Takze zakladam tuto temu, aby sa veci suviasace aut, motoriek a hoci aj kosaciek preberali tu a nie medzi bikami. Urcite je tu vela fanusikov (aj odporcov) tejto tematiky, ktory budu radi prispievat
Takze mozeme pokracovat debatou z temy "Škaredé, netradičné bajky a všakovaké výmysly na 2 kolesách" a debatou okolo zahadnej smrti Pininfarina.
jednoducha, vypovedna recenzia! cochvila budem menit lacne GE ExtraLife za burzoazne Osram NightBreaker Laser, pokusim sa to tiez zachytit, vdaka za inspiraciu
georgo21 Dik, konecne rozumne porovnanie kde si clovek vie utvorit predstavu Ale rad by som vedel kde je tych 150% ci kolko to uvadzaju, lebo dalej to nedosvieti ani meter Akurat je to belsie a silnejsie, neviem mozno realne pocity su ine. Zatial ma to teda ale nepresvedcilo a nebudem to silit pokial nemusim..
myslim si to iste, co lubor, silnejsou ziarovkou mozes akurat eliminovat napr. zozltnutie, resp. poskrabanie povrchu svetla, kedy dochadza k ubytku, pripadne, ak s tymto problem nemas, tak povodny kuzel bude jasnejsi, pripadne s inou teplotou svetla. Za mna inak super porovnanie, zrejme do toho pojdem.
To nepopieram, tiez zastavam ten isty nazor ze to je dane konstrukciou samotnej paraboly. Bolo to myslene na taketo ukazky. Vsimal som si detaily ako dosvit alebo osvetlenie okolia, krajnice, a to je bez zmeny. Ja by som vsak najviac prijal lepsie osvetlenie mokrej vozovky, to je dovod preco nad tym uvazujem.
mam tie Osram nightbreaker... az tak super ako to reklamuju sa mi nezdaju
dalsia vec je, ze aj tak mi po case odchadzaju... ked odide jedna, tak do meisiaca viem, ze odide aj druha... ale to som v priebehu roka menil aj predosle ziarovky, takze asi je chyba niekde inde...
ako som písal, svieti to o niečo viac, a to nielen do diaľky, ale aj do šírky (na tom gife, čo dával georgo je to vidieť, aj keď optika to tak nezachytí ako ľudské oko...)
iba raz v živote som núdzovo dal vypálenú žiarovku za 3,5€, tam bol jasne vidieť rozdiel medzi ľavým a pravým svetlometom... letela rovno do koša...
ak sa vám žiarovky vypalujú v ročnom intervale, je to nestabilnou elektrickou sústavou auta, prebíjanie alternátora a pod., treba tam zaradiť odpor, a žiarovka zrazu vydrží roky...
a ďalšia veľmi podstatná vec pri svetlách... správne nastavenie, čo dlhodobo pozorujem ľudia majú svetlá ktoré im svietia 30 m pred nos a šmytec... buď majú niveláciu (to otočné kolečko) pohýbanú smerom dolu, alebo to majú fakt na pikaču nastavené... sklon svetla je napísaný na svetle, väčšinou to býva okolo 0,7 - 1%, takže nájdeme si rovnú plochu, zoberieme meter a zmeriame tesne pri svetlomete od podlahy, kde vodorná časť svetelného lúča pretína meter povedzme 50 cm, odmeriame vzdialenosť po stenu povedzme 5 metrov čo pri 0,7% sklone činí pokles o 3,5 cm, takže by sme mali namerať 46,5 cm... no a už len doštelovať výšku, stavím sa že 80% ľudí bude mať pokles väčší... (také hrubé nastavenie...)
ideálnym kandidátom sú hmlovky, ktoré by mali mať 0,5% ak sú dobre nastavené, za normálnych okolností by ste pri 50ke rýchlosti mali byť schopný ísť iba na hmlovkách, dosvit cca 60 m... ale väčšina hmloviek z výroby svieti tak 15 m pred auto...
nastavenie svetiel sa kontroluje na STK takže minimálne raz za 2 roky by mali svietiť dobre
a s tým dosvitom ono to je otázne či to postrehne človek volným okom za bežnej jazdy, tak ako to zobrazujú obrázky to nefunguje.. aj klasická baterka či svetlo na bicykel má nejaký dosvit trilión metrov ale v realite v tej vzdialenosti už nevidíte normálne nič.. no keď je tam napr nejaká reflexná plocha či odrazka tak sa to dá zmerať/porovnať, že to "blikne" vo väčšej vzdialenosti
Jaiub, ked ten rozdiel bude ajfon schopny zachytit, podelim sa.
madbugie, co sa toho nastavenia tyka, ako vravi Craobs, STK to skontroluje (tj. auto s vodicom) a verim, ze 99% ludi sa nastavenia svetiel nikdy (toho priamo na svetlomete) nechyti, takze ta pociatocna pozicia je v pohode. Skor vnimam ako problem to, ze potom do kombika nalozi tri vrecia zemiakov, dozadu posadi decka a ide sa vecer previezt k babke, pricom nastavenim sklonu svetiel v kabine nepohne a svieti dohora. Ludia by sa to nastavenie mohli naucit pouzivat, ale to by najprv museli vediet, ze nieco take maju.
no taktok... STKčka iba kontroluje, či svetlá nesvietia vyššie, ako majú... ak svietia nižšie, je im to jedno... za tie roky sa mi iba raz stalo, že technik povedal, že tie hmlovky si môžete dať do vyššia...
technik STK vám určite nič nebude štelovať, maximálne ak by svetlá svietili trošku vyššie ako majú, tak ak bude mať dobrý deň, tak vám ich našteluje, aby boli OK
ak sa na ajfóne dá nastaviť pevný čas a clona, ako na foťáku, tak môžeš fotiť, inak ti to automatické vyvažovanie prispôsobí
tak ak neposteluje lebo sa mu nechce, moze nechat STK opakovat; kamarat takto opakoval pre zle nastaveny sklon hmlovky; aj ked je fakt, ze mi nenapadlo, ze by ich netrapil nizsi sklon, nepovazujem to za ok pristup...
technik STK vám určite nič nebude štelovať, maximálne ak by svetlá svietili trošku vyššie ako majú, tak ak bude mať dobrý deň, tak vám ich našteluje, aby boli OK
no tým tvojim určite by som si nebol taký istý štelovali mi ich tam už 3x
v čechách zadarmo, na svk volakedy zadarmo (ale to bol fotrov známy), pred 2 rokmi za 5€ (mali to normálne aj v cenníku)
... sklon svetla je napísaný na svetle, väčšinou to býva okolo 0,7 - 1%, takže nájdeme si rovnú plochu, zoberieme meter a zmeriame tesne pri svetlomete od podlahy, kde vodorná časť svetelného lúča pretína meter povedzme 50 cm, odmeriame vzdialenosť po stenu povedzme 5 metrov čo pri 0,7% sklone činí pokles o 3,5 cm, takže by sme mali namerať 46,5 cm... no a už len doštelovať výšku...
Tento návod je fajn, ale radšej s tým treba skočiť do servisu kde to za 10€ nastavia pomocou regloskopu. Totižto je veľmi dôležité nájsť vodorovnú plochu, auto mať zaparkované úplne kolmo na stenu (len stupeň-dva mimo a na 50m je to už dosť).
To je len požiadavka na priestor. Ďalšia vec je nastaviť svetlá okrem výšky aj do strán. A to bez regloskopu nespravíš.
Ale ako narovnanie svetiel z extrémnych polôh návod dobrý.
no tým tvojim určite by som si nebol taký istý štelovali mi ich tam už 3x
v čechách zadarmo, na svk volakedy zadarmo (ale to bol fotrov známy), pred 2 rokmi za 5€ (mali to normálne aj v cenníku)
no však, ako všetko je to o ľuďoch, ale ako píšeš to bol fotrov známy... o príspevok vyššie vidíš, že za hmlovku ho vykopli a to pritom nastaviť hmlovku je už úplne že primitívne, dokonca je to dostupné priamo zvonku, netreba nič demontovať, otvárať, stačí len pár krát otočiť šrobovákom... (je tam taká dierka v tých plastových krytoch), ale zasa prečo by to technik robil, keď možno za opakované STKčky má nejaký ten bonus...
toto treba brať ako hrubý návod na jednoduchú "kontrolu", že či to je viacmenej OK, na jemné doladenie a stranové už určite treba regloskop
ale minimálne hmlovky by si takto mohli všetci prekontrolovať, sa stavím že 90% bude totálne zle... dokonca hmlovky tuším majú iba 0,5%, takže ak sú vo výške povedzme 35 cm, tak ich teoretický dosvit by mal byť do 70 m... schválne si to vyskúšajte zapnúť iba hmlovky, počítam že tak 15 max 20 m budú svietiť...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://forum.fotonmag.cz/index.php?s=&showtopic=766&view=findpost&p=67698
dalsia vec je, ze aj tak mi po case odchadzaju... ked odide jedna, tak do meisiaca viem, ze odide aj druha... ale to som v priebehu roka menil aj predosle ziarovky, takze asi je chyba niekde inde...
iba raz v živote som núdzovo dal vypálenú žiarovku za 3,5€, tam bol jasne vidieť rozdiel medzi ľavým a pravým svetlometom... letela rovno do koša...
ak sa vám žiarovky vypalujú v ročnom intervale, je to nestabilnou elektrickou sústavou auta, prebíjanie alternátora a pod., treba tam zaradiť odpor, a žiarovka zrazu vydrží roky...
napr.:
https://www.svetziaroviek.sk/svetziaroviek-sk/eshop/28-1-Autoziarovky-reflektorove-12V/331-2-Autoziarovky-H7-12V/5/1005117-Odporove-vedenie-pre-H7-ziarovku-ako-ochrana-pred-castym-vypalovanim-ziaroviek
a ďalšia veľmi podstatná vec pri svetlách... správne nastavenie, čo dlhodobo pozorujem ľudia majú svetlá ktoré im svietia 30 m pred nos a šmytec... buď majú niveláciu (to otočné kolečko) pohýbanú smerom dolu, alebo to majú fakt na pikaču nastavené... sklon svetla je napísaný na svetle, väčšinou to býva okolo 0,7 - 1%, takže nájdeme si rovnú plochu, zoberieme meter a zmeriame tesne pri svetlomete od podlahy, kde vodorná časť svetelného lúča pretína meter povedzme 50 cm, odmeriame vzdialenosť po stenu povedzme 5 metrov čo pri 0,7% sklone činí pokles o 3,5 cm, takže by sme mali namerať 46,5 cm... no a už len doštelovať výšku, stavím sa že 80% ľudí bude mať pokles väčší... (také hrubé nastavenie...)
ideálnym kandidátom sú hmlovky, ktoré by mali mať 0,5% ak sú dobre nastavené, za normálnych okolností by ste pri 50ke rýchlosti mali byť schopný ísť iba na hmlovkách, dosvit cca 60 m... ale väčšina hmloviek z výroby svieti tak 15 m pred auto...
a s tým dosvitom ono to je otázne či to postrehne človek volným okom za bežnej jazdy, tak ako to zobrazujú obrázky to nefunguje.. aj klasická baterka či svetlo na bicykel má nejaký dosvit trilión metrov ale v realite v tej vzdialenosti už nevidíte normálne nič.. no keď je tam napr nejaká reflexná plocha či odrazka tak sa to dá zmerať/porovnať, že to "blikne" vo väčšej vzdialenosti
madbugie, co sa toho nastavenia tyka, ako vravi Craobs, STK to skontroluje (tj. auto s vodicom) a verim, ze 99% ludi sa nastavenia svetiel nikdy (toho priamo na svetlomete) nechyti, takze ta pociatocna pozicia je v pohode. Skor vnimam ako problem to, ze potom do kombika nalozi tri vrecia zemiakov, dozadu posadi decka a ide sa vecer previezt k babke, pricom nastavenim sklonu svetiel v kabine nepohne a svieti dohora. Ludia by sa to nastavenie mohli naucit pouzivat, ale to by najprv museli vediet, ze nieco take maju.
ak sa na ajfóne dá nastaviť pevný čas a clona, ako na foťáku, tak môžeš fotiť, inak ti to automatické vyvažovanie prispôsobí
no tým tvojim určite by som si nebol taký istý
Tento návod je fajn, ale radšej s tým treba skočiť do servisu kde to za 10€ nastavia pomocou regloskopu. Totižto je veľmi dôležité nájsť vodorovnú plochu, auto mať zaparkované úplne kolmo na stenu (len stupeň-dva mimo a na 50m je to už dosť).
To je len požiadavka na priestor. Ďalšia vec je nastaviť svetlá okrem výšky aj do strán. A to bez regloskopu nespravíš.
Ale ako narovnanie svetiel z extrémnych polôh návod dobrý.
no však, ako všetko je to o ľuďoch, ale ako píšeš to bol fotrov známy... o príspevok vyššie vidíš, že za hmlovku ho vykopli a to pritom nastaviť hmlovku je už úplne že primitívne, dokonca je to dostupné priamo zvonku, netreba nič demontovať, otvárať, stačí len pár krát otočiť šrobovákom... (je tam taká dierka v tých plastových krytoch), ale zasa prečo by to technik robil, keď možno za opakované STKčky má nejaký ten bonus...
toto treba brať ako hrubý návod na jednoduchú "kontrolu", že či to je viacmenej OK, na jemné doladenie a stranové už určite treba regloskop
ale minimálne hmlovky by si takto mohli všetci prekontrolovať, sa stavím že 90% bude totálne zle... dokonca hmlovky tuším majú iba 0,5%, takže ak sú vo výške povedzme 35 cm, tak ich teoretický dosvit by mal byť do 70 m... schválne si to vyskúšajte zapnúť iba hmlovky, počítam že tak 15 max 20 m budú svietiť...