par upresneni:
- dychanie cez telo topanky je maly zlomok. Pravdaze, zavysi od mnohych faktorov - pouzite ponozky, podmienky, ci/ake mam nad topankami nohavice, etc etc, ale co si pamatam cisla, tak ~80% odvodu potu je cez komin topanok.
- topanka v kazdom pripade potrebuje/je vhodne aby mala nejaku udrzbu a vyzivu. Len omytie topanky ani zdaleka nemozno povazovat za optimalnu starostlivost. "Osetrenie" - "vyziva" sa kozi moze davat roznymi sposobmi - napr. spreje, vodicky, rozne druhy kremov. "Voskovanim" sa casto oznacuje natieranie nejakeho kremu - nie vzdy je to cisty vosk. Napr. meindl samotny predava krem kde je zvacsa nejaky ?tuk?/vyziva a mala cast je vosk.
- zhodnotenie zivotnosti gtx na 5r - lepsie je povedat, ked som predaval topanky - gtx mal niekde uvedeny hruby odhad zivotnosti v pocte ohybov~=pocet krokov, vychadzalo to na cca 500km. Pravdaze, toto treba brat s rezervou, lebo ohyb lahkej bezeckej boty je iny ako ohyb VHT boty.... Ale orientacne, su to stovky, az nizke tisice km
a teda, spat k "impregnacii"/"osetrovaniu" - nebudem rozoberat rozne druhy voskov/vodiciek/kremov/sprejov - je to "nabozenstvo" samo o sebe, ale: Specialne kozene topanky, vo vseobecnosti, je potrebne/silne vhodne vyzivovat - ak sa neda kozi "tuk", tak koza casom vyschne a bude praskat. Teda, pouzivat minimalne sprej - "upcha" tie skorej spominane pory najmenej, ale doda aspon nejaku vyzivu (tuk) kozi. Kremy su zvacsa vhodnejsie z pohladu vyzivy a odolnosti voci vode, ovsem, pravdaze, znizuje sa priedysnost - to ja osobne ale nevidim ako problem - vid spominanych ~20%.
... podrazka sa skvor rozpadne (uz ani meindl nieje co byval) tak ja uz berem topanky ako spotrebny tovar. Len nove topanky by som aspon 2roky nevoskoval.
o tom preco sa podrazka rozpadne najdes toho aj tuna dost. Osobne by som odporucal bud zaniest topanky tam kde si ich kupil a mali by byt schopny to poslat meindlu na pozarucnu opravu (netusim ake su ceny dneska), alebo poslat do restday v cesku, pripadne iste su aj dalsie take sluzby.
A ked nie, tak aspon ich nevyhadzuj, ale skus niekomu "darovat", ten clovek si to mozno spravi za teba a boty budu sluzit este vela dalsich rokov ak je koza vporiadku.
Škoda,to nedám:/ ja používam vibram 10mes v roku.ak nie na túry ci venčenie tak na diaľniciach a cestách. Tam to na makadame zbrusim. 2 rok a podrazka zdreta a ešte k tomu chodím do šikma :/
Ja ked som minule sebe a polovicke kupoval Hanwag, tak som si obj. vosk. V horucej vode nechal roztopit a fajne s hubkou cele topanky som nechal napiť . A tak isto urobím aj tento rok
Dneska dostali botky vsetko. Sneh, vodu, bahno, skaly aj daky ten beh. Z krabice rovno na bojisko. Prvy dojem je skvely. Hned mi sadli a citil som sa v nich ako doma. Uz nech len vydrzia a budem spokojny.
Sranda. Ja uz by som sa na tu stranku uy nekukal a nezbadal rozdiel v cene. Vsade stali cez 250 a tu boli za 209 tak som dlho nevahal. Neviem ci sa teda pomylili alebo rychlo reagovali na dopyt no cena je teraz rapidne odlisna.
Vsetko co doma mam, mi sedi vo velkosti 43. Teda samozrejme okrem shimana. Tam 44. Takze som vsal s tym ze keby nesadli tak nieje problem to vymenit. Ludia sa boja toho ako smrti. Pride balik, odskusam, nesadne, poslem za 2e postou a o par dni mam spravnu velkost. Takze tuto znacku si tiez zafixujem, ze mi sedi ako ostatne.
Okej dik jasne neni problem vymenit. Uz sa musim aj ja rozhodnut kedze vyskusane planiky som nakoniec nekupil, mam zase chrobaka ci tie alebo nieco ine a tieto sa mi vizualne velmi pacia
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
- dychanie cez telo topanky je maly zlomok. Pravdaze, zavysi od mnohych faktorov - pouzite ponozky, podmienky, ci/ake mam nad topankami nohavice, etc etc, ale co si pamatam cisla, tak ~80% odvodu potu je cez komin topanok.
- topanka v kazdom pripade potrebuje/je vhodne aby mala nejaku udrzbu a vyzivu. Len omytie topanky ani zdaleka nemozno povazovat za optimalnu starostlivost. "Osetrenie" - "vyziva" sa kozi moze davat roznymi sposobmi - napr. spreje, vodicky, rozne druhy kremov. "Voskovanim" sa casto oznacuje natieranie nejakeho kremu - nie vzdy je to cisty vosk. Napr. meindl samotny predava krem kde je zvacsa nejaky ?tuk?/vyziva a mala cast je vosk.
- zhodnotenie zivotnosti gtx na 5r - lepsie je povedat, ked som predaval topanky - gtx mal niekde uvedeny hruby odhad zivotnosti v pocte ohybov~=pocet krokov, vychadzalo to na cca 500km. Pravdaze, toto treba brat s rezervou, lebo ohyb lahkej bezeckej boty je iny ako ohyb VHT boty.... Ale orientacne, su to stovky, az nizke tisice km
a teda, spat k "impregnacii"/"osetrovaniu" - nebudem rozoberat rozne druhy voskov/vodiciek/kremov/sprejov - je to "nabozenstvo" samo o sebe, ale: Specialne kozene topanky, vo vseobecnosti, je potrebne/silne vhodne vyzivovat - ak sa neda kozi "tuk", tak koza casom vyschne a bude praskat. Teda, pouzivat minimalne sprej - "upcha" tie skorej spominane pory najmenej, ale doda aspon nejaku vyzivu (tuk) kozi. Kremy su zvacsa vhodnejsie z pohladu vyzivy a odolnosti voci vode, ovsem, pravdaze, znizuje sa priedysnost - to ja osobne ale nevidim ako problem - vid spominanych ~20%.
A ked nie, tak aspon ich nevyhadzuj, ale skus niekomu "darovat", ten clovek si to mozno spravi za teba a boty budu sluzit este vela dalsich rokov ak je koza vporiadku.
https://bushcraftportal.cz/2016/04/vosk-na-kozenou-obuv/
https://bushcraftportal.cz/2020/01/impregnace-bot/
https://www.sunshop.sk/fibertec-leather-guard-eco-impregnace-na-kozenou-obuv--100ml/#2272850476
https://www.elstrote.sk/sk/detail/trekova-trekingova-obuv-meindl-vakuum-men-gtx-