je to poznat ked je to z RAW?


tu mas take zhrnutie vyhod a nevyhod... viac menej pravdive:)

Výhody a nevýhody RAW
Za výhody snímání do RAW je možné považovat:

RAW má větší dynamický rozsah než JPEG, a tak je dokonce po expozici a až při převodu RAW v PC možné dělat "expoziční kompenzaci" v rozsahu cca ±1 EV! Z RAWu tak můžete zachránit i poměrně dost podexponovaný nebo přeexponovaný snímek, který by z JPEG zachránit již nikdy nešel!
Řadu důležitých parametrů (vyvážení bílé, kontrast snímku atd.) je možné rozhodnout a nastavit až v klidu u PC za pomoci myši, klávesnice a kvalitního monitoru. To je nepoměrně pohodlnější a přesnější než na scéně. Díky RAW tak můžete např. vyvážení bílé na scéně trochu "flákat" a nemusí vám tak utéct důležitý snímek.
Z jednoho RAWu je možné udělat několik variant jednoho snímku (např. jednou JPEG, jednou TIFF, jednou v sRGB, jednou v AdobeRGB atp.) a všechny budou maximálně kvalitní.
RAW pracuje obvykle s 12 bitovou barevnou hloubkou, což je výrazně více než 8 bitový JPEG. Všechny úpravy kontrastu, jasu, barev atp. jsou tedy mnohem méně destruktivní pro kvalitu snímku.
U velmi kvalitních převodních programů (RAW konvertorů) umožňuje RAW další praktické operace - např. pokročilou redukci šumu, opravu chromatické aberace objektivu, kompenzaci vinětace atp.
Pokud uveřejníte JPEG fotografii a vznikne spor o autorství, tak vlastnictví RAW autorství poměrně spolehlivě prokáže. Prostě kdo má RAW, je autor.
Nevýhody snímání do RAW jsou zhruba tyto:

RAW produkuje cca 2-5x větší soubory než JPEG, což samozřejmě snižuje počet fotografií umístitelných na kartu.
Větší soubory zpomalují zápis na kartu i všechny další manipulace, takže jak fotografování (zejména ukládání fotografií na kartu) tak i prohlížení a kopírování do PC bude pomalejší.
Pro získání použitelných fotografií je třeba značného času stráveného u PC konverzí. Jeden RAW se převádí podle výkonu PC a rozlišení fotoaparátu kolem 10 až 20 vteřin.
Nelze předat data hned z karty, RAW prostě vyžaduje PC. Fotografie se i špatně v RAW prohlíží, protože k prohlédnutí je třeba fotografii alespoň halabala převést. O listování fotografiemi tak operativně, jak jsme zvyklí v JPEG, nemůže být ani řeč.
07.07.2008 - 14:40:55
00
Ani Panasonic DMC-TZ3 by nebola zlá voľba :wink:

netadmin.ephoto.sk

http://www.ephoto.sk/foto-technika/rece ... sonic-tz3/
http://clanky.katalog-fotoaparatov.sk/d ... x-dmc-tz3/

obchod http://www.hcomp.sk/-p-8.html
07.07.2008 - 15:01:02
00
Prehľad dig. fotoapáratov:


img329.imageshack.us



Panasonic Lumix DMC-LX2 by bol super, no je to už iná cenová kategória...

img.kasa.cz

http://www.dpreview.com/news/0607/06071 ... niclx2.asp
http://www.ephoto.sk/foto-technika/rece ... x-dmc-lx2/
http://clanky.katalog-fotoaparatov.sk/d ... x-dmc-lx2/
07.07.2008 - 15:05:05
00
Áno, DMC-TZ3 a DMC-LX2 sú presne z tej kategorie, čo potrebujem! A dakujem aj za tabuľku. Len ešte nájsť niekoho, kto má aj konkrétne skúsenosti! :)
07.07.2008 - 15:40:20
00
dik zombik,ako tak citam tak by to chcelo viac casu straveneho upravami a velku pamatovu kartu...
07.07.2008 - 17:24:45
00
mastodont danix64 ma predbehol ;) Tiez mi to radili na BF,este som to neskusal,ale neviem,je to poznat ked je to z RAW?

ked to vyskusas tak daj vediet, dali ste mi riadneho chrobaka do lebky 8)
07.07.2008 - 20:36:53
00
No ten fw funguje aj na mojom Canone PS720IS, RAW je podla mna format pre ludi, ktory sa potrebuju a vedia "pohrat" s fotkami. Vysledny produkt (fotku v nejakom normalnom formate) teda zavisi od schopnosti autora, ked s nou neurobis nic a len ju ulozis ako jpg, tak podla mna v tom rozdiel nie je.
07.07.2008 - 21:13:01
00
ja moc do fotakov nie som, ale kamarat nedavno kupil panasonic lumix tz5 a pochvaluje si ho, dokonca aj mne ako brutalnemu laikovi sa pozdava ;)
...foti tiez perfektne...
07.07.2008 - 21:17:28
00
Ja mám starší LZ 5, fotí výborne,nemá síce kovové telo, ale vydržal pád z ruky na asfalt v otvorenom stave, už som ho v duchu aj pochovával ale sa v pohode zatvoril a funguje ďalej
07.07.2008 - 21:26:40
00
Ten môj starý IXUS mi vypadol z vrecka v zjazde po kamienkovej ceste, rýchlosť okolo 40 km/h, skákal asi 15 metrov, vypadla z neho baterka aj karta a budete sa čudovať, po poskladaní fotil ďalšie dva roky, až kým mi ho v Prahe u Zlatého tygra nepoliali pivom. Ako tak to rozchodil, ale už blbne. Škoda piva, škoda foťáku. :( :cry:
Ale už mám asi vybraté. Neviem sa ešte rozhodnúť medzi dvomi Lumixami, a to FX500 http://www.panasonic.sk/pdetail.php?ite ... C-FX500E-K alebo LX2 http://www.panasonic.sk/pdetail.php?ite ... MC-LX2EG-K . Ten LX2 je štýlový, vynikajúco vraj fotí, aj RAW, má super objektív ale vystúpený a dáva sa naň krytka. Tá 500-ka je menšia, ľahšia, dotykový LCD, 5xopt zoom, makro od 2 cm, ale hlavne to na začiatku - taká lepšia do vrecka. Takže asi FX500. A keď budem potrebovať niečo nafotiť poriadne, vezmem si od brata, veľkú zrkadlovku NIKON a je "vymalováno".
Ešte, že si to viem tak pekne všetko odôvodniť! :D :D :D

PS: Ďakujem všetkým, ktorí mi niečo k téme poslali.
08.07.2008 - 23:24:59
00
Ja mam Olympus [mju:] 740 a som s nim spokojny.Asi to nie je presne to co hladas ale ma kovove telo, a je narazu a vode odolny(samozrejme vsetko s mierov) a fotky robi tiez dobre, sko da ze na taketo kompatky sa ale sa ale nedaju dat clony :(
09.07.2008 - 07:51:34
00
Áno, DMC-TZ3 a DMC-LX2 sú presne z tej kategorie, čo potrebujem! A dakujem aj za tabuľku. Len ešte nájsť niekoho, kto má aj konkrétne skúsenosti! :)


Praktické skúsenosti s Panasonic TZ-3:
Mám ho rok a som s ním neskonale spokojný. Pred kúpou som si najprv musel ujasniť priority, že čo vlastne chcem, ale zdá sa, že aj ty to máš jasné.

Výhody (získané z praxe):
- kovové telo - fotoaparát nosím v malom puzdre na opasku a párkrát som na to zabudol a niekde som sa oprel a zatiaľ bez ujmy, padol mi zatiaľ iba raz, na trávu, bez ujmy.
- malé rozmery - stačí malé puzdro na opasok. Do vrecka košele je však už trochu veľký a najmä ťažsí (daň za odolné kovové telo).
- veľký rozsah objektívu (28-280) - neoceniteľná vec! širokáč je s minimálnym skreslením, tele je tiež v pohode. Áno, nie je to zrkadlovka, ale ako som už napísal, je to vec priorít.
- veľký display - ľahšia práca, mám stabilne zapnuté silnejšie podsvietenie a iba v prípade dlhšieho odlúčenia od elektriky to vypínam, má možnosť zobrazenia pomocnej mriežky (zlatý rez, kontrola horizontu a zvislice...).
- na bežné účely v pohode kvalitné fotografie - nemám snahu o umelecké fotky, ale o zaznamenávanie ciest, pracovnú dokumentáciu, rodinné fotografie a na to úplne stačí, ba dokonca predčí moje pôvodné očakávania.
- síce iba tri "funkčné" tlačidlá, ale vďaka ním rýchly prístup k niektorým funkciám, ktoré podľa poteby potrebujem zmeniť.

Nevýhody:
- žiadne podstatné;
- lamely, kryjúce objektív pri vypnutom stave, sa mi zdajú trochu krehké a aj keď ich masívny prstenec objektívu dostatočne chráni, aj tak sa trochu obávam... ale po roku drsného zaobchádzania stále v pohode, ide asi o subjektívny pocit.
- samozrejme, absencia manuálnych režimov, ale to som vedel už pri kúpe a je to vec už spomenutej prioritizácie;
- funkčné tlačidlá nie sú programovateľné a tak pre niektoré veci, ktoré by som chcel meniť, musím ísť do menu (najčastejšie mód merania scény); dá sa s tým žiť, ale je to škoda.
- akumulátor - mám radšej baterky, dajú sa v prípade núdze kúpiť, akumulátor treba dobíjať; ale to je maličkosť.

Keď som ho kupoval, tak som sa musel bolestivo rozhodovať, či idem do zrkadlovky alebo do mydlovej krabičky a zistil som, že mydlová krabička je pre mňa oslobodením - zaznamená presne to isté, čo zrkadlovka (dokonca vďaka širokáču a tele aj viac) a nemusím so sebou vláčiť ďalšiu brašňu ... Teraz som presvedčený, že tak 75% vlastníkov digizrkadlovky ju má len preto, lebo na ňu majú a myslia si, že je to treba a aj tak fotia na zelenom políčku, v najlepšom prípade v režime "P", ale bez využívania jeho výhod...

TZ3 môžem na cestovné a cestovateľské fotografovanie hlboko odporučiť (dokonca, ako som sa neskôr dozvedel, na to je aj určený - "TZ" znamená "travel zoom" ...).
09.07.2008 - 08:15:52
00
ked to vyskusas tak daj vediet, dali ste mi riadneho chrobaka do lebky 8)

az ked kupim 8Gb kartu,inac to pojde na ukor kvantity fotiek...
09.07.2008 - 08:21:13
00
az ked kupim 8Gb kartu,inac to pojde na ukor kvantity fotiek...

8Gb :( kolko zaberie ten program na karte miesta ze potrebujes na to 8Giga?
10.07.2008 - 13:28:48
00
jednak program a jednak fotky v raw...a jednak videa su sice velmi fajn,ale zaberaju velmi vela miesta(vraj na 4GB-20min)
10.07.2008 - 13:41:18
00
keyboard_arrow_up