napíšte prosím nejaké dobré tipy na prípravky na mazaniereťaze a odpruženej vidly (tlmiča). Nemám s tým veľa skúseností. Každá rada pomôže, najlepšie by bolo keby ste mohli post-núť rovno nejaké odkazy. Vopred všetkým ďakujem
Tak som sa pri príležitosti výmeny retazi,kazety a prevodnika dal k "varičom"?...
Prvej som už udelil 200km zvážnicovo asfaltových vo Veľkej a Malej Fatre a ani nemukla. A teraz otázka pre skúsených aká je rozumná frekvencia "varenia"???
Squirt-oval som zo začiatku čo 30-50km ale časom som zistil že 200km jej neublizuje a pred "smrťou " som aj 400skusil a tiež retaz neprotestovala.
Dve Sram PC 951 odkrutili 5.5tkm a ešte ich v zime môžem naolejovane doraziť v slanej brečke...
Kenai Ďakujem za tvoj čas písaním informácií. Možno o tom neviem, spomenul som to, voskujú sa niektoré pohybujúce sa, rotujúce časti strojov, či kĺbnych uložení v priemysle ? To by ma ešte presvedčilo. A potom, či pri mazaní voskom nekladie retiazka cez ozubenia väčší odpor ? A to, čo si popísal, to by som bral u toho maziva nanoprotech. Zatiaľ som ostal "neveriaci"
Niesom strojar mam len zakladny prehlad. Ale bude to suvisiet asi hlavne s teplotou topenia vosku. Vosk je super mazivo do 50-60 stupnov celzia a to najdes asi v kazdom stroji viac. Ked nie priamo teplom z motorov... tak samotnym tenim tam stupne teplota nad tu hranicu a vosk vytecie.
sak ale logika. Novu retaz navoskujes a jazdis tak ked to chces odmerat tak to musis zbavit vosku, zmerat a ked je to ok tak zas navoskovat. To je uplne na hlavu.
Boze, merias vzdy pred tym ako ides mazat, raz za 200km cca.
pozor, vosk na retazi zostava vo valcekoch a na bokoch plieskov, to co je na valcekoch po par sliapnutiach daju dolu zuby. a to zostava na stenach, nema vplyv na meranie. Trosku mylne predstavy máte o tom ako vyzera navoskovana reťaz, resp. ak niekto to da nahrubo (nezotrie z horucej retazi vosk z povrchu)nemá to význam, osekaju to zuby. vyznam ma to co zostalo vo valcekoch a to zabezpecuje okrem tlmenia zvuku to, ze retaz, valcek je dlhsiu dobu NA JEDNOM MIESTE, neposuva sa a zuby zaberaju dlhsi cas presnejsie, myslim ze hlbsie ide retaz do kazety, neviem ci to mam dobre pochopene, ale ina veda na tom nie je. Ani ine mazania neposobia inak, to co nie je vo valceku nema vyznam a je na retazi zbytocne
Nie celkom suhlasim.
vplyv na meranie ma vosk v priestore vyznacenom ako error na nasledujucom obrazku. Cize vosk medzi valcekom a nitom. copyrightpardo.net pardo.net
experimentalne overene ze retaz so 6000km ma po navoskovani dlzku novej ba podla niktorych mierok je este kratsia. A nie je to voskom na valceku lebo ten mierka zosucha. Samozrejme zalezi cim a ako merias vid clanok z ktoreho je obrazok.
v zmysle tvojho dalsieho postu co si dal si odporujes.
mas teda skreslene meranie voskom ktory je vo valcekoch alebo chces povedat ze po 200km uz tam ziaden vosk nie je?
nesuhlasiš,ale inymi slovami si napísal to isté, čo je obsahom mojho prispevku, ci vo valceku,alebo medzi valcekom a nitom, stale je to z hladiska funkcnosti vyplneny valcek, ktorý vosk spevnil...
mas teda skreslene meranie voskom ktory je vo valcekoch alebo chces povedat ze po 200km uz tam ziaden vosk nie je?
.... A vosk je tioez problem, ja premyvam retaz celkom zodpovedne pod tecucou vodou (75 stupnovou) potom este prelejem takmer viracou z kanvice a aj tak ked retaz vychladne je tuha v niktorych clankoch (ako po mazani) Cize je tam este stale dost vosku na to aby ju zalepilo. Co je vyborne pre mazanie ale zle pre meranie.
Ja to merieam pred umyvanim v horucej vode. Zatlacim na pedal ked mam bike oprety aby som vysponoval tetaz ako sa da a meriam. Obvikle tak nameriam viac ako po umyti v horucej vode. Tento postup je ale vhodny len v pripade mazania voskom. Tam totiz pouzivanim nevliezaju necistoty dnu ale vytlaca sa vosk von. To neplati pre mazania kvapkacimi mazivami. Tam teba umyt ako sa da a dufat ze je to dost.
...
Neodporujem, viem ze mam skreslene meranie uz som to tu pisal.
nesuhlasiš,ale inymi slovami si napísal to isté, čo je obsahom mojho prispevku, ci vo valceku,alebo medzi valcekom a nitom, stale je to z hladiska funkcnosti vyplneny valcek, ktorý vosk spevnil...
Napisal som ze nie celkom suhlasim = suhlasim ale nei zo vsetkym. Mozno som ta len zle pochopil. Pochoipil som to tak, ze co zostane v retazi nema vplyv na meranie. To je jedine s cim nesuhlasim. Ak som ta zle pochopil prepac.
Cast namazanza Squirt je uz na nerozoznanie od kontrolnej nenamazanej na strane osetrenej parafinom za horuca zacina byt konecne badat nejake znamky hrdzavenia. I ked moze to byt len stekajuca hrdza z vrchu. Kazdopadne retaz visi vonku od 18.5.2022 vid prispevok https://www.mtbiker.sk/forum/post1842202.html#p1842202
a ma to nejaku vypovednu hodnotu oproti tomu ked je retaz na biku mechanicky namahana vratane maziva v nej? ci riesis "co udělá náš dobře známý bike vzor 24 když ho ponecháme na větru a dešti"?
V praxi retaz "varena" v parafine sa po rozhybani pred montážnou a prejdení 30 km natoľko olupe od parafinu,že po jazde 10 km v daždi a následnom odstavení biku bez vyfukania vody z nej,zhrdzavie jak líška...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Prvej som už udelil 200km zvážnicovo asfaltových vo Veľkej a Malej Fatre a ani nemukla. A teraz otázka pre skúsených aká je rozumná frekvencia "varenia"???
Squirt-oval som zo začiatku čo 30-50km ale časom som zistil že 200km jej neublizuje a pred "smrťou " som aj 400skusil a tiež retaz neprotestovala.
Dve Sram PC 951 odkrutili 5.5tkm a ešte ich v zime môžem naolejovane doraziť v slanej brečke...
Niesom strojar mam len zakladny prehlad. Ale bude to suvisiet asi hlavne s teplotou topenia vosku. Vosk je super mazivo do 50-60 stupnov celzia a to najdes asi v kazdom stroji viac. Ked nie priamo teplom z motorov... tak samotnym tenim tam stupne teplota nad tu hranicu a vosk vytecie.
Nie celkom suhlasim.
vplyv na meranie ma vosk v priestore vyznacenom ako error na nasledujucom obrazku. Cize vosk medzi valcekom a nitom.
experimentalne overene ze retaz so 6000km ma po navoskovani dlzku novej ba podla niktorych mierok je este kratsia. A nie je to voskom na valceku lebo ten mierka zosucha. Samozrejme zalezi cim a ako merias vid clanok z ktoreho je obrazok.
edit: mne to nezobrazuje korektne obrazok tak link je aj tu :http://pardo.net/bike/pic/fail-004/measure-0.5.jpg
Ja to merieam pred umyvanim v horucej vode. Zatlacim na pedal ked mam bike oprety aby som vysponoval tetaz ako sa da a meriam. Obvikle tak nameriam viac ako po umyti v horucej vode. Tento postup je ale vhodny len v pripade mazania voskom. Tam totiz pouzivanim nevliezaju necistoty dnu ale vytlaca sa vosk von. To neplati pre mazania kvapkacimi mazivami. Tam teba umyt ako sa da a dufat ze je to dost.
...
Neodporujem, viem ze mam skreslene meranie uz som to tu pisal.
Napisal som ze nie celkom suhlasim = suhlasim ale nei zo vsetkym. Mozno som ta len zle pochopil. Pochoipil som to tak, ze co zostane v retazi nema vplyv na meranie. To je jedine s cim nesuhlasim. Ak som ta zle pochopil prepac.
https://www.mtbiker.sk/forum/post1842202.html#p1842202