Na com jazdia "dlhani" aneb vhodna velkost pre ludi okolo 197cm?
Caute,
Chystam sa kupit novy bajk (27,5 full) a kedze nemam moznost si realne skusit vsetky znacky a modely (nikde v KE som nenasiel XL (22") od Giant/Ghost/Haibike) tak by som chcel poprosit vsetkych vysokych ludi (ja mam 197cm) aby sa podelili o bicykle na ktorych jazdia (t.j. znacka, velkost ramu v palcoch a dlzka hornej ramovej trubky - toptube (horizontalne).
Jedine co som skusal bol model Camber 29" od Specialized velkost XL. Neviem ci sa da realne porovnavat s 27" bajkami.
Super. Este sa spýtam takto.
Má niekto skúsenosti z RB bike?
Či sa oplatí dať objednávku len tak cez internet? alebo je to risk a radšej popozerať v kamenných obchodoch.
Presne tak, pedal dolu, kluka v linii so sedlovkou, teda nie uplne vertikalne. Dlzku nohy merias bosy, ale na bajku mas na nohach obuv. Merias v rozkroku, ale sedis na zadku, nie na vajciach. Preto tych 9% navyse. Ono to sedi, vyskusaj a uvidis. Ci uz to nastavujes sposobom pata-pedal, alebo metodou 109%, vysledok by mal byt rovnaky, toto je len iny sposob pre tych co maju radi cisla
Tak naozaj to sedi. A pri meranim som si aspon potvrdil, ze mam naozaj dlhe nohy. Vyska 189cm, rozkrok 93cm a sedlo 102cm.
No takze dnes som bol v predajni.
Skúšal som Specialized Rockhopper Expert XXL 29” a bol mi naozaj dobrý veľkosťou. Dokonca som si dal nižšie sedlovku?(mal som rezervu dosť veľkú)
Potom mi pán v obchode povedal, že za tu cenu nemám ísť do Specialized lebo zle komponenty a platí sa za značku blabla...
Povedal že sa mám poobzerať po CUbe Attention 2019 23” ram.
Lenže keď si porovnám tieto dve HTcka, tak čítam tu na fóre, že obidve majú na hovno vidlice?
Specialized má Suntour a CUbe má Rockshox XC 30.
A ľudia píšu, že ani jedna neni moc dobrá Lebo nie je vzduchová.
Tak ja už teraz neviem. Tá vidlica je naozaj taká dôležitá pri biku? Či sa mám obzerať opäť po nejakom inom a zabudnúť na tieto dva.
Dik opäť za rady.
Cube Attention SL 2019 ma uz vzduchovu vidlu. Ale pri jeho cene by som uz radsej tu stovku priplatil za Acid s lepsim radenim. Vidlica je pri horskom bicykli dolezita a pri tvojej vahe urcite vzduchovu. Tiez som si nechal poradit a viem ze som urobil dobre.
@BigGuy: Tak ale ani si sa tu nepochvalil, ze mas uz novy bajk Gratulujem, dobre si vybral. Hlavne si este kup pumpu na vidlicu a nafukaj podla tvojej vahy, lebo u mna bola vidla (mam tu istu ako ty) prilis podhustena, ked mi bajk odovzdali a to sa ma este pytali kolko vazim, tak som myslel, ze bude OK, no nebola. A potom na prvej garancke mi **********l -->i nastavenie prehadzovacky, ktoru ani nebolo nutne nastavovat, o co som aj vyslovene ziadal aby ju nechali tak. Doma som si to musel doladit znova sam aby to bolo tak ako ma byt. Tolko k servisu. Aby si si uzil aj tu vidlu, treba si nastavit spravny sag (ponor vidly pri normalnom kludovom zatazeni), ktory by mal byt 20-30% zdvihu a spravny utlm. Je tu o tom viac tem tak studuj. Pri mojej vahe 97 kg ju mam natlakovanu na 130 psi, u teba (90 kg) tipujem ze by mohlo byt tak 120 psi. Utlm mam na dva kliky od maxima. Ma to iste pravidla a tiez zalezi aj co jazdis, ale toto je taky zaklad od ktoreho sa potom uz len jemne doladuje podla potreby. Keby si potreboval s niecim pomoct daj vediet, si z BA mozeme sa dohodnut.
Dik moc za info, aj nehoraznu pomoc ??hej hej čítal som s tou vidlicou, že ju treba doladiť. Aj ten sag správny. Ja dúfam, že to budem vedieť všetko nastaviť a spraviť. Nie som ľavý, no nie som ani nejaký zdatný mechanik alebo servisak ? už pozerám cely týždeň videá o servise a údržbe biku tak snáď som sa niečo naučil. A určite sa niekedy ozvem keď budem potrebovať niečo. Dik moc ešte raz
A naco potrebujes 500mm sedlovu rurku? Dnes su uz aj teleskopky s 210mm zdvihom
nehanbi sa použiť kalkulačku, ak to nezrátaš z hlavy
ak potrebujem od stredu po lyžiny 900mm a 210 OneUp trčí nad max. rysku len 380mm, tak mi rám s 500mm stačiť nebude
Reverba má min zasunutie tuším len 80mm, ale aj výrobca rámu môže odporúčať viac
Naco ti je kalkulacka ked zabudnes na kluky? Rozkrok pisal ze ma 95cm, pocitajme ze potrebuje 100cm. 1000mm - 375mm (sedlovka max insert pri 210mm zdvihu) - 170mm (kluky) = 455mm sedlova trubka. To je sice len orientacne ale vidno tam nejaku tu rezervu. Nepocital som vysku sedla, pedalov ani podrazky.
keď si sa už dočítal, aký má rozkrok, mohol si si tiež všimnúť, že bike už má a teraz sa bavíme len všeobecne, že vysokí sa na hocičom neodvezú
a teda ešte raz pre teba polopate, môj prípad: vyhovuje mi výška sedla od stredu po lyžiny 900mm, rám má ST 540mm, konkrétna teleskopka ktorú používam má max. vysunutie 380mm, teda mám rezervu 20mm a s touto sedlovkou by mi rám s ST 500mm nestačil.
niekto kľudne vyšší odomňa môže mať kratšie nohy, prípadne mu vyhovuje nižší posed, tak by mu mohla bežná výška ST XXL rámov okolo 490mm vyhovovať, ale môže to byť aj naopak.
načo motáš do výpočtu dĺžku kľúk naozaj neviem.
Reagoval si na pola ktory sa pytal na to preco BigGuy s rozkrokom 95-96cm potrebuje 500mm st tak neviem preco sem zrazu pleties seba. Napriklad mne z toho tvojho prispevku vobec nebolo jasne ze sa bavime zrazu o tebe. Evidentne potrebujes vyssiu st tak ju mas, ja potrebujem nizsiu tak mam nizsiu. Nie je o com. Celu dobu sa tu ale bavia o konkretnom cloveku a ten 500cm st nepotrebuje. Vlastne to sam uznal. K tym klukam len tolko ze kedze pozname rozkrok tak do vypoctu motam dlzku kluk pretoze bajker ma v sede najviac vystretu nohu s pedalom v dolnej uvrati a nie s nohou polozenou na strede. A stale som myslel ze sa bavime o rozkroku 95cm a nie o tvojom o kolko, o 10% vyssom?
Ano nepotrebuje 500mm, lebo potrebuje minimalne 530mm
Pri 95cm rozkroku je stred - vrch sedla (= x 0,88) cca. 83,6cm = 53cm ram + 5,5cm od lyziny hore a stale ostava 25 cm na sedlovku. Teleskopka s 20cm sa tam teda v pohode aj s rezervou vleze.
Aby trcala sedlovka z ramu dalsie centimetre navyse, urcite nepotrebuje. Metrakovy biker a sedlovka do neba vzhladom na velku paku nie je idealna kombinacia.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Má niekto skúsenosti z RB bike?
Či sa oplatí dať objednávku len tak cez internet? alebo je to risk a radšej popozerať v kamenných obchodoch.
Tak naozaj to sedi. A pri meranim som si aspon potvrdil, ze mam naozaj dlhe nohy. Vyska 189cm, rozkrok 93cm a sedlo 102cm.
Skúšal som Specialized Rockhopper Expert XXL 29” a bol mi naozaj dobrý veľkosťou. Dokonca som si dal nižšie sedlovku?(mal som rezervu dosť veľkú)
Potom mi pán v obchode povedal, že za tu cenu nemám ísť do Specialized lebo zle komponenty a platí sa za značku blabla...
Povedal že sa mám poobzerať po CUbe Attention 2019 23” ram.
Lenže keď si porovnám tieto dve HTcka, tak čítam tu na fóre, že obidve majú na hovno vidlice?
Specialized má Suntour a CUbe má Rockshox XC 30.
A ľudia píšu, že ani jedna neni moc dobrá Lebo nie je vzduchová.
Tak ja už teraz neviem. Tá vidlica je naozaj taká dôležitá pri biku? Či sa mám obzerať opäť po nejakom inom a zabudnúť na tieto dva.
Dik opäť za rady.
https://www.bike-forum.cz/forum/enduro-pro-207-cm-jezdce-existuje-vubec-neco-vhodneho
https://s.bkfrm.cz/static/images/discussionpost/0008/38/1260/g0kq135b09e6ffh7x1q4h7qe74srv1tk8f2sievl.jpg
Metody na urcenie vysky sedla, co sa aj tu spominali su zhrnute tu:
https://www.kolotipy.cz/2020/06/26/tip-jak-spravne-nastavit-vysku-sedla/
nehanbi sa použiť kalkulačku, ak to nezrátaš z hlavy
ak potrebujem od stredu po lyžiny 900mm a 210 OneUp trčí nad max. rysku len 380mm, tak mi rám s 500mm stačiť nebude
Reverba má min zasunutie tuším len 80mm, ale aj výrobca rámu môže odporúčať viac
a teda ešte raz pre teba polopate, môj prípad: vyhovuje mi výška sedla od stredu po lyžiny 900mm, rám má ST 540mm, konkrétna teleskopka ktorú používam má max. vysunutie 380mm, teda mám rezervu 20mm a s touto sedlovkou by mi rám s ST 500mm nestačil.
niekto kľudne vyšší odomňa môže mať kratšie nohy, prípadne mu vyhovuje nižší posed, tak by mu mohla bežná výška ST XXL rámov okolo 490mm vyhovovať, ale môže to byť aj naopak.
načo motáš do výpočtu dĺžku kľúk naozaj neviem.
Pri 95cm rozkroku je stred - vrch sedla (= x 0,88) cca. 83,6cm = 53cm ram + 5,5cm od lyziny hore a stale ostava 25 cm na sedlovku. Teleskopka s 20cm sa tam teda v pohode aj s rezervou vleze.
Aby trcala sedlovka z ramu dalsie centimetre navyse, urcite nepotrebuje. Metrakovy biker a sedlovka do neba vzhladom na velku paku nie je idealna kombinacia.
https://www.bike-forum.cz/foto/detail/67663-santa-cruz-tallboy-diy
Ta dlha paka ma mna posobi velmi zlym dojmom. Nie kvoli vzhladu, ale vydrzi.
Tu ma majitel tabulku s porovnanim rozmerov roznych ramov:
https://drive.google.com/file/d/1QRTfROa6t7poQZU2sr-7z55owG9wlwkH/view
Mne v nej chyba Liteville.