tento rozdiel v čase potrebný? Pre mňa určite nie. Mám z toho rozdielu radosť? Určite áno
Inak časy sú cca, nie som pri pc a neviem presne odpísať.
https://www.tomshardware.com/news/nvidia-driver-checkerboard-rendering-multi-gpu-sli
CUDA a SLI su ale dve uplne rozne veci. CUDA so SLI nema nic, je to paralelny procesing jadier a tento konkretny program podla specs vyziska pri 2 kartach 75% vykonu naviac, pri 3 kartach 50% /z celkoveho/ a dokonca ak zapnes nvlink, tak /kedze to vyzera ako jedna karta/ tak pojde len na tej jednej.
Neviem ci nahodou jeden z problemov sli/crossfire nebol micro-stuttering. + Tie bezne, ze 1+1 nieje 2, mozno 1.8 v lepsom pripade.
Pokial to je na pracu, a aplikacia to podporuje, multi-gpu vyuzitie je ina rec. Teda, tiez tam plati ze je lepsie mat 1 vykonnu kartu a az potom pridavat dalsie, ale ten benefit vyhrava nad problemami. Resp., asi by som skorej povedal ze profi sfera je na toto lepsie adaptovana, lebo proste vykon multi-gpu/cpu musi vyuzivat. Pri hrach, jasne mozno spravit grafiku ktora vyuzije 4 V100 karty v paralelnom setupe, ale naco ked ludom predas aj hru co bezi na 1 mid-range gpu.
Na nvlink sa da asi len koncepcne pozerat ako na nieco podobne s sli. Nvlink je okrem rychlosti aj univerzalnejsie, nieco ako pcie na steroidoch, s ktorym mozes prepajat rozne zariadenia. Taktiez, je len pre ozaj drahe platformy.
Takze by bolo rozumnejsie nainstalovat jednu RTX2080 miesto dvoch GTX1080Ti?
Pascala si zatiaľ nechaj o polroka je tu Ampere
Per ma predbehol, ale u mňa to máš aj s demom
Jeminenko, pisal som a pisem z mobilu, tak sa mi nechce vsetko rozpisovat.... Snad vies rozmyslat aj sam a nieco si domysliet. Navyse, ked pisem ze vo vacsine situacii je idealne skalovanie tak 90% nie 100% tak snad pochopis (neviem aky je vykonnostny rozdiel medzi tymi dvoma kartami co si dal) ze tie 2 o par % slabsie karty ti spolu daju vyrazne vysdi vykon ako ta jedna, o par % vykonnejsia (v porovnani 1vs1). O pomere cena/vykon ani nevravim, ale ten sa vyrazne meni v case, geogr polohe, a tvojich konkr podmienkach....
Inak len tak mimochodom predávam ešte 2x GTC1080Ti 11G OC od Gygabite, vlastne uplne tie iste čo som sem posielal ale čierne, cena okolo 420-400€. Bol by záujem? A ešte mám Rx580 8G za 120€.
V prípade repasovaných sa objavujú často kusy napr. so staršími CPU, ktoré by síce nemuseli predstavovať problém ak ide o výkon, ale efektivita za modernejšími zaostáva a to môže spôsobovať vyššiu hlučnosť, spotrebu a zahrievanie.
Tiež mávajú staršie Intel CPU menej výkonné integrované grafické karty - na to pozor, sú tam pomerne veľké skoky medzi generáciami a môže sa stať, že i3ka bude mať v hrách / v niektorých iných prípadoch výrazne vyšší výkon ako o dva roky staršia i5ka.
Repasy samozrejme zvyknu byt starsie ako 4 roky. Predpokladam, ze je to kvoli firmam, ktory po takej dobe obnovuju vybavu.
Mam vsak dojem, ze vo vykone nie je velky rozdiel, ak sa pohybujeme v rovnakej cenovej hladine.
Nejake tie 2 mesiace som vychytal v zlave repas nb pre kamosa za 150 Eur s 2. generaciou i5. V tej cene som proste lepsi novy notebook nenasiel. Neviem, ci som vobec v tej cene nejaky nasiel