Ja neprotestujem ale požadujem vysvetlenie. Chápem to tak že UV filter je ochrana voči ionozujucej časti spektra ziarenia, ktorá je potrebné vtedy keď zatmavenie vo viditeľnom spektre spôsobí pre danú intenzitu svetla neprirodzené roztiahnutie zrenice. Ak sklo nemá zatmavenie, zrenice sú prirodzene stiahnuté a tým pádom nie je potrebný UV filter.
Možno tomu zle rozumiem alebo mi niečo uniká ...
Clovece asi zacinam nechapat stale viac. Zrenica imho nevie byt "zavreta" v zmysle nepriepustna, na to je predsa viecko, a musi byt prisposobena UV nakladu, pretoze cim vacsia intenzita svetla, tym je stiahnutejsia, teda jej vacsia plocha je ziareniu vystavena. Pointa je ale podla mna v citlivosti sietnice ...
Na druhej strane, naco maju dioptricke skla UV filter neviem, dokonca je to pre mna nove info, doteraz som to nevnimal ...
UV filter je vrstva ktora pohlcuje UV ziarenie, cim tmavsia tym viac pohlcuje. To sa potom deli na kategorie:
Kategória 0 poskytuje najslabšiu ochranu. Filter je bezfarebný alebo veľmi ľahko zafarbený a bežne sa používa v prípade športových alebo ochranných okuliarov. Hlavnou úlohou týchto okuliarov je ochrana pred vetrom, prachom alebo malými úlomkami. So zafarbením do 20% nie sú okuliare s týmto filtrom vhodné na ochranu proti slnku.
Zdroj: https://matheson-optometrists.com/sunglasses/Sunglasses.html
Pre dni, kedy je prevažne zamračené sa môžu využívať okuliare s filtrom z kategórie 1. Šošovky sú veľmi slabo zafarbené, obvykle žlté alebo oranžové, dokážu ochrániť pred slabším slnečným žiarením alebo poslúžia ako ochrana pred vetrom či prachom. V kategórii 2 je intenzita zafarbenia až 57-81% a tieto okuliare už patria do rodiny slnečných. Stredne tmavý filter je vhodný na ochranu pred strednou intenzitou slnečného žiarenia a na bežné nosenie. S týmto filtrom nebudete mať problém pri šoférovaní a častých prechodoch zo slnka do tieňa a naopak, či prechádzkach počas slnečných jarných a jesenných dní. Kategória 3 už ponúka intenzívnu ochranu. Určite by ste po tomto filtri mali siahnuť v prípade dovolenky pri mori, alebo pri prechádzkach po horách. Táto kategória je dnes už typická pre väčšinu dioptrických a slnečných okuliarov.
Najvyššia kategória (4) je vhodná vo vysokých pohoriach alebo ľadovcoch. Veľmi tmavý filter chráni pred veľmi intenzívnymi slnečnými lúčmi priamymi aj odrazenými od povrchov, od snehu či ľadu. Okuliare z kategórie 4 nie je dovolené nosiť pri šoférovaní.
Zatmavenie je nezavisle od UV ochrany, kategoria 0 moze odfiltrovat UV rovnako ako 4.
Ivast, mas pravdu, ze cire okuliare bez UV filtra nie su z hladiska UV horsie ako "hole oko", ale UV nema nijaky prinos, preto su tie filtre "vsade".
To si popisal kategorie EU certifikacie (CE) pre okuliare podla toho, kolko svetla prepustaju.
Potvrdzuju to, na co sa pyta ivast. Cim tmavsie mas okuliare, tym ucinnejsi UV filter musia podla CE mat.
Vo vseobecnosti, ak uz mas na sebe z nejakeho dovodu okuliare (nosim na MTB cire, kupujem bezne v obchodoch s pracovnymi pomockami), tak nie je ziadny dovod nezobrat si hned take, co filtruju UV co najviac. To znamena, ze maju navyse aj UV400 certifikat, aj ked su cire. Je to len dalsia vyhoda navyse oproti nenoseniu okuliarov.
UV ale dokaze preniknut aj cez oko/kozu. Je UVA (co prenikne hlbsie), a UVB (z toho je vpodstate opalenie), aj UVC ale to odflitruje ozon/atmosfera. Blizsie info/porovnanie si uz treba vygooglit.
skus prefuknut mechanizmus TF2 alebo WD40 - zvykne tam zatuhnut mechanizmus zapadky kvoli prachu a vazeline... po takejto "intervencii" som rozchodil aj LX radenie z 98meho ?
skus prefuknut mechanizmus TF2 alebo WD40 - zvykne tam zatuhnut mechanizmus zapadky kvoli prachu a vazeline... po takejto "intervencii" som rozchodil aj LX radenie z 98meho ?
Ja pred týždňom z 94-teho, tiež WD. Na to staré shimano mohli dávať kľudne doživotnú záruku
mam 1x XT (cca.10kkm) a 2x SLX (cca.7kkm a 3kkm) a vsetko funguje (vsetko 12spd)... iba salter na trailbiku obcas kdesi opriem a potom je to kus na nervy. ale zacal som to "opravovat" = rovnat kombinackami tak od oka a celkom uspesne
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Možno tomu zle rozumiem alebo mi niečo uniká ...
Na druhej strane, naco maju dioptricke skla UV filter neviem, dokonca je to pre mna nove info, doteraz som to nevnimal ...
Kategória 0 poskytuje najslabšiu ochranu. Filter je bezfarebný alebo veľmi ľahko zafarbený a bežne sa používa v prípade športových alebo ochranných okuliarov. Hlavnou úlohou týchto okuliarov je ochrana pred vetrom, prachom alebo malými úlomkami. So zafarbením do 20% nie sú okuliare s týmto filtrom vhodné na ochranu proti slnku.
Zdroj: https://matheson-optometrists.com/sunglasses/Sunglasses.html
Pre dni, kedy je prevažne zamračené sa môžu využívať okuliare s filtrom z kategórie 1. Šošovky sú veľmi slabo zafarbené, obvykle žlté alebo oranžové, dokážu ochrániť pred slabším slnečným žiarením alebo poslúžia ako ochrana pred vetrom či prachom.
V kategórii 2 je intenzita zafarbenia až 57-81% a tieto okuliare už patria do rodiny slnečných. Stredne tmavý filter je vhodný na ochranu pred strednou intenzitou slnečného žiarenia a na bežné nosenie. S týmto filtrom nebudete mať problém pri šoférovaní a častých prechodoch zo slnka do tieňa a naopak, či prechádzkach počas slnečných jarných a jesenných dní.
Kategória 3 už ponúka intenzívnu ochranu. Určite by ste po tomto filtri mali siahnuť v prípade dovolenky pri mori, alebo pri prechádzkach po horách. Táto kategória je dnes už typická pre väčšinu dioptrických a slnečných okuliarov.
Najvyššia kategória (4) je vhodná vo vysokých pohoriach alebo ľadovcoch. Veľmi tmavý filter chráni pred veľmi intenzívnymi slnečnými lúčmi priamymi aj odrazenými od povrchov, od snehu či ľadu. Okuliare z kategórie 4 nie je dovolené nosiť pri šoférovaní.
Ivast, mas pravdu, ze cire okuliare bez UV filtra nie su z hladiska UV horsie ako "hole oko", ale UV nema nijaky prinos, preto su tie filtre "vsade".
Potvrdzuju to, na co sa pyta ivast. Cim tmavsie mas okuliare, tym ucinnejsi UV filter musia podla CE mat.
Vo vseobecnosti, ak uz mas na sebe z nejakeho dovodu okuliare (nosim na MTB cire, kupujem bezne v obchodoch s pracovnymi pomockami), tak nie je ziadny dovod nezobrat si hned take, co filtruju UV co najviac. To znamena, ze maju navyse aj UV400 certifikat, aj ked su cire. Je to len dalsia vyhoda navyse oproti nenoseniu okuliarov.
To to mal kamoš na xtrkovom... vnútri praskla drobná pružinka po roku
Ja pred týždňom z 94-teho, tiež WD. Na to staré shimano mohli dávať kľudne doživotnú záruku
inak komu este ta pruzinka nepraskla?