Prečítal som pár článkov v novinách a diskusie a trochu popísal s jedným človekom s nickom perun01.
Nedá mi to nezacitovať niekoľko jeho názorov:
- ešte dodám, že ja som z bicykla padol viackrát, raz to skončilo aj sadrou na nohe, ale nikdy nie na hlavu, ani o nikom takom neviem. Reálne prilba na hlave je čistá buzerácia, nechcete prikázať ludom nosenie plynovej masky a plášťenky JVP
- iba cyklista histerik môže dobrovolne nosiť helmu, ešte trochu pochopím cykloklosárov a cyklotrialistov, ale cestný?
- riadim sa podla zákona pravdepodobnosti, nie že som apriori nezodpovedný.
Napr. ver tomu, že ako cyklist apatrím k tým opatrnšjším a ked idem dole kopcom, tak brzdím vždy medzi prvými, aby som v každom okamihu mal bicykle pod kontrolou, lebo od určitého momentu sa bicykel vymkne kontrole a chvílu trvá, ked sa za skrotí.
- ak už by cyklista mermomoci chcel niečo robiť pre svoju bezpečnosť v prípad pádov, tak 100x užitočnejšie by boli chrániče na kolenách a lakťoch.
- Cyklista, čo niečo také na sebe pri jazde nemá, ale helmu áno, je čistá ovečka, stádovitý magúrek, ktorý vôbec nerozmýšla.
- takže chceš povedať, že nenosíš chrániče na lakťoch a prilbu áno ?
- Priznaj si, že je to len imidžová záležistosť a z "bezpečnosťou" to nemám de facto nič spoločné.
Mimochodom, z hladiska % pravdepodobnosti by som tie nákolenníky predsa len nosil... nohu v sadre som mal po páde na asfaltke, a rozbité koleno tiež!
Naopak, pri "downhille", teda po slovensky jazde dole kopcom (rôzne kopce s rôznym povrchom), som ešte nikdy nepadol.
Čo vy na to?
To snáď nie...
http://edison.sk/web/milos-mtb/trips/uphill04.php
pre lenivych:
na farbe fakt nezalezi
Absurdistan.
Ked teda zoberem do uvahy pravdepodobnost zrananenia hlavy pri nejakom vyjazde (ktora je asi taka velka ako ze ma zrazi auto na prechode), tak mi fakt prilba nestoji za to.
...neviem ci ste postrehli ale po dneskajsku sa povinnost nosenia prilby odklada minimalne o dva tyzdne ako bolo povodne planovane.
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeaaa !!!
Toto je vážne prvý zákon tejto vlády, s ktorým suhlasím (teda až na 50ku v obci a nové skúšanie v autoškolách). Ale hlupákov ani zákon nedonúti nosiť prilby
Ci bude Duracel v kome, ci bude jest svoje zvratky, alebo ci vyhra Le tour de France.. mne osobne nepomoze takze mi je to jedno...
BTW, mam info, ze prezident tento zakon vetoval...
preco?
Neviem, ale urcite nie kvoli prilbam pre cyklistov
Keď to tak strašne vadí duracerovej aerodynamike a nevadilo to jeho nasypanému Lanceovi (žeby vďaka nasypaniu?)...
Mna v novom zakone zaujala ina vec:
Kto je zodpovedny za to, ze 13-rocne dieta nebude mat na hlave pri bicyklovani prilbu? Jazdi samo, bez doprovodu dospelaka, ved od 10-tich rokov podla tohto zakona uz moze. 13-rocne dieta nie je ani priestupkovo a ani trestne zodpovedne. Ma vyznam vobec taka povinnost?
Tym nechcem povedat, ze prilby su zbytocne, skor naopak.
ale v kazdom pripade mas sakra recht...