Petko4 napísal:
Nechápem prečo by Hlas ako víťaz volieb do tejto koalície išiel, keď do parlamentu sa dostanete aj Smer, Republika, Sme rodina...
Navyše ak budú predčasné voľby niekedy na jar počas energetickej krízy a ľudia si budú vyberať medzi podporou Ukrajiny (PS, SaS) a lacnejšími energiami (Smer1,2, Republika). Tak si myslím že veľa voličov ktorí nie sú pevne rozhodnutí si vyberú tú druhú možnosť.

Neviem, prečo si insitní voliči Smeru a Republiky myslia, že keby vznikla takáto koalícia, tak by automaticky bola lacnejšia energia. Aj keby sa Fico s Uhríkom s Dankovou podporou celí natlačili do ruského análu, nič také by sa nestalo, pretože Slovensko je malým hráčom na geopolitickej mape.
06.09.2022 - 06:54:11
06
ešte k Matovičovi-jeho volba,že zostane na svojej stoličke aj za cenu,že odídu 4 ministri zo SAS,teraz využije opozícia-Fico a spol. určite dajú návrh na mimoriadnu schôdzu-jediný bod programu bude odvolanie Matoviča s postu MF ...
Takže reálne to dopadne tak,že o svoju stoličku aj tak príde-keďže SAS už je v opozícii,nemá dôvod ho tam podržať-majú 21 hlasov-no uvidíme :^)
06.09.2022 - 06:57:47
04
lto
Ja tiež dúfam že Maťka odvolajú a nahradí ho odborník.

Neviem si totiž prestaviť že by prešiel rozpočet ktorý by v parlamente prezentoval Igorko.
06.09.2022 - 07:21:07
00
Zase princip green dealu zly nie je. Musime znizovat spotrebu energii. EU nema dost vlastnych zdrojov a preto sa ich snazi nahradzat niecim, co dokaze ziskat doma. A cim mas viac obnovitelnych, tym menej importujes.

To, ze sa z toho spravilo nabozenstvo a niektori vyblakuju o konci zivota na Zemi (alebo beznadejnej buducnosti) a parametre nastavili na ovela rychlejsiu zmenu ako spolocnost zozerie, je ine.
--
Ine som chcel. My nie sme energeticki (elektricki) sebestacni - myslene aj so zdrojmi. Palivo do atomiek mame z Ruska. Predpokladam, ze sa maka na tom, aby sme mohli mat v buducnosti aj zo zapadu, ale obavam sa, ze do vyuzitia aktualneho sa to nestihne. Takze dalsiu zimu (alebo kedy) mozeme byt bez paliva.
06.09.2022 - 07:26:19
02
will palivo zo západu skúšali česi, a némdopadlo to dobre... to nie je len tak... takisto aj Slovnaft nedokáže nahradiť ruskú ropu vo výrobe zo dňa na deň, skúšali všelijaké zmesi, aby sa zložením priblížili, ale to by si vyžadovalo zmeniť dosť technológie...

so základnou myšlienkou Green Dealu sa dá súhlasiť, ale to ako nezmyselne to niekto celé nastavil, je proste nereálne, neekonomické a aj neekologické...

a momentálne je to niečo ako "Green Deal rules them All" (jeden všetkých zviaže, jeden všetkým káže, ak by sme voľne parafrázovali Herr der Ringe)

za mňa klady GD:

- nové domy + fotovoltaika + termoohrev vody a pod. (to by som dal povinne)
- elektrifikácia verejnej dopravy vo väčších mestách, či na hlavných ťahoch, ok niečo ako trolejbusy, nie baterkobusy, ktoré v nemecku zhoreli ako fakle, kým sa nenájde "stabilnejší" druh batérií...
- zatepľovanie, tepelné štíty, pasívne budovy, zefektívňovanie odpadového hospodárstva, pasívne/skoropasívne nové budovy, zachytávanie vody, dažďa, zalesňovanie betonových plôch v mestách, znižovanie emisií,
- v rámci dopravy hybridné automobily, ľudia sa naučia používať baterku v meste na krátke trasy, majú istotu spaľováku na dlhé trasy, postupne si zvyknú a aj cena nebude premrštená, netreba taký objem bateriek, naraz, poskytnú čas na dobudovanie nabíjacej infraštruktúry a zdrojov el. energie...

za mňa zápory GD:

- násilné pretláčanie OZE - solárne panely - ťažko dotované, výkonovo nestabilné, veterné vrtule ešte dajme tomu, ale výkonovo nestabilné,
- násilná baterkizácia všetkého (nápad dobrý, realizácia úplne chorá - veľmi rýchlo - bez infraštruktúry, ekológia výroby baterky???, ekológia výroby el. energie???,...)
- výroba vodíku z plynu, (ktorý potom do toho plynu chceme pridávať???), vysoko energeticky náročná + veľká produkcia CO2, alebo výroba vodíku elektrolízou, kde účinnosť je momentálne 66% (vodné prečerpávacie nádrže majú účinnosť 75% - u nás Vážska kaskáda, aj keď to má tiež svoje pozitíva aj negatíva)
- ukladanie elektriky do batérií, fajn myšlienka, ale na to treba veľké množstvo batériových polí, ktorých výroba je ťažko neekologická, nedostatok surovín brutálny...
- odstavenie jadrových elektrární, bez patričnej náhrady...

a určite mnoho iného by sa našlo... rozumná EKO dohoda, nastavenie jednotných pravidiel, by sa mala nájsť naprieč celým svetom, lebo darmo sa bude EU stavať na zadné a robiť sa pápežskejším, než pápež, keď 80% sveta vrátane USA na to zvysoka serú...
06.09.2022 - 07:56:41
06
Marli napísal:
Nejak si sa sekol (asi) v stvorke s tym MF, kto a ako by ho nahradil?? ;)
Z vlady odchadza (aj) MZV, toho ale nazvat desolat si asi nedovoli nik pricetny.

Ak by som započítal aj MZV tak hovorím o piatich odborníkoch a predpokladám že ho pani prezidentka presvedčí aby zaujal miesto v novej poloúradníckej vláde.
A on to prijme aj na základe toho že noví štyria odborníci sa mu budú pozdávať.
Ináč najjednoduchšie by bolo keď by prezidentka prijala demisiu a vymenovala 5tich nových ministrov až po odvolaní Matka.
06.09.2022 - 08:42:48
00
foobar napísal:
pretoze Hlas chce byt silou mocu standardna, europska stredo-lava strana a vlada s dezolatmi by ju potopila - ak by Pele bol premier, Fico a fasisti by im robili vnutornu opoziciu pri kazdej prilezitosti. Oni oslovuju uplne inych volicov.


Kus logiky to má ale ja dúfam že s menšinovej poloúradníckej strany sa môže vykľuť aj nová a silná politická strana oveľa väčších odborníkov.
06.09.2022 - 09:06:51
00
K tej sebestaocnosti...ja som myslel, ze blok uz spustili, ale ono to vyzera, ze ani povolovacie konanie este nie je celkom dokoncene na 100%, takze musim asi par tyzdnov/mesiacov este pockat.
To, ze rusaci zakerne vypnu plyn na zimu sa dalo cakat. Nechapem preco sa niektori teraz tvaria prekvapene. Zatial je to NS1, co nie je nastastie jedina vetva do EU, ale musim pocitat s tym, ze utnu vsetky.
A potom mame 2 moznosti (ako EU).
Bud hodime spatecku a zacneme sa rusakom podlizovat, alebo dodame Ukrajine take mnozstvo zbrani, ze do par mesiacov vyprasia rusakov zo svojho uzemia. Cez zimu sa nejako potrapime, ale jar uz bude veselsia.
Zaroven by som poslal mierove jednotky OSN obsadit okolie jadrovych elektrarni nech si tam ani jedna zo stran nerobi logisticke centra. Na druhej strane je mozno tento navrh naivny nakolko jednotky OSN vacsinou posobia len marketingovo, ale v skutocnosti nic nerobia a neovplyvnuju.
Co som pocuval nedavno rozhovor s clovekom na niekolkych misiach ich uloha bola vzdy pozorovacia...nikdy nezasiahli, ani ked mali lebo nemohli. Ked zbadali, ze sa nieco deje akurat to hlasili vyssie a to bolo vsetko. Dokonca mali niekedy zakazane aj opatovat palbu ak sa na nich strielalo a mali len ustupit.

Ale za zbranami si stojim, pretoze s dostatocnym mnozstvom zapadnych zbrani by rusaci sli domov uz coskoro.
Ziskat vzdusnu prevahu nicenim ruskych radarovych stanic, postupne nicenie dronmi, raketometmi a delostrelectvom ruske pozicie, pretoze rusaci nevedia opatovat palbu na taku dialku.
Len taka poznamka....opat sa po par mesiacoch zacali objavovat videa o uspesnych zasahoch dronov...myslim velkych Bayraktarov. Oni boli totizto po pociatocnych uspechoch neskor stiahnute, pretoze ich zacali vo velkom rusaci zostrelovat, ale teraz to vyzera tak, ze sa uz boja zapinat protivzdusnu obranu rovnako ako Sadam v Iraku, pretoze by okamzite prileteli americke rakety.
A Bayraktary zase veselo lietaju a nicia potichu ruske tanky a dela.
06.09.2022 - 09:09:59
00
ok, dodame Ukrajine vsetky zbrane, vyprasia russov az po hranice a co? Russi nam potom pustia plyn? Pochybujem, kym sa russko nerozpadne zvnutra, nemozeme cakat ziaden ustupok
06.09.2022 - 09:13:18
00
mikhail napísal:
Neviem, prečo si insitní voliči Smeru a Republiky myslia, že keby vznikla takáto koalícia, tak by automaticky bola lacnejšia energia. Aj keby sa Fico s Uhríkom s Dankovou podporou celí natlačili do ruského análu, nič také by sa nestalo, pretože Slovensko je malým hráčom na geopolitickej mape.


Vidíme na Maďarsku, že to nefunguje... Aj tak na tom budú budovať popularitu, podobne ako pri kovide.
Rusáci nám už záčinaju pripomínať že v zime pomrzneme. Naši kolaboranti sa k tomu určite radi pridajú.
thumb_up0thumb_down
06.09.2022 - 10:19:57
01
Akonahle Putin prehra vojnu bude zbaveny funkcie, v Rusku nastupi novy, ktory bude riesit rozvratenu ekonomiku a zadrhnuty zdroj prijmov. Myslis, ze rusaci si nechaju srat na hlavu od vlady donekonecna?
Verim, ze zmagorit ludi sa na isty cas da, ale neverim, ze 150mil obyvatelov vies sfanatizovat tak, ze po prehratej vojne a nedostatku cokolvek vyspelejsieho na trhu budu chciet obyvajni ludia dalej bojovat proti zapadu.
Oni velmi radi privitaju zapad s jeho vydobytkami a technologiami spat, takisto ako my radi privitame ich lacny plyn a ropu. A bude zase win-win stav,
Momentalne sa drza toho, ze mozu vyhrat a byt opat raz velkym Ruskom. Cim skor sa z toho mokreho sna zobudia tym lepsie pre vsetkych.

Ono sa stale pise, ako zle sa tu budeme mat my a co to znamena pre nas, ze je malo plynu a ropy.
Ale nikto nepise co to znamena pre Rusov, ked par mesiacov nedostanu z EU ani floka a ako to vplyva na ich bezny zivot. A ked uz niekto zacne uvazovat o tom povie si, ze oni su zvyknuti a vydrzia.
Ano mozno niekde na Sibiri, kde chodia srat do jamy tym je jedno, ale ludia v zapadnej casti Ruska su uz namlsani zapadneho pohodlenho stylu zivota a tym to jedno nebude, a nevydrzia.
A posledna vec...my mame stale alternativu. Mame tu plyn z Norska, z Azerbajdzanu, mame po uzemi EU kopec pristav schopny prijat skvapelneny plyn. Plyn bude vzdy, bude sice extremne drahy a bude ho menej, ale bude.
Rusi alternativu oproti zapadu nemaju. Sami si vyrobit nic nevedia a spoliehat sa na Cinu je smiesne. Za prve Cina by to pokryt nevedela, za druhe stacit Cine pohrozit saknciami a vyberie si velmi rada EU a USA namiesto Ruska. Skor, ci neskor doplatia na nedostatok vsetkeho, co treba k modernemu stylu zivota.
06.09.2022 - 10:26:32
112
Petko4 napísal:
Vidíme na Maďarsku, že to nefunguje... Aj tak na tom budú budovať popularitu, podobne ako pri kovide.
Rusáci nám už záčinaju pripomínať že v zime pomrzneme. Naši kolaboranti sa k tomu určite radi pridajú.
thumb_up0thumb_down


Komentáre k tomu videu sú teda dobré panoptikum.
06.09.2022 - 10:33:55
00
...no aby to este nedopadlo tak, ze v "zime" bude v Europe 15 stupnov... poriadnu zimu sme naposledy mali pred 18timi rokmi
06.09.2022 - 10:57:46
13
Ruzko bez platieb za plyn a ropu padne na hubu velmi rýchlo-netvrdili náhodou,že sankcie na ich ekonomiku nemajú žiaden vplyv ?
A čo je potom toto :^) ?
https://www.startitup.sk/dodavky-plynu-obnovime-ked-vy-stiahnete-sankcie-vysiel-kremel-nacakane-s-pravdou-von/
06.09.2022 - 11:03:50
00
foobar napísal:
...no aby to este nedopadlo tak, ze v "zime" bude v Europe 15 stupnov... poriadnu zimu sme naposledy mali pred 18timi rokmi

severe weather je v dlhodobej predpovedi optimisticky. la nina bude aj tuto zimu.
06.09.2022 - 11:12:59
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up