Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Nemam vsak Briku, takze len odhad.
Urcite menej vody (ta ryska nie je pre srandu), aby ostal priestor na vyvoj pary a zodpovedajuci tlak.
Voda sa dáva pod ventil. Káva plné sitko, nie menej ani viac.Mletie dávam tak trochu hrubšie od toho na presso. Chuť je vtedy plnšia. Ak dáš mletie ako hrubšiu soľ, tak nie je tak výrazná. To si treba poexperimentovať. Keď sa otvorí piest a začne sa extrakcia, dám kávovar preč z tepla. Extrakcia dôjde aj tak a káva potom nemá pripálenú chuť. Návody sú aj na youtube.
Vsimol som si, ze vodu plnia podla ref. rysky v zbernej nadobe (alebo navodu).
https://www.aliexpress.com/item/32850464714.html
Ak to nebude lepsie idem do mletia, moze byt ten co som postol vyssie?
Ono je to na videu veľmi jednoduché keď pozeráš na prípravu v Brike ale ver mi, za všetkým je kopec času pokusov a nezdarov aby si sa prepracoval k niečomu takému ako na tých videách. Ved aj na pákovom kávovare je to "easy" namlieč, utampovať a dpraviť shot ale... chce to mať už niečo v oku a v rukách aby sa to darilo a k tomu sa musíš postupne proste domlieť, dotampovať, dopiť
https://www.rtvs.sk/radio/archiv/11413
Ja som sa už zásobil a dnes som nalial prvú fľašu, tak uvidíme aký bude chuťový profil.
pripravenu do minuty... Inac odkial objednavas tu kavu? Celkom sa mi ta myslienka lubi.
bruno75 ten mlinec som sem dal preto, lebo bol par stran dozadu odporucany a splnal moje limity. Je mi jasne ze sa s tym treba hrat a skusat, a ja prave zacinam. Odkial kupujete tu cerstvu kavu?
konecne som aj odvapnil celu masinu, tak je znova ticha
prekvapuje ma ze stroj ide teraz na onieco viacej baroch, predtym som mal na 125°c - 1,5baru a teraz som na 1,8, skusim znizit mozno teplotu
a mozno aj koli tomu kava je trosku acidnejsia, zajtra sa stym trosku viacej pohram