Chcem vediet ake sa na to pouzivaju vrtaky aby nebola diera delaminovana... robi s tym niekto este ? okrem mna a celej firmy kde som
Pouzivam normalne HSS vrtaky na ocel ale tie dlho nevydrzia ostree.
Kto vie nech poradi, linky a inforamcie o probleme mozete davat tiez.
Chcem vediet ake sa na to pouzivaju vrtaky aby nebola diera delaminovana... robi s tym niekto este ? okrem mna a celej firmy kde som
Si tu správne
Zajdi v SE na letisko, tam ti snad poradia...
za 1. je to dane do "O hocičom"
za 2. mozno sa tym niekto stretol ked uz vsetci kupuju carbonove komponenty na kolá ... nahoda je blbec..
to Raver: no comment
za 2. mozno sa tym niekto stretol ked uz vsetci kupuju carbonove komponenty na kolá ... nahoda je blbec..
to Raver: no comment
Chceš ma zbiť...
Možno karbonové kupujú ale pochybujem že si do nich vŕtajú dierky
Možno karbonové kupujú ale pochybujem že si do nich vŕtajú dierky
u Mareceja by som nepochyboval
...to je normálne, že bežné vrtáky nevydržia... použi nejaké špeciálne, najlepšie s platničkami z tvrdokovu alebo karbidu...
Mno normálne vrtáky za desať peňazí to rovno zabudni, laminát je pevnejší ako oceľ, tam ten vrták otupíš hneď.
A podruhé malé otáčky, pri velkých ho zavaríš pekne do červena.
Ruky na bradavky, utekaj do železiarstva a pýtaj si vrtáky do laminátu, cena od 100,- Sk hore (za 4mm vrták). Záleží od priemeru diery a hrúbky materiálu ako dlho ti vydrží.
Obyčajný HSS vrták 8mm je tak na 4 diery do 5mm hrúbky, bežná spotreba.
A keď nechceš chlpaté alebo prelámané diery tak daj o pol menej, dobrúsiš pilníkom alebo skús výstružník.
Ešte otázky?
nemusis ten vrtak hned zavarit do cervena, ale tym vznikajucim teplom sa ti zacne delaminovat laminat a to je neziaduci jav..
"utekaj do železiarstva a pýtaj si vrtáky do laminátu, cena od 100,- Sk hore (za 4mm vrták)" srandujes?
HSS vrtak 8.2mm na hrubku laminatu asi 1cm a v nom este aj sklenena laminatova doska ti vyvrta 16 mozno aj 24 dier bez delaminacie, ale musis chladit vrtak..
"a ked nechceš chlpaté alebo prelámané diery tak daj o pol menej, dobrúsiš pilníkom." toto je v seriovej vyrobe neuskutocnitelne
najlepsi by bol takyto vrtak http://www.mmspektrum.com/multimedia/im ... 29_big.jpg
Pri chladení vrtáku vyvŕtam tých dier aj 50. Bavíme sa o štandarde. Poctivá handmade práca.
No a s tou cenou to ti akosi nerozumiem, prečo by som srandoval, tutok máš aj drahšie: vrtaky do laminatu
Nakoniec si šikovný junák, našiel si čo potrebuješ...
Ma tvoj post vyjadrovat ze tam robis?
Výhoda predrezu je, že vrták má na hlavičke další vrták priemere 3mm a cca až 2-3mm za nim začína plný vrtný priemer.
jediné miesto kde ich majú je Prespor v BA.