Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
zakladna tvrdost vody u mna je dH 16-17 a kH 15
ked nastavim kartusu jak luper na 30% - toto by malo byt aj moje nastavenie podla brity, tak ale realne hodnoty ca po prejdeni 30-50litrov vody cez kartusu od zmeny nastavenia su ale vobec neni jak by bolo treba, takze nasledne zmeny pri bypasse pri novej kartusi su:
- 30% je dH 4,5-5 a kH 4 co je vyrazny pokles ale stale nie ideal
- 20% je dH 4,5 a kH 3,5
- 0% je dh 4 a kH 2,5-3 a ani toto nie je ideal ale uz je to celkom blizko
toto su hodnoty do 1 mesiaca od novej kartuse, po 12mesiacoch ale kartusa slabne a pri bypasse :
- 0% je dH 7 a kH 6,5
- 30% je dh 13 a kh 14 cize hodnoty sa vyrazne zhorsia
cize to, co pise brita je zamerane na nejaky vykon s nejakym kompromisom ale mne vychadza ze aj quell je treba nechat na 0% bypass a za 6-7 mesiacov treba menit aby tvrdost vody nestupala naspat
a ked ste sa bavili o cenach tak napriklad ta quell je aj za 87eur aj za 125eur
dik
ked nastavim kartusu jak luper na 30% - toto by malo byt aj moje nastavenie podla brity, tak ale realne hodnoty ca po prejdeni 30-50litrov vody cez kartusu od zmeny nastavenia su ale vobec neni jak by bolo treba, takze nasledne zmeny pri bypasse pri novej kartusi su:
- 20% je dH 4,5 a kH 3,5
toto su hodnoty do 1 mesiaca od novej kartuse, po 12mesiacoch ale kartusa slabne a pri bypasse :
- 0% je dH 7 a kH 6,5
cize to, co pise brita je zamerane na nejaky vykon s nejakym kompromisom ale mne vychadza ze aj quell je treba nechat na 0% bypass a za 6-7 mesiacov treba menit aby tvrdost vody nestupala naspat
Super Dano, ze si si dal namahu, pomeral a zverejnil.
Nechcem do nikoho rypnut, ale toto zase len hovori v prospech stabilnej balenej vody z jedneho zdroja bez nutnosti dalsich pravidelnych merani a nastavovania. To potom uz radsej miesat si vlastnu vodu, ale to ma vacsi zmysel pre pour over, nez pre espresso.
Top praziari (aj s oceneniami na narodnych ci svetovych sutaziach):
- Gardelli (Rubens Gardelli);
- Mabo (Bogdan Georgescu);
- Coffea Circulor (Ivica Cvetanovski);
...
- Gardelli (Rubens Gardelli);
- Mabo (Bogdan Georgescu);
- Coffea Circulor (Ivica Cvetanovski);
...
Ďakujem,od Gardelli som mal zatiaľ len Cignobianco a Mabo som ešte nevidel,pozriem to.
- 20% je dH 4,5 a kH 3,5
- 0% je dH 7 a kH 6,5
Neviem čím si to meral, ale ja ani po roku nedosahujem pri bypass 30% také hodnoty ako Ty píšeš pri 0% bypass. Celková tvrdosť mojej nefiltrovanej vody je dH 15 a uhličitanová KH 13, a to poznám na kanvici za týždeň, ale pri kartuši s 30% bypas ani po roku. Tým nechcem spochybňovať Tvoje tvrdenie, že neprichádza k zmene tvrdosti a pokiaľ chcem udržať tvrdosť v určitej hranici, ktorá má vplyv na chuť kávy, tak je potrebné časom v závislosti na nameraných hodnotách, upravovať prietok smerom k nule. Ale určite to nieje tak dramatické, ako to píšeš. Nič netreba preháňať, a ako som už písal, ja som si vystačil s 30% bypass bez ujmy na káve (horná hranica 6 kH pri filtri, vyššia uhličitanová tvrdosť uberá káve ovocnosť) a aj na príslušenstve po celý rok.
Moje merania vody (karb kH 6, hard dH 7) po 10-tich mesiacoch pri 30% bypass prikladám.
Zrnko vs coffia.
dik
Potrebujes tesnenie alebo podlozku pod tesnenie na hlave co sa tu spominala? Lebo ak podlozku tak tu som videl vcera na verticciu a vie si po nu ist
Ano
Tie merania su presne titracnymi roztokmi na dH a kH a opakovane ob den s tym ze som pouzil 10ml vody a teda meral na 0,5stupnici koli presnosti, cize mam na kazdy udaj 2 merania a vysli rovnako a teda berem ze su spravne.
Ale meral som len novu a po 12- (skor 13mesiacoch myslim ze som to o 4-5 tyzdnov pretiahol )
Tvoje merania verim ze su tiez ok
potom este moze byt ze k zhorseniu dochadza viac ku koncu zivotnosti teda cez 12mesiacov
Uvidim tento rok budem merat kazde 2 mesiace plus Ph a par dalsich udajov a uvidim co mi vyjde ale merat budem vsetko s bypass 0%
La Pavoni Stradivari STH.
Tie merania su presne titracnymi roztokmi na dH a kH a opakovane ob den s tym ze som pouzil 10ml vody a teda meral na 0,5stupnici koli presnosti, cize mam na kazdy udaj 2 merania a vysli rovnako a teda berem ze su spravne.
Ale meral som len novu a po 12- (skor 13mesiacoch myslim ze som to o 4-5 tyzdnov pretiahol )
Tvoje merania verim ze su tiez ok
potom este moze byt ze k zhorseniu dochadza viac ku koncu zivotnosti teda cez 12mesiacov
Uvidim tento rok budem merat kazde 2 mesiace plus Ph a par dalsich udajov a uvidim co mi vyjde ale merat budem vsetko s bypass 0%
Filtre ako BWT a Brita maju troska problem, ze ked sa chvilu nepouzivaju, tak reakcie v nich maju viac casu a moze napr prebehnut hypermineralizacia. Ked sa tato voda "odpusti", tak chvilu tecie to co ma. Po chvili sa le filter "unavi" a zacne tiect voda ktora sa blizi k surovej vode. Overoval som to aj v labaku s 3 vzorkami. Oddychnuty filter. Odpustene asi 3/4 litra a odpustene 2 litre... Vyrazne rozdiely. Pre toto som sa radsej vidal cestou miesania vlastnej vody.
https://coffia.sk/blogs/blog/pre-chut-kavy-extremne-dolezita-voda