a ja stale vravim, ze akonahle dakomu daju veniec ze vyhral, uz je sumafuk ci potom niekto niekedy zisti ze dopoval, alebo co. tomu druhemu v poradi to nijak nepomoze. svoju chvilku slavy si uzil ten prvy. polovica ludi co tam vtedy bola sa mozno ani nikdy nedozvie ze ten prvy dopoval a stale si budu pamatat len toho co vyhral.
kolki z vas napr vedia kto vlastne vyhral tie tour ked 'vyhral' lance? silno pochybujem ze to niekto da z hlavy bez googlenia. kazdy si pamata len ze vyhral lance. nejake skrty na papieri su len na ukojenie tuzby par jedincov ktori musia furt nieco riesit.
21.07.2021 - 00:29:32
00
Neni až také ťažké si zapamätať kto vtedy vyhral lebo to bol 7 krát ten istý cyklista a volá sa no winner. :D

https://simple.wikipedia.org/wiki/List_of_Tour_de_France_winners#:~:text=Tour%20de%20France%20general%20classification%20winners%20by%20nationality,%20%207%20%2011%20more%20rows%20
21.07.2021 - 01:32:29
24
Hazard napísal:
Ja si osobne nemyslím, že je v dnešnej dobe nejaký 'vnútrožilový' doping vo veľkom otázka dňa. Kto by si to zobral na zodpovednosť? Šéfovia tímov lepia rozpočty a máloktorý velký sponzor by to následne toleroval a nechal si spájať meno s dopingom. Dnes sa všetko zakladá na dátach, odchýlka v bio pase znamená hneď problém. Neviem no, ale možno sa mýlim...

Sponzor by to samozrejme netoleroval. Na zodpovednost si to ale zobere vacsinou samotny cyklista. Followoval som rakuskeho cyklistu Stefana Denifla. Vyhral etapu na Vuelte ale mimo to nebol nejaka hviezda. V 2018 mu nasli doping a dostal 4 rocny zakaz cinnosti. Kratko po najvacsich uspechoch, ci narodeni prveho syna. Odvtedy o nom nebolo chyru ani slychu nikde, akoby utalo. Az tento rok ho nakoniec natvrdo odsudili na 8 mesiacov na tvrdo + 16 podmienka + dostal likvidacnu pokutu. K dopingu sa pred procesom priznal. Omnoho vacsie pripady skoncili zamietnute pod kobercom alebo len so symbolickymi trestami. Niektori cyklisti su skratka 'too big to fail' aj napriek vagonu dokazov - aj Armstrongove trestne stihanie bolo radsej zastavene bez akychkolvek obvineni.
21.07.2021 - 11:34:55
01
Armstrongov sa dohodol na mimosúdnom vyrovnaní. Rovnako ako žaloba Bory za neoprávnenie vylúčenie Petra po kolízii s Cavendishom sa nakoniec tesne pred súdom urovnala mimosúdnou dohodou.
21.07.2021 - 11:57:51
00
To je uz off topic, ale IMHO, mimosudne vyrovnanie je mozne akurat pri spore o nahradu skody (co nie je trestne konanie). Pri samotnom trestnom cine je zalujuci stat (resp jeho zastupca), kde sice moze dojst k nejakej dohode medzi prokuratorom a odsudenym, ale aj tak nakoniec rozhoduje o treste sudca a rozsudok je urcite vzdy verejny. Potrestat Armstronga je velmi tazke nie kvoli tomu, ze je taky slavny, ale kvoli tomu, ze je to velmi davno, a je diskutabilne, akeho tresneho cinu sa vlastne dopustil. Keby predaval nejake zakazane latky, bolo by to podstatne jednoduchsie, ale podavat si vlastnu krv v tom case v USA myslim nebolo trestne, mozno ani teraz. Navyse on to robil ako Amik vo Francuzku, ci inych Eu krajinach, museli by to riesit sudy prislusnych krajin, vydanie cuedzieho obcana, pricom nejde o zavazny trestny cin, ak vobec o nejaky ide. Proste nikomu sa do toho nechce, lebo vysledok je velmi nejasny a pravdepodobne je ot aj tak vsetko z hladiska trestneho prava premlcane. Z hladiska sportoveho bol potrestany ako sa len dalo, zbavenie titulov, dozivotny distanc. Tj zostavaju len dsudy o nahradu skody, tam si musi uplatnovat skodu kazdy poskodeny samostatne, americky pravny system je velmi nakladny, tj mimosudne vyrovnanie dava velky smysel. Tj urcite by som za tym ziadne sprisahania nevidel.
Terz som si pozrel toho Stefana Denifla, tych 8 mesiaco na tvrdo dostal nie priamo za to, ze bral doping, ale za to, ze podpisal zmluvu, kde zatajil, ze doping berie, tj podla sudu islo o podvod s cielom obohatit sa.

Co sa tyka Sagana, to je sportovy spor, ziadna trestno pravna rovina tam nie je. Bora nemal ziadnu sancu zvratit vysledok, to by sme inaksie videli sudne spory po kazdej zle odpiskanej penalte. Skor im islo o potvrdenie, ze maju pravdu, potom sa to lepsie vysvetluje sponzorom, plus Bora za to mozno zinkasovala nejaku malu sumu, aby to moc nerozmazavala, nic velke to urcite nebol. Islo o regulerne rozhodnutie na zaklade existujucich pravidiel a hoci bolo chybne, neda sa dokazat, ze by tam bol nejaky umysel.
22.07.2021 - 15:59:45
00
yojo napísal:
Tj zostavaju len sudy o nahradu skody, tam si musi uplatnovat skodu kazdy poskodeny samostatne, americky pravny system je velmi nakladny, tj mimosudne vyrovnanie dava velky smysel. Tj urcite by som za tym ziadne sprisahania nevidel.

Konkretne pri Armstrongovi sa k zalobe voci nemu pridala aj americka vlada, nakolko bol sponzorovany z verejnych penazi (US Postal Service je federalny urad), a predsa sa sud skoncil dohodou, aj napriek tomu, ze si nemyslim, ze by prokuratura mala problem zaplatit pravnikov. K mimosudnej dohode doslo, pretoze nebolo vobec iste, ako by sud vlastne dopadol a kludne mohol vlastne skoncit v prospech Armstronga (viac).

Inak hej. Z hladiska sportoveho bol potrestany bezprecedentne. Tak ako nikto pred nim a zatial ani nikto po nom, a to ani v ziadnom inom sporte.

Nech je ako chce, niekdajsi modry vlacik - Lance Armstrong, Johan Bruyneel a George Hincapie dnes tvoria pre mna najzaujimavejsi cyklisticky obsah pocas jarnych klasik, Gira aj pocas TdF. Kazde rano pocas Tour som si pri kocikovani vypocul novy diel The Move podcastu (tu treba preskakovat tonu reklamy) a najma sesterskeho JB2 podcastu. Su plne (okrem reklam) neuveritelnych insightov do vnutra profesionalnej cyklistiky a najma Johan Bruyneel je studnica mudrosti a skusenosti, jeho postrehy, analyzy, ale aj predpoklady, co sa bude diat v dalsich etapach, su neskutocne. Su stale v kontakte s aktivnymi jazdcami, s ludmi v timoch, s inymi DS, a maju od nich rozne poznatky o diani.
Odporucam kazdemu skutocnemu fanusikovi cestnej cyklistiky. Ale pozor, rovno vas varujem, ze ked sa Lance kedysi pytal Georga Hincapieho, kto bol jeho all-time oblubeny timovy spolujazdec, s ktorym zazil najviac zabavy, povedal, ze urcite Mark Cavendish, takze je to len pre slovenskych fanusikov so silnym zaludkom.
22.07.2021 - 16:41:51
12
@rachela Ja uz idem pri vysvetlovani hodne off topic, tak to len uzavriem a ak je zaujem, mozeme spravit specialne vlakno.

Vlada sa sice pridala, ale znovu zopakujem to bol civilny spor, netykalo sa to trestneho prava a Armstrongovi z toho nehrozil trest ako vazenie a pod. Presne ako hovoris, vlada proste bola jednym zo sponzorov a preto sa tiez citili poskodeni a chceli nieco z odskodneho kolaca. V USA maju aj vladne institucie nejaky budget, DA nepojdu do civilneho sporu, kde musia najat externych pravnikov, bez isteho uspechu.

Nie som pravnik, ale bol som pred rokom zrazeny v USA na bicykli. Zozadu pri odbocovani a bolo to bez svedkov. Vodic povedal, ze som mu pravou rukou ukazoval, aby ma obehol z prava, ja som tvrdil, ze som ukazoval, ze odbacam doprava. Bol som ale daleko od krajnice (v Gergii to nie je nelegalne, cyklista moze pouzivat celu cestu). Policajt ale skonstatoval, ze nevie posudit, kto ma pravdu a povedal, ze vodica nebude pokutovat. TJ na tresny sud sa to nikdy nedostalo a vodic nebol trestne stihany za porusenie dopravnych predpisov a ublizene na zdravi. To je trestne pravo. (Ano, mohol som sa hadat s policajtom, mohol som ho obist a ziadat stihanit vodica priamo u DA (prokuratora).

Pre mna bolo podstatne dolezitejsie, najat si pravnikov, a vymahal som od poistovne vodica nahradu skody a to je civilny spor. K sudu nedoslo, v mimosudnom vyrovnani poistovna plne uznala vinu vodica (napriek sstanovisku policajta) a dostal som kompenzaciu. Akurat 30% zhltli pravnici. V ramci mimosudneho vyrovnania som musel podpisat, ze uz nikoho dalej zalovat nebudem. Inaksie by som mohol este zalovat samotneho vodica, ak by moje skody prekrocili jeho poistnu ciastku. To by bol znovu civilny spor. Fakt v tom netreba hladat nic bombasticke, mimosudne dohody su uplne bezne a podla mna Armstrong si bol velmi dobre vedomi pred priznanim, ze mu nic trestnopravne nehrozi, inak by zatlkal a zatlkal.
22.07.2021 - 19:26:15
02
Dnes som čítal že Slovensko rokuje o štarte Gira v najbližších rokoch,mali by sa tu odjazdiť prvé tri etapy.
22.07.2021 - 21:29:49
00
Rachela uplne si ma navnadil na tych pohodakov Armstronga s Bruyneelom, ale tym, ze Hincapie sa velmi dobre bavil s Marekom, tak dovi dopo do pi...
Ale vazne teraz: Ja si osobne myslim, ze Lance dostal velmi mierny trest vzhladom na okolonsti. Aj ked sa dozivotny zakaz moze javit ako tvrdy, no dostal ho az po skonceni profesionalnej kariery. Priznal sa pod obrovskou tarchou dokazov a svedeckych vypovedi v roku 2013, po vyse desatorci podvadzania, klamania, popierania, vyhrazania sa, az po ine mafianske praktiky. Pocas svojej profi kariery, znicil ine osudy a kariery, zvycajne tych, ktori nemali ochotu podielat sa na tomto superkolosalnom podvode. Na to, aka bol Armstrong velka osobnost najma v USA, ale aj klamar, podvodnik, nasilnik, autokrat a kriminalnik, tak mimosudne vyrovnanie s US ministerstvom spravodlivosti v sume 5 mil USD mi pride tiez velmi mierne. Armstrongovu karieru som sledoval od roku 1993 - prve cyklisticke preteky vobec, ktore som v TV videl boli MS z tohto roku a Armstrong ich vyhral. Po tretom jeho vitazstve v rade na Tour som ale bol skalopevne presvedceny ze ten chlap dopuje ako divy. Takze pre mna ako fanusika bolo najvacsou satisfakciou, ze wikipedia ani nikto relevantny ho neuvadza ako vitaza Tour. Vitazstvo z MS 1993 mu doprajem ;).
K Marekovi: Na diskusii s Velitsovcami nam Peto rozpraval, aky bol Marek velmi fajn kolega po ludskej stranke a rozpravanie dolozil aj storkami. Ako som vravel, ku kolegom moze byt fajn. Z pohladu nezainteresovaneho cloveka ale jeho sportove spravanie za o.k. nepovazujem.
Este P.S. k Lanceovi. Urcite tvrdsi a nespravodlivejsi trest dostal Muhammad Ali za to, ze odmietol ist bojovat do Vietnamu. Vzali mu titul a mal zakaz boxovat na tri roky. Na rozdiel od Lancea bol v najlepsich rokoch svojej kariery a myslim, ze sa zhodneme ze trest si nezasluzil. Okrem ineho dostali rozni ini tipci za doping dozivotne distance v case, ked ich kariera bola v rozlete, v NBA napriklad.
22.07.2021 - 22:02:48
06
Na margo Armstronga...teraz na STV2 ide druha cast
22.07.2021 - 23:31:49
01
Zaujímavé. To bolo. :D Až sa idem na to pobicygľovať. :D


Naposledy upravil ivan dňa 23.07.2021 - 01:21:04, celkovo upravené 1 krát.

23.07.2021 - 01:19:03
00
Tento dokument mám veľmi rad, videl som ho už viac krát…človeka vždy prinúti zamyslieť sa nad tým že ten náš svet skutočne nie je len čierno-biely…
23.07.2021 - 01:20:40
01
Rozdiel medzi Pantanim, Ulrichom a Arstrongom je asi taký, že prvý to bral moc vážne, druhý polovážne a tretí to má úplne na háku. :D
23.07.2021 - 01:31:56
00
LA s amoze dnes hrat ze to ma na haku ale opravdu zo vsetkych s vymenovanych bol ochotny zaplatit najvyzsiu cenu za vitazstvo. Ne iba doping a zivot v klamstve ale aj podrazy a svinstva. A za to ho ludia nemaju radi, nie preto ze dopoval. S toho dovodu tiez odmetam mu dat druhu sancu, pocuvat ten jeho podcast - je to divadelko pre malomocnych, pekne perie na kope hnoja.
23.07.2021 - 01:35:45
02
Akú najvyššiu cenu ? Inú ako ostatní čo klamali s užívaním nedovolených podporných prostriedkov ? Najvyššiu cenu zaplatil Pantani a další ktorí prišli kvoli podvádzaniu o to najcennejšie. O zdravie, život.
23.07.2021 - 10:18:20
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Bicykle / Cestné)
keyboard_arrow_up