Netusite niekto co je toto zac? Mal by som ist kosit, ale toto vyzera tak nejak "cenne", tak ze ci este nepockat kym to odkvitne. Len aby to nekvitlo mesiac.
Skoro všetky druhy orchideí rastúce u nás sú zákonom chránené a je zakázané ich poškodzovať, ničiť, trhať, vykopávať, vyrezávať, zbierať a ničiť ich biotopy.
No pekne. Tak tomu dam sancu odkvitnut, hadam to dlho nepotrva. Inak taketo lucne porasty spasaju ovce a kozy ktore netusia, ze je nejaky kvet chraneny a ak sa nemylim, tak prave vdaka tomu spasaniu dokazu tieto druhy kvetov prezit. Takze mozno ani to kosenie nie je az take skodlive. Kosi sa to tu 30 rokov, predtym sa to asi prave spasalo ovcami a kravami. Inak tato situacia mi pripomina klasicku dilemu "Co robit, ked zakonom chranene zviera zerie zakonom chranenu rastlinu?"
Kosením rastlinu nezlikviduješ len upravíš výšku! Takže nič neporušuješ. Bacha, hento ti bude postupne kvitnúť až do suchého leta. A keď chceš mať ešte vačšie alibi tak ti môžem predať 2 ovečky. V najhoršom pôjdu oni do basy.
Presne - nenicis, len upravujes vysku. S tym letom si ma nepotesil... Biokosacky by boli eko riesenie, lenze potrebuju volne pristupny zdroj vody a to je problem. A tiez sa o ne treba starat a strihat ich a mozu ochoriet. Radsej raz za cas pokosim...
Takze ak by niekto chcel orchideu, tak ponukam v crepniku kedze som pestovatel, co vie preukazat jej povod (moja zahrada).
Ak teraz uvažujete nad tým, že si nejakú tú orchideu pôjdete vytrhnúť a presadiť do svojej záhradky, máte smolu. Väčšina druhov nemôže bez mykoriznej huby rast ani v dospelosti, bez nej hynie. „Po presadení, z dôvodu zmeny podmienok prostredia, dôjde takmer vždy k odumretiu huby a následne aj orchidey,“ to je odpoveď na otázku, prečo po presadení hynú a prečo ich vývin trvá tak dlho.
Este sa len chystam, daval som im cas. A aj pupavam, nech sa stihnu rozlierat "padaciky" po okoli. Ale skusim nejaky exemplar buchnut do kvetinaca. Mozno motyka vystreli...
k tým chráneným rastlinám som videl dávnejšie dokument a paradoxne sa najviac rastlín stratilo, zlikvidovalo tam, kde ochranári zakázali kosiť a spásať trávu. Vysoká tráva po poľahnutí a na nej sneh vytvorili na niektorých miestach nepriedušnú vrstvu , ktorá ich zlikvidovala
ja zvyknem niektoré tieto kvetinové oblasti obkosit len kosákom a kvietky nechám žiť. A vždy v časti záhrady nechám aj väčšiu džunglu aby hmyz mal tiež kde žiť Nechcel by som sa veru starať o umelý anglický trávnik
To s tym kosakom si neviem dost dobre predstavit. To uz mozem rovno noznicami jednotlive stebla travy strihat a kvety co rastu pomedzi nechavat tak. Akoze mam rad prirodu a prave preto som doteraz nechal dzunglu (aj kvoli opelovacom), ale uz nastal "cas skracovania". Aj tak je jun dost neskory termin na prve kosenie.
Vcera pri Kopaci som si tak poprhlil ruku, ze to citim este teraz, nejaka agresivna odroda z juznych krajin, alebo co pritom som mal celoprstove rukavice
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.nahuby.sk/atlas-rastlin/Orchis-mascula-subsp--signifera/vstavac-muzsky-poznaceny/vstavac-muzsky-znamenany/ID8012
(mas dobru vyhovorku)
Viac tu: https://priateliaorchidei.webnode.sk/products/orchidey-rastuce-na-slovensku/
Inak citam na tej stranke https://priateliaorchidei.webnode.sk/products/orchidey-rastuce-na-slovensku/ ze "Preto, ak túžite po nezvyčajnej ozdobe vašej záhradky v podobe orchidey, rozhodne si zaobstarajte rastlinku od pestovateľa, alebo obchodníka, ktorý može preukázať jej pôvod !!!!"
Takze ak by niekto chcel orchideu, tak ponukam v crepniku kedze som pestovatel, co vie preukazat jej povod (moja zahrada).
asi by to dopadlo takto
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Pocuvajte Turbiho, vie co hovori!
My chodime strazit orchidey uz dva tyzdne, pomaly odkvitaju... v petrzalke pod viedenskou cestou.