Nebyt toho toho "trola" nedozviem, sa v tejto teme vobec nic relevantne. Ale je pravda ze sme offtopic. Podme k teme kedy zacne cyklokoalicia riesit problemy MTBikerov a lobovat za upravu scestnych bodov v zakone o ochrane prirody a v zakone o lesoch ?
Nebyt toho toho "trola" nedozviem, sa v tejto teme vobec nic relevantne. Ale je pravda ze sme offtopic. Podme k teme kedy zacne cyklokoalicia riesit problemy MTBikerov a lobovat za upravu scestnych bodov v zakone o ochrane prirody a v zakone o lesoch ?
Cyklokoalícia je občianske združenie podporujúce rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku. Cyklokoalícia tiež monitoruje a pripomienkuje stav verejných priestorov, aby boli bezbariérové a vyhovujúce pre peších a ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu a presadzuje lepšiu legislatívu pre cyklistov na celoslovenskej úrovni.
Problémy MTBikerov, zákona o lesoch a pod. mi do tejto náplne úplne nesedia. Prečo práve Cyklokoalícia a nie nejaké združenie horských cyklistov či cykloturistov?
Ako zase neodbocit od temy... Wiki:
The Idaho stop law is the common name for a law that allows cyclists to treat a stop sign as a yield sign, and a red light as a stop sign.
Pod tymto nazvom nepoznam,ale napr tusimze v MD Marylande (alebo PA,Delaware) bolo povolene odbočovať vpravo na cervenu,aj autam - no a co?
Odvolávať sa na zakony inej krajiny je nanic (a je jedno, ci forista alebo 4 nim spominani ucastnici cestnej premavky)
To áno, lebo tie zákony u nás neplatia. Ma druhú stranu môže to byť inšpirácia na nové zákony či pravidlá, ktoré môžu zlepšiť situáciu, ale aj zhoršiť. V niektorých krajinách je možné napríklad na červenej odbočiť doprava, ako keby tam bola STOPka, či Daj prednosť v jazde. Veľa ľudí by to uvítalo. Na množstve križovatiek by sa to dalo spraviť. V niektorých krajinách tam majú na semafore, len plechovú zelenú šípku doprava a je to možné spraviť len na takých križovatkách. Tak isto veľa cyklistov by uvítalo aj to Idaho stop. Vyhradené pruhy pre cyklistov na cestách tiež nie sú slovenský vynález. Tak isto aj 1,5m odstup, to tiež nie je zo slovenskej hlavy. Plošná 30 v meste? Tiež vec zo zahraničia. A časť ľudí to chce aj na Slovensku. V Berlíne chcú centrum bez áut. Cyklokoalícia by chcela zase celé Slovensko bez áut. V Londýne na cestu kde bolo od obrubníka po os cesty medzi pruhmi bolo 3,5m dokázali natlačiť 1 pruh pre autá a 1 pruh pre cyklistov a úspešne to funguje. Bol som tam aj osobne, aj som si to vyskúšal ako cyklista. Na Slovensku všetky cykloorganizácie sú proti (ak bude záujem, môžem vysvetliť prečo). Je teda viac ako žiadúce sledovať aj to, čo sa deje v zahraničí a čo to so sebou prináša.
V Londýne na cestu kde bolo od obrubníka po os cesty medzi pruhmi bolo 3,5m dokázali natlačiť 1 pruh pre autá a 1 pruh pre cyklistov a úspešne to funguje. Bol som tam aj osobne, aj som si to vyskúšal ako cyklista.
Keď sme tu teda v cyklolegislatíve, tak mi niekto vysvetlíte ako toto môže prejsť kolaudáciou. Magistrát zase úradoval a ako je známe čo realizácia zo strany jeho odborníkov to fail. Už už som ich za počin na Vajnorskej chcel pochváliť, ale opäť to zabili touto realizáciou. Šírka cyklopruhu nespĺňa ani ten tolerovaný meter, pričom by tam malo byť aspoň 1,25 m a najlepšie 1,5 m. Za to prídlažby tam nasekajú ako by bola zadarmo. Pritom ak to už takto dovrzali mohli posunúť tie parkovacie miesta o 0,5 m do vozovky a vec by bola vyriešená. Miesta v jazdnom pruhu je dosť. No my tu musíme ma jazdný pruh široký pomaly 4 m. https://www.facebook.com/CykloBANM/photos/pcb.397864108624111/397864021957453/?type=3&theater
Ja všetky tie uličky nepoznám, ani som nebehal s GPS po Londýne, že tu je práve taká ulička. Ale zjednodušený návod, šírka pruhu pre vozidlá sa zúžila na 2,5m, resp. 2,75m, a cyklisti mali pruh medzi chodníkom na pruhom pre vozidlá, šírka 0,75m, resp. 1.0m. Menili kvôli tomu dokonca zákon a normy. Samozrejme, cyklisti pindali, že oni sa nezmestia do 0,75/1,0m širokého pruhu. Odpoveď kompetentných a zodpovedných ľudí za dopravu. Ak sa musí šofér autobusu s šírkou 2,5m zmestiť do 2,5/2,75m pruhu, tak sa musia aj cyklisti zmestiť do svojho 0,75/1,0m širokého pruhu. Pokiaľ na to nemajú schopnosti, nemajú čo na cestách robiť. Platia pre nich rovnaké pravidlá, ako pre vodičov áut. A ešte taká drobnosť, často tam rušili stredové čiary, aby sa mohol ten autobus sa zmestiť do toho 2,5m širokého pruhu. Kedže sa jazdí po ľavej strane (Anglicko), tak do 5m širokej cesty sa pohodlne zmestí vedľa seba autobus aj auto. A keď šli 2 autobusy proti sebe? Tak spomalili a pomalšie sa obehli. Bolo to používané hlavné ma cestách 1 pruh v každom smere. Komu sa to nepáči, či už vodič motorového vozidla, alebo cyklista, alebo nemá na to schopnosti to dodržiavať, odporúčajú používať mestskú hromadnú dopravu. Mimochodom, rušenie stredovej čiary v britských mestách je už trend cez rokov, hlavne na užších cestách. A je jedno, či tam je cyklotrasy, alebo nie.
JOLI naživo som to ešte nevidel. Ale čo som čítal cyklopruh má isto min. 1m šírku, vedľa je ešte 0,5 alebo 0,75m široký pás pre bezpečný odstup a až potom parkovacie miesta. Dá sa diskutovať o tom, že tá dlažba tam byť nemusela, alebo že kanály sa mohli zapustiť chodníka (niečo ako majú v USA). Ja osobne preferujem skôr variantu, ako je na Košickej, teda parkovacie miesto, cyklotrasa a pruh pre autá, lebo šofér je predsa len skôr zvyknutý pozerať sa, či môže otvoriť dvere, aby mu ich niekto neurazil, kým pri vystupovaní z auta na pravú stranu v drvivej väčšine ľudia nič neriešia, keďže zvyčajne vystupujú rovno na chodník, tak sa ani nepozrú, či môžu/nemôžu otvoriť dvere a koľkokrát tam stoja ako ovce. Tak ako sa budú musieť aj ľudia v aute naučiť pozerať sa, keď otvárajú dvere, aj cyklisti sa budú musieť naučiť sledovať, čo sa deje pred nimi. Otázkou je, či sa to aj bude využívať, keďže čo som si všimol, či už na Jiráskovej, Mamateyovej, či Košickej, obrovské množstvo cyklistov stále jazdí po chodníku
Jaroh nie, bola to cyklotrasa a bolo to oddelené od pruhu pre autá plnou čiarov a bola tam použitá značka C8 (v Británii číslo nepoznám), zvyčajne len ako vodorovné značenie.
JOLI Ber to tak, ze ten uzky cyklo pruh je pre cyklistov motakov, ktori idu pomaly. V jazdom pruhu je zas dost miesta pre rychlych ziletkarov a aj pre auta na obiehanie.
JOLI naživo som to ešte nevidel. Ale čo som čítal cyklopruh má isto min. 1m šírku, vedľa je ešte 0,5 alebo 0,75m široký pás pre bezpečný odstup a až potom parkovacie miesta.
Kde je problém? Sám ste napísal šírka prídlažby + cyklopruhu je 137cm, čo je viac ako 125cm, ktoré sú v norme. Hľadá sa zase problém, ktorý neexistuje?
Kde je problém? Sám ste napísal šírka prídlažby + cyklopruhu je 137cm, čo je viac ako 125cm, ktoré sú v norme. Hľadá sa zase problém, ktorý neexistuje?
Iba taká drobnosť je problém.
4. 4.1
• • • • •
•
Návrhové parametre Šírkové usporiadanie
Minimálna šírka cyklistického pruhu alebo jednosmernej CYK je 1,25 m.
V stiesnených podmienkach sa môže použiť šírka 1,00 m. Do šírky CYK sa nezarátava šírka prídlažby (betónové tvárnice, rigoly.....)
Odporúčaná šírka cyklistického pruhu alebo jednosmernej CYK je 1,50 m.
V prípade povolenia jazdy korčuliarom je minimálna šírka 1,50 m pre jeden jazdný pruh. V prípade jednosmernej cyklistickej cestičky sa odporúča minimálna šírka 2,50 m.
Pri návrhu treba pripočítavať k základnej šírke bezpečnostné odstupy (tabuľka 5 týchto TP). V prípade, ak je vozovka PK dostatočne široká, odporúča sa nerozširovať jazdné pruhy pre vozidlá, ale zväčšiť šírku cyklistického pruhu alebo bezpečnostného odstupu.
joli áno, zvrzali, áno nemôžeš tam ísť na cesťáku s 300 eurovými karbonovými tretrami .... ale pre nás ostatných je to fajn pruh s relatívnym bezpečím pri zachovaní vlastnej zodpovednosti a ohľaduplnosti k ostatným
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Tak sa mozeme odpichnut dalej teda.
A suhlasim, ten ranny link k Berlinu bol velmi relevantny a dakujem zan, to, co nasledovalo s nim len pramalo suviselo.
https://cyklokoalicia.sk/cyklokoalicia/
Problémy MTBikerov, zákona o lesoch a pod. mi do tejto náplne úplne nesedia. Prečo práve Cyklokoalícia a nie nejaké združenie horských cyklistov či cykloturistov?
The Idaho stop law is the common name for a law that allows cyclists to treat a stop sign as a yield sign, and a red light as a stop sign.
Pod tymto nazvom nepoznam,ale napr tusimze v MD Marylande (alebo PA,Delaware) bolo povolene odbočovať vpravo na cervenu,aj autam - no a co?
Odvolávať sa na zakony inej krajiny je nanic (a je jedno, ci forista alebo 4 nim spominani ucastnici cestnej premavky)
Kde? Daj link na mape alebo streetview.
https://www.facebook.com/CykloBANM/photos/pcb.397864108624111/397864021957453/?type=3&theater
Jaroh nie, bola to cyklotrasa a bolo to oddelené od pruhu pre autá plnou čiarov a bola tam použitá značka C8 (v Británii číslo nepoznám), zvyčajne len ako vodorovné značenie.
Nie nemá šírku ani ten 1 m. Presne je to 86 cm medzi prídlažbou a čiarou vymedzujúcou zónu pre dvere. Takže podľa noriem má mať cyklopruh šírku aspoň 125 cm s prižmurenými očami 1 m a podľa doporučení 1,5 m. Tu to nie je ani ten meter.
Šírka prídlažby 51 cm
Šírka prídlažby + cyklopruhu 137 cm
Teda 137 - 51 = 86
Máš ešte nejaké pochybnosti o tom, že to nie je proste zvrzané ako všetko do čoho sa magistrát pusti?
Zdroj obrázkov: https://www.skyscrapercity.com/threads/bratislava-cyklistick%C3%A9-trasy-cycle-routes.877636/page-197
Iba taká drobnosť je problém.
• • • • •
•
Návrhové parametre Šírkové usporiadanie
Minimálna šírka cyklistického pruhu alebo jednosmernej CYK je 1,25 m.
V stiesnených podmienkach sa môže použiť šírka 1,00 m.
Do šírky CYK sa nezarátava šírka prídlažby (betónové tvárnice, rigoly.....)
Odporúčaná šírka cyklistického pruhu alebo jednosmernej CYK je 1,50 m.
V prípade povolenia jazdy korčuliarom je minimálna šírka 1,50 m pre jeden jazdný pruh. V prípade jednosmernej cyklistickej cestičky sa odporúča minimálna šírka 2,50 m.
Pri návrhu treba pripočítavať k základnej šírke bezpečnostné odstupy (tabuľka 5 týchto TP). V prípade, ak je vozovka PK dostatočne široká, odporúča sa nerozširovať jazdné pruhy pre vozidlá, ale zväčšiť šírku cyklistického pruhu alebo bezpečnostného odstupu.