ako som pisal v inej teme(nechcem tam spamovat) chcem si kupit PDAcko s GPS, moja volba bola asus mypal a686 z hej.sk ale tam sa zdvyhla cena o tisicku takze moje poziadavky su:windows mobile(minimalne 5),gps modul,a to by mi asi stacilo(velmi sa do tychto zariadnei nevyznam tak neviem co by som este potreboval). cena do tych 5500SK a bolo by dobre nieco nove.
Za rady vopred dakujem
Ja pouzivam PDA s bicyklom uz asi 3 roky. Odpoved na otazku, ze ci PDA je dobre na bicyklovanie, nie je jednoznacna. Tu su moje skusenosti.
Moja prvotna predstava, ze vzdy, ked puojdem na bicykel, budem mat na riaditkach PDA s dobrou mapou a zobrazenou aktualnou poziciou, sa vlastne nikdy nesplnila. Nepodarilo sa mi totizto zohnat rozumny stojan na riaditka Dalsi problem, s ktorym som musel bojovat, je vydrz baterie. Ked sa idem na par hodin bicyklovat von, tak idem do terenu, ktory poznam, a tam PDA+GPS nepotrebujem. Ovela viac sa to hodi na vacsich akciach, kde vydrz baterie 4-5 hodin je malo. Chcel som to riesit 2 baterkami, ale musim povedat, ze je to otrava. Navyse som nosil kvuoli nabijaniu kopec kablov pre PDA aj pre bluetooth GPS modul, co je pri trekkingovych akciach dost problem (ak si to clovek musi odviest sam). Navyse ak sa spi v stanoch, tak nie je kde dobijat. PDA som maval vo vrecku na cykloobleceni, vytahoval som ho iba ked som chcel pozriet cestu v neznamom terene. Dalej PDA nie su velmi stavane na taketo narocne pouzivanie. Obcas sa mi stavalo, ze sa moje PDA resetlo, alebo zmrzol software, po dlhsej dobe odisla zalozna bateria (t.j. po kazdej vymene baterky resetnuty system), vo vlhkom prostredi blbne, obcas sa prerusi spojenie s GPS, proste nie velmi spolahlive zariadenie. Na slnku neuvidite na displeji nic, aj ked je vypeceny na maximum.
Riesenie od Garminu ma vyhody, ze je integrovany pristroj s GPS (menej zariadeni a kablov), vydrz baterie cely den a su to velmi spolahlive zariadenia. Netreba zabudat aj na typ displeja - na rozdiel od PDA ho vidno aj na svetle. Na druhej strane, na outdoorove akcie rastrove mapy su neporovnatelne lepsie ako vektorove od Garminu. Z tohto duovodu mi nevyhovuje ani taketo riesenie.
Mam teraz v plane si kupit novy mobil nokia N78, ktory ma integrovane GPS. Chcem si k nemu zakupit aj zariadenie PedalPower+ V4 (http://pedalpower.com.au/index_files/Page1394.htm). Ide o zaloznu 5400mAh baterku (4,5 krat vacsia kapacita ako 1200mAh bateria v nokii N78), z ktorej sa da dobijat telefon a navyse sa da pripojit aj na dynamo. Aj bez dynama to vychadza tak, ze to utiahne dvoj-dennu navigaciu. Rozmyslam, ze by som si kupil nove predne koleso na muoj krosovy bike aj s dynamon od shimana v prednom naboji. S takymto riesenim utiahnem nonstop navigaciu aj totalne mimo dosahu elektrickej siete. Taketo riesenie sa mi pozdava aj preto, lebo PDA som okrem navigacie moc nepouzival, zato telefon pouzivam kazdy den. Problemom je, ze PedalPower predavaju zatial iba v Australii, kam nastastie v septembri cestujem Dozvedel som sa vsak, ze o mesiac sa ma distribuovat aj z Nemecka. Existuje program Trekbuddy, ktory sa da nainstalovat do telefonov s Javou, a pre ktory sa daju robit vlastne rastrove mapy.
PDA + GPS:
- vela kablov
- iba 5 hodin vydrz baterky
- zly displej do slnecneho pocasia
- nevhodne zariadenie na von
+ velky display
+ rastrove mapy
+ vlastne mapy
Garmin:
- vektorove mapy
- mapy a software iba od Garminu
+ malo kablov
+ spolahlive zariadenie na von
+ vhodny displej do slnecneho pocasia
+ vydzr baterie cely den
Mobil + Pedal Power:
- maly displej
+ vydrz baterie
+ napajanie z dynama
+ rastrove mapy
+ vlastne mapy
? vhodne zariadenie na von
? vhodny displej do slnecneho pocasia
pda sa da upevnit aj takto: http://www.pdasoft.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=2138
podla mna pda s vypnutym displejom vydrzi dost viac ako 5h
pochybujem ze n78 je nejaky outdoor typ ved je nastupcom n73.
trochu zrucnosti a nabijanie pda dynamom je hotove.
a ten displej na slnku sa da riesit staci kupit tmavu foliu
mam pocit ze predavaju aj nejake vodeodolne puzdra
PDA-čko (aj mobilný telefón) treba chrániť, naozaj to nie je outdoorové zariadenie. Treba ho dať do vaku. Treba sa rozlúčiť s tým, že sa naň budem pozerať počas jazdy. Asi treba zabudnúť aj na to, že si ho budem dobíjať počas jazdy cez nejaké dva drôty vedúce z nejakého miesta bicykla. Keď ho (PDA) má človek vo vaku, môže ho dobíjať externou batériovou dobíjačkou. Každý si ju dokáže vyrobiť sám. Stačí mu na to iba toto: púzdro na 4 dobíjateľné (napr. NiMH) batérie AA, dvojvodičový kábel a príslušný konektor. A hneď má kapacitu zdroja aj štvornásobnú.
PDA-čko (aj mobilný telefón) treba chrániť, naozaj to nie je outdoorové zariadenie. Treba ho dať do vaku. Treba sa rozlúčiť s tým, že sa naň budem pozerať počas jazdy. Asi treba zabudnúť aj na to, že si ho budem dobíjať počas jazdy cez nejaké dva drôty vedúce z nejakého miesta bicykla. Keď ho (PDA) má človek vo vaku, môže ho dobíjať externou batériovou dobíjačkou. Každý si ju dokáže vyrobiť sám. Stačí mu na to iba toto: púzdro na 4 dobíjateľné (napr. NiMH) batérie AA, dvojvodičový kábel a príslušný konektor. A hneď má kapacitu zdroja aj štvornásobnú.
na tu nabijacku skusim najst nejaku schemu bolo by to celkom zaujimave.
Zdravím Vás priatelia. Viackrát sa tu niekto pýtal na uchytenie, nech sa páči tu si môžete prezrieť katalóg všemožných držiakov http://www.touratech.de/new/main.php?content=15
a ďalšie nájdete v ich online shope
A podruhé by som nesúhlasil že nedostatkom Garminov sú:
niekde som to tu už dávno dal kde sú tie free mapy, ich kvalita je niekedy
viac humorná, ale napr. polovička Grécka tam je a mapa je super, nakoľko Mapsource originál túto oblasť donedávna nepokrýval.
Zdravím Vás priatelia. Viackrát sa tu niekto pýtal na uchytenie, nech sa páči tu si môžete prezrieť katalóg všemožných držiakov http://www.touratech.de/new/main.php?content=15
viac humorná, ale napr. polovička Grécka tam je a mapa je super, nakoľko Mapsource originál túto oblasť donedávna nepokrýval.
k tym drziakom je ich vela ale chcelo by to nejaky co pohlcuje narazy z riaditok
tak ti to napíšem polopate... žiadnu schému nepotrebuješ. skrátka len pripojíš kábel s konektorom k akumulátorom. o ostatné sa postará nabíjacia elektronika v pdačku. jedine by som sa pre istotu pozrel, aké napätie lezie z originálnej nabíjačky a upravil podľa toho počet akumulátorov.
PDA + GPS:
- vela kablov
- iba 5 hodin vydrz baterky - zly displej do slnecneho pocasia
+ velky display
+ rastrove mapy
+ vlastne mapy
eMBecka, neuvazoval si PDA so zaintegrovanym GPS. Kto by si chcel mysliet, ze zaintegrovane GPS znamena horsiu citlivost na signal, rad by som ho vyviedol z omylu. Iste, rozne PDA mozu byt rozne vnutorne riesene a dobre je precita si par recenzii. Ja mam Mio A701 a s citlivostou na GPS signal som urcite spokojny.
Co sa vydrze baterii tyka, medzi ludmi s bluetooth GPS koluje mytus, ze "GPS v PDAcku zerie baterky". Neuvedomuju si pritom, ze prave bluetooth prijimac je baterkozrut. V pripade interneho GPS vobec netreba bluetooth v PDAcku zapinat. Moja skusenot s vydrzou baterie Mio A701 pri znizeni frekvencie procesora na 200 MHz: So zapnutym GSM okolo 6h, v vypnutym o nieco viac. Raz som dosiahol 7 1/2 hodiny. Znizena frekvencia procesora na OziExplorer staci, track je zaznamenavany kvalitne, reakcie su trocha pomalsie ale staci.
Ked to porovnam s PDA & externe GPS:
+ nevezies so sebou dalsiu skatulku (externe GPS)
+ nepotrebujes nabijat baterky aj do PDA aj do bluetooth GPS
+ nepotrebujes dalsiu nabijacku
Osobitnu napajaciu skatulku som zatial neriesil, pretoze PDAcko potrebujem len na jednodnovky. Kupil som si druhu bateriu do PDA. LiPol bateria do A701 je velmi lahucka - snad lahsia ako jedna tuskova. Chce to len pockat, kym sa PDA restartne a mam dalsich 6h k dobru.
Inak suhlasim so vsetkym, co sa tu napisalo. Dufam, ze casom bude viac zariadeni typu Magellan MobielMapper 6 a ze ich cena pojde casom tiez dole. Vo vyrazne zlepsenie mapy SK Topo od Garminu neverim, nejake tie informacie z Conanu mam.
Mio A701 pri znizeni frekvencie procesora na 200 MHz: So zapnutym GSM okolo 6h, v vypnutym o nieco viac. Raz som dosiahol 7 1/2 hodiny. Znizena frekvencia procesora na OziExplorer staci, track je zaznamenavany kvalitne, reakcie su trocha pomalsie ale staci.
a ak ma moj procesor vykon 200MHz je ta vydrz taka ista ako pri znizenom vykone procesora povedzme a701?
24 rokov po štátniciach z rádioelektroniky mi pripadalo blbé kresliť schému 4 batérií zapojených do série, tak som nakreslil obrázok, keď už sa nudím.
zajtra asi idem do mesta tak dufam ze budu mat v elektre alebo pc shope tu krabicku na baterky. a ak sa smiem spytat tak ako sa odborbne vola ta krabicka na baterky?lebo ako poznam nase obchody tak im nieco poviem o com este nepoculi tak na mna cumia ako na deb*la
zajtra asi idem do mesta tak dufam ze budu mat v elektre alebo pc shope tu krabicku na baterky. a ak sa smiem spytat tak ako sa odborbne vola ta krabicka na baterky?lebo ako poznam nase obchody tak im nieco poviem o com este nepoculi tak na mna cumia ako na deb*la
bol som v meste ale nikde nemaly tu krabicku na baterky kupil som len USB kabel(99SK) a baterky, ale kedze nemali tu krabicku tak doma som nasiel taku na 2 baterky nedalo by sa to nabijat 2mi baterkami? nosil by som zo sebou 4 ale nabijalo by to 2mi
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Moja prvotna predstava, ze vzdy, ked puojdem na bicykel, budem mat na riaditkach PDA s dobrou mapou a zobrazenou aktualnou poziciou, sa vlastne nikdy nesplnila. Nepodarilo sa mi totizto zohnat rozumny stojan na riaditka
Riesenie od Garminu ma vyhody, ze je integrovany pristroj s GPS (menej zariadeni a kablov), vydrz baterie cely den a su to velmi spolahlive zariadenia. Netreba zabudat aj na typ displeja - na rozdiel od PDA ho vidno aj na svetle. Na druhej strane, na outdoorove akcie rastrove mapy su neporovnatelne lepsie ako vektorove od Garminu. Z tohto duovodu mi nevyhovuje ani taketo riesenie.
Mam teraz v plane si kupit novy mobil nokia N78, ktory ma integrovane GPS. Chcem si k nemu zakupit aj zariadenie PedalPower+ V4 (http://pedalpower.com.au/index_files/Page1394.htm). Ide o zaloznu 5400mAh baterku (4,5 krat vacsia kapacita ako 1200mAh bateria v nokii N78), z ktorej sa da dobijat telefon a navyse sa da pripojit aj na dynamo. Aj bez dynama to vychadza tak, ze to utiahne dvoj-dennu navigaciu. Rozmyslam, ze by som si kupil nove predne koleso na muoj krosovy bike aj s dynamon od shimana v prednom naboji. S takymto riesenim utiahnem nonstop navigaciu aj totalne mimo dosahu elektrickej siete. Taketo riesenie sa mi pozdava aj preto, lebo PDA som okrem navigacie moc nepouzival, zato telefon pouzivam kazdy den. Problemom je, ze PedalPower predavaju zatial iba v Australii, kam nastastie v septembri cestujem
PDA + GPS:
- vela kablov
- iba 5 hodin vydrz baterky
- zly displej do slnecneho pocasia
+ velky display
+ rastrove mapy
+ vlastne mapy
Garmin:
- vektorove mapy
+ malo kablov
+ spolahlive zariadenie na von
+ vhodny displej do slnecneho pocasia
+ vydzr baterie cely den
Mobil + Pedal Power:
- maly displej
+ vydrz baterie
+ napajanie z dynama
+ rastrove mapy
+ vlastne mapy
? vhodne zariadenie na von
? vhodny displej do slnecneho pocasia
podla mna pda s vypnutym displejom vydrzi dost viac ako 5h
pochybujem ze n78 je nejaky outdoor typ ved je nastupcom n73.
trochu zrucnosti a nabijanie pda dynamom je hotove.
a ten displej na slnku sa da riesit staci kupit tmavu foliu
mam pocit ze predavaju aj nejake vodeodolne puzdra
http://www.touratech.com/shops/001/prod ... 1ecd94a388
a priprav si 79 europeňazí
alebo http://www.touratech.com/shops/001/prod ... 1ecd94a388
za 105 europeňazí
24 rokov po štátniciach z rádioelektroniky mi pripadalo blbé kresliť schému 4 batérií zapojených do série, tak som nakreslil obrázok, keď už sa nudím.
- vela kablov
- iba 5 hodin vydrz baterky - zly displej do slnecneho pocasia
+ velky display
+ rastrove mapy
+ vlastne mapy
eMBecka, neuvazoval si PDA so zaintegrovanym GPS. Kto by si chcel mysliet, ze zaintegrovane GPS znamena horsiu citlivost na signal, rad by som ho vyviedol z omylu. Iste, rozne PDA mozu byt rozne vnutorne riesene a dobre je precita si par recenzii. Ja mam Mio A701 a s citlivostou na GPS signal som urcite spokojny.
Co sa vydrze baterii tyka, medzi ludmi s bluetooth GPS koluje mytus, ze "GPS v PDAcku zerie baterky". Neuvedomuju si pritom, ze prave bluetooth prijimac je baterkozrut. V pripade interneho GPS vobec netreba bluetooth v PDAcku zapinat. Moja skusenot s vydrzou baterie Mio A701 pri znizeni frekvencie procesora na 200 MHz: So zapnutym GSM okolo 6h, v vypnutym o nieco viac. Raz som dosiahol 7 1/2 hodiny. Znizena frekvencia procesora na OziExplorer staci, track je zaznamenavany kvalitne, reakcie su trocha pomalsie ale staci.
Ked to porovnam s PDA & externe GPS:
+ nevezies so sebou dalsiu skatulku (externe GPS)
+ nepotrebujes nabijat baterky aj do PDA aj do bluetooth GPS
+ nepotrebujes dalsiu nabijacku
Osobitnu napajaciu skatulku som zatial neriesil, pretoze PDAcko potrebujem len na jednodnovky. Kupil som si druhu bateriu do PDA. LiPol bateria do A701 je velmi lahucka - snad lahsia ako jedna tuskova. Chce to len pockat, kym sa PDA restartne a mam dalsich 6h k dobru.
Inak suhlasim so vsetkym, co sa tu napisalo. Dufam, ze casom bude viac zariadeni typu Magellan MobielMapper 6 a ze ich cena pojde casom tiez dole. Vo vyrazne zlepsenie mapy SK Topo od Garminu neverim, nejake tie informacie z Conanu mam.
Mio A701 ma Intel XScale-270 (520 MHz), frekvencia sa da znizit na 400MHz a 200MHz
Mio A501 a A702 pouzivaju TI OMAP 850 na 200 MHz.