Zdravím, uvažujem nad kúpou nového bicykla a dosť ma zaujali gravel bicykle. Z popisu mi prišlo, že to je ten pravý bicykel pre mňa. Hľadám totiž taký "univerzálny" bicykel. Budem s ním jazdiť aj cestu, aj terén. Samozrejme len ľahší terén, chcem aby to zvládlo nejaké rozbité cesty, svažnice, cestu od traktora, lesné cesty s nejakým tým koreňom. Aby som uviedol nejaký konkrétny príklad - bývam v okolí Žiliny, tak aby som na ňom mohol jazdiť trochu aj po okolitých kopcich, napr. v pohode došiel na Chatu pod Suchým (samozrejme po svažnici) alebo na Žiarce. Doteraz som mal HT.

Už mám zopár bicyklov vyhliadnutých, Z tých čo som našiel dostupné v eshopoch v mojej veľkosti (mám 185cm takže cca L) zvažujem napr. CRB 900 od značky Rockmachine.

Avšak to, že gravel by mohol byť vhodný typ bicykla pre mňa, som však vyvodil len z toho, čo som sa o nich dočítal (v článkoch, receniách a tu na fóre z vašich skúseností) no na žiadnom som ešte nesedel. Preto by som si pred kúpou nejaký rád vyskúšal, keďže stále mám nejaké obavy.
Napríklad:
- doteraz som mal vždy odpruženie aspoň vpredu, chcl by som na vlastnej koži vyskúšať, či mi neodpružený bicykel poskytne dostatočný komfort na to, aby som si tu jazdu užil a nie len pretrpel :D
- väčšina modelov ktoré sa mi páčia majú jednoprevodník (vacsinou 40t a kazetu 11-42) a aj ked som sa tu na túto tému dosť načítal, rád by som na vlastnej koži vyskúšal, či mi tie prevody budú stačiť. Na svojom súčastnom bicykli mám ešte 3-prevodník :) Zaujímajú ma hlavne tie ľahšie prevody, či mi budú stačiť do kopca, nemám nejakú super kondičku a nechcem kúpiť nový bike len aby som zistil, že na ňom nevyšlapem ani to čo na mojom starom :D

Problém však je, že nie je kde ho otestovať :D Googlil som, či nebudú nejaké predvádzacie akcie, ale príde mi, že cez toto covid obdobie sa moc nekonajú :) Obvolal som tiež predajne v okolí Žiliny a nikto teraz nemá testovacie gravel bicykle. Testovacie censtrá zatvorené...

Preto jedinú šancu vidím v tom, že by sa našla osoba, ktorá vlastní podobný bicykel, aký sa snažím kúpiť, a bola by ochotná mi ho takú pol hodku až hodinku zapožičať :) A keďže z mojich kamarátov a známich neviem o nikom kto má podobný bike, tak ma napadlo že skúsim tu... :) Nie je tu niekto taký? Ideálne okolie ZA?
01.03.2022 - 13:25:10
00
Ahoj, bicykel o aký máš záujem som si preskladal na o niečo menej športový a viac trekingový (Kona Sutra LTD - ešte staršia geo; nie 2022), čiže test ride ti viem poskytnúť, ale nebude to proste 1:1. Ale iné som chcel... keďže spomenuté destinácie mám najazdené tak aspoň k prevodom sa ti viem vyjadriť. Na taký Polom som skúšal 44T a teraz mám 36T prevodník na 40z kazete, a musím povedať, že tých 36 je poriadne cítiť. Žiarce a CHPS detto. Ak nemáš kondičku, tak 36-38 bude lepšie.

Tiež pojem gravel je hodne široký, každý výrobca má inú filozofiu a z geometrie vyplynie iné "zameranie". Niektoré sú obratnejšie, niektoré sú skôr pohodlnejšíe ale viac stabilné. Z tvojho výberu to vidím, že máš záujem skôr o svižnejšie vozenie.
01.03.2022 - 14:21:48
01
keyboard_arrow_up