presne tak, dosť silno to závisí od jednotlivého učiteľa, stretol som sa aj s učiteľkou, ktorá povedala, že ona deťom nepotrebuje dávať úlohy a taktiež, koľko sa deti doma učia, závisí aj od samotných detí...jedna dcéra ani neviem kedy a ako sa naučila čítať a pri druhej to bola pri spájaní do slabík a slov jedna katastrofa
Mam skusenost iba zo zahranicia - trvalo nam 5 rokov kym sme pochopili, ze domace ulohy maju, ale robia v skole a iba ked to dieta nestiha a treba sa na nieco lepsie pozriet to beru domov. (takze vacsina deti to stihala v skole a iba obcas niekto nieco bral domov)
Ale zase musim povedat, ze cely koncept skolstva je trochu iny ako na SK, cize toto je iba jeden z porovnatelnych faktorov.
Veď ja si tiež myslím že v klasickej škole mu je/bude dobre, on ma rad kolektív a zatiaľ sa tam teší. Lenže neprešiel ani mesiac a tiež by som vedel rozprávať a bolo by to na dlho ( ako píše bombtrack ). Ako píšem, zmiešané pocity. Na prvákov napr strašne veľa úloh na doma…keď si zoberiem že ešte len prišli do školy a už každý deň úlohy tak na hodinu-hodinu a pol ( + do toho krúžky a športy čo majú ), tak mi to príde hneď na začiatok celkom aj dosť ( a to mi nerobí problém sa s ním učiť, učiteľstvo som študoval na VS a baví ma to ). Tiež ma mierne vytáča keď mu učiteľka do pracovného zošita kde sa učia písať robí “červene more” svojimi opravami a to si myslím že niektoré veci podľa predlohy napísal krajšie ako mu to ona opravila. A to som myslel že keď budú mat mladú učiteľku, tak bude ešte “nevýhorena”. Btw v papieroch čo išli zo škôlky do školy ma jasne napísané že je “zatiaľ obojručný” a nemá presne vyhranenu ruku ktorá bude dominantná, takze na úplný krasopis môžu zabudnúť. Atd atd atd…
Matus k uloham, moja polovicka je ucitelka 1-4 a teraz ma zas prvakov, ver mi ze keby nedala ulohy tak vacsina rodicov s tymi deckami doma nic nerobi, daju im telefon do ruk, alebo tablet alebo pustia telku a to je ich vychova.
Takto sa aspon z donutenia musia detom venovat. Mozno som to zvelicil, ale sme spolu uz nejaky ten rok a viem akych prvakov dostava a je krasne vidiet ktoremu sa rodicia venuju a ktoremu nie. Taka je doba ze rodicia sa detom co sa skoly a vychovy tyka skoro nevenuju. Uz terajsie generacie su hlupe a lenive, nechcem ani vidiet co bude v tych dalsich. Napriklad kazdu chvilu je v skole policia, to bolo za mojho detstva max raz za rok ak vobec. Deti su hnusne voci sebe, nepomahaju si, to co je kolektiv vobec nechapu. Su vynimky, ale cim dalej je tych nevychovanych a zlych a ***** deti viac a viac.
Hack3r, dakujem za prispevok a v podstate s nim suhlasim. Len mi proste nesedi ten prechod medzi "povinnostami" v skolke a nasledne v skole. Ten je bohuzial da sa povedat zo dna na den dost vyrazny ( teda aspon u nas ). Nas "starsi" mal uz v skolke kruzky na ktore rad chodil ( do tyzdna 1x vytvarna, 1x anglictina a 1x futbal ), ale momentalne pri tych domacich ulohach a kruzkoch je to na mensie dieta uz docela zahul si myslim. Este k tomu futbal vymenil za hokej lebo sa mu to ovela viac paci ( kde maju treningy 3x do tyzdna ), tak ma kazdy den v tyzdni nieco. Ked do toho priratam 1-1,5hod domacich uloh a opakovania uciva ktore nam posielaju do edupage, tak mam pocit ze ide od rana do vecera. On si zatial nestazuje, skolu dava v pohode, kruzky ho bavia. Ja si nestazujem aj ked sa s nim ucim a chodim s malymi aj na hokejove treningy obcas aj ako pomocny trener ( ked som to uz studoval ), proste ma to bavi. Len ten "skok" povinnosti vs volny cas sa mi zda na 6-7r deti aj vdaka tym kazdodennym domacim uloham dost velky.
+ "trosku" ( trosku viac ) skripem zubami a hryziem si do jazyka ked v jeho pracovnych zositoch vidim cervenym perom poopravovane veci ktore sa mi zdaju byt uplne v poriadku. Uz len cakam ako pridu zajtra "poopravovane" tieto vlnovky, lebo sa pani ucitelke nebudu pozdavat obluciky podla jej normy. Mimochodom dnes som tu fotku ukazoval kamosovi na hokeji co ma syna vo vedlajsej triede a ten to okomentoval slovami "co si, toto je tisic a jedno ako skrabe nas maly, ale zase na kazdej druhej strane ma peciatku na povzbudenie do dalsej prace"...
tie vlnovky si pamatam . Domace ulohy su asi aj na to, aby sa deti naucili pracovat samostatne, planovat si cas a vediet, ze su aj povinnosti, ktore sa nedaju odlozit a na ktore musia mysliet. Nie som pedagog, tak len si to tak domyslam. Ale castokrat veci maju aj viac vyznamov, tak ako domaca uloha neznamena, ze sa musi len nieco naucit.
Nejde o vlnovky ako také, ale o spôsob držania ceruzky a pera a plynulý pohyb, postupne bude predsa písať písmo do riadkov. Dyslextici/dysgrafici by sme Ti vedeli povedať, môj syn také pekné vlnovky nikdy nedokázal.
Hack3r, dakujem za prispevok a v podstate s nim suhlasim. Len mi proste nesedi ten prechod medzi "povinnostami" v skolke a nasledne v skole. Ten je bohuzial da sa povedat zo dna na den dost vyrazny ( teda aspon u nas ). Nas "starsi" mal uz v skolke kruzky na ktore rad chodil ( do tyzdna 1x vytvarna, 1x anglictina a 1x futbal ), ale momentalne pri tych domacich ulohach a kruzkoch je to na mensie dieta uz docela zahul si myslim. Este k tomu futbal vymenil za hokej lebo sa mu to ovela viac paci ( kde maju treningy 3x do tyzdna ), tak ma kazdy den v tyzdni nieco. Ked do toho priratam 1-1,5hod domacich uloh a opakovania uciva ktore nam posielaju do edupage, tak mam pocit ze ide od rana do vecera. On si zatial nestazuje, skolu dava v pohode, kruzky ho bavia. Ja si nestazujem aj ked sa s nim ucim a chodim s malymi aj na hokejove treningy obcas aj ako pomocny trener ( ked som to uz studoval ), proste ma to bavi. Len ten "skok" povinnosti vs volny cas sa mi zda na 6-7r deti aj vdaka tym kazdodennym domacim uloham dost velky.
+ "trosku" ( trosku viac ) skripem zubami a hryziem si do jazyka ked v jeho pracovnych zositoch vidim cervenym perom poopravovane veci ktore sa mi zdaju byt uplne v poriadku. Uz len cakam ako pridu zajtra "poopravovane" tieto vlnovky, lebo sa pani ucitelke nebudu pozdavat obluciky podla jej normy. Mimochodom dnes som tu fotku ukazoval kamosovi na hokeji co ma syna vo vedlajsej triede a ten to okomentoval slovami "co si, toto je tisic a jedno ako skrabe nas maly, ale zase na kazdej druhej strane ma peciatku na povzbudenie do dalsej prace"...
zhrniem to..maju toho vela a o dost viac ako sme mali my. na druhu stranu ked som bol ja prvak tusim v 1985 tak vtedy ani kruzky neboli no a tiez vtedy neboli take naroky na zamestnanca ako su dnes, teda to ide ruka v ruke. je to hlavne o rodicovi ako to tomu dietatu zariadi, on musi vidiet kde su limity. az to cele dietatu nezhnusi
Tomuto ja rozumiem, ale co maju s vyssimi narokmi na zamestnanca 6-7r deti ktore prave prisli zo skolky do skoly? ...nebavme sa o tom co bolo kedysi a co je teraz, to su dva diametralne odlisne svety. A ked tieto deti pojdu za 15-20 rokov do zamestnania, ten svet bude opat uplne iny ako teraz. Suhlasim s tym ze deti sa maju ucit samostatnosti, systematickosti a tomu ze maju aj nejake povinnosti ( ale tak nejako sedliackym rozumom mi vychadza ze lepsie by bolo zvysovat naroky na nich a ich volny cas postupne ). Takze osobne mi na tom vadi ten vyrazny "skok" medzi skolkou a 1.triedou ZS a to ze je to brane aj ucitelmi dost individualne a teda zjavne v tom nie je system. Ako tu bolo aj napisane, niekto zmakne DU za 30minut, niekomu to kazdy den zaberie aj minut 90 ( a to pomaly kazdy jeden den).
Ako OK, ja si ten cas na deti najdem, ale ked ti pride cez Edupage ze DU su "Slovensky jazyk - prerozpravat pribehy ktore vidite na obrazku + domalujte tam podla pokynov rodica to a to + pisanie "ciar" na strane 30+31 a dokoncit stranu 29 a Matematika - zopakujte si na strane xy pojmi prava/lava, vpredu/vzadu atd/atd a vyfarbite to podla pokynov rodica" tak to proste ani jeden den pod jednu hodinu nedas ani ked sa rozkrajas a mas sikovne dieta. Na druhu stranu tak trosku nechapem preco napr nevyfarbuju tie strany na vyucovani, ked sa to ucia ale treba s tym zabijat cas doma...ved ja sa ho rad pri uceni opytam nech mi vysvetli preco ma toto vyfarbene tak a druhe onak. Ale treba napr toto doma vyfarbovanim dalsich 15minut? Ale ako som napisal v prvom prispevku, bolo by to na dlho...
My máme druháka v slobodných deťoch a pohoda... Teda, každý deň to pohoda neni ale celkovo sa to dá... Raz za uherský rok ide na preskúšanie tempo učenia má úplne indi-vindi akurát ráno máva školu cez pc s učiteľkou, tá kontroluje tempo akým napreduje... Super je to
@matt u nás sú často úlohy typu "kto nestihol na hodine" takže dakto máva viac, dakto menej.. to je ale ďalší problém nášho systému, že sa ide na priemer žiakov.. a potom sa dakto nudí a zabíja ho to a dakto nestíha a je z toho potom zúfalý
CraObs, njn, len my to tu mame cez edupage nakazane "celoplosne" ...ked sa maleho opytam preco to nevyfarbovali v skole tak mi povie ze pani ucitelka zakazala, mame to robit doma ako domacu ulohu. Take tie pikosky, ze pride domaca uloha "vyplnit stranu 6" a my ju urobime celu a na druhy den pride zo skoly a povie ze to kde su presypacie hodiny sme nemali robit, to uz ani nekomentujem ...ale ved preco aj ked dalsia DU pride ze na strane 7 urobit ulohy 1,2,4 a 5 a zrazu na druhy den dalsi "zdrb" preco sme neurobili aj presypacie hodiny pod ulohou cislo 5
...proste to vidim tak, ze na najblizsom rodicovskom zase budem rebel ktory bude chciet aby do toho edupage pisala jasne co chce aby sa na ulohy robilo. A rovno by nebolo zle aby to pisala celymi slovami a celymi vetami. Lebo to co posiela teraz je sama skratka ( to asi preto aby sme boli stale v strehu ). Lebo pri tomto tempe jej skratiek som hovoril ze jej davam mesiac a mozno nam to bude rovno zasielat v klinovom pisme
takéto sme riešili vlani, teraz už máme druháčku a zmenila sa im učiteľka (pôvodná prestúpila na inú školu) a táto nová napr. edupage prezmenu využíva minimálne na rodičku nám vysvetlila, že ona si tak testuje žiakov, kto dáva pozor, čo si zapamätal a zapísal ale zas nerobí z toho vedu keď dačo nemajú (alebo možno zrovna naša počúva a má všetko )
to je ale ďalší problém nášho systému, že sa ide na priemer žiakov.. a potom sa dakto nudí a zabíja ho to a dakto nestíha a je z toho potom zúfalý
Toto sa mi zatial zda ako velmi dobra vec v miestnom Holandskom systeme:
Zakladna skola je od 4 rokov dobrovolne, od 5 povinne, zacina podla veku a nie podla skolskeho roku, triedou 1-2, a ucia sa cely koncept skoly + spoznavaju okolie (teraz si 45 minut kreslime, teraz 45 minut skladame puzzle a tak...)
Akonahle na to maju, tak idu do 3 triedy, co je nasa Slovenska prva, akurat ze jedine co sa zmeni je, ze miesto kreslenia sa nieco ucia. Na vacsine hodin maju 3 az 4 rozne urovne. Kazde dieta ma svoju uroven podla predmetu a podla toho ma zadania - inymi slovami: ak ma niekto dlhodobo zle vysledky z matiky, tak dostane jednu ulohu, ak je niekto dobry, tak to mozu byt aj 2 strany uloh na tu istu dobu.
Nasledne v osmej triede (Slovenskej siestej) koncia zakladnu skolu a idu podla viacrocnych (kazdeho pol roka od kedy vedia pisat) testov, prisutupu k uceniu a dalsich faktorov na strednu. Tym padom maju triedy ktore su na plus minus podobnej urovni a zase sa tym trochu obmedzuje SK system, kde kym som skoncil strednu, tak som sa ucil to iste ucivo o Sturovi 6x (1 stupen, 2 stupen, gymnazium - vzdy aj Slovencina aj Dejepis)
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale zase musim povedat, ze cely koncept skolstva je trochu iny ako na SK, cize toto je iba jeden z porovnatelnych faktorov.
Matus k uloham, moja polovicka je ucitelka 1-4 a teraz ma zas prvakov, ver mi ze keby nedala ulohy tak vacsina rodicov s tymi deckami doma nic nerobi, daju im telefon do ruk, alebo tablet alebo pustia telku a to je ich vychova.
Takto sa aspon z donutenia musia detom venovat. Mozno som to zvelicil, ale sme spolu uz nejaky ten rok a viem akych prvakov dostava a je krasne vidiet ktoremu sa rodicia venuju a ktoremu nie. Taka je doba ze rodicia sa detom co sa skoly a vychovy tyka skoro nevenuju. Uz terajsie generacie su hlupe a lenive, nechcem ani vidiet co bude v tych dalsich. Napriklad kazdu chvilu je v skole policia, to bolo za mojho detstva max raz za rok ak vobec. Deti su hnusne voci sebe, nepomahaju si, to co je kolektiv vobec nechapu. Su vynimky, ale cim dalej je tych nevychovanych a zlych a ***** deti viac a viac.
zhrniem to..maju toho vela a o dost viac ako sme mali my. na druhu stranu ked som bol ja prvak tusim v 1985 tak vtedy ani kruzky neboli
Ako OK, ja si ten cas na deti najdem, ale ked ti pride cez Edupage ze DU su "Slovensky jazyk - prerozpravat pribehy ktore vidite na obrazku + domalujte tam podla pokynov rodica to a to + pisanie "ciar" na strane 30+31 a dokoncit stranu 29 a Matematika - zopakujte si na strane xy pojmi prava/lava, vpredu/vzadu atd/atd a vyfarbite to podla pokynov rodica" tak to proste ani jeden den pod jednu hodinu nedas ani ked sa rozkrajas a mas sikovne dieta. Na druhu stranu tak trosku nechapem preco napr nevyfarbuju tie strany na vyucovani, ked sa to ucia ale treba s tym zabijat cas doma...ved ja sa ho rad pri uceni opytam nech mi vysvetli preco ma toto vyfarbene tak a druhe onak. Ale treba napr toto doma vyfarbovanim dalsich 15minut? Ale ako som napisal v prvom prispevku, bolo by to na dlho...
...proste to vidim tak, ze na najblizsom rodicovskom zase budem rebel ktory bude chciet aby do toho edupage pisala jasne co chce aby sa na ulohy robilo. A rovno by nebolo zle aby to pisala celymi slovami a celymi vetami. Lebo to co posiela teraz je sama skratka ( to asi preto aby sme boli stale v strehu ). Lebo pri tomto tempe jej skratiek som hovoril ze jej davam mesiac a mozno nam to bude rovno zasielat v klinovom pisme
Toto sa mi zatial zda ako velmi dobra vec v miestnom Holandskom systeme:
Zakladna skola je od 4 rokov dobrovolne, od 5 povinne, zacina podla veku a nie podla skolskeho roku, triedou 1-2, a ucia sa cely koncept skoly + spoznavaju okolie (teraz si 45 minut kreslime, teraz 45 minut skladame puzzle a tak...)
Akonahle na to maju, tak idu do 3 triedy, co je nasa Slovenska prva, akurat ze jedine co sa zmeni je, ze miesto kreslenia sa nieco ucia. Na vacsine hodin maju 3 az 4 rozne urovne. Kazde dieta ma svoju uroven podla predmetu a podla toho ma zadania - inymi slovami: ak ma niekto dlhodobo zle vysledky z matiky, tak dostane jednu ulohu, ak je niekto dobry, tak to mozu byt aj 2 strany uloh na tu istu dobu.
Nasledne v osmej triede (Slovenskej siestej) koncia zakladnu skolu a idu podla viacrocnych (kazdeho pol roka od kedy vedia pisat) testov, prisutupu k uceniu a dalsich faktorov na strednu. Tym padom maju triedy ktore su na plus minus podobnej urovni a zase sa tym trochu obmedzuje SK system, kde kym som skoncil strednu, tak som sa ucil to iste ucivo o Sturovi 6x (1 stupen, 2 stupen, gymnazium - vzdy aj Slovencina aj Dejepis)