Nehnuteľnosti, prenájmy nehnuteľností, akcie, akciové fondy, ETF fondy, dlhopisy, dlhopisové fondy, ... ?
Napriamo, alebo cez nejakého finančného poradcu, banku, investičnú spoločnosť, ...?
Sporíte si na dôchodok? Ako?
... atď, atď.
VYMEŇME SI NAVZÁJOM SKÚSENOSTI.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Nik ma este neposluchol...
To preto že odporúčaš červene Ferrari. Keby si navrhol zelené Porsche 911 RS, tak by som to zvážil
No a k investovaniu? Istým spôsobom boli tie hlavné spomenuté. Z nehnuteľností sa mi nezdá až taká hlupost orná pôda. A niečo ako akýsi bonus vyskúšať sa dať niekde napísať na “waiting list” na oceľové hodinky značiek RLX, AP alebo PP…v dnešnej dobe síce dosť nepravdepodobné že sa to podari, ale viem o tom že motyka vie vystreliť.
A hlavne…snažiť sa to všetko rozumne diverzifikovať.
Ja som uz z investicnych blabolov roznych guru-ov po rokoch presiel k psychologii a behavioralnej ekonomii...
potom mam taku tu srandu co zaokruhluje platby kreditkou, za to sa kupuje tiez nejaky akciovy fond ale to je tak 1000e za rok
a este kupujem SPY akcie cez interactive brokers
Ale veľmi som trpol. Ono je to hazard, rovnako ako kasíno...akurát, že tí čo investujú a sú trpezliví, majú výhodu. Ja som mal asi šťastie, no poznám ľudí, čo sa dostali do ?, lebo si prečítali knihy od Kiosakiho, pobrali úvery, kúpili aktíva a zahučali do ťažkých dlžôb.
(Laco, sorry za offtopic, nedalo mi
Čo sa týka lokality alebo meny by som sa s ohľadom na zmenu klímy a čo najmenšej závislosti od Bovalenkova radšej klonil ku Kanade a Nórsku.
Neviem však nájsť také akcie v mojej banke SLSP. cez Georga.
Momentálne sa mi nedarí cez moje SLSP konto zobraziť ani AMSLSP balík od Erste bank.
To do nothing? ... alebo predať?
Nechcem byt zly, ale radil som pred investovanim studium. Najprv je treba pochopit penazny trh - money market, to su urokove sadzby, statne dlhopisy a pod. Potom je nutne pochopit devizovy trh - forex. Az nasledne by som sa venoval akciam ci komoditam... Tak po x rokoch studia.
Minuly piatok ti Powell dal v Jackson Hole odpoved...
Ja investujem na pravidelnej baze do indexovych fondov, ale presne aby som sa vyhol tomuto stresovemu kontrolovaniu trh kazdy den, investujem len cast penazi, ktore ma netrapia. Plus tiez mam nieco na sposob 3 piliera, kde mi zamestnavatel ku mojim 5% dodava dalsich 12%.
PS: ja nerobim nic, respektive prikupujem ako vzdy
"Jestli se bavíme o tom, že nám hrozí radikálně vyšší volatilita, kterou přiživí drastické tempo redukce bilance Fedu, tak na zásadní rizika upozornila patrně nejzajímavější výzkumná studie prezentovaná na nedávném symposiu o měnové politice v Jackson Hole. Ta upozornila na to, že pokud se situace v bankovnímu systému rychle překlopí z režimu, kdy banky disponují velkými přebytky rezerv do situace, kdy bude likvidita ze systému rychle odsáta, tak to může vyvolat tržní imbalance a především prudký a nekontrolovaný nárůst (bezrizikových) sazeb na peněžním trhu."
To do nothing? ... alebo predať?
Dovolim si este dat odpoved na tvoju otazku v tomto clanku. Zaroven odporucam sledovat nazory tohto Pana s velkym P, citam jeho prispevky uz zopar rokov...
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/5123907/vynosy-dluhopisu-dlouhodobe-u-3-a-chovani-akcioveho-trhu.html
vo februari planuje prikupit dalsie
- Ako Bitcoin
-???
- Som na dne...