Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ak si myslel mňa tak originál ECM single miska
Cierna ci blondina fajkuje?
Nebral si nahodou od Lupera LM singlovku na 41mm tamper? Aj s tou mas trapenie?
Je to táto miska... originál od ECM a tampuje sa normálne 58mm tamperom resp. 58,5mm ten do nej pasuje ako r...
Pár rokov dozadu v mojich kávových začiatkoch som sa trápil so silviou a tým origo singlom, s ktorým to bolo fakt umenie niečo piteľné vyčarovať. Nakoniec som tam poriešil LM single na 41mm a s tou už to išlo v pohode. Odvtedy robím 99% single na každom kávovare čo som mal a mám.
Beriem to tak, že správne vyladený process (mletie, distribúcia, tampovanie, extrakcia) je na single dobrý ukazovateľ, že to robím ako tak správne.
Double je jednoducho blbovzdorný a v ňom spraví shot aj môj synátor
Ta brunova vyzera lepsie ako default rancilio, ta je tiez poschodova ale ma taky nejaky horsi tvar toho lievika, aspon podla obrazku.
Ja mam problem ze tam kde nie su dierky je malo kavy a tenka vrstva ktora sa rozpada a v strede je zas prilis hruba.
Skoda ze sa nerobi taka klasika rovna ako su double misky ale bola by nizsia a mala by menej dierok.
Edit: zasa prvy a bruno ma predbehol a potvrdil to rancillio
Mne hodne pomáhalo, že som to tampoval na 2x teda napríklad 9gr kávy som najskôr dal takú väčšiu polovicu (odhadom) 5-6gr a utampoval, následne som doplnil zvyšok a utampoval. Dôležité je aby to vliezlo do toho zúženého valca. Hlavne nerieš či je nad pukom voda (pretože bude). Dôležité je čo tečie do šálky
Ja som skor myslel rovnaku misku ako double ale nizsiu a s menej dierkami a tampovalo by sa 58,5
Ja som skor myslel rovnaku misku ako double ale nizsiu a s menej dierkami a tampovalo by sa 58,5
scarinko Zase si raz zaváhal aj s LM sitkom a 41mm tamperom.
Zavahal, nezavahal, mne sa ten system 41mm velmi nepaci. Tampovanie na dva a viac krat. Ja potrebujem nieco antiblbe co vie obsluhovat aj entry level user aka priatelka.
Single je háklivy na všetky zložky takže entry level treba zaškolit na skilled level
Mne staci ked tam vojde 7-9g a bude sa to obsluhovat a tiect rovnako ako s double.
Entry sa ti na skill vys...erie a radsej hodi kapsulu do nespressa comu ja chcem zabranit ale nie tak ze budem ucit skolu kavy.
Zavahal, nezavahal, mne sa ten system 41mm velmi nepaci. Tampovanie na dva a viac krat. Ja potrebujem nieco antiblbe co vie obsluhovat aj entry level user aka priatelka.
Potom žiadny problém, používaj single košík taký ako bruno75.