Rad by som, keby ste sa podelili o realne dojazdy na svojich
e-bikoch (idealne jazdene po lesoch), pretoze ked som jazdieval na pozicanych kedysi a to bolo maxima 500Wh baterky, spravil som 40km a mal 50%, ci 60km s 30% zostatkom a je jedno, ci to bolo Bosch, ale Shimano vtedy.
Nejde mi totizto do hlavy spotreba na mojom Bafangu a to ho uz jazdim 3/4 roka. Zda sa mi, ze
bateria 630Wh sa prilis rychlo vycerpa.
Uvedomujem si, ze spotreba zavisi od mnohych faktorov (vaha, teren, stupen dopomoc(W)...atd), ale...
Tu je moj vcerajsi vyjazd.
Vaha 88kg, dopomoc priemerne 5 z 9 stupnov (rovnejsie useky 3 cca 200W, najstrmsie 7 400-450W), 42.8km, z toho cca 50% asfalt rovinka, priemer 21km/h, prevysenie 773m.
V cieli uz sla
baterka na 34V a menila farbu na hnedu, cize tipujem, zeby sla do toho "safe" modu, co ma Bafang spraveny a davala by po zvysok cesty len 100W cca.
Tych 50% asfaltu by to mohlo skreslovat, ale mal som zapnutu 5 dopomoc a siel cca 32-35km/h v protivetre polovicu cesty, cize spotreba bola asi ako pri stredne strmom stupani.
Inak na kratsej asi 20km trase, kde idem vacsinou rovinu a je tam jeden kopec v lese s 200m prevysenim mi to spravi na 20km cca 20%, co by bolo podla mna realnejsie, ale na dlhsej strase sa neviem v tkaomto pomere udrzat. Keby som vedel dat tych 60km do tych 20% este by som to bral ako tak, ale davam nieco cez 40km a to sa mi stalo, ze uz aj po 35km sa zacala baterka farbit do hneda .
Zaujimali by ma hlavne odpoved typu, vazim tolko, nastupanych mam tolko m, a baterka mi ukazuje % po XY km.
Zaujimali by ma rozne statistiky roznych jazdcov a ci je to mojim stylom jazdenie, ci ma Bafang pocitov vyssiu spotrebu ako Shimano a Bosch a pod.
Pocitovo to mam rovnako, ale su tu udaje z M500 a slusnym dojazdom hned pod tebou. Aky motor si mal ty? Ja mam M420 a mozne je, ze tento motoro je zravejsi, mozno moze za to sw, alebo sme obaja mali stastie na defektnu bateriu.
Nechce sa mi verit, ze tie rozdiely mozu byt az v tolkych desiatkach %.
motor Bosch Gen4 CX (cyklocomp KIOX) batt 625 Wh
pouzivam app Ebikeconnect.
Kamarat ma Shimano EP8 batt 630 Wh
Data su cez app E-Tube
Vsetky data su odtial prenesene do tab, kt. som vytvoril v exceli
Trasa je z Race na Biely Kriz (asfalt)
Kamarat vazi 102 kg, 194 cm, bez vyraznej kondicie
Ja mam 82 kg, 183 cm, kondicia dost dobra
Rovinky chodim bez dopomoci, mierne kopce si taktiez rad vyslapem bez dopomoci.
Nedrzim sa vety "Treba mat stale zapnuty motor, vsak naco som si kupil ebike? ...."
Teda dopomoc pouzivam ozaj len ked treba, teda v kopcoch.
Kym sa dostanem ku kopcom tak cez mesto musim prejst od 10-15 km, podla toho kam idem.
Mozete si porovnat nase spotreby batt a dopomoc
Vsimnite si data 3.10, 16.10 a 6.11
Skusal som tu istu trasu na rozne mody ECO, TOUR+, eMBT
casy a priemerna rychlost.
Kto tu trasu nepozna tu je link
dole vpravo si kliknite na stvorcek s kopcom = profil (stupanie)
https://brouter.de/brouter-web/#map=13/48.2178/17.1090/standard&lonlats=17.151772,48.215115;17.144068,48.248255
pre lepsiu predstavu som nasiel aj dve videa aj ked je to zjazd
1. z Bieleho Kriza po Parkovisko
2. od 7:03 Parkovisko po 8:28 (roztrasene, zrejme kolobezkar)
V tab je to merane z miesta ako stoji ta modra Toyota Yaris v 2 videu cas 8:28
1. https://www.youtube.com/watch?v=lfXKggQponk
2. https://youtu.be/hxrLK2s9VNs?t=423
---
Takze co sa tyka realnych dojazdov, zalezi od profilu trasy, vahy, kondicie
Teda ja by som teoreticky na 100% batt pri mode
ECO mal vystupat cez 3 000 m
Tour+ = 1 900 m
eMBT = 1 500 m
Teraz uz jazdim len ECO a TOUR+
Toto su moje statistiky
CELKOM: 2 227 km
OFF: 1 844 km
motor 383 km
ECO: 297 km
TOUR+: 78 km
eMBT: 8 km
TURBO: 0 km
Bez urazky, ty si z tych mladsich rocnikov, co nevedia citat s porozumenim?
Vsak tam pise "Teda dopomoc pouzivam ozaj len ked treba, teda v kopcoch."
Na to je ebajk ludom ako je on, ci ja, ze vladzeme aj na analogu aj na e-bajku, kym to ide ako tak za pedalom bez el. pomoci, ale sa tym bavime. A ostatni co nevladazu, idu v kuse na pohon a nechapu nas
Ked ideme s partiou co maju ebiky tak beriem ebike. Viac toho pobehame a rychlejsie.
Ked MTB tak beriem MTB. Proste chcem mat z toho ebikovania aj nejaku kondicku. Bike nie je moja jedina a prvorada sportova aktivita.
Navyse ako pozeram, tak Ty si niekde od BB, co ma kopce (1000+ vm) hned za domom. Tak to Ti zavidim, ked pozeram tie fotky.
Mozes mi, pls, poslat, nejake 2-3 CSV subory zo svojho PC ebikeconnect uctu a k tomu dopisat aj % vyuzitie motoru a pocet % pouzitia jednotlivych modov
Hodim to do mojej excelovskej tab. a mozme to pre zaujimavost porovnat.
Nejde mi o to pomerovat sa, kto je na tom lepsie. Ja taketo veci neriesim =)
Kazdy mame svoj styl jazdenia, niekto ako moj kamarat ma motor zapnuty skoro stale, ja zasa len ked ozaj potrebujem a aj tak ma ten ebike bavi.
Co som tak pozeral, tak po rovinke (2860 vm) som najazdil okolo 846 km => vyratany sklon priemerne 0,34%
Samozrejme v kopcoch, ked idem dole alebo kratke a mierne stupanie tak motor vypinam, takze preto mi ukazuje tak malo s motorom.
Inak mam iba 33 500 vm.
Ked odratam co som mal po rovinke tak nie som na tom az tak zle =)
1 400 km a 30 000 vm
Btw zapadol som svojim autom tuto zimu na rovine par mesiacov po kupe...a to mal na sebe zimne pneu, ktore v DE testoch vyhrali na snehu vsetky testy. Bohuzial auto nerobia v 4x4 prevedeni, inak by som si kupil take.
Tolko k uzivaniu ebajkov...nechajte to na kazdom majitelovi, je to jeho vec ako si jazdi.
K teme...uz par tyzdnov sa snazim chodit rovnaku trasu na roznych urovniach dopomoci. Nemam bohuzial sofistikovane data z appky, takze mam len udaje z hodinie, + udaje o V z bicykla a pocity.
Ale uz to nieco napoveda, ked budem mat kazdu trasu najazdenu viackrat spravim z toho nejake resume. Nejake vysledky uz su, ale nebudem predbiehat kym to neodjazdim viackrat.
Len na ukazku...ak si zvolim maximalnu uroven dopomoci uz od startu tak v mojom pripade pridem paradoxne domov dost vystaveny, pretoze mam vysoku priemerku (do 30km/h) a taham vysoke kadencie....ono to cloveka zvadza ta dopomoc ist rychlejsie ako bezne. Samozrejmostou su osobne rekordy na meranych usekoch.
Vo finale je clovek potom viac unaveny ako pri nizsich dopomociach, kde sa tak nenahana.
Tolko k teme ako a kedy ludia vyuzivaju dopomoc a preco by sme sa k tomu nemali zbytocne vyjadrovat.
A na kriziky sa nevyhavarat, tiez ich mam uz coskoro 5, vek je len cislo;o).
Vo finale je clovek potom viac unaveny ako pri nizsich dopomociach, kde sa tak nenahana.
;o).
Toto patrí do hlodov fóra a nie sem. 😀
Mozes mi, pls, poslat, nejake 2-3 CSV subory zo svojho PC ebikeconnect uctu a k tomu dopisat aj % vyuzitie motoru a pocet % pouzitia jednotlivych modov
Hodim to do mojej excelovskej tab. a mozme to pre zaujimavost porovnat.
ty brďooo...takéto kraviny riešiť... to je už horšie jak ivan s tými jeho watmi
Zhadzovat niekoho osobne pocity je rovnake nezmyselne ako kritizovat niekoho ako vyuziva svoj ebike. Logicky nezmysel. Ci mas pocit, ze ked povies, ze je to hlod, ze sa zamyslim a zacnem to citit inak;o)?
Pre teba hlod, pre mna realita.
Ono by bolo dobre z tvojej strany keby si si nieco pocital o aerobnych treningoch, napriklad kulturistov, respektive si nieco precital o intenzite vs sila pri treningu.
.