1) Brzdy, zadna brzda mi zacala pri brzdeni neprijemne akoby rezonovat, teda kotuc zda sa, je to take neprijemne ze to obmedzuje brzdenie, celkovo to vtedy ani moc nebrzi - odpozoroval som, ze to robi hlavne dole kopcom:) hral som sa s tvrdostou a odskokom zadneho tlmica a prestalo to robit. Otazka, ako to nastavit a cim to moze byt? Urcite ma na to vplyv nastavenie zadneho tlmica, ale fakt sa musim pohrat aby to nerobilo, ak nahodou zmenim tvrdost..
2) Opat brzdy, avid-juicy-ultimate7, siel som taky strmacik, snad prevysenie 500m, vkuse na brzdach, bal som sa ze to nezvladnu,dal som im pauzu,fakt v tom teple to nechcelo ani ani ochladnut. pretym som mal mechaniky hayes a shimano, stalo sa mi ze po takomto kopci odisli platnicky - doslovne jeden kopec = znicene platnicky. Otazka: ako zvladaju hydrauliky takuto zataz? Zdalo sa mi to na ne moc, kedze tie mechaniky to predtym nezvladli. Tieto vydrzali, ale mam pocit ze trochu zmakli.. mam hydraulikam davat pauzu? co olej a ta teplota?
uf, som sa rozpisal, vdaka za rady
urcite neprisposobuj nastavenie tlmica nejakemu blbemu cinkaniu, aj ked to moze suvisiet, slabi clanok v retazci su tvoje kotuce, skoda si ovplyvnit charatker chodu zadnej stavby... riesenie, hod Avid kotuce do kosa (ja som tak urobil)
2.
Avid ultimate su dost dobre brzdy, aby si ich urazal 500 m prevysenim, ano vydrzia omnoho viac, ak ich chces rozmaznat a vyzmykat z nich omnoho viac, vymen platnicky za poriadne (BBB, Koolstop, Swissstop) a hod Avid kotuce do kosa (kup napr. Magura, Hope) a vymen kvapalinu za kvalitnu DOT 5.1 (ja som tak urobil)
tym sa ti problemy vyriesia...
PS
nie celopruziak, ale radsej full alebo FS
To Dudo: Mne sa praveze celopruziak hrozne paci, pomaly si vdaka foru vytvaram novu kategorizaciu MTB a odteraz patrim medzi celopruziakov (na vecne casy a nikdy inak).
MTB HF = Hard Full
MTB HT = Hard Tail / Hnede Trenky
MTB FS = Full Suspension / celopružiak
to mi pripomenulo jednu pesnicku:
Když se fleku chlapi poserou, Tak jim to nevadí, slipy si neperou.
podľa tohto predpokladám že máš Avid Juicy 7 ... Ultimate je najvyššia rada od Avidu ... ak máš na páke červené kolečko na nadstavovanie bodu dotyku platničiek máš Juicy 7 ak to máš na imbus máš Ultimate
ešte je Carbon to je Juicy 7 v inej farbe a karbónová páčka
> ja jazdím Juicy 7 .. na kotúčoch Formula a originál sintrónových platničkách od Avidu brzdí to super ... brzdy vydržia dosť veľa ... len v poslednej dobe tie platničky pri dobrzďovaní vydávajú divné zvuky ... pri plnom nasaďení sú ticho ... asi idem do FASTOP od A2z
> inak v brzdách je už od výroby DOT 5.1 kvapalina
DOT 4 je len v Juicy Three a v Code-och
tak áno záleží aj od výrobcu a kvality brzdovej kvapaliny ... neviem ako je na tom kvapalina Avid pri bode varu a pri mokrom bode varu ale je pravda že DOT 5.1 od iného výrobcu môže brzdu posunúť ešte vyššie ... zatial nemám problém s pôvodnou kvaplinou možno skúsim výmenu keď budem skracovať hadice
> akú kvapalinu si dal do tých Avidov?
Motorex DOT 5,1 (nie ta na obrazku)
http://www.bike-discount.de/index.php?a ... &pdid=2985
vymienaj radsej kazdy rok preventivne...
http://www.bike-discount.de/index.php?a ... &pdid=2985
vymienaj radsej kazdy rok preventivne...
ešte ich nemám ani pol roka ... nevieš aké ma tá kvapalina body varu? Motorex DOT 5.1
"Extrémne vysoký bod varu viac než 180 °C. Zabraňuje odparovaniu dokonca aj pri extrémnom brzdení pri plnej záťaži. Poskytuje optimálny brzdný výkon a skvelú citlivosť bŕzd."
zdroj: http://bombardier.ktm.sk/katalog/brake-fluid-dot-5-1
"pan doktor, nikto si ma nevsima..." "dalsi prosim..."
Sorry.
menit kotuce? uff, zatial s tym pockam, brzdi to super, platnicky skusim zamenit ked dosluzia. Skor mi napadlo ci to nema nieco s tym, ze brzdenie ovplyvnuje tlmenie a naopak, a ci potom nenastane ta rezonancia, napr. ze koleso sa pribrzdi, klesne tlmic a vtedy sa nieco stane. Nemam skusenost s celoperom, takze neviem. Ale bolo to parkrat neprijemne.
viem 500m dole nie je vela, ale to je taky strmak, ze vkuse na brzdach, ale potesili ste ma, nabuduce ich nebudem setrit
prikladam este foto tych brzd - snad sa zobrazia, inak bajk je to tento http://www.specialized.cz/new/kolo_sk.p ... 1&c=3&x=24
este by ste mi vedeli poradit ako nafukat zadny tlmic? mam ho myslim na 120 teraz a zda sa mi to nejake tvrde, vaha moja musacia je 70kg (manual je typu, kolesa si nafukajte a brzdy nastavte)
2. celopružiak - dobre pomenovanie
Aj vidlicu aj tlmic treba nastavovat podla zanorenia (sag). Odporucany sag je pre XC cca 20-22%. Predpokladam, ze mas na klznej ploche tlmica taku zdanlivo nepotrebnu gumicku, takze nou si mozes zmerat o kolko sa tlmic zanori ked si sadnes na bike. Samozrejme najprv ale musis vediet, aku dlzku chodu Tvoj tlmic ma, aby si vedel zistit, o kolko sa ma zanorit. Alebo chod jednoducho do predajne kde si to kupil a popros ich nech Ti to nastavia.
origos platnicky ti vydrzia pri sviznom jazdeni tak ca. 500 km, takze to nastane co nevidiet. Na porovnanie, menil som teraz Koolstopy po ca. 3.000 km, to tiez o niecom svedci...
ano zadna stavba vseobecne tiez moze ovplyvnovat rezonanciu kotuca, je jedno ci pri HT alebo FS, (pri jednom rame to robit bude, pri druhom nie) takze to by som neriesil, vymenu ramu ti radit nechcem