Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ramon1
Kua ked ta kaVa ma tolko premennych ze sa mi rata ze peto nevystrelil hned ze je to lepsie ale rozvazne ide pomaly k tomu aby sa vedel vyjadrit, chapem ze ocakavania by boli mega ale ocenujem ze si dokaze zachovat racionalnu hlavu. To je ako ked niekto povie potrebujes karbon aj ked realne hlinik moze byt lepsi zalezi len od pouzivatela a aplikacie a to by som vedel prikladov na kvanta, a tak je to vsade okolo nas
Peto len tak v klude dalej a ked budete robit kavove party na vychodze ze aj roman s tym maxom dojde tak daj tiche echo
Tak si poslúž, nadržanec jeden, keď tantrický sex nestačí
Myslim, ze chystaju dalsi, viac high-endovy, tak uvidime ...
Este neviem, E65S vyzera tak dospelo a seriozne popri L64. Treba si zvyknut aj na odlisny workflow, mletie z nasypky je jednoduchsie, rychlejsie, komfortnejsie, SD ma vyhodu v zanedbatelnej retencii, musim vsak striekat (RDT), obcas nejake zrnko ostane prilepene v tegliku ci na deflektore mlynca.
Oficialna cena: Mlyn s SSP 1640e, doplatok za ciernu anodizaciu 40 eur, doprava 60 eur. Je to uz s DPH a clom (dodanie malo byt DDP, Delivered Duty Paid), ale celkom dobre to nefungovalo (prislo ako DAP/DTU, teda Duty Unpaid) - musel som ja riesit colne konanie (teda podpisat dohodu s DHL, dat podklady o platbe, fakturu, registrovat sa do EORI, atd) zaplatit DPH a clo kurierovi, ktore mi vsak potom obratom Hayden refundoval. V niektorych inych krajinach to fungovalo lepsie, Hayden sa stazoval, ze maju problem s prepravcom (ci odosielatelom) a pracuju na zlepseni.
Poznamka (moze zniet ako chvala
Kua a zdál sa mi nejako povedomý, to za tú stupnicu?
Original vrch vyzera takto, sipkou je oznaceny bod, kde sa kamene dotykaju (ZP):
Ešte si nič neobjednával z US
Original vrch vyzera takto, sipkou je oznaceny bod, kde sa kamene dotykaju (ZP):
Vidím, že pôvodnú stupnicu si prelepil a takto je to, ako to má byť, ako nové.
... si pis, ze budes platit, Kafatek neponuka DDP sluzbu pre EU, kazdy si dovoz riesi sam.
Objasnim presnejsie:
Ak je cena tovaru > 150 eur, na tovar sa napocita clo podla colneho sadzobnika, ak nie je od cla oslobodeny. Pre mlynec to bude 2.2% podla posledneho preclievania (kod CS: 8438 80 10, mozes pouzit pri dovoze). K vyslednej sume s clom sa pripocita doprava, a na to vsetko napocita DPH 20% (v mojom pripade pocitali clo dokonca s ceny tovaru + doprava, ale neriesil som). To je tzv. colny dlh, ktory sa plati statu. Tento dlh zaplati spedicka, ale za to zinkasuje poplatok (poplatok za tzv. colnu zapezpeku) + proviziu za colne vybavenie (vystavenie JCD), spolu asi 24 eur (DHL, TNT). TNT si ziadalo zaplatit colny dlh predom prevodom na ucet (svine, za prevzatie colneho dlhu na seba zobrali proviziu), DHL dorucilo balik a colny dlh + poplatok sa platil kurierovi (kartou).
Spedicka Ta bude kontaktovat (SMS-kou alebo pod.), aby si sa im ozval mailom, kde Ti poslu zoznam (podklady), ake vsetky dokumenty mas dodat:
- podpisanu zmluvu na zastupovanie
- foto OP z jednej aj druhej strany (len TNT)
- potvrdenie o nakupe tovaru (screen shot z webu, kde je dany tovar aj s cenou, potvrdzujuci mail s cenou)
- fakturu od predajcu (tu mozu dostat aj v baliku spolu s tovarom, pozor!)
- vypisy z bank. uctu ci PayPalu na dokladovanie skutocnej hodnoty tovaru
- registracny e-mail do databaze EORI, centrálneho registra finančnej správy (to si vybav uz skor, trva to par dni) - zavolaj mi pripadne
- Presná špecifikácia tovaru (obsahu zásielky) - zrejme na priradenia cisla colneho sadzobnika (pomoze im to cislo, co som Ti dal).
Doplatok, co este zaplatis (colny dlh + provizia) =
(<cena tovaru> * 1.022 + doprava) * 1.20 + <poplatok spedicke cca. 24 eur> - <cena tovaru + doprava>
Pre presny vypocet colneho dlhu treba pouzit aktualny kurz pre prepocet colnej hodnoty z cudzej meny (https://www.financnasprava.sk/sk/infoservis/kurzy-nbs/_1), nie kurz banky v case platenia