milos21 napísal:
Ja keď idem s bikom bez prilby v bytovke, tak rozmýšľam čo je inak, niečo je zle, chyba v metrixe. Keď si na 1. poschodí a uvedomím si, že som zabudol prilbu, rak sa musím vrátiť :lol:

Tiez sa mi stalo, raz som sa niekam ponahlal a vyjdem pred barak a prepocitavam co je sakra v neporiadku. Kluce mam, mobil mam, bombicku, imbusy, jedlo,...hmm no do ri.. helmu som si somar nezobral ?
11.09.2020 - 15:54:02
02
Chlapi už nebudem radšej reagovať. Začína to byť nejaké agresívne. Je mi ľúto, ak niekto nevie zobrať cynizmus s nadhľadom a musí byť hneď agresívny :(
Všetkým čo tu píšu tie otrasné príbehy, odporúčam nosiť prilbu celý deň. Čo keď vstanú od compu zatočí sa im hlava a rozbijú si ju o roh stola? :)
To fakt všetci žijete v takomto celodennom strachu? Je mi vás mi vlastne ľúto. Radšej si vás nechcem prestavovať pri iných činnostiach ako bikovanie. Ten hokej v zime na jazere by ste hrali ako oblečení? Na turistiku si dávate čo? Už ste niekedy v živote boxovali? :) ok radšej končím.
Posledná vec. Ja nikoho od prilby neodhováram. Dokonca pri určitých činnostiach na biku si to bez nej neviem predstaviť. Len na to pivko pojdem v civile a nie oblečený ako Sagan. Sorry :)
11.09.2020 - 16:03:55
01
exit2 pravdepodobnost ti nieco hovori ? aka je pravdepodobnost padu a rozbitia hlavy pri vstavani od PC ci pri prechadzke v lese ? je snad rovnaka ako na bajku pri zjazde v 40km/h ? tak preco tu kladies take dementne otazky ?
11.09.2020 - 16:21:45
01
Vlastoch: Asi si to celé nečítal. Ja som nikomu neodporúčal ísť 40 na biku bez prilby. Ja som napísal, že niekedy jazdím bez prilby. Do obchodu, na pivko, s malou na zmrzku a podobne. Tam je asi taká pravdepodobnosť, ako pri tej turistike. Alebo mám posunutý prah rizika, čo niektorí ľudia majú. Ide skôr o to, že je to moja vec, moje slobodné rozhodnutie. Presne ako tých, čo s tou prilbou aj chrápu.
11.09.2020 - 16:46:40
04
JoKo napísal:
Od tvojho príspevku pribudli 4 strany ďalších, ale musím ti to vysvetliť:
1. Nosenie prilby je od 1. 4. 2020 dobrovoľné, len deti do 15 rokov ich majú povinné
2. Téma poistenie - to by bolo na ústavný súd... Prečo by si si nemal platiť ošetrenie sám, keď si odfaklíš prst pri domácich prácach, napr. so sekerkou? Prečo by si si nemal platiť ošetrenie sám, keď zaviníš dopravnú nehodu a zraníš sa aj sám? Prečo by si si nemal ošetrenie platiť sám, keď sa pri lyžovaní zraníš sám (nezvládol si lyže, nemal si liezť na taký strmý svah)? Prečo by si si nemal platiť ošetrenie sám, keď si zlomíš nohu na schodoch (nedával si si pozor)? Vlastne aj na chodníku, ten rigol na asfalte si si mal všimnú

ť, nedával si pozor... To by bolo v zdravotníctve bubáčikov, keby si liečenie úrazov (nezavinené druhou osobou) každý platil sám... A vlastne keby ešte zavinené platil vinník!


Ad. 1 To viem.
Ad. 2 Stat sa roznymi sposobmi snazi motivovat/demotivovat (napr. spotrebna dan) svojich obcanov a nevidiet, ze by bol Ustavny sud nejak extra zahlcovany. Poistovne pri PZP menia podmienky podla toho o akeho vodica ide,
zachrana s HZS tiez nie je hradena z verejneho zdravotnictva... prikladov by sa naslo aj viac.
11.09.2020 - 16:48:06
01
Mne ja napriklad u prdele ci niekto ma alebo nema prilbu, je to jeho vec. Ale ak na spolocny vyjazd prijde niekto bez prilby tak s nim odmietnem jazdit a cyklistom bez prilby na hlave sa odmietam zdravit. V terene je jazda bez prilby hodna iq jazdca a v meste/medzimeste na svk ak jazdi clovek predpisovo tak tiez nevidim dovod si prilbu nevzat. Ako pisem tak je mi to jedno, a to som poznal par ludi co mali podobne blbe reci o nenoseni prilby a zacali ju nosit az po uraze, a je jedno ci to bola hlava alebo ina cast tela ked to bol zakazdym pri beznej jazde do mesta.
11.09.2020 - 17:02:18
01
sice ma to nebavi, ale tiez nemam rad ked niekto oznacuje inych za "somarov" a pri tom... prosim, ako tu uz bolo povedane/naznacene predo mnou, kolki z vas realne minimalizuju rizika teda napr.:
- na dochadzanie par km nepouzivaju auto ale ine sposoby (chodza, kolobezka, bicykel, mhd) a teda minimalizuju riziko urazu, v tomto pripade hlavne niekoho ineho (narazam aspon na 1 konkretneho clena co sa ozyval posledne strany)
- nechodi na dovolenky/vyletiky/navstevy rodiny autom niekolko stovak, mozno az tisicok km s celou rodinou nalozenou v aute (hups, toto bude asi dost velka cast...)
- pouziva a pouzival dopravne pasy v autobusoch (stale ked pouzivam pasy v autobusoch kde su dostupne tak som vpodstate jediny)
- odkvapy cisti z lesenia alebo zaisteny lanom - v sucasnej situacii nechodieva na dovolenky a navstevy cez pol europy/sveta (toto je zasa z tych situacii ked vacsina dotycnych by chranila inych, nie seba)

a urcite by sa tych veci nasla habadura. Odpovedate na vsetko toto a dalsie veci "pozitivne"? Tak imo az potom zacinate mat moralne pravo inym nadavat
11.09.2020 - 20:00:59
01
Ja na vsetko odpovedam pozitivne, daj dalsie :D
11.09.2020 - 20:21:36
01
Toť moja odpoveď

Prílohy:

1_500.jpg
1_500.jpg 71.63 KiB 1 thumb_up7thumb_down

12.09.2020 - 10:53:57
02
User_id &
CraObs napísal:
ak buduješ cyklochodník tak tam tabula cyklochodník rozhodne nie je nezmyselná |(
že sa postavil cyklochodník v lokalite kde neni normálny chodník, je vec iná.. kým sa nevybudoval cyklochodník kam chodili roky tie mamičky a ostatní ludia?
to by bolo OK ak niekde vybudujú golfové ihrisko a nonstop tam budú nasáčkované deti, psíčkari, futbalisti a milión iných športovcov s dôvôdom že inde neni pokosená rovná tráva.. :?:


Tema ktoru exit nadhodil bola o nejakej "cyklotrase" veducej odnikial nikam medzi hornou a dolnou pri BA. Ukazkovy priklad Nova dedinka - Bernolakovo (alebo Sursky kanal a pod) Krasny kus asfaltu, ludia po nom chodia na vsetkom moznom. Ma mozno 4km? Je tam uplne nezmyselna tabula iba pre cyklistov. Toto su cisto rekreacne zony v inak preplnenych aglomeraciach, kde by prave mal ist ktokolvek na comkolvek. Pretoze to nie je tranzitna trasa ani centrum mesta, ludia tade nechodia do roboty (ano samozrejme isto sa tu vynimka najde). 99,9% ludi sa tam ide iba tak povozit ci prejst, vacsinou najma poobede alebo ak je pekny vikend - lebo nemaju kde inde (krizom cez pole je to trochu na kkt)
Ak investujem par milionov eur, chcem za to maximalizovat uzitok a splnit investicny zamer. Preto su tie tabule hlupe. Nieje to ziadne golfove ihrisko kde sa trenuje a kde sa hraju turnaje, nie je to ziadna treningova cyklotrasa, jedine par mamilov sa tam tvari strasne dolezito a trapne.
Ano, cyklotrasy ktore maju nahradzat automobilovu dopravu musia byt vyhradene iba pre cyklistov. Ale neviem kde take na SK su? Spravidla tu mame len spojnice bufetov, alebo kdejake hradze a v zopar mestach samovrazedne zelene ciary na cestach. Nic z toho nepovazujem za cyklotrasu, ktora by bola vybodovana so zamerom dostat ludi z aut na bicykle.
12.09.2020 - 14:14:57
10
Prilby mám a kúpil som si ich na to, aby som ich vozil. Čo si o tom myslí niekto iný je mi úplne u prdele.Ja mám svoju hlavu rád.
12.09.2020 - 15:39:28
03
https://www.bratislavskenoviny.sk/policia/61663-nepoznate-tohto-cyklistu-svojou-nezodpovednostou-sposobil-zranenie-osoby-cestujucej-v-mhd
12.09.2020 - 19:01:19
00
exit2 napísal:
... Mne sa tiež nemusí páčiť, že ty ideš 45km/h na biku. Čo keď tá babenka z autoškoly zle odhadne tvoju rýchlosť a sejme ťa? Skončí na 7 rokov v base. Toto je tak isto trápne, ako to čo si ty písal vyššie.

Nie je to to iste. Totiz ak sejme mna neskonci na 7 roko v base lebo mna ta prilaba z najvacsou pravepodobnostou zachrani pred tym aby som mal mozog po celom prednom skle. A moja rychlost pri zrasne bude hrat 0 efekt lebo na 99% to bude bocny naraz. A v takom pripade dokonca moja rychlost pravdepodobnost zrazky snizuje.

exit2 napísal:
To porekadlo: Ako nahle zijes medzi ludmi tvoja sloboda konci tam, kde zacina sloboda ineho. To je tiež totál blbosť. Na to sú pravidlá a zákony. To, že ty a niekto ďalší chcete, aby každý nosil prilbu, tak na to vám nedáva nič právo. Je to skôr obmedzovanie slobody človeka. Takisto keď nejaké babky nebudú chcieť, aby sme sa bicyklovali, lebo im to vadí a podľa nich zbytočne riskujeme a máme chodiť peši, bude to v pohode? Kde sa toto zastaví? Ak chceš naozaj, aby každý nosil prilbu, tak sa pričiň, aby sa zmenili zákony. Potom každý kto ju nebude mať, bude porušovať zákon. No a či to budú príslušníci riešiť, alebo nebudú, tak to ti ja už nepoviem.


Tu si kamarat znecne odporujes, bud chces zit podla zakonov, a potom ich nenazyvaj buderaciou, alebo chez zit podla moralky a spolocenskych hodonot. V takm pripade by ta nemala zaujimat tvoja sloboda ale to ci svojim konanim nekomplykujes zivot ostatnym, A moj nazor je ze zakony musia nastupit tam, kde chyba moralka, slusnost a cest. Vsetky vlastne zacali vznikat ako nastroj represie neprisposobivych co kaslali na zaujmy ostatnyuch.

exit2 napísal:
A k tým plášťom. Ja mám cyklo krosový bike. Mám dvojo kolies. Jedny galusky a druhé až do 42 pláštom s dezénom. Okrem toho, že je to oveľa pohodlnejšie, tak sa nemusím báť každej jamy a ani zlého počasia. Okrem toho to celkom funguje aj nespevnených povrchoch. Ja teda napríklad Scarinkovi, kvôli jeho osobnému bezpečiu odporúčam zvážiť, takýto bike. Lebo napríklad jazdiť v zlom počasí v premávke na galuskách je fakt o hubu. Pár dní dozadu som chytil lejak a išiel posledných 30km s naozaj veľa vodou domov a nebolo mi všetko jedno. Našťastie to bolo v noci a chodilo veľmi málo áut. A všimni si jeden podstatný rozdiel. Ja to Scarinkovi dávam ako odporúčanie. Nie ako príkaz. Je to jeho vec. Ak chce ďalej riskovať aj v zlom počasí na galuskách, nič mu nebráni. Nič neporušuje a je to čisto jeho vec.

Vsetko co si tu napisla je pravda. Ja som len chcel upozornit na dost rozsireny myth ze vzor na plasti na ceste niecomu pomaha. Dezen na asfalte grip nezlepsuje ale zhorsuje. Samozrejme 50mm slik bude mat lespi grip ako 23mm ak bude spravne prizposobeny tlak vzduchu, hlavne kvoli nerovnostiam.... Ale nikdy nebude mat vzorovany plast lepsiu prilanvost ako rovnako siroky hladky z tej istej zmesy.

exit2 napísal:
Inak ešte k tej rýchlosti. Často počúvam od peších alebo od slabších cyklistov z môjho okolia sťažnosti na cyklistov, ktorí idú po cyklo chodníku veľmi rýchlo. Dokonca u nás je jeden paradox. Do vedľajšej dediny vedie cyklo chodník a keďže sa to robilo z peňazí EU, tak je to čisto cyklo. Lenže cez deň tam je všetko (minule v noci som tam dokonca stretol motorkára na superšporte!). Od bežcov, mamičiek s kočiarmi, mamičiek s malými deťmi, psíčkarov až po kolobežkárov, korčuliarov a cyklistov. Cez víkend, keď je pekne, tak je to totálne preplnené. Aj tak sa často nájde človek, ktorý tade letí (lebo segment na Strave) a nespomaluje vôbec. Keď sa ho opýtam prečo to robí, tak mi povie, že je to cyklo chodník a tí ľudia tam nemajú čo robiť. Keďže ja tam chodím tiež aj so psami, s malou atď. (inak už veľmi málo lebo je to tam fakt masovka) a samozrejme aj na biku, tak sa viem asi lepšie vžiť do oboch situácii. A naozaj neviem posúdiť kto má pravdu. Proste iný chodník tam nie je. Takže tí ľudia nerobia cyklistom naschvál, oni tade idú, lebo nemajú na výber. Ale chápem aj cyklistov, že majú nervy, keď idú dve mamičky vedľa seba s kočiarmi a nemajú ich kade obísť. Je to skôr o ľuďoch a o tom akí sme netolerantní. Pozeráme iba na druhých a na ich chyby. Často sa zabudneme pozrieť do zrkadla a posúdiť seba. Preto tu s vami toľko diskutujem o mojej osobnej slobode sa rozhodnúť, či chcem prilbu alebo nechcem. Keď nechceš, aby ťa niekto obmedzoval, tak to nerob ani ty druhým ľuďom


K tomu len velmi kratko, odpoved si uz sam napisal.
exit2 napísal:
To porekadlo: Ako nahle zijes medzi ludmi tvoja sloboda konci tam, kde zacina sloboda ineho. To je tiež totál blbosť. Na to sú pravidlá a zákony.

Cize cyklisti nech pekne dalej nahanaju segmenty a ostatny nech chodia zec pole, alebo stopom, alebo akokolvek im to zakon umoznuje. Ale nie po cesticke pre cylklistov.
12.09.2020 - 23:05:25
00
Dudo napísal:
plesaty cyklista chce este zazit posledny vietor vo vlasoch...


Chapem ze je to for, ale pre srandu Scott Centric Plus prilba udava vacsie prudenie a chladenie plesinuy ako keby si ju nemal, Maju na to meranie. Mam ju doma a naozaj vje v nej v upeku lepsie ako bez. Ale radim nekupovat rozpadava sa na nej mips po roku. :tmi:
12.09.2020 - 23:19:09
00
stanos4 napísal:
kenai, s tou prilnavostou si robis zarty, ze? pravdaze je velmi velky rozdiel medzi dezenmi aj na asfalte.... a pravdaze velmi lahko na uplnom slicku dostanes na mokrej vozovke (kde su mlaky a mlacky) na slickoch smyk aj na biku. Okrem toho teda, ze brzdna schopnost slicku na mokru je oooomnoho mensia ako niecoho s dezenom. A to ani nehovorim, ze na slick potrebujes cistucku vozovku, kazdy kus prachu, piesku ti vpodstate pre slick robi krasne gulickove lozisko, kdezto pri dezene jaksi mas dezen na to aby ti to nerobilo (do takej miery).
Snazil som sa nereagovat na tvoje vylevy, ale sak clovece, za posledny tyzden si tu zasvinil desiatkami elaboratov niekolko tem. To sa tu odventilovavas?


Bohuzial nerobim. Je to bezny mytus ktori ludia beru lebo su tak zvyknuty z auta, motorky. Ale neuvedomia si ze voda zacina byt dostatocne viskozna az pri rychlostiach daleko vacsich ako sa bezne pohybuje bicykel. Samozrejme tu hra rolu aj profil plasta na biku je to v reze polkruh.
Na prach v prach asfaltu, vzor nepomoze, pomoze az ked je na vozovke nepretrzita vrstva niecoho, kde vozovku ani vidiet nie je. Ale to uz je loos over hard a to je MTB teren.
Na tvoje stastie som napisal odpoved skor, ako som tvoj prispevok docital do konca, inak by som tvojou osvetou nestracal cas. Ale ked je to uz tu tak to posielam.
A tak ako uz par dalsim aj tebe radim nastavenie pridat ako nepriatela a mas po probleme. https://www.mtbiker.sk/settings?i=zebra&mode=foes
12.09.2020 - 23:38:12
00
keyboard_arrow_up