Kristina ale no tak, vieme ze v profi pelotone sa ide s velkostou casto nadoraz, hlavne odkedy su ramy kompaktne. 120 ci 130mm predstavce su normal a drop casto
pre bezneho hobbika extremny. Napr. Cavendish ma 175cm a v 2014-tom jazdil Specialized vo velkosti 49.
Kristina ale no tak, vieme ze v profi pelotone sa ide s velkostou casto nadoraz, hlavne odkedy su ramy kompaktne. 120 ci 130mm predstavce su normal a drop casto
pre bezneho hobbika extremny. Napr. Cavendish ma 175cm a v 2014-tom jazdil Specialized vo velkosti 49.
Profi jazdci jazdia rámy, ktoré sú pre nich čo najvyhovujúcejšie s ohľadom na výkon. Nerozumiem prečo by mal hobík jazdiť veľký rám? Je to prežitok z minulosti, keď boli favority iba jednej veľkosti. Respektíve lebo v bajkových obchodoch sa obávajú objednávať aj menšie veľkosti a tak nanútia zákazníkovi veľký rám.
Tych predajcov este pochopim. Naskladnil - potrebuje predat. Preco to ale maju potrebu robit samotni vyrobcovia ramov? Odporucat svojim zakaznikom zbytocne velke ramy? Vezmime si ten priklad tu uvedeny s Cavendishom. Pri vyske 175cm kazdy jeden vyrobca v svojej kalkulacke (ale ze kazdy) odporuci jazdcovi 54-ku (55 alebo S, proste nieco okolo 540TT, 380reach, 545stack) ram. O dve cisla vacsi ako ma Cav! Preco nemontuju na bicykle 140-tky predstavce ako ma Sagan? Zrejme nejake prezitky z minulosti cez ktore sa vyrobcovia ramov nevedia preniest Mozno si len chcu robit srandu zo svojich zakaznikov. Je pro peloton tym navodom na spravny bikefitting? Ako novy majitel cestaku som trochu tieto veci postudoval a mne to vychadza skor naopak ako v pripade Kristiny, ze nie je dovod ist do mensieho ramu ak nepotrebujem ziskat co najvacsiu aerodynamicku vyhodu napr. pri pretekani. Ak ano, tak v tom pripade ale musim adekvatne predlzit predstavec, aby som kratsim ramom nedosiahol vzpriamenu poziciu a neznegoval tak dovod do toho mensieho ramu ist.
Treba si ale uvedomiť že napr. Giant používa compactroad geometriu. Čiže pri 383reach, 545stack má sedlová trubka 470mm a nie ako ty uvádzaš 540-550. Čiže, ano sedlovka bude dlhšia o 7-8 cm ako u klasického rámu a pritom veľkosť je OK, nie?
Kristina Vynechajme kupu zlej velkosti vplyvom predajcu, predajcom sa stastne vyhybam 😁 Sam seba so 176cm si povedzme viem predstavit na o cislo mensom rame, urcite nie na o cislo vacsom. Jazdim zvacsa 54ky a aj ked mi je podla udajov vyrobcu bud akurat alebo uz na hrane, kratsi reach v kombinacii s dlhsou hlavovou trubkou mi je pohodlnejsi. Ziadne 58cky Favority si neprosim, len obcas mi to "zmensovanie" a akasi snaha zo*****t posed profika uz pride prilis🙂
soused Tymi cislami som narazal na Specialized. Oni uvadzaju trochu zmatocne velkosti akoby robili klasicke ramy. U nich na 54-ke ma ram dlzku sedlovej trubky realne 480mm - cize M-ko ako u Giantu. Resp. Fact 9r ma 500 lebo ma klasicku sedlovku a objimku, ktora nad hornou ramovou berie tie 2cm. Ta 49-tka ma len 431mm.
scarinko ty to mas inak lebo giant od roku 2021 zmenil geometriu ramov. tiez riesim kupu cestaku giant tcr 2021 a riesim dilemu ci M alebo M/L na mojich 180cm a vysku sedla 75cm
Specialized Tarmac SL4 2016, už tu bol pred rokom ale teraz som si dal trošku viac námahy s fotkami 😁 ...neviem čím to je, ale naživo vyzerá nejak krajšie
Celá táto debata o veľkostiach cestných bicyklov postráda jeden závažný fakt. Jeden sa baví o veľkostiach 54, 56, 58. Druhý o S, M, L. Tretí o dĺžke sedlovej trubky. Toto sú hodnoty veľkostí individuálneho výrobcu a nemusia byť prenositeľné medzi značkami. Každý výrobca svoju veľkosť označuje po svojom. Neexistuje dohoda. Preto je najlepším vodítkom rozmer "reach" a potom pre tých čo hľadajú pretekársky alebo hobby posed hodnota "stack". Všetky ostatné udávané rozmery by nikoho pri výbere vhodnej veľkosti nemali veľmi zaujímať. Inak sa nikam nepohnete. Ak ste boli zvyknutí na 54ku u svojej 8 ročnej Meridy tak je viac ako pravdepodobné, že nový cesťák vo veľkosti 54 od Giantu, Spešlu alebo Treku bude mať iné rozmery.
No zvazujem to posunut na 12 alebo 13cm
Teraz som sa vracal k 11tke z 9cm co som vozil docasne
Zdvihnut asi nezdvihne, mam to otocene do negativu teda smerom dole
Vzdy zdvihne pokial nemas prestavec so sklonom vacsim ako 17 stupnov.
Pre ilustraciu si zadaj napr. sem 110 (red) a 120 (blue): http://yojimg.net/bike/web_tools/stem.php
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Profi jazdci jazdia rámy, ktoré sú pre nich čo najvyhovujúcejšie s ohľadom na výkon. Nerozumiem prečo by mal hobík jazdiť veľký rám? Je to prežitok z minulosti, keď boli favority iba jednej veľkosti. Respektíve lebo v bajkových obchodoch sa obávajú objednávať aj menšie veľkosti a tak nanútia zákazníkovi veľký rám.
What to do if you are between two sizes?
Both sizes will fit - but there's a general guidance:
Opt for the smaller size if:
+ you have long legs/short upper body
+ do regular racing
Opt for the larger size if:
+ you have short legs/long upper body
+ you enjoy a relaxed ride
+ you do marathon racing
ja to mam inak
To je pre SL verziu
Pre starší 2018 model SL udávali dĺžku ST iba po hornú rámovú: https://hammertimecycling.com/merchant-product/3/giant-tcr-advanced-sl-disc-frame-set-2018-neon-green
Teraz som sa vracal k 11tke z 9cm co som vozil docasne
Zdvihnut asi nezdvihne, mam to otocene do negativu teda smerom dole
Vzdy zdvihne pokial nemas prestavec so sklonom vacsim ako 17 stupnov.
Pre ilustraciu si zadaj napr. sem 110 (red) a 120 (blue): http://yojimg.net/bike/web_tools/stem.php