oddelena cykloinfrastruktura vratane mostov, podchodov, kruhovych objazdov, cykloulice, cyklodialnice, podzemne megaparkovisko pre bicykle a hromadne odstranovanie parkovacich miest pre auta na ukor budovania dalsich cyklotras....snivanie, mam zo vsetkeho najradsej
Řešení vidí dopravní experti ve striktním omezení výkonu a rychlosti. „Maximální tempo 25 kilometrů v hodině a žádná možnost posunutí vzhůru,“ myslí si soudní znalec Ivan Krejsa. „Já bych se inspiroval Francií. Jestliže tam policisté načapají někoho, kdo má koloběžku nebo kolo přečipované, schytá pokutu v řádech statisíců,“ nabízí svůj pohled Petr Kohoutek
By ma zaujimalo ako vzniklo to cislo 25. Hadzali sipky do kalendara? Podla mna ideal by bol tak 33kmh. Vysek sa na tom vedia rovnako a ja by som sa vedla frajerky tak neflakal 😁
Podla mna by kazdy mal spravit jazdu zrucnosti, a podla toho aku by mal priemerku na tolko by mu to zamkli. A to plati aj u aut Kazdy vodic by mal mat povolene ine maxima podla svojich schopnosti. Ale ak sa mame vratit do praktickej reality, sudiac podla toho kto na ebikoch v majorite jazdi a aky je ich skillset, tak 15 by bolo akurat.
To je somarina. 15 po hradzi je malo a aj neskuseny vie ist rovno 30. Len dole kopcom to ide aj same a tam byva kamen urazu. Skor by som dal ze taky rezim boost sa da aktivovat max na 10 min a potom 30 min nie 😁
Pár rokov dozadu som čítal článok kde sa venovali rýchlostiam cyklistov a prečo e-bike len do 25km/h. Podľa niekoľkoročných meraní bežná priemerná rýchlosť cyklistickej verejnosti (aby sa tu zase nesťažovali ľudia, že je cyklista a bicyklista či ako to delili, proste je to aj babka na Sobi 20, aj miestny amatér jazdiacich 4x do týždňa čo pravidelne trénuje a zúčastňuje sa pretekov) sa pohybuje okolo 15km/h. Nad 20km/h jazdilo menej ako 10% verejnosti, nad 25km/h menej ako 2% a nad 30km/h to bolo nejak pod 0,4% či tam nejak. Áno, dole kopcom to ide aj viac, ale tam už pri cca 35-40km/h bežný cyklisti brzdia, lebo je to na nich prirýchlo. Takže tých 25km/h bol zvolený ako kompromis, na ktorý reálne 98% jazdiacej populácie populácie nedosiahne.
Pre scarinko: krátkodobo na tej hrádzi aj bežný človek dá 20km/h, ale málokedy to utiahne viac ako 1km. Bežná je rýchlosť okolo 13-17km/h pre väčšinu ľudí. A problémom nie je rozbehnúť bicykel na 30km/h na rovinke, problémom je ho núdzovo zastaviť z tej rýchlosti.
By ma zaujimalo ako vzniklo to cislo 25. Hadzali sipky do kalendara? Podla mna ideal by bol tak 33kmh. Vysek sa na tom vedia rovnako a ja by som sa vedla frajerky tak neflakal 😁
A možno to vzniklo náhodou nejaký úradník sa inspiroval USA zákonom a zrazu bola rýchlosť 25 míľ 25km.😜
Prosím vás, otázka. Možno mi niekto povie. Daná situácia. Pozeral som istú reportáž a tam cyklista tvrdil, že mal prednosť lebo šiel po cyklotrase a keďže je rovnbežná s hlavnou cestou, tak je na hlavnej a má prednosť pred autami keď ide po Priechode pre cyklistov IP7, či ako je ten odborný názov, aby ma zase Jaroh nebuzeroval. Zrazilo ho tam auto, čo odbáčalo z pravej strany hlavnej na vedľajšiu (teda doľava). Podobnú situáciu zažívam na pár miestach aj v BA, kde sa cyklisti so mnou hádali, že sú na hlavnej. V relácii sa tomu nevenovali. Podľa mňa nie, keďže cyklotrasa nie je súčasťou hlavnej cesty a je tam predsa Priechod pre cyklistov, pre ktorý platí, že cyklista naň môže vstúpiť len vtedy, ak to preňho nie je nebezpečné, a s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonúti vodičov náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy. Hádzal vinu na šoféra (pritom on sám nemohol vidieť cez dodávku doprava, či sa niečo neblíži a podľa videa asi ani nespomalil. Podľa neho za to mohol aj šofér, lebo mal predvídať.
Odkaz na reportáž: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14108/287032
Z nej tiež vyplynulo aj podľa pána z autoškoly, že viac na vine je šofér vozidla, lebo evidentne nemal asi vešteckú guľu.
... Nad 20km/h jazdilo menej ako 10% verejnosti, nad 25km/h menej ako 2% a nad 30km/h to bolo nejak pod 0,4% či tam nejak. Áno, dole kopcom to ide aj viac, ale tam už pri cca 35-40km/h bežný cyklisti brzdia, lebo je to na nich prirýchlo. Takže tých 25km/h bol zvolený ako kompromis, na ktorý reálne 98% jazdiacej populácie populácie nedosiahne...
Potom na ebiku dá tých 25km/h s prstom v nose a je mu ešte málo a chce ísť 30km/h, 40km/h, 50km/h. Však nech si kúpia skúter alebo motorku... Aj keď neviem či to bude výhra, že keď nevie v takej rýchlosti jazdiť na biku, tak to asi nedokáže ani na motorke.
A k tomu cyklistovi, pokiaľ na tej cykloceste nie je značka "hlavná cesta" tak na hlavnej nie je, že je súbežná s hlavnou cestou nič nehovorí. Ale ak ide po priechode pre cyklistov, tak má na ňom prednosť a nemusí z biku ani zosadať. Ale samozrejme, tak ako chodcom na priechode pre chodcov, tak ani cyklistom na priechode pre cyklistov nedáva toto právo sa hodiť auto pod kolesá...
EDIT: Tak som si pozrel to video, urobil presne to čo nenávidím pri chodcoch - z poza auta vybehol pod kolesá (dokonca auta čo stálo v križovatke a dávalo prednosť domu čo ho zrazilo). Keď idem peši alebo aj na biku a auto blokuje výhľad (keď nevidím ja, nevidno ani mňa!), tak vystrčím najskôr hlavu a potom telo...
To je riadny chlap čo si nevie priznať vinu, že šiel ako nesmrteľný na cestu. Kto má väčší podiel viny, či vodič alebo cyklista neriešim. Je dospelý človek a nie dieťa ktoré je nevyspytateľné, a vedel do čoho ide keď vletí autu pod kolesá...
Jano1987 ci paaana... mňa tam skoro zrazila blondína na aute,písal som to tu niekde ...akurát že ja som išiel opačne ako ten chlap,nikde nikto...pozrel som sa aj dozadu či tam niekto neodbočuje a zrazu priletelo auto ktoré odbočovalo vľavo...už som len brzdil a čakal náraz,zastali sme meter od seba. takže ja by som bol na vine??? veď som na priechode pre cyklistov..je vymaľovaný na zeleno a je tam aj značka,takže vodič ktorý odbočuje doľava s tým má počítať že tam niekto môže byť,je to aj priechod pre chodcov,ak by zrazil chodca tiež bude chodec na vine???
xyz Bez úrážky, je rozdiel byť priechode a byť a priechode. Obaja účastníci majú svoje povinnosti. Žiaľ obrovská väčšina či už cyklistov, alebo chodcov si pamätá len to, že na priechode má prednosť. Čo má urobiť predtým už veľmi nevedia.
ja som tam išiel presne ako sa má,nikdy nevletím na priechod ani pešo ani na bajku,to auto mi tam vtedy prišlo riadne rýchlo.inak ja by som v živote nevyšiel na priechod spoza auta keď nič nevidím tak ako ten chlap z videa
To je somarina. 15 po hradzi je malo a aj neskuseny vie ist rovno 30. Len dole kopcom to ide aj same a tam byva kamen urazu. Skor by som dal ze taky rezim boost sa da aktivovat max na 10 min a potom 30 min nie ?
Nedavno u mna pred domom. Pani a anko v strednych rokoch na ebikoch. Deti si pustali sarkana. Sarkan zahucal tak ze spagat padol cez plot na hradzu. Panko chcel spagat podvihnut a podist, pri tom pustil riaditka, zatiahol bike do panicky vedla ktora pri kolizii zvrtla rajdy do praveho uhlu a isla OTB to cele v rychlosti ledva 20km/h. Sanitku nevolali ale osetrovali sa dobru pol hodinu a nasledne tlacili naspat do dediny. Asi by sa to stalo aj keby isli 15. Ale mozno by nasledky padu boli mensie. Pri 30 by sa ta pani zabila. PS. ani jeden nemal prilbu.
Super a co z toho plynie. Asi, mozno, snad. Vestecka gula. Ludia co jazdia na autach maju certifikovany papier ze vedia ovladat vozidlo a denne au stovky nehod a kolko smrtelnych. Co keby sme dali autam limit na 50kmh vsade 😉
Tam to ale presne smeruje. Presne ako sa ty rozculujes, ze ako 0,4% populacie trpis, lebo vsetko je nastavene na 99,6% tak sa aj mnohi v autach rozculujeme, ze predpisy su nastavene obdobne. Pre naschopakov co dostali vodicak za dochadzku. Moznosti riesenia nie je vela. Zlepsit schopnosti neschopakov (mnou preferovane), diverzifikovat predpisy podla schopnosti konkretneho drziatla opravania podobne ako potapacke, parasutisticke opravnenie (tiez moze byt), nastavit vsetko na priemer a sikovni postupne osprosteju na uroven neschopakov (najlacnejsie co sa uz roky deje)
Nie je nehoda ako nehoda. Čo som čítal pár rokov dozadu, tak v Británii, niečo cez 80% nehôd vozidiel bolo spôsobených na parkoviskách, nedobrzdením na križovatke, také tie oškretia, ťuknutia a podobne. Je to údaj, čo poskytli poisťovne. Nemám dôvod veriť, že na Slovensku, či Rakúsku, Česku bude ten pomer výrazne iný.
Ako spomenul Kenai, 2 ľudia na bicykli mali nehodu, ale ona sa nikde v štatistike neukáže, lebo ju nik nenahlásil. Ťuknú sa 2 autá? Volá sa polícia. Ťukne sa auto cyklista/chodec? Volá sa polícia. Ťukne sa chodec/cyklista a chodec/cyklista? Pokiaľ niekoho neodváža sanitka, tak sa to nikde nehlási. Čo skresľuje štatistiku.
Či je rýchlosť problém? Aj áno, aj nie. Londýn má zóny 20MPH, Paríž, či Holandsko a podobne majú veľa zón 30km/h. A tu začína problém. Moderné technológie v kolobežkách, moderné e-biky, či pedelec a zrazu dokážu jazdiť 40-60km/h. A prichádzajú sťažnosti od motoristov, že oni dostávajú pokuty za to, že jazdia 35 na 30 ale kolobežky, či motorizované bicykle si jazdia 40-60km/h a nik s tým nič nerobí. Na to upozorňujú aj chodci, že kde je 30, že koľkokrát sa tam veľmi rýchlo preháňajú kolobežky a bicykle. Auto zastaví pred prechodom, kolobežka a cyklista nie, letí ďalej, nebude predsa brzdiť. Dokonca v Holandsku uvažujú nad tým, že by v mestách obmedzili rýchlosti elektrických kolobežiek a bicyklov pomocou nejakých čipov, či niečím takým, že to proste motor nepustí nad nejakú rýchlosť, keďže nie je problém tam stretnúť pretekára čo ide 50 a viac. Ďalší problém, na ktorý sa naráža, Holandsko starne. Majú peniaze a veľa starších ľudí umiera na e-bikoch, lebo proste už nemajú na to fyzickú fond, aby to zvládali. Podľa správ, čo som čítal (a niekto to tu určite roztrhá, že kravina) podľa lekárskych odhadov v Holandsku 80-90% cyklistov, čo ročne umrie by nemuselo, keby malo helmu. Je šialené, že napríklad v našich končinách na motocykel spadajúci pod kategóriu A1 (konštrukčná rýchlosť do 45km/h) je potrebné mať vodičák a nosiť prilbu, ale pri kolobežkách či cyklistoch netreba nič z toho. Pritom ako sa radi chvália, nie je problém jazdiť aj nad 60km/h. Na jednej strane rôzne cykloorganizácie, či cyklisti kričia, ako im ide o bezpečnosť cyklistov, na druhú stranu odmietajú nosiť prilbu, základný ochranný prostriedok. Obľúbené argumenty (bol o tom aj prieskum na Cyklokoalícii) prečo nemať helmu: je to drahé (za 20€ si človek kúpi hoc aj v Decathlone kvalitnú helmu), helma mu nesedí na hlave, lebo si ju zle vybral (aj taká bola možnosť v dotazníku a veľa ľudí ju použilo), nebudú ju nosiť 150m do obchodu, lebo je to zbytočné (zaujímavé, že vždy sa vytiahne nejaký taký argument). Čo na tom, že keby som vykonal rovnakú cestu na aute, či motorke, policajta nebude zaujímať, prečo nemám zapnutý bezpečnostný pás, či nemám prilbu. Ďalší populárny argument, nemajú si ju kam dať, keď nie sú na bicykli (tak neviem, ale hlava sa vyslovene ponúka, prípadne do rúk ako tašku, zapnúť o ruksak, pripnúť o bicykel, možností je dosť). Môj obľúbený, vyzerám v tom ako idiot, neviem si nájsť správny tvar, veľkosť, farbu. Ďalší zo stupidných argumentov, prilba chráni len pri páde na zem, pri zrážke s autom vám nepomôže (lebo mozog asi rozlišuje, že teraz som padol hlavou o kameň na zemi, teda prilba mi pomôže a teraz som sa zrazil hlavou do predného skla, tak prilba prestane fungovať). Zvyčajne sa hneď potom vytiahne, že ľudia nebudú bicyklovať, keď budú musieť mať helmu, lebo jeden z predchádzajúcich dôvodov. A čo také sa môže stať cyklistovi v meste (štatistiky z Holandska uvádzajú, že dlhodobo 80-90% zranení cyklistov sa udeje v meste). Ak teda reálne ide o bezpečnosť cyklistov, helma by mala byť povinná. Na jednej strane sa vykrikuje, že treba 1,5m odstup pri obiehaní, na druhej strane sa plače, že zlý policajt si dovolil dať cyklistovi pokutu za to, že v tme na sebe nemal ani 1 reflexný prvok nie to ešte svetlo, že si dovolil dať pokutu za to, že išiel na červenú, nezastavil ma STOPke.
Poznám človeka, čo tvrdí, že mal už tak 20-30x nehodu na bicykli s autom a nadáva na to, aký sú šoféri zlé svine, ako nerešpektujú cyklistov, nedávajú prednosť a podobne. Keď som ho videl jazdiť, tak sa skôr divím, ako je možné, že ho ešte nik nezabil na ceste, keďže pravidelne jazdí v protismere (dodržiava poctivo defenzívny 1-1,5m odstup od krajnice ako radili na CK), červená, STOPka atď je neznámi pojem, chodí si ako sa mu chce, odrazky dole sú prvá vec, čo robí, keď má nový bike. Svetlá neexistujú atď. Ale nezabúda sa pravidelne zúčastňovať diskusií o bezpečnosti a o tom, ako sa majú správať šoféri, aby ho neohrozovali. Je jeden z tých, čo najviac kričia. Je schopný sa spustiť dole z Koliby po ceste a v zákrute obiehať trolejbus cez protismer, bežne ide 60+ dole. A podobných exemplárov je veľa, žiaľ ich aj najčastejšie a najviac počuť.
Fakt nechápem, že prečo sa všetci tí globálni lídri, čo sa snažia o bezpečnosť zraniteľných účastníkov premávky, nespýtajú teba, že ako to majú urobiť. Všetko vieš, všetko je ti jasné a ak náhodou nevieš alebo nie je jasné, tak sa vždy nájde nejaký tvoj kamarát, ktorý to zažil, čítal alebo niekde videl a teda je to prauda .
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Kdyz-prima-zkousi-zakon-o-predjizdeni-cyklistu
Otvoriť v novom okne thumb_up-1thumb_down
https://noizz.aktuality.sk/cestovanie/najpriateskejsie-mesta-sveta-pre-cyklistov/yggb83g
Pre scarinko: krátkodobo na tej hrádzi aj bežný človek dá 20km/h, ale málokedy to utiahne viac ako 1km. Bežná je rýchlosť okolo 13-17km/h pre väčšinu ľudí. A problémom nie je rozbehnúť bicykel na 30km/h na rovinke, problémom je ho núdzovo zastaviť z tej rýchlosti.
A možno to vzniklo náhodou nejaký úradník sa inspiroval USA zákonom a zrazu bola rýchlosť 25 míľ 25km.😜
Odkaz na reportáž: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14108/287032
Z nej tiež vyplynulo aj podľa pána z autoškoly, že viac na vine je šofér vozidla, lebo evidentne nemal asi vešteckú guľu.
Potom na ebiku dá tých 25km/h s prstom v nose a je mu ešte málo a chce ísť 30km/h, 40km/h, 50km/h. Však nech si kúpia skúter alebo motorku... Aj keď neviem či to bude výhra, že keď nevie v takej rýchlosti jazdiť na biku, tak to asi nedokáže ani na motorke.
A k tomu cyklistovi, pokiaľ na tej cykloceste nie je značka "hlavná cesta" tak na hlavnej nie je, že je súbežná s hlavnou cestou nič nehovorí. Ale ak ide po priechode pre cyklistov, tak má na ňom prednosť a nemusí z biku ani zosadať. Ale samozrejme, tak ako chodcom na priechode pre chodcov, tak ani cyklistom na priechode pre cyklistov nedáva toto právo sa hodiť auto pod kolesá...
EDIT: Tak som si pozrel to video, urobil presne to čo nenávidím pri chodcoch - z poza auta vybehol pod kolesá (dokonca auta čo stálo v križovatke a dávalo prednosť domu čo ho zrazilo). Keď idem peši alebo aj na biku a auto blokuje výhľad (keď nevidím ja, nevidno ani mňa!), tak vystrčím najskôr hlavu a potom telo...
To je riadny chlap čo si nevie priznať vinu, že šiel ako nesmrteľný na cestu. Kto má väčší podiel viny, či vodič alebo cyklista neriešim. Je dospelý človek a nie dieťa ktoré je nevyspytateľné, a vedel do čoho ide keď vletí autu pod kolesá...
Nedavno u mna pred domom. Pani a anko v strednych rokoch na ebikoch. Deti si pustali sarkana. Sarkan zahucal tak ze spagat padol cez plot na hradzu. Panko chcel spagat podvihnut a podist, pri tom pustil riaditka, zatiahol bike do panicky vedla ktora pri kolizii zvrtla rajdy do praveho uhlu a isla OTB to cele v rychlosti ledva 20km/h. Sanitku nevolali ale osetrovali sa dobru pol hodinu a nasledne tlacili naspat do dediny. Asi by sa to stalo aj keby isli 15. Ale mozno by nasledky padu boli mensie. Pri 30 by sa ta pani zabila. PS. ani jeden nemal prilbu.
Ako spomenul Kenai, 2 ľudia na bicykli mali nehodu, ale ona sa nikde v štatistike neukáže, lebo ju nik nenahlásil. Ťuknú sa 2 autá? Volá sa polícia. Ťukne sa auto cyklista/chodec? Volá sa polícia. Ťukne sa chodec/cyklista a chodec/cyklista? Pokiaľ niekoho neodváža sanitka, tak sa to nikde nehlási. Čo skresľuje štatistiku.
Či je rýchlosť problém? Aj áno, aj nie. Londýn má zóny 20MPH, Paríž, či Holandsko a podobne majú veľa zón 30km/h. A tu začína problém. Moderné technológie v kolobežkách, moderné e-biky, či pedelec a zrazu dokážu jazdiť 40-60km/h. A prichádzajú sťažnosti od motoristov, že oni dostávajú pokuty za to, že jazdia 35 na 30 ale kolobežky, či motorizované bicykle si jazdia 40-60km/h a nik s tým nič nerobí. Na to upozorňujú aj chodci, že kde je 30, že koľkokrát sa tam veľmi rýchlo preháňajú kolobežky a bicykle. Auto zastaví pred prechodom, kolobežka a cyklista nie, letí ďalej, nebude predsa brzdiť. Dokonca v Holandsku uvažujú nad tým, že by v mestách obmedzili rýchlosti elektrických kolobežiek a bicyklov pomocou nejakých čipov, či niečím takým, že to proste motor nepustí nad nejakú rýchlosť, keďže nie je problém tam stretnúť pretekára čo ide 50 a viac. Ďalší problém, na ktorý sa naráža, Holandsko starne. Majú peniaze a veľa starších ľudí umiera na e-bikoch, lebo proste už nemajú na to fyzickú fond, aby to zvládali. Podľa správ, čo som čítal (a niekto to tu určite roztrhá, že kravina) podľa lekárskych odhadov v Holandsku 80-90% cyklistov, čo ročne umrie by nemuselo, keby malo helmu. Je šialené, že napríklad v našich končinách na motocykel spadajúci pod kategóriu A1 (konštrukčná rýchlosť do 45km/h) je potrebné mať vodičák a nosiť prilbu, ale pri kolobežkách či cyklistoch netreba nič z toho. Pritom ako sa radi chvália, nie je problém jazdiť aj nad 60km/h. Na jednej strane rôzne cykloorganizácie, či cyklisti kričia, ako im ide o bezpečnosť cyklistov, na druhú stranu odmietajú nosiť prilbu, základný ochranný prostriedok. Obľúbené argumenty (bol o tom aj prieskum na Cyklokoalícii) prečo nemať helmu: je to drahé (za 20€ si človek kúpi hoc aj v Decathlone kvalitnú helmu), helma mu nesedí na hlave, lebo si ju zle vybral (aj taká bola možnosť v dotazníku a veľa ľudí ju použilo), nebudú ju nosiť 150m do obchodu, lebo je to zbytočné (zaujímavé, že vždy sa vytiahne nejaký taký argument). Čo na tom, že keby som vykonal rovnakú cestu na aute, či motorke, policajta nebude zaujímať, prečo nemám zapnutý bezpečnostný pás, či nemám prilbu. Ďalší populárny argument, nemajú si ju kam dať, keď nie sú na bicykli (tak neviem, ale hlava sa vyslovene ponúka, prípadne do rúk ako tašku, zapnúť o ruksak, pripnúť o bicykel, možností je dosť). Môj obľúbený, vyzerám v tom ako idiot, neviem si nájsť správny tvar, veľkosť, farbu. Ďalší zo stupidných argumentov, prilba chráni len pri páde na zem, pri zrážke s autom vám nepomôže (lebo mozog asi rozlišuje, že teraz som padol hlavou o kameň na zemi, teda prilba mi pomôže a teraz som sa zrazil hlavou do predného skla, tak prilba prestane fungovať). Zvyčajne sa hneď potom vytiahne, že ľudia nebudú bicyklovať, keď budú musieť mať helmu, lebo jeden z predchádzajúcich dôvodov. A čo také sa môže stať cyklistovi v meste (štatistiky z Holandska uvádzajú, že dlhodobo 80-90% zranení cyklistov sa udeje v meste). Ak teda reálne ide o bezpečnosť cyklistov, helma by mala byť povinná. Na jednej strane sa vykrikuje, že treba 1,5m odstup pri obiehaní, na druhej strane sa plače, že zlý policajt si dovolil dať cyklistovi pokutu za to, že v tme na sebe nemal ani 1 reflexný prvok nie to ešte svetlo, že si dovolil dať pokutu za to, že išiel na červenú, nezastavil ma STOPke.
Poznám človeka, čo tvrdí, že mal už tak 20-30x nehodu na bicykli s autom a nadáva na to, aký sú šoféri zlé svine, ako nerešpektujú cyklistov, nedávajú prednosť a podobne. Keď som ho videl jazdiť, tak sa skôr divím, ako je možné, že ho ešte nik nezabil na ceste, keďže pravidelne jazdí v protismere (dodržiava poctivo defenzívny 1-1,5m odstup od krajnice ako radili na CK), červená, STOPka atď je neznámi pojem, chodí si ako sa mu chce, odrazky dole sú prvá vec, čo robí, keď má nový bike. Svetlá neexistujú atď. Ale nezabúda sa pravidelne zúčastňovať diskusií o bezpečnosti a o tom, ako sa majú správať šoféri, aby ho neohrozovali. Je jeden z tých, čo najviac kričia. Je schopný sa spustiť dole z Koliby po ceste a v zákrute obiehať trolejbus cez protismer, bežne ide 60+ dole. A podobných exemplárov je veľa, žiaľ ich aj najčastejšie a najviac počuť.