Čaute, potrebujem poradiť s výberom nového bicykla. Jazdiť by som chcel 35%asfalt, 35%lesne cesty, luky, polia a 30% singletraily. Jazdil som doteraz iba na cestnom bicykli, občas som si požičiaval horský na nejaké výjazdy. Mám rád stúpania. Vyberám si medzi Kona Honzo a Ctm Zephyr xpert https://kubicasport.eu/kona-honzo-29-2022-gloss-metallic-pewter
v Za kde byvam je trek dostupny, CTM z Kubicasportu sa da objednat na 29.7. Skoda ze ho ale nemozem otestovat pred objednanim, neviem ci sa to kupuje ze musim uz zaplatit pri objednani
Zalezi aka velkost. Moj v XL ked dorazil mal 15kg. Po prerabke na bezdusovy system a nahodenie lahsich plastov (Maxxis Ikon 2,2 vpredu/vzadu) "schudol" na cca 14,2kg. Ale ja mam 2020 model.
Viem ze sa to tu uz preberalo ale tiez si myslim ze podla tvojho slabsieho popisu by ti skor sedelo nejake "xc" s modernejsou geo a 120 vidlicou.
Uz sa tu pisalo ze na trailovom biku vyslapes to iste co na xc, to je pravda. Dokonca to mozes vyslapat rovnako rychlo. Ked ale budes slapat ten isty kopec kazdy den dva tyzdne na jednom a potom na druhom biku tak tam ten rozdiel pocitis. Agresivnejsie plaste, posed, mohutnejsi a tym padom tahsi ram ... budes citit rozdiel v regeneracii na trailovom a xc biku, proste si das viac do tela na trailovom biku, tepy budu vyssie. Plus polozenejsia vidlica ma vyhodu v strmsich zjazdoch a vysokych rychlostiach, ked ju ale porovnas v pomalsich pohodovejsich vyjazdoch so strmsou vidlicou tak zistis ze ta polozenejsia je prave menej stabilna, tahsie sa zataca a musis sa viac venovat drzaniu smeru.
Nepises kolko km, aky teren, kolko vyskovych, ako rychlo ani co si predstavujes pod singlacmi. Z toho co si popisal si predstavujem 30% jazdy na zelenych nerozbitych trailoch, maximalne nejake svizne modre traily a zvysok xc/gravel teren + mas rad vyslapy takze asi i sprinty do kopca. To mi vychadza na bajky podobne marin team marin (uz som to tu raz nahodou spominal ale odvtedy vysli nejake dobre recenzie). Nechcem ta odhovarat ale skus si sam zodpovedat ci na tom bajku budes jazdit narocnejsie traily ako su na tych videach. Na nejakych lahsich trailoch mozes byt prave na sviznejsom biku i rychlejsi a na tych zvysnych 70% sa tolko neunavis, pripadne budes rychlejsi. Otvoriť v novom oknethumb_up0thumb_down Otvoriť v novom oknethumb_up0thumb_down
67 stupnov hlavu ma napriklad yeti arc so 130mm vidlicou a to je uz trailovy bike
Vidim, ze niekto tu moze nadavat druhym do retardov a magorov (nehovorim, ze uplne nepravom) a vsetko je v poriadku. Ja ked som napisal nieco (ani zdaleka nie tak priamo) negativne staliciam tohto fora, tak okamzite lietali bany a mazania komentarov. Ale uz viem, co tu cakat, takze sa necudujem, iba si rad obcas rypnem aj tymto smerom .
A kedze viem, ze aj toto asi bude nahlasene ako spam a urazlivy prispevok, tak aspon aby to technicky nemohol byt spam, dodam, ze za mna by som neodhovaral ani od tych dvoch povodnych bicyklov. Bavime sa tu o cloveku, ktory si kupuje prvy poriadnejsi bike a sam som bol z tych, ktori urobili chybu pociatocnym 29" XC (tiez som inak mal pocit nestabilnej kozy ) , ktory som do pol roka predal, pretoze na vacsich kolesach a lepsom bikeu ma hned viac bavili aj zjazdy a vacsi teren a chcel som nieco schopnejsie v tomto ohlade. Trailovy HT je na zaciatok velmi dobry kompromis na vsetko, je stabilnejsi v terene a neskor sa aj tak vymeni... Netreba hned prvy trochu lepsi bike brat ako minimalne 5 rocnu zalezitost. Na zistenie, co clovek vlastne chce ich treba zopar dlhodobejsie vyskusat tak ci tak.
Mimochodom MatejKap, hlasoval som za konu, ale iba kvoli kvazi prestiznejsej znacke. Ctm ale moze byt vyhodnejsie a ak mas v okoli obchod ctm, kde by si chodil aj do servisu (ak neplanujes sam doma), tak jednoznacne ctm je lepsia volba. Parametrovo nie su medzi nimi rozdiely, z ktorych by niekto padol na zadok.
Ja poznam ludi z oboch taborov - ti co si kupili xc aj ked vyzerali ze chcu enduro, potom trailbike a potom enduro aj ludi co si kupili enduro, potom xc ht a nakoniec cestak a aj takych co mali cestak, vyzerali ze chcu xc, kupili si trailbike ktory i tak nakoniec vymenili za xc. Ked uz tak z byvalych ziletkarov jazdi vacsina skor dupave xc ako traily, ale tiez su vynimky. Takze podla tohoto by som moc nevyberal. Kazdy musi vediet sam co chce. Ked nevie tak sa moze pozriet co jazdi partia kamosov s ktorymi chce jazdit, pri tom najskor skonci. Ale nie je to pravidlo, tiez poznam ludi co sa z partie odtrhli lebo zacali jazdit nieco ine. Preto odporucame skor podla popisu co clovek da ako podla toho co si myslime ze bude nakoniec jazdit.
No ved to som aj ja chcel povedat, ze objektivne spravna rada neexistuje a kazdy pise skor podla svojich pocitov (preto som aj moje spomenul, ale v skutocnosti ani jeden z dvoch bikeov z hlasovania by mojou volbou nebol). No zly vyber do hlasovania nie je, tak podla mna je ok iba cloveku potvrdit na co uz tak ma zalusk a dobre. Mam niekedy pocit, ze dotazujuci su tu skor zmateni ako usmerneni 😀.
Kona HONZO mozno nebude rychlejsie po asfaltke alebo do stupania ako lahsi XC bike, ale pokial neplanujem jazdit preteky, tak myslim ze na take rekreacne jazdenie by mi nemal vadit tazsi bajk a s inou geometriou
Prijde mi ze moc chces tu Konu, v tom pripade nie je o com a zober Konu.
Z mojho pohladu to je nejak takto:
1: Kona Honzo - 90% singlace, zelene, modre, mozno cierne traily, 10% polia, luky, lesy, v ramci urcenia celkom svizny bike, vyslapy tretie miesto dalej od zvysnych dvoch
2: Rascal - XC, 95% polia, luky, lesy a lahke singlace, vyslapy prve miesto, toho rascala by som ale nebral
3: Team Marin, Grand Canyon, atd, 50% polia, luky, lesy, 50% singlace, zelene a obcas modre traily, vyslapy druhe miesto tesne za Rascalom
Cierne traily najrychlejsie zjazdis na Kone, pomalsie na bikoch z 3 kategorie a najpomalsie na Rascale. Pri tychto bikoch celkom zavisi od toho ako vies jazdit, ak vies jazdit velmi dobre tak sa posuva i to co vies na nich zajazdit - aj ked to uplne bomby nebudu tak sa na tom zabavis.
Kde je taky jednoduchy bike park, ze cierne traily tam zvladne zaciatocnik na zakladnom skoro-XC Kona Honzo?
A Honzo ESD je potom uz cisto iba na Red Bull Rampage nie? ?
1: Kona Honzo - 90% singlace, zelene, modre, mozno cierne traily, 10% polia, luky, lesy, v ramci urcenia celkom svizny bike, vyslapy tretie miesto dalej od zvysnych dvoch
O zaciatocnikoch nic nepisem, pisem o biku. Tu celkom zavisi co si pod ciernym trailm predstavujes. Aj na trailforkse su rozne stupnice obtiaznosti. Na jednej je cierna pred cervenou, na druhej je cierna tazsia ako cervena. V BA a okoli sa pouzivaju minimalne tieto dve. V BA jazdia bezne xc-ckari i cierne, ja dokonca na pevnej vidlici (slalomka, tbk3, kamenak, atd). Zijst sa to da, zabavit sa da, priemerneho enduraka sa viem drzat. Na honze to musi byt malina.
Cierne traily najrychlejsie zjazdis na Kone, pomalsie na bikoch z 3 kategorie a najpomalsie na Rascale. Pri tychto bikoch celkom zavisi od toho ako vies jazdit, ak vies jazdit velmi dobre tak sa posuva i to co vies na nich zajazdit - aj ked to uplne bomby nebudu tak sa na tom zabavis.
Tu je jedno ci si zaciatocnik alebo total profik, ci je cierna hladka a exponovana alebo rozbita, strma, ... proste na kone to zijdes zo spominanych bikov najrychlejsie a je jedno ci to bude krokom 8km/h alebo to bude full speed 30km/h. Proste na tych dalsich bikoch pojdes pomalsie. A ak to na honze nezijdes tak to nezijdes ani na tych dalsich bikoch. Ako jedinny bike ktory by bol schopny zijst ciernu som pritom oznacil len konu (prave koli roznym hodnoteniam). Co je zaujimave tak hardtailparty v tej recenzii oznacuje aj marin za schopny zijst ciernu. V podstate ciernu vies zijst na akomkolvek bicykli s brzdami a volnobezkou. Ako mladici, mtb zaciatocnici, sme jazdili NT a ZT turisticke chodnicky na 26" xc bikoch a zijst sme to zisli, teraz by niektore z toho kludne mohli byt cierne.
Nepisal som o tom ze honzo je urceny na cierne traily, ani o tom ze ho ma zaciatocnik zobrat do bikeparku na cierne traily, len som sa snazil zaciatocnikovi ktory nema skusenosti vysvetlit rozdiel medzi tymi bikami. Pritom honzo by som sam kludne zobral do Kalnice napriklad, kludne i zabavit sa na enduro pretek ak by nebol iny bike.
vrabc0, nie, nemyslim, ze by si napisal nieco zle. Iba sa mi zda, ze si trochu nadniesol tie schopnosti Honza a umelo ich oddialil od Rascalu. Podla mna su tie bicykle dost podobne. Honzo je len trosku viac down-country. Z tvojho popisu to ale vyznieva ako keby to bol skoro enduro hardtail. Co je podla mna trosku prehananie...
opatrny-lenochod Ak tu niekto vnasa zmatok do tejto debaty tak si to ty. Odporucas cloveku aby si kupil "hocijaky" bike s tym, ze casom ho bud preda a kupi nieco vhodnejsie alebo si ho necha. Lenze niekto nema cas, chut a peniaze na taketo experimenty. A vhodny bike sa DA vybrat aj ako sa hovori na prvy sup! Len to chce trosku sebareflexie, zrovnania si v hlave aky teren planujem jazdit, ako casto atd. No a v neposlednom rade neuskodi sa trochu dovzdelat na internete ohladne kategorii, geometrii bicyklov a tak podobne. Nie je to jadrova fyzika, len clovek nesmie byt lenivy. Myslim, ze pri dnesnych cenach bicyklov sa to aj celkom hodi mat trochu prehlad a kupit aspon ako tak "na istotu".
Porovnavas tu Honza so Zephyrom a napises ze tam nie su rozdiely z ktorych by clovek padol na zadok. Hmm...stacilo mi hodit ockom na geo chart a hned som zbadal ze Zephyr ma v rovnakej velkosti ako Honzo o 3cm kratsi reach, o 15mm dlhsiu zadnu stavbu, o 4 stupne polozenejsi sedlovy uhol. Dokonca mam pocit ze Zephyr ani nema vzadu pevnu os, ale rychloupinak. Opravte ma ak sa mylim. Taketo veci ty hadzes za hlavu ako nepodstatne? Pride mi to, ze porovnavas bicykle na zaklade vyzoru a aku maju vidlu/prehadzovacku.
Tvoje porovnanie Hozna s Rascalom je dalsi gol. Nie, vrabc0 nic umelo neoddialil. Velmi dobre to vystihol praveze. Rascal je klasicky XC bike s klasickou XC geometriou. Skus ho vziat na trochu narocnejsie traily kde Honzo je ako doma a hned pocitis jeho limity. Tie bicykle su si neni vobec podobne.
Tvoj celkovy pristup co sa tyka rad inym ludom ohladne vyberu bicykla vnimam ako povrchny, lenivy a ako som uz pisal - zbytocne ludom zamotavas hlavu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Uz sa tu pisalo ze na trailovom biku vyslapes to iste co na xc, to je pravda. Dokonca to mozes vyslapat rovnako rychlo. Ked ale budes slapat ten isty kopec kazdy den dva tyzdne na jednom a potom na druhom biku tak tam ten rozdiel pocitis. Agresivnejsie plaste, posed, mohutnejsi a tym padom tahsi ram ... budes citit rozdiel v regeneracii na trailovom a xc biku, proste si das viac do tela na trailovom biku, tepy budu vyssie. Plus polozenejsia vidlica ma vyhodu v strmsich zjazdoch a vysokych rychlostiach, ked ju ale porovnas v pomalsich pohodovejsich vyjazdoch so strmsou vidlicou tak zistis ze ta polozenejsia je prave menej stabilna, tahsie sa zataca a musis sa viac venovat drzaniu smeru.
Nepises kolko km, aky teren, kolko vyskovych, ako rychlo ani co si predstavujes pod singlacmi. Z toho co si popisal si predstavujem 30% jazdy na zelenych nerozbitych trailoch, maximalne nejake svizne modre traily a zvysok xc/gravel teren + mas rad vyslapy takze asi i sprinty do kopca. To mi vychadza na bajky podobne marin team marin (uz som to tu raz nahodou spominal ale odvtedy vysli nejake dobre recenzie). Nechcem ta odhovarat ale skus si sam zodpovedat ci na tom bajku budes jazdit narocnejsie traily ako su na tych videach. Na nejakych lahsich trailoch mozes byt prave na sviznejsom biku i rychlejsi a na tych zvysnych 70% sa tolko neunavis, pripadne budes rychlejsi.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
67 stupnov hlavu ma napriklad yeti arc so 130mm vidlicou a to je uz trailovy bike
A kedze viem, ze aj toto asi bude nahlasene ako spam a urazlivy prispevok, tak aspon aby to technicky nemohol byt spam, dodam, ze za mna by som neodhovaral ani od tych dvoch povodnych bicyklov. Bavime sa tu o cloveku, ktory si kupuje prvy poriadnejsi bike a sam som bol z tych, ktori urobili chybu pociatocnym 29" XC (tiez som inak mal pocit nestabilnej kozy
Mimochodom MatejKap, hlasoval som za konu, ale iba kvoli kvazi prestiznejsej znacke. Ctm ale moze byt vyhodnejsie a ak mas v okoli obchod ctm, kde by si chodil aj do servisu (ak neplanujes sam doma), tak jednoznacne ctm je lepsia volba. Parametrovo nie su medzi nimi rozdiely, z ktorych by niekto padol na zadok.
2: Rascal - XC, 95% polia, luky, lesy a lahke singlace, vyslapy prve miesto, toho rascala by som ale nebral
3: Team Marin, Grand Canyon, atd, 50% polia, luky, lesy, 50% singlace, zelene a obcas modre traily, vyslapy druhe miesto tesne za Rascalom
A Honzo ESD je potom uz cisto iba na Red Bull Rampage nie? ?
O zaciatocnikoch nic nepisem, pisem o biku. Tu celkom zavisi co si pod ciernym trailm predstavujes. Aj na trailforkse su rozne stupnice obtiaznosti. Na jednej je cierna pred cervenou, na druhej je cierna tazsia ako cervena. V BA a okoli sa pouzivaju minimalne tieto dve. V BA jazdia bezne xc-ckari i cierne, ja dokonca na pevnej vidlici (slalomka, tbk3, kamenak, atd). Zijst sa to da, zabavit sa da, priemerneho enduraka sa viem drzat. Na honze to musi byt malina.
Tu je jedno ci si zaciatocnik alebo total profik, ci je cierna hladka a exponovana alebo rozbita, strma, ... proste na kone to zijdes zo spominanych bikov najrychlejsie a je jedno ci to bude krokom 8km/h alebo to bude full speed 30km/h. Proste na tych dalsich bikoch pojdes pomalsie. A ak to na honze nezijdes tak to nezijdes ani na tych dalsich bikoch. Ako jedinny bike ktory by bol schopny zijst ciernu som pritom oznacil len konu (prave koli roznym hodnoteniam). Co je zaujimave tak hardtailparty v tej recenzii oznacuje aj marin za schopny zijst ciernu. V podstate ciernu vies zijst na akomkolvek bicykli s brzdami a volnobezkou. Ako mladici, mtb zaciatocnici, sme jazdili NT a ZT turisticke chodnicky na 26" xc bikoch a zijst sme to zisli, teraz by niektore z toho kludne mohli byt cierne.
Nepisal som o tom ze honzo je urceny na cierne traily, ani o tom ze ho ma zaciatocnik zobrat do bikeparku na cierne traily, len som sa snazil zaciatocnikovi ktory nema skusenosti vysvetlit rozdiel medzi tymi bikami. Pritom honzo by som sam kludne zobral do Kalnice napriklad, kludne i zabavit sa na enduro pretek ak by nebol iny bike.
Napisal som nieco zle?
Porovnavas tu Honza so Zephyrom a napises ze tam nie su rozdiely z ktorych by clovek padol na zadok. Hmm...stacilo mi hodit ockom na geo chart a hned som zbadal ze Zephyr ma v rovnakej velkosti ako Honzo o 3cm kratsi reach, o 15mm dlhsiu zadnu stavbu, o 4 stupne polozenejsi sedlovy uhol. Dokonca mam pocit ze Zephyr ani nema vzadu pevnu os, ale rychloupinak. Opravte ma ak sa mylim. Taketo veci ty hadzes za hlavu ako nepodstatne? Pride mi to, ze porovnavas bicykle na zaklade vyzoru a aku maju vidlu/prehadzovacku.
Tvoje porovnanie Hozna s Rascalom je dalsi gol. Nie, vrabc0 nic umelo neoddialil. Velmi dobre to vystihol praveze. Rascal je klasicky XC bike s klasickou XC geometriou. Skus ho vziat na trochu narocnejsie traily kde Honzo je ako doma a hned pocitis jeho limity. Tie bicykle su si neni vobec podobne.
Tvoj celkovy pristup co sa tyka rad inym ludom ohladne vyberu bicykla vnimam ako povrchny, lenivy a ako som uz pisal - zbytocne ludom zamotavas hlavu.