Nedavno som zazil ohromnu vec. Boli sme na vyjazde na Havrane pri Piestanoch (smer 3 Obrazky), mierny zjazdik po lesnej cesticke a zrazu len zozadu pocujem praskot listia tiahnuci sa dopredu asi 15 m od cesty. Myslel som, ze spolubiker iduci za mnou zvolil novu skratku... Zastal som, cakam, pozeram a asi 10 m pred nami si to sekli cez chodnik 2 jeleniska a 1 srna. Kua ale dupali, az strach (uz sa aj stmievalo). Kebyze nezastanem, tak som sa mohol vozit v jelenich parohoch : D
ked nechapes suvislosti ...nevadi ,na slovensku je to tak ,bud absolutne ano alebo nie ,nic medzi tym ziadna dohoda a pod. a tak to tu aj potom vyzera -cihi-hota,okrem ineho od mnozstva potravy zavisi pocet dochovanych mladat,mas to v kazdom druhom prirodopisnom filme spomenute ...
toho vasho medveda treba samozrejme poriesit ,len nie je to chyba medveda ,ale viacerych faktorov zavisiacich hlavne od cloveka -preco je schopny dochovat viac mladat ak je premnozeny -nepotvrdene zatial ,alebo meni spravanie -sposob hladania potravy ....
je to dlhodobejsie neriesena situacia : len teraz si na tom niekto robi preferencie , zatial podla statistik je to normalny rok-sezona co sa medvedov tyka ...
kvakob Bolo to mienené ako fór (preto ), ja súvislosti chápem, žijem v lokalite s medvedím problémom už roky, prevenciu vykonávame (kontajnerové stojiská uzamknuté, vnadiská nie sú, prikrmovanie obmedzené)...
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
už dávno bola na slovenskú schválená starostlivosť a manažment medveďa hnedého.Lenže budajko si vybral len tú starostlivosť.manažment je regulácia čiže regulačný odlov.
Polnohospodari placu, ze je premnozena raticova zver a pacha skody, veterinari placu, ze su premnozene diviaky a mame tu africky mor, polovnici placu, ze su premnozene medvede a zeru im to, cim prikrmovali ostatnu zver ...
Bavil som sa so starsim polovnikom a podla neho u nas na Liptove nastal rychly narast poctu medvedov potom , ako sa tu zacala pestovat kukurica. Samice sa vedia tak vyzrat na kukurici , ze v pohode vychovaju 3-4 male. Ak predtym mala medvedica 2 mlade tak to bola velka zriedkavost. Takze rozhodne zakaz akehokolvek prikrmovania zveri, ale ani to asi nebude stacit.
Občas jazdím krajom kukuričného pola a divil som sa prečo sú tam úplne vykosené kolesa s polámanou kukuricou. Teraz v nedeľu som tadiaľ išiel dosť zavčasu a skoro som odpadol. Majú to na svedomí nutrie z kanála v ktorom tečie minimum vody. Ako som ich plašil a bolo ich na 1km asi 10 kúskov. Každá ťahala kúsok kukurice zo sebou. Niektoré boli väčšie ako zajac.
Nechcem byť nejak rasistický, ale je tu analógia s rómskou otázkou. Tak ako sa kompetentní nevedia 30 rokov dohodnúť na tom ako začleniť rómov do spoločnosti a máme tu v 21. storočí neskutočne chudobné časti Slovenska, tak sa nevedia dohodnúť na tom, ako sa bude pristupovať k otázke ochrany/regulácie medveďa. Veď sa to rieši roky rokúce, lenže tak ako sú zadubení ochranári, tak aj druhá strana, nik nechce ustúpiť ani o krok. A takto to funguje v celej našej spoločnosti aj po 33 rokoch od revolúcie. Ľudia stále nevedia riešiť konflikty konsenzom a spoločnosť sa zbytočne polarizuje...
Som za to urobiť novú tému na fóre kde by sa nahrávali fotky stretu s medveďom . Keďže drvivá väčšina z nás jazdí po lesoch tak si myslím že téma by mala mať úspech a mala by sa v priebehu pár dní rozrásť do takých obludných rozmerov ako napr. téma Koronavirus . Keď sú už tie medvede tak "premnožené" ........
Premnožené sú... Hej, počul som v lese v Komárne suchot lístia... V tv som videl, že sú medvede premnožené, takže určite je to medveď... Vidím to utekať, má to veľkosť zajaca... Ahaaaa, medvedie mláďa... Tak volám do TV, že som videl medvediu rodinku na juhu Slovenska...
Ukážu to v jedných správach, potom aj na inom kanáli a vidí to kopec ľudí a potom mám strach, že ma na streche bytovky zožerie medveď 🐻🐻🐻
Robím si z toho síce srandu ale nepoznáš "dedinský telefón"? A v médiách uverejnia čokoľvek aby bola čítanosť/sledovanosť, žijú z toho... A keď bežný človek vidí niečo na xkrat za sebou, má pocit, že sa to deje stále. Bežný človek - myslím človek čo má kolečko robota - krčma - domov - robota a doma tv... A väčšina bežných ľudí z toho ani nechce vystúpiť... Poznám... Kamióny sa váľajú do jarkov, v Taliansku padajú mosty, psy trhajú deti a medvede poľujú na ľudí.
Vtip je v tom, že poľovník si väčšinou nepredstavuje reguláciu odstrelom konkrétnej (a označenej) samice za okrajom intravilánu, ktorá sa už naučila spoliehať sa na ľuďmi podmienenú stravu a bude to učiť aj svoje mláďatá. On si predstavuje skôr trofejný lov kapitálneho samca uprostred divočiny hôr. Iróniou je fakt, že práve ten kapitálny samec je dôležitým regulátorom prírastku medvedej populácie, u medveďov sa to volá infanticída.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
toho vasho medveda treba samozrejme poriesit ,len nie je to chyba medveda ,ale viacerych faktorov zavisiacich hlavne od cloveka -preco je schopny dochovat viac mladat ak je premnozeny -nepotvrdene zatial ,alebo meni spravanie -sposob hladania potravy ....
je to dlhodobejsie neriesena situacia : len teraz si na tom niekto robi preferencie , zatial podla statistik je to normalny rok-sezona co sa medvedov tyka ...
Bavil som sa so starsim polovnikom a podla neho u nas na Liptove nastal rychly narast poctu medvedov potom , ako sa tu zacala pestovat kukurica. Samice sa vedia tak vyzrat na kukurici , ze v pohode vychovaju 3-4 male. Ak predtym mala medvedica 2 mlade tak to bola velka zriedkavost. Takze rozhodne zakaz akehokolvek prikrmovania zveri, ale ani to asi nebude stacit.
Ukážu to v jedných správach, potom aj na inom kanáli a vidí to kopec ľudí a potom mám strach, že ma na streche bytovky zožerie medveď 🐻🐻🐻
Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down
Vtip je v tom, že poľovník si väčšinou nepredstavuje reguláciu odstrelom konkrétnej (a označenej) samice za okrajom intravilánu, ktorá sa už naučila spoliehať sa na ľuďmi podmienenú stravu a bude to učiť aj svoje mláďatá. On si predstavuje skôr trofejný lov kapitálneho samca uprostred divočiny hôr. Iróniou je fakt, že práve ten kapitálny samec je dôležitým regulátorom prírastku medvedej populácie, u medveďov sa to volá infanticída.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down