Zvyknem si na to, ci ani nie? Lebo podla mna nie. Z cestaku som zvyknuty na tych 30-35, z mojho 29" HT zase na tych 25-30 (mam tam 32T, takze nad 30km/h sa to uz udrziava tazko) a na e-bajku hoci mam lepsie prevod (38T) ta vaha robi svoje a tahat nad 25km/h je uz namaha pri tej vahe.
Viem aka je legislativa a ze a tom nic nezmenim(e), skor ma zaujima, ci je vobec niekto kto jazdi trosku viac, presuva sa po nudnych asflatoch a odolal pokuseniu ist rychlejsie ako 25km/h.
Skoda toho Bafangu lebo ako som pozeral do minulosti, siel este tak 1-2 roky dozadu slusne programovat a nastavovat cez PC a to nielen rychlostny limit.
Pri 30km/h naozaj nie je dovod rychlejsieho vybijania baterky pokial motoru potrebuje stale rovnaku energiu z baterie. On ten motor je sice oficialne 250W, ale ma az 500W spicky.
Mozno netrenovanemu cloveku je uz 30km/h prilis a dopomoc baterie by bola vysoka, ci prekracovala 250W limit a v tom pripade dojde ku skorsiemu vybitiu baterie. Je logicke ako to, ze prejst 50km na rovine nie je to iste ako prejst 50km v kopcovitom terene.
Aj preto sa pri baterkach uvadza dojazd "az 120km", pretoze je to stav na najnizsom stupni dopomoci, pri 50kg trenovanom cyklistovi a v reale je samozrejme nedosiahnutelny.
Ale myslim, ze cixno1 ma svojim sposobom pravdu v tom, ze motor si vypyta tolko kolko mu treba a na rychlost to nema vplyv. Torzny snimac na Bafangu sleduje frekvenciu a silu slapania + rychlost, ale ta pri vypocte toho kolko si ma motor potiahnut od baterky nezohrava az tak kriticku ulohu. Nakoniec jedna z klasickych metod ako zblbnut 25km limit je oblbnutie snimaca magnetu na zadnom kolese, takze motor nevie kolko v skutocnosti ideme.
Bafang bohuzial ukazuje dopomoc len graficky nie ciselne, takze nie je mozne spravit realny test pri rychlostiach pod a nad 25km/h, ale celkom verim, ze vysledky pri dodrzani spotreby energie by boli cca rovnake pri 25 aj pri 30km/h rychlosti.
Ten limit treba brat len ako legislativny prvok, motoru je jedno, ci pomaha pri 20 alebo 50 km/h a nema to vplyv ani na zivotnost motora.
keď pôjdu dvaja ľudia s rozdielnou výkonnosťou na rovnakých bajkoch rovnakú trasu, spotreba baterky bude rozdielna, v tom máte pravdu.
ďalej je tu iný fakt, človek s nejakou výkonnosťou a limitom 25kmh pôjde po rovine bez podpory 27kmh, a ten istý človek pôjde s podporou motora tú istú rovinu 31 kmh. odkiaľ sa vezme energia na ten rozdiel? predsa z baterky.
To sa trosku mylis, motor samozrejme musi vediet ako rychlo ides, pretoze to jeho riadiacej kednotke pomaha rozhodnut sa kolko energie si ma vypytat od baterky.
Torzny snimac sleduje tvoju kadenciu, silu a rychlost kolesa. Ten magnet na zadnom kolese tam nie je len kvoli rychlostnemu limitu, ale aj kvoli lepsiemu rozlozeniu energie dodavanej motorom.
On totizto nevie na akom prevode ides o aku dopomoc stojis, takze si to vsetko z tychto 3 informacii vypocita a taku energiu doda.
To nemusi byt tak celkom pravda.
Boli sme 5 a spravili sme asi 60km v okoli Banskej Stiavnice, kde su celkom slusne kopce. Jeden z nas bola pani, ktora sice mala celkom dobru kondicku, ale vytrvalo jazdila tazke prevody aj do kopcov. Cely cas sme jej dohovarali, ze nech si hodi lahsi prevod, ze to menej zatazi baterku v tom kopci lebo jej dojde a pod, ale nedala si povedat.
Vo finale mala viac baterky na konci ako dalsi 2 pani, co vsak bolo urcite sposobene aj rozdielnymi hmotnostami (90kg vs cca 50kg), ale co mna osobne prekvapilo, ze tu baterku tym slapanim na tazky prevod do tych kopcov proste nevymlatila. Ona naozaj isla nejaku 19, kde my sme mali bezne 36-40.
Pre mna pomerne zahada, cakal som, ze takymto stylom vymlati tu baterku zachvilu, ale evidentne vplyva na jej spotrebu vyrazne aj hmotnost jazdca.
Btw ja mam 85kg a mal som cca o 10% lepsiu hodnotu ako ti 90kg borci, ale to beriem zase tym, ze sme nemali rovnake bicykle(baterie), kedze pocitam, ze dopomoc sme vyuzivali cca rovnako.