Jedľovina je starý chodník využívaný ľuďmi a poľovníkmi od dávnej minulosti. Na mapách normálne značený ako chodník...samozrejme nie TZT..nik sa ho nechystá zasypať a zrekultivovať do pôvodného pôdneho profilu a osadiť vzácnymi rastlinami. Jedine bláznom tam vadia cyklisti...a tých bláznov je zopár, riešim tam rôzne rozhovory (pochvalné aj agresívne) ...Stupne ochrany prírody vznikajú postupne, často na miestach, kde už chodník bol a nezmyselne tam vznikne ochranné pásmo...momentálne aj červená na CHPS prešla údajne do 5.stupňa ochrany podľa informácií od ťažbárov. Minule som ich požiadal či na červenú neprídu prepíliť pár spadnutých stromov, a že tam oni píliť nesmú, takže vidíš..chodník tam je...ochrana prírody tam je vysoká a jazdiť tam jazdíme.
No s tou CHPS to je asi blbost, co povedali taziari. Pozeram na aktualnu mapu maloplosnych chranenych uzemi a teda cervena TZT vedie po hranici NPR Stary hrad, ale ta bola vyhlasena v roku 1967 a novelizovana v roku 1988 a plati na nej piaty stupen ochrany. Je dost bezne ze ked sa robia hranice prirodnych rezervacii idu po hrebeneoch a dolinach (koli mikrokliamtickym podmienkam ktore ovpylvnuju floru) Tato NPR nema vyhlasene ochranne pasmo, takze taziarom by som moc neveril. Tato NPR je vyhlasena na ochranu lesnych spolocenstiev, tym moc bikom neublizite (ja tam nejazdim). Prirodne rezervacie (aj tie lesne) su refugiom pre zivocichy, kedze je v nich pohyb umozneni len po TZT, ja sa snazim co najviac vyhybat bikovaniu v chranenych uzemiach kde plati vyssi ako treti stupen ochrany a dokonca ani do toho 3.stupna sa moc nehrniem (3.stupen ochrany-uzemie narodneho parku mimo maloplosnych chraneych uzemi)
K tym taziarom z Malej Fatry, ak sa nemylim tazi tam firma z***** z ex_smeru (meno som zabudol) to co urobili napr. pri NPR Rozutec je nie ze na facku ale doslova na basu, ked minate pri ture lanovku taziarku v narodnom parku na hrnaici NPR pod jednym z najikonickejsim kopcom na SVK je to strasne. Ja povazujem prave za blaznov takychto ludi
Viete ma tu niekto odnavigovat alebo rovno hodit gpx sweet chilli trailu? Zaciatok je na konci paraganu alebo to je uz koniec?
zaciatok je na konci "nord solingera" pri prejzade na paragan uvidis zaciatok (jemne doprava) pridavam aj gpx, kde je to kombo dokopy, ale najdes aj tu cast kde je len seetchilli (zaciatok paraganu)
Len to bude treba rozdiskutovať v inej téme asi, lebo tu neviem či sa to hodí. Aj keď týka sa to okolia žiliny dosť. A práve to, že my čo jazdíme v MF asi od r. 1996 (niekto viac niekto menej) sa snažíme aby sa tu nejako mohla cyklistika udržať a nemuselo byť všetko orientované len na nejaké trápne cyklotrasy. Aby si kľudne skupinka na bicykloch mohla užiť napríklad prejazd z Minčola do Strečna a podobné chuťovky. Pretože sú snahy nejako všetko čo bolo ničiť a meniť tomu využiteľnosť - teda hlavne existujúce chodníky - najlepšie keby neboli a ostali len tie značené... Bol by som rád aby sme vstupovali do lokalít bez toho , že ktosi bude po nás vykrikovať, alebo sa oháňať rôznymi paragrafmi a zákonmi. Väčšina (nie je to veľa ľudí) čo tu jazdí rešpektuje tú prírodu možno viac ako bežný turista.
lanovka na vlastny pohon.
Tu som naznacil ako naspet co najkratsie a najmenej vyskovych. Dole z Mincola by som isiel po zltej, krasny korenovy chodnik na skusanie odpruzenia. Potom vyslap na Taipan po zvaznici
a teraz ste mi v tom spravili gulas .... chcem aby ma odviezli autom na martinske hole, tam pojazdit traily a potom smerom do strecna.... vracat sa uz nebudem
Choď tak ako ti Boris naznačil..Z MT holí pôjdeš pod Minčol do sedla Prašivé - tam sa napojíš na žltú značku z Minčola, potom po ceste pár výškových vystúpaš na Taipan - dáš Taipan...Potom zo sedla Javorina choď podľa Borisovho plániku späť na Minčol (trochu tlačenia miestami) a z Minčola daj celé Enduro3kombo...červená, žltá , modrá až do Strečna. Traily na MT holiach sú fajn, ale tie traily od Minčola sú vyššia liga - naozaj krásne pasáže.
Ja by som to nazad na Minčol teda netlačil. Je ohromné stretať týchto protismerníkov keď mydlíš dole - párkrát sa mi to stalo.
Navyše ja Tajpan vôbec nemusím, takže tak....
Ja by som to nazad na Minčol teda netlačil. Je ohromné stretať týchto protismerníkov keď mydlíš dole - párkrát sa mi to stalo...
tiez som najskor myslel, ze nazad to je hore cez razsosnu, ale ked som si ten obrazok zvacsil (a poriadne precital, co bobris napisal), tak je to inac
skor by to asi chcelo gpx / trasu na strave (nie pre mna, ale pre tazatele) ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
No s tou CHPS to je asi blbost, co povedali taziari. Pozeram na aktualnu mapu maloplosnych chranenych uzemi a teda cervena TZT vedie po hranici NPR Stary hrad, ale ta bola vyhlasena v roku 1967 a novelizovana v roku 1988 a plati na nej piaty stupen ochrany. Je dost bezne ze ked sa robia hranice prirodnych rezervacii idu po hrebeneoch a dolinach (koli mikrokliamtickym podmienkam ktore ovpylvnuju floru) Tato NPR nema vyhlasene ochranne pasmo, takze taziarom by som moc neveril. Tato NPR je vyhlasena na ochranu lesnych spolocenstiev, tym moc bikom neublizite (ja tam nejazdim). Prirodne rezervacie (aj tie lesne) su refugiom pre zivocichy, kedze je v nich pohyb umozneni len po TZT, ja sa snazim co najviac vyhybat bikovaniu v chranenych uzemiach kde plati vyssi ako treti stupen ochrany a dokonca ani do toho 3.stupna sa moc nehrniem (3.stupen ochrany-uzemie narodneho parku mimo maloplosnych chraneych uzemi)
K tym taziarom z Malej Fatry, ak sa nemylim tazi tam firma z***** z ex_smeru (meno som zabudol) to co urobili napr. pri NPR Rozutec je nie ze na facku ale doslova na basu, ked minate pri ture lanovku taziarku v narodnom parku na hrnaici NPR pod jednym z najikonickejsim kopcom na SVK je to strasne. Ja povazujem prave za blaznov takychto ludi
p.s. mam zaujem o normalnu diskusiu
zaciatok je na konci "nord solingera" pri prejzade na paragan uvidis zaciatok (jemne doprava) pridavam aj gpx, kde je to kombo dokopy, ale najdes aj tu cast kde je len seetchilli (zaciatok paraganu)
ale inac v pohode
Lanovka aj vlek je, len si netrafil ročné obdobie
Tu som naznacil ako naspet co najkratsie a najmenej vyskovych. Dole z Mincola by som isiel po zltej, krasny korenovy chodnik na skusanie odpruzenia. Potom vyslap na Taipan po zvaznici
Navyše ja Tajpan vôbec nemusím, takže tak....
tiez som najskor myslel, ze nazad to je hore cez razsosnu, ale ked som si ten obrazok zvacsil (a poriadne precital, co bobris napisal), tak je to inac
skor by to asi chcelo gpx / trasu na strave (nie pre mna, ale pre tazatele) ...