Nedávno dávali na JOJ reportáž, ako boli deti na detskom tábore a v rámci neho boli aj na dopravnom ihrisku niekoľkokrát škôlkari 3-6 rokov. Väčšina detí tam po týždni zvládalo jazdiť v rámci pruhov a dokonca väčšina chápala aj princíp červenej/zelenej na križovatke. 5-6 ročné už nemali problém so značkou Hlavná cesta, Daj prednosť v jazde a STOP. Asi boli tiež všetky extrémne nadané.
01.08.2022 - 19:50:35
01
Ked budes mat deti, pochopis ze porovnavat dopravne ihrisko a hradzu a podobne 4rocne a 6rocne deti je totalny nezmysel...
01.08.2022 - 19:54:27
05
Ak daju dve hliadky kazdy den na hradzi 20 pokut, piratov neubudne, ale bezni ludia nechcu trpnut, ze ich vymaknu. Dokial sa tam bude vyberat, pokles urcite bude... Bez hliadok na cestach mi nehovorte, ze by si to obcas viaceri z vas nedovolili. Aj ja som vbehol na bicykli do zakazu, mat spzku si to nedovolim... Ked decko jazdi zo strany na stranu, je to vychovou. Radsej pozeraju do mobilu, aby mali od nich pokoj a mohli si pokecat s kamoskou. Ucit sa da aj hrou ale na to nemaju cas sa im venovat a vybavuju pracovne hovory... U nas sa občas intenzivnejsie kontroluje, vela ludi potom poctivo zosada z bicykla, aj ked sa prave na mieste nenachadza ziadna hliadka.  Mesiac tam nedali nikomu pokutu a bol problém naspat. Ze davaju pokuty sa rozkrikne medzi ludmi rychlo... Na ceste su ohrozeni a zneuzivaju to aj stvorkolkari, cyklochodnik povazuju za cestu bez pravidiel. https://www.facebook.com/374154166515905/posts/pfbid0mxARNGx8nUbmeBCDZLgLZXKMwHsLZ26vicYim6MN4H9qzKgoGKXX2YJWFxjUUBCSl
01.08.2022 - 20:22:13
00
Hej hej, rodicia jazdia za 5rocnymi detmi na bicykli a cumia pri tom do mobilu a to, ze deti sleduju aj okolie je vychovou..
Kde na to chodite, preboha?
01.08.2022 - 20:44:20
00
Matky sedeli na lavicke s mobilmi a 6 deciek sa vozilo po mix chodniku. Kazdu chvilu niekto musel kvoli nim brzdit.
01.08.2022 - 20:55:31
00
Brzdit?! 😱 hrozne cosi :facepalm:
01.08.2022 - 20:58:26
03
Splietli si cyklochodnik s detskym ihriskom. Sestra chodila s malym v kocari na korculiach a okolo nich starsi surodenci na bicyklikoch, za plnej premavky elektrokolobeziek a cyklistov. Az to smrdelo koliziou. Ja som takisto tlacil kocik na korculiach, ale to bolo po normalnom chodniku pre chodcov a dalsie deti sme nemali.
01.08.2022 - 21:12:48
00
a ani neplánujete ďalšie deti ? :)
01.08.2022 - 21:26:36
00
rozumiem tomu spravne
- ludia tu nadavaju ze ked nakricia na inych, idealne ked ich pri tom vylakaju az sa vyjekotia, a ti ludia sa ozvu, tak je zle?
- ze su tu ludia co uz v 3-rokoch mohli ist riadit dopravny inspektorat
- ze su tu ludia co sa rozculuju lebo sak na hradzi, v lese, parkoch,....a inych typickych rekreacnych zonach konglomeracie o neviem-kolko-100-tisic-ludi su pomimo beznych casov na dochadzanie do roboty hordy relaxujucich sa ludi aj so svinami DETMI, co maju zavadzat commuterom, a preto sa ozyvaju ti co si tam idu zajazdit vo volnom case na svojich cestakoch a horskacoch? Idealne ked su to ludia co sa tu hrdili jak chodia 1.5km do roboty autom bo sak oni sa nebudu natahovat kvoli 5minutam na biku do lycry a potit sa?

aby som si siel doniest pukance

:D :D
01.08.2022 - 21:33:17
17
cokupit
- vyborne rady do BA, dvory rozlahle, namestia (pesia zona) ludoprazdne, chodniky ako stvorene na ucenie sa, ved decko iba spadne na cestu pod auto...


A to ma byt argument? Takze ked v mojom okoli nie je ziadny okruh, tak si mozem ist na aute zajazdit po okreskach? Blud.

Vodic ma zo zakona predvidat. Aj expert na bicykli, ktoremu je zatazko aby dal o sebe vediet a vali si to tak, ze spravi salto, ma predvidat. Cisto a iba tvoja chyba.


Nie, nebola to moja chyba. To dieta (a nebolo to uz male dieta) to jednoducho bez priciny (bez obzretia, bez akehokolvek naznaku) stocilo dolava (zrejme sa chcelo otocit). Nemal som ziadnu zavratnu rychlost a predpokladam, ze vies, ze pokial nie si pripraveny, tak ti staci aj mala rychlost a letis cez riaditka.

Lebo nielen decko, ale ktokolvek moze kedykolvek aj z objektivnych pricin zmenit smer ci rovno spadnut z bajku tebe pod kolesa. A ty ktory ides za nim mas ist tak, aby si ho neprizabil. Ty ho vidis, on o tebe nevie (opat - ty mu mas dat vediet ze ides).


Ale to je uplne odlisna situacia. Ked niekto spadne, pretoze tam bola "neviditelna" nerovnost a neustal to, alebo mu zrazu z kriakov vbehla do cesty macka, tak to su situacie, ktore nedokazez predvidat. Ale ked niekto zmeni bezdovodne smer, tak to uz je hlupost/nevedomost/neskusenost daneho cloveka. Ale tu je rec o malych detoch, ktore sa nevedia ani poriadne bajkovat, nie to este aby ovladali nejake zakladne pravidla.

By ma zaujimalo ci aj autom idete plnou rychlostou, aj ked na ceste vidite decko, alebo zviera. Neviem preco si na bajku myslite, ze vam ta hradza alebo cesta v lese patri.

Mozno budes prekvapeny, ale ked vidim na chodniku dieta/deti, a hlavne ked tam pobehuju a salia sa, a zvlast ked je uzka cesta a auta jazdia blizko pri chodniku, tak (ak je to mozne) ich obchadzam az cez lavy jazdny pruh (alebo aspon cez ciaru), pripadne vypustim plyn a dam nohu na brzdu.
01.08.2022 - 22:20:07
00
Jaroh napísal:
Len malé upresnenie, bežní dochádzači do práce na bicykli práveže nemajú potrebu ísť rýchlo, na tempo, na K/QOM. Zvyčajne sú v civile alebo polocivile, majú bežné bicykle, nechcú sa spotiť a ani nevnímajpú cyklo ako šport ale ako dopravu...
Inak vcelku súhlasím, že alternatívnych trás nikdy nie je dosť.


Tvrdis na zaklade coho?
Poznam len jednu partu comuterov co dochadza z Luznej do Ba. Nestacil by som im cestou do prace a droply by ma kedykolvek. Tiez jazdim vela cez pracovne dni a pracovnu dobu. Cize som tam, ked idu ludia z prace. Poznas to, nie velmi drahy bike s retazou na chrbte ruksak na NTB, obleciene tak niekde medzi sport a civil. Ale mozem ti povedat, ze posledne som sa za jednym neudrzal ked ma dropol v 32km/h a potom ma ich predbehlo este par. To su ludia co denne robia 50-100km na biku. Do prace a z prace chodia bikom lebo autom by im to trvalo dlhsie. Rocne nurobia 15000km. Cize im je 30km/h ako mne 20km/h. Kazdodenny chlieb. Plus idu hodinu-dve tam a tak isto spat cize prakticky threshold effort cely cas, nie ako ja, ked sa vyberiem na 80km vyjazd.
napr. november zimne oblecenie mokra cesta 29.1km/h PRIEMER ! https://www.strava.com/activities/2847051535
kludne pohladaj aj dalsie dni.

Prosim vsetkych rodicov co tvrdia, ako treba brat ohlad na dieta, nech si predstavia na mieste dietata psa, ktory nie je ich a potom tvrdia to iste ako doteraz. Aha, rozdiel ? A preco ? Jaj hormony... chapem.
02.08.2022 - 00:54:33
00
toľko ''vášní'' kvôli deťom na bicykloch... 100 ľudí 100 názorov,vyhovieť sa nedá každému...na niekoho preventívne zazvoním-nadáva že čo zvoním,na druhého nezazvoním-nadáva že čo nezvoním...upresním predošlý príspevok: ten chlapec mal asi 8-9 rokov. Pozor som na neho zakričal aby si snáď uvedomil že asi robí niečo zle a hlavne aby sme sa nezrazili,čo sa nestalo lebo sa stiahol späť,po cyklocestičkách jazdím tak 20km/h ,ak chcem ísť 40+ tak idem na cestu a po hrádzi ak predo mnou lieta malé dieťa na bicykli doľava-doprava tak za ním pôjdem kľudne ''jeho tempom'' až kým sa nedá bezpečne obísť.
02.08.2022 - 06:29:16
05
GeorgeWH napísal:


A to ma byt argument? Takze ked v mojom okoli nie je ziadny okruh, tak si mozem ist na aute zajazdit po okreskach? Blud.



To je tvoja pseudologika. Rovnaka ako ked vyhanas ludi na bicykli z miest urcenych na bicyklovanie na pesie zony namesti. A to len na zaklade ich veku a schopnosti. Imho prave ludia s takymto myslenim nemaju mentalny vek a schopnosti na to, aby sa na tej hradzi bicyklovali. Tak to nerob.
Ja som na tych preplnenych hradzach dokonca bol aj autom a neuveris: ani raz som si nenabil cumak o volant pri brzdeni, ani raz som na nikoho nenavrieskal. Uplne bez problemov. Bud zazrak, alebo proste nejazdim jak *****.



Nie, nebola to moja chyba. To dieta (a nebolo to uz male dieta) to jednoducho bez priciny (bez obzretia, bez akehokolvek naznaku) stocilo dolava (zrejme sa chcelo otocit). Nemal som ziadnu zavratnu rychlost a predpokladam, ze vies, ze pokial nie si pripraveny, tak ti staci aj mala rychlost a letis cez riaditka.


Jasne ze bola. Sam pises ze si nebol pripraveny. Nespomalil si, nezazvonil si a nedal si mu vediet ze ides. Isiel si tak, ze si hodil salto. Tvoja chyba. A bezdovodne menenie smeru je to z tvojho pohladu. To dieta urcite viac ci menej relevantny dovod malo. Ale ten je uplne nepodstatny. Ty nemas skumat kto ma ake dovody na zmenu smeru alebo pad, ty mas predvidat a jazdit tak, aby si nehodil drzku zvlast ked pred sebou jasne vidis dieta (ktore o tebe ani netusi) ale ides si dalej jak gula z kopca.




Mozno budes prekvapeny, ale ked vidim na chodniku dieta/deti, a hlavne ked tam pobehuju a salia sa, a zvlast ked je uzka cesta a auta jazdia blizko pri chodniku, tak (ak je to mozne) ich obchadzam az cez lavy jazdny pruh (alebo aspon cez ciaru), pripadne vypustim plyn a dam nohu na brzdu.


Perfektne. Tak sa to ma robit. A to plati aj na biku. Alebo neplati a chces tvrdit, ze to ze sa ty bicyklujes znamena, ze sa ma svet zastavit a musi tam byt prazdna cesta?
Plus ja zvyknem aj zazvonit. Je to zazrak za 1€.
02.08.2022 - 07:18:48
03
cokupit vyhral si tuto debatu.

i.kym-cdn.com
02.08.2022 - 10:24:50
00
Kenai napísal:
Prosim vsetkych rodicov co tvrdia, ako treba brat ohlad na dieta, nech si predstavia na mieste dietata psa, ktory nie je ich a potom tvrdia to iste ako doteraz. Aha, rozdiel ? A preco ? Jaj hormony... chapem.


Sorry - je dost velky rozdiel medzi psom a dietatom - a ak si myslis, ze je to o hormonoch tak dalsia debata fakt nema cenu...
02.08.2022 - 11:04:33
07
keyboard_arrow_up