Jednalo by sa o XC,AM jazdenie z jedneho bodu hviezdicovo na rozne miesta v nejakom Rumunskom pohori Retazat, Fagaras alebo Paring ci Rodna.
S ochranarmi nie je problem da sa ist vsade je to bezpecne.
Este musim pozhanat mapy a par info ale ist by s urcite dalo.
Takze vazeni samemu sa mi nechce kto sa prida.
posledný komentár: 28. 5. 2018 o 10:13
Byvali sme v penzionoch aj na sukromi, s ludmi sme si velmi nepokecali, rumunsky neviem a asi malokto vie.
Inak v tej ich hatlanine je kopa slovanských slov.
Predeal mi tak trochu pripomina Vysoke tatry, ale tam to poznam len z auta.
Luho, idem teraz na bike s kamosmi Rumunsko-Moldavsko...a z toho Rumunska (tiez sever pod ukrajinou, ako ty ) mam trosku haluze...teda ja nemam, uz som vselikde bola...a skoro zastrelena som bola zhodou okolnosti akurat na Slovensku...takze okrem domova vzdy pohoda....ako by si to zhodnotil... je to tam proste pekne, ludia zlati...a ziadne najazdy rabujucich vyhladovanych deti s nozmi... nech mam pre tatkovcov nejake prijemne referencie
6-10.8. idem do lokality Bran bez biku pesie tury idem to tam omrknut dma vediet.
Ja chcem do lokalit autom a odtial planovat vyjazdy po okoli hviezdicovito.
Ide o XC,AM.
Luho, idem teraz na bike s kamosmi Rumunsko-Moldavsko...a z toho Rumunska (tiez sever pod ukrajinou, ako ty ) mam trosku haluze...
My sme tam boli r. 2001 a neboli vazne problemy, pokial si pamatam, tak boli nemcom ukradnute nejake veci, ktore sa vsak po nahlaseni na policiu o kratky cas nasli, byvali sme v penzionoch aj na sukromi, na sukromi boli ludia mylsi ako na penzionoch, kde si len robili pracu, aj strava na sukromi bola vydatnejsia aj ked nie kazdemu chutila.
Pokial ja viem tak rumun sa v pohode dorozumie s talianom. Obidva su to romanske jazyky. Kolega je rumunsky slovak, ktory sa prestahoval na SVK.
Stylov jazdy mas vela a niektore sa prelinaju a niektore sa lajikmi zamienaju.
Road/cesta/ziletka= jazda vylucne po asfalte na lahkych bikoch bez odpruzenia
XC/cross-country- jazdi sa po horach na bikoch kotre to zvladnu do kopca a aj dole kopcom v rozbitom terene. Pouzivaju sa odpruzene vidlice (okolo 100mm zvih) a odpruzene ramy (okolo 100-115mm zdvih) a kotucove brzdy ale aj toto nieje podmienka totizto je vela xc-ckarov ktory jazdia v-breake(ne-kotucove brzdy) a pevny ram i vidlica.
AM/all mountain- po horach bez kompromisu- podobne ako u XC len do kopca sa uz ide tazsie zato z kopca je to lepsie vozia sa vecsie zdvihy (115-140) a vylucne kotucove brzdy.
EN/ enduro - do kopca sa prevazne tlaci a z kopca sa ide naplno, zdvihy okolo 140 a vyssie (vpredu i vzadu)
Potom mas este ine styly jazdy ako DH/downhill - cisto len dole kopcom uplne bez kompromisu. Zdvihy (180 a viac vpredu i vzadu)
A vseliake skokanske discipliny ako dirt, street,..
Potom je este FR/freeride biky su podobne ako u DH ale su tazsie a pevnejsie.
Ak ti to nestaci pozri sem
trosku vela na Rumunsko alebo to je aj s plnou penziou? lebo napr. taliansko resp. rakusko sa da 10-15 EUR na noc na apartmane, samozrejme bez jedla...
pripajam jednu fotku miesta kde idem a potom pridam nejake vlastne fotky z vyjazdu.
Ten priesmyk sa vola TRANSFAGARASAN.
Cesta je otvorena len styri mesiace v roku v lete.Nesmu tam ist kamiony je to len pre auta a pesich a cykloturistov.
Rumuni to prirovnavaju k Mount Ventoux.
Priesmyk je cez pohorie Fagaras kde je aj najvacsi stit Rumunska Moldovean 2554 m.n.m.
Celkova dlzka priesmyku je asi 120 km.
Tento mesiac tam vybehnem autom popozeram pofotim a hodim blizsie info.
Inak to cestu vybudoval Caucescu - stavali ju vazni a pri pracach tam vela z nich pozomieralo.
Tato cesta patri medzi najkrajsie miesta na planete, v tomto rebricku sa nachadza na 12 mieste.
zadaj google : transfagarasan pics