prednedavnom sme spustili novu verziu komunitnej funkcie cyklotras ktora pozostava z dvoch hlavnych sekcii
- planovac cyklotras -> https://www.mtbiker.sk/cyklotrasy
- inspiracie na trasy -> https://www.mtbiker.sk/cyklotrasy/inspiracie
kratky popis funkcionality
Planovac cyklotras
- da sa vybrat ci chcete naplanovat trasu pre MTB alebo Cestnu cyklistiku, na https://www.mthiker.sk/ spustime planovanie aj pre outdoor aktivity
- zadavanie bodov je mozne bud klikom na mapu alebo v lavom menu
- po naplanovani trasy si viete na trase zobrazit kilometrovnik alebo graf prevysenia
- trasa sa da stiahnut vo formate .gpx, ulozit medzi svoje trasy a nasledne editovat
Inspiracie na trasy
- moznost filtracie cyklotras podla typu cyklistiky, narocnosti, povrchu, prevysenia
- na mape a v lavom menu sa zobrazuju vyfiltrovane trasy ,
- po kliku si viete pozriet detail trasy na mape, kratky popis, fotky, graf prevysenia, fotky v okoli trasy alebo prejst na clanok v ktorom sa trasa predstavila
- trasu si viete stiahnut vo formate .gpx, ulozit medzi svoje oblubene trasy a nasledne sa k nej vratit cez sekciu moje trasy
Moje trasy https://www.mtbiker.sk/cyklotrasy/moje-trasy
- v tejto sekcii je mozne filtrovat medzi : Mnou vytvorené trasy, Obľúbené trasy, Obľúbené výjazdy (vyjazd sa da po novom ulozit medzi oblubene)
testujte, planujte
posledný komentár: 14. 10. 2025 o 19:57
Menší estetický problém :
Dám vytvoriť trasu, zapnem si k nej aj výškový profil.
A teraz chcem inú trasu, alebo len si pozrieť mapu.
Tak dám resetovať alebo zmažem pomocou X jednotlivé miesta.
Predchádzajúca trasa sa zmaže, ale zostane mi otvorené okno výškový profil.
Ale bez možnosti na zatvorenie, zavadzia mi pri ďalšom plánovaní.
Musím buď dopredu zatvoriť výškový profil a až potom resetovať, alebo dať vyhľadať ľubovoľnú inú trasu,
posuvníkom zatvoriť výškový profil a potom resetovať.
Planovac cyklotras
-trpi zakladnym velkym neduhom freemap planovaca - nedaju sa klikat body trasy mimo OSM dat
-prinos vyssie uvedeneho je ale otazny, kedze ako podklad chyba ortofoto mapa -zlozite klikanie trasy - po kliknuti treba vybrat volbu z menu, ?na mobile nefunkcne?
Inspiracie na trasy
-pridat moznost publikovat vyjazd alebo Moju trasu (nedostatok - nemaju popis) ako inspiraciu na trasu
Moje trasy
-vyklikal som test trasu a spristupnil pre vsetkych, Ako/Kde ju najdu?
-pridat moznost upload gpx namiesto klikania. Dalo by sa to pouzit namiesto zdielania zaujmavych tras vo fore, pre tych co nepouzivaju vyjazdy.
2, ked mam vyklikanu trasu s medzibodmi a chcem medzi povedzme bod 2 - 3 pridat este jeden lebo ma posiela kadial nechcem - da sa to? neprisiel som na to. je to dost podstatna vec
3, zobrazenie (PC) vsetko okolo je obrovske a samotna mapa malinka - len nad mapou su 3 velke lišty , po zapnuti vyskoveho profilu z mapy nezostane takmer nic
4, ciara planovanej trasy je moc vyrazna a nieje vidiet co je pod nou - kadial ma vedie - bud nastavit rozumnu priehladnost, dat ciarkovanu alebo odsadit
- pridanie medzibodu ako pisal Cykloturista, pripadne v lavom menu je ikonka "Pridat medzibod". Tam sa da aj menit poradie medzibodov, mazat ich atp.
- inspiracie zostanu zalozene na clankoch, aby sme mali istotu, ze ludi posielame na preverene a legalne trasy. Chceme ale urcite dorobit do mapy aj veci ako (verejne) ulozene trasy uzivatelov, oblubene vyjazdy, fotografie z vyjazdov a z fora atp.
- heatmapy boli dlhodobo nas ciel (vdaka vyjazdom mame celkom dost dat), ale je to dost narocny task a nemame na neho uplne kapacitu. Myslim ze sa bude dat integrovat Strava heatmapa (globalna) ale mozno sa niekedy dopracujeme aj k vlastnej. Ale na to treba tim programatorov aby to aj prakticky fungovalo.
mam trasu kde mam 10 medzibodov.
potom si vsimnem ze medzi bodmi 1 a 2 chcem ist inakadial tak chcem medzi ne pridat dalsi medzibod a mam problem
ok, kliknem na trasu medzi bodmi 1 a 2 a dam pridat medzibod
teraz mam body 1, 2, 3
bod 2 nasledne presuniem kam potrebujem lenze mi ho zmeni na bod 3 a bod 3 na 2 a uplne sprasi trasu
(vsimol som si ze sa potom este daju presuvat medzibody na liste v lavo ale je to nepohodlne)
medzi bodmi 1 2 chcem ist cez Banovsky vrch https://www.mtbiker.sk/cyklotrasy/moje-trasy/48/pokus
Edit neviem prečo to neuložilo celu str.
kazdopadne uz v tomto stave je to lepsie ako mapa co uz par rokov vyvija slovensky cykloklub
Treba si uvedomiť, že to všetko závisí od openstreetmaps, ako sú natagované cesty, ako sú pospájané a či nemajú v sebe zle otagovaný samostatný úsek. Mne trvalo dlho kým som dal Oravu do použiteľného stavu, zakreslil všetky cesty a cestičky (bola to v podstate slepá mapa), doplnil cyklocesty, cyklotrasy, turistické trasy a tie čo už boli, tak poopravoval… a stále niečo opravujem a dopĺňam po veľkých výletoch, ak si niečo všimnem…
Inak mne stačí Strava route, rýchle, jednoduché a prehľadné na celkom veľkej zobrazenej mape…
Edit neviem prečo to neuložilo celu str.
Tú sú cesty otagované dobre. Proste zatiaľ MTBiker nevie preferovať cyklotrasy a dokonca aj keď si nastavíš na tom úseku cestnú cyklistiku, tak ťa pošle na cestu čo má tag najhorší povrch grade5 (to je zbežne prejdená cestička v poli). V tomto tvojom prípade napr. mapy.cz nasmeruje správne.
tu je mozne, ze to posiela na najkratsiu trasu pretoze taky profil mame nastaveny v routovaci trasy (aj pre MTB aj pre cestu) pozriem na to pripadne mozeme pridat moznost vyberu ci chceme najkratsiu / najrychlejsiu
mam trasu kde mam 10 medzibodov.
potom si vsimnem ze medzi bodmi 1 a 2 chcem ist inakadial tak chcem medzi ne pridat dalsi medzibod a mam problem
ok, kliknem na trasu medzi bodmi 1 a 2 a dam pridat medzibod
teraz mam body 1, 2, 3
bod 2 nasledne presuniem kam potrebujem lenze mi ho zmeni na bod 3 a bod 3 na 2 a uplne sprasi trasu
(vsimol som si ze sa potom este daju presuvat medzibody na liste v lavo ale je to nepohodlne)
medzi bodmi 1 2 chcem ist cez Banovsky vrch https://www.mtbiker.sk/cyklotrasy/moje-trasy/48/pokus
Gusto0 upravil som pridavanie medzibodov takze uz by malo byt ok pridat na tejto tvojej trase medzi bod 1 a 2 dalsi bod cize kludne vyskusaj
- je pridana ortofoto mozaika ako podkladova mapa pre SR
musim medzi body 1-2 vlozit novy medzibod - ten mi vlozi pod cislom 10. ten nasledne v liste v lavo presunut na poziciu 2 a potom bod v mape presunut na miesto ktore chcem. to je strasne neprakticke.
nechcem davat mapy.cz za priklad ale tam to napr. funguje tak ze si na liste kliknem medzi body 1-2 na plusko ze chcem medzi ne pridat medzibod a nasledke kliknem do mapy polohu kde ma byt.
postup planovania mavam taky (asi aj viaceri) - dam si start treasy (prip. aj ciel) naklikam medzibody kadial by som chcel ist. nasledne si prechadzam celu trasu a ked vidim ze ma to posiela kadial ja nechcem pridam si medzi medzibody dalsie podla potreby. preto to pridavanie musi byt komfortne a rychle.
a nezabudni na tu ciaru planovanej trasy - nieje absolutne vidiet po com ma to posiela - typy ciar pod nou - co je to za cestu, ci je to tur. znacka a pod. dat bud ciarkovanu alebo ciastocne priehladnu